Gjyqi ndaj ish-kreut të Bashkisë së Bulqizës ndahet në dysh

21 Nëntor 2023, 18:08Kronika TEMA
Gjyqi ndaj ish-kreut të Bashkisë së Bulqizës ndahet në

Gjykimi për ish-kryetarin e Bashkisë Bulqizë, Lefter Alla dhe dhjetë të pandehur të tjerë për aferë korruptive në një tender vijon me gjykim të shkurtuar, ndërsa për dy të pandehur të tjerë u veçua çështja, pasi procesi do të zhvillohet me procedurë normale.

Nga Edmond Hoxhaj

Gjykata e Posaçme e Shkallës së Parë vendosi të martën më 21 nëntor të veçojë gjykimin e çështjes në ngarkim të zyrtarëve të Bashkisë Bulqizë, përfshi dhe ish-kryetarit socialist, Lefter Alla, të cilët akuzohen për aferë kurruptive në një tender me vlerë afro 2.8 milionë euro, që synonte të rinovonte rrjetin e kanalizimeve në lagjen më të vjetër të qytetit.

Përfaqësuesja ligjore e të pandehurit Lefter Alla, i cili nuk ishte i pranishëm në sallë, kërkoi që çështja për të mbrojturin e saj të veçohet nga dy të pandehur të tjerë që kanë kërkuar gjykim të zakonshëm, pasi ai vetë ka kërkuar gjykim të shkurtuar. Njësoj kërkuan edhe përfaqësuesit ligjorë të dhjetë të pandehurve të tjerë, Enkeleda Lleshi, Rubin Kola, Arsen Gjoka, Kujtim Zogu, Denis Xholi, Lonard Daçi, Erjon Isaku, Rasim Daci, Aqif Konesha dhe Dali Gazidedja.

Ndërsa avokatet e të pandehurve Ana Nishku dhe Kastriot Ibrahimaj u qëndruan kërkimeve për gjykim të zakonshëm. Kryesuesja e trupit gjykues, gjyqtarja Atalanta Zeqiraj shpalli vendimin e ndërmjetëm për pranimin e kërkimit për veçimin e gjykimit dhe ftoi palët për të paraqitur konkluzionet përfundimtare. Prokurorja e çështjes Dorina Bejko kërkoi kohë dhe gjykata e shtyu seancën për më datë 4 dhjetor, në orën 15:00.

Prokuroria konstaton se procedura e prokurimit është inicuar dhe zhvilluar në kundërshtim me ligjn “Për prokurimin publik” dhe aktet nënligjore, pasi nga ana e Allës, zv.kryetares së Bashkisë Bulqizë Enkeleda Lleshi, si dhe anëtarët e Njësisë së Prokurimit e të Komisionit të Vlerësimit të Ofertave, janë ndërmarrë veprime aktive të kundërigjshme që konsistojnë në ngritjen e një mekanizmi të posaçëm, për paracaktimin e fituesit megjithëse ky subjekt nuk i përmbushte të gjitha kriteret. 

Sipas SPAK, megjithëse fitues është shpallur Rafim Daci, punimet janë kryer nga Aqif Konesha që nuk është shpallur fitues, pasi nuk plotësonte kriteret ligjore dhe se kjo është bërë me qëllim që të mos krijoheshin dyshime për lidhjet e këtij të fundit me kryetarin e Bashkisë Bulqizë, të pandehurin Lefter Alla. Nga hetimi ka rezultuar se i pandehuri Aqif Konesha rezulton me lidhje të afërta me kryebashkiakun Lefter Alla.

Po ashtu, prokuroria thotë se është provuar se nga subjekti i shpallur fitues janë kryer pagesa në favor të anëtarit të Komisionit të Prokurimit Publik, të hetuarit Erion Isaku.

Ndërsa administratorët e dy kompanive të përfshira, Rasim Daci dhe Aqif Konesha, si dhe mbikëqyrësja e punimeve, Ana Nishku dhe drejtuesi teknik i punimeve, Dali Gazidedja akuzohen se kanë përpiluar dokumente të falsifikuara gjatë zbatimit të kontratës duke pasqyruar faktin e rremë se punimet janë kryer nga firma fituese e procedurës së prokurimit. Kastriot Ibrahimaj i cili ashtu si Nishku ka kërkuar gjykim të zakonshëm, akuzohet për veprën penale “Falsifikimi i vulave, stampave ose formularve”.

1 Komente

    Lini një Përgjigje