Maqedonia e Veriut, një El Dorado për burimet e rinovueshme – 2022 rekord investimesh private

24 Janar 2023, 20:30Rajoni TEMA

Maqedonia e Veriut, një El Dorado për burimet e rinovueshme –

Komisioni Rregullativ i Energjisë dhe Shërbimeve të Ujit të Maqedonisë së Veriut (ERC) ka lëshuar vitin e kaluar licencat për prodhimin e energjisë elektrike nga burime të rinovueshme për 267 njësi termocentrale. Kapaciteti total është 152.2 MW.

Investimet më të mëdha ishin në kapacitetet diellore, me 106.5 MW në total.

ERC miratoi gjithashtu 36 MW në energjinë e erës, 7.2 MW në hidrocentralet e vogla dhe 2.5 MW në objektet e biogazit.

Me kapacitetet e ndërtuara në vitin 2022, është e mundur që të plotësohen nevojat e 65700 amvisërive me konsum mesatar të energjisë elektrike, tha organi rregullator.

Investimet private në energjinë e rinovueshme janë në zgjerim

Sipas numrit të licencave të lëshuara në vetëm një vit, mund të thuhet se Maqedonia e Veriut është një El Dorado për investime në burimet e rinovueshme të energjisë, sipas Marko Bislimoski, president i ERC.

“Duke përmbledhur vitin, këto shifra tregojnë se praktikisht kemi përfunduar procesin e licencimit për një fabrikë të re çdo ditë pune”, theksoi Bislimoski.

Në vitin 2022, “një zgjerim ultrarekord” u pa për herë të parë në nismën e investimeve të sektorit privat në energjitë e rinovueshme, theksoi zyrtari.

Bislimoski shtoi se, sado e pafavorshme që ishte, kriza energjetike inkurajoi shumë biznese të investojnë në impiante fotovoltaike. Ai theksoi se në ditët me diell sisteme të tilla mund të plotësojnë plotësisht nevojat e tyre për energji elektrike.

Rritja e investimeve do të vazhdojë edhe këtë vit

Kapacitetet e energjisë së rinovueshme të shtuara në 2022 janë ekuivalente me tre projekte strategjike energjetike për të cilat qeveria ka punuar për vite me radhë – Hidrocentralet Kozjak dhe Sveta Petka dhe ferma e erës Bogdanci, vuri në dukje ERC.

Kapaciteti total i instaluar nga burimet e rinovueshme u rrit me 7% në vitin 2022.

Bislimoski beson se trendi do të vazhdojë. Ai shprehu pritshmërinë që në vitin 2023 në rrjet do të shtohen nga 250 MW deri në 300 MW.

ERC po shqyrton ndryshimin e rregulloreve për të detyruar të gjithë ata që ndërtojnë një termocentral fotovoltaik të instalojnë gjithashtu magazinimin e baterive.

Lini një Përgjigje