Lista e ndryshuar e simptomave të COVID

12 Tetor 2022, 22:40Shëndeti TEMA

Lista e ndryshuar e simptomave të COVID

Përveç temperaturës së ngritur të trupit, dhimbjes së kokës dhe simptomave të tjera të lidhura me ftohjen, simptoma më e zakonshme e infeksionit me koronavirus këto ditë është dhimbja e fytit.

Konkretisht, sipas dr. Sipas Tim Spector, një profesor nga King’s College në Londër, i cili është gjithashtu një nga themeluesit e aplikacionit të kërkimit për Covid, dy të tretat e të infektuarve kanë dhimbje të fytit.

Në një raport të mbajtur nga Independent, ky mjek tha se ethet dhe humbja e nuhatjes dhe shijes rrallë shihen te njerëzit këto ditë. Nga ana tjetër, humbja e oreksit është ende një nga simptomat tipike të Covid-it, raporton Times of India.

“Në fazat e hershme të pandemisë, humbja e oreksit u raportua nga rreth tre në dhjetë të rritur me Covid, e cila u rrit në rreth katër nga dhjetë persona mbi moshën 65 vjeç”, thotë Dr. Spektori.

Simptoma të tjera të COVID që vërehen zakonisht te njerëzit janë rrufë, dhimbje koke, teshtitje, kollë e vazhdueshme, gulçim dhe ndonjëherë ethet.

Lodhja është një simptomë që ekziston tek njerëzit e infektuar gjatë dhe pas COVID dhe aktualisht konsiderohet si treguesi kryesor i COVID-it afatgjatë, domethënë një gjendje në të cilën simptomat mbeten të dukshme për javë ose muaj pas infektimit.

Përveç simptomave të mësipërme, nuk duhen anashkaluar diarreja, dhimbjet e gjoksit, zhurma në vesh, problemet me gjumin, humbja e kujtesës dhe përqendrimit.

Megjithëse ethet fillimisht konsideroheshin si simptoma kryesore e COVID-it, tani mungesa e temperaturës nuk do të thotë se nuk keni COVID. Tashmë një dhimbje fyti dhe një dhimbje koke e lehtë nënkuptojnë mundësinë që ju të keni marrë një infeksion viral.

Për më tepër, ethet dhe humbja e shqisës së nuhatjes tani janë vërtet të rralla, kjo është arsyeja pse shumë të moshuar ndonjëherë mendojnë se nuk kanë COVID, por janë të ftohur.

Mungesa e vetëdijes për simptomat ngadalëson ritmin e testimit dhe mbikëqyrjes. Njerëzit të cilët janë njohur vetëm me simptomat e infeksionit deri më tani, nuk e bëjnë vetë testin dhe si rezultat, infeksioni vazhdon të përhapet.

Lini një Përgjigje