Si ndikon stresi që përjetojmë çdo ditë në trupin tonë?

6 Nëntor 2022, 16:33Shëndeti TEMA

Si ndikon stresi që përjetojmë çdo ditë në

Ritmet frenetike të jetës sonë nuk ndihmojnë aspak në luftën kundër stresit. Në vend të kësaj, ata e krijojnë dhe e përforcojnë atë. Çështja është se stresi kronik mund të ndikojë shumë në cilësinë e jetës sonë në një shenjë negative dhe mund të shkaktojë pasoja të rënda në shëndetin tonë fizik dhe mendor.

Hormonet e çliruara kur jemi në gjendje stresi sjellin efekte anësore si dhimbje koke, marramendje, tendenca depresive madje edhe dhimbje muskujsh ndërsa trupi shtrëngohet dhe vuan. Ndërsa trupi përpiqet të përballojë gjendjen në të cilën ndodhemi, ai sekreton kimikate të tilla si kortizoli dhe adrenalina. Këto substanca janë jashtëzakonisht të dëmshme për trupin, duke sjellë edhe një rritje të peshës trupore.

Ushtrime kundër stresit

Ushtrimi redukton nivelet e hormoneve të stresit. Në të njëjtën kohë, trupi ynë stimulohet dhe prodhon endorfinë, të cilat konsiderohen si qetësuesit natyralë të trupit. Ushtrimi është mënyra më e përshtatshme për të lehtësuar emocionet negative dhe acarimin e krijuar nga përditshmëria. Një tjetër efekt i rëndësishëm i stërvitjes është se vendos një rutinë. Të caktosh një orë në ditë për stërvitje është një rutinë. Rutinat zvogëlojnë pasigurinë dhe na japin një ndjenjë kontrolli gjatë ditës. Gjithashtu, ndjenja e arritjes është rritur. Përparimi i vogël dhe shikimi sesi trupi ynë përmirësohet, brenda dhe jashtë, krijon një ndjenjë mirëqenieje që nuk shkon paralelisht me stresin. Shumë ekspertë tani rekomandojnë stërvitjen si një mjet për trajtimin e depresionit dhe stresit kronik.

Joga konsiderohet një ushtrim ideal për lehtësimin e stresit. Pjesëmarrja e trupit, qëndrimet e duhura, frymëmarrja korrekte, udhëzimet e mësuesit gjatë seancës kanë rezultate të prekshme: luftimin e stresit dhe arritjen e ekuilibrit mendor dhe fizik dhe ndjenjën e dëshiruar të qetësisë dhe mirëqenies.


Lloji tjetër i ushtrimit është trajnimi me interval HIIT. Ju e preferoni atë kur dëshironi të rrisni qëndrueshmërinë, të merrni rezultate më të shpejta, të zvogëloni rrezikun e lëndimit dhe të ndihmoni në relaksimin e trupit.


Një tjetër opsion, më i thjeshtë në formë, është ecja e shpejtë. Është një nga mënyrat më të shpejta për të lehtësuar stresin. Disa studime tregojnë se një shëtitje 10-minutëshe mund të jetë e mjaftueshme për t’ju qetësuar, veçanërisht nëse është një shëtitje në një mjedis natyror me oksigjen të tepërt.

Nëse kyçet tuaja janë në formë të mirë, mund të rrisni ritmin, stilin e vrapimit, për rezultate më të mira. Duhet të jeni gjithmonë të sigurt që rruga që po ndiqni është e sigurt për integritetin tuaj fizik dhe se këpucët tuaja janë të përshtatshme për aktivitetin specifik.

Lini një Përgjigje