Një shpërthim i hepatitit A i lidhur me luleshtrydhet në hetim nga FDA

30 Maj 2022, 17:36Shëndeti TEMA

Një shpërthim i hepatitit A i lidhur me luleshtrydhet në hetim

Administrata e Ushqimit dhe Barnave po heton dy marka luleshtrydhesh të shitura në dyqanet ushqimore më të mira për hepatitin A.

Agjencia po "heton një shpërthim shumështetëror të infeksioneve të hepatitit A në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada të lidhura potencialisht me luleshtrydhet e freskëta organike të quajtura FreshKampo dhe HEB", thuhet në faqen e internetit të FDA.

Luleshtrydhet e prekura u blenë midis 5 marsit 2022 dhe 25 prillit 2022. FDA paralajmëroi njerëzit që blenë luleshtrydhe gjatë asaj periudhe dhe më pas i ngrinë për t'i asgjësuar.

Hepatiti A mund të shkaktojë sëmundje të lehta që zgjasin me javë, si dhe sëmundje të rënda që zgjasin disa muaj. Në raste të rralla, infeksioni mund të shkaktojë sëmundje të mëlçisë dhe vdekje. Shumica e njerëzve që janë të infektuar shërohen plotësisht brenda pak javësh.

Deri më tani, FDA ka raportuar 17 sëmundje dhe 12 shtrime në spital të lidhura me konsumimin e luleshtrydheve. Kalifornia pa 15 raste, ndërsa Minesota dhe Dakota e Veriut panë nga një rast secila.

Luleshtrydhet e markave FreshKampo dhe HEB u shitën në disa shitës me pakicë, duke përfshirë Aldi, HEB, Kroger, Safeway, Sprouts Farmers Market, Trader Joe's, Walmart, Weis Markets, WinCo Foods.

"Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë marke keni blerë, kur keni blerë luleshtrydhet tuaja ose nga ku i keni blerë ato përpara se t'i ngrini ato, luleshtrydhet duhet të hidhen", tha FDA.

Lini një Përgjigje