Projektligji i ri i Senatit do të lejojë financimin e abortit jashtë vendit

27 Korrik 2022, 19:11Sociale TEMA

Projektligji i ri i Senatit do të lejojë financimin e abortit

Senatorët demokratë paraqitën një projekt-ligj të mërkurën për të lejuar financimin e SHBA për abortet jashtë shtetit duke shfuqizuar amendamentin dekada të vjetër, një përpjekje e largët për të parandaluar mijëra vdekje të nënave në mbarë botën dhe, thonë ligjvënësit, t’i dërgojë një mesazh botës në vazhdën e shfuqizimit të Gjykatës së Lartë “Roe kundër Wade”.

Akti “Aborti Është Kujdes Shëndetësor Kudo” do të shfuqizonte Amendamentin Helms, i cili u miratua në vitin 1973 pasi Roe kundër Wade u vendos dhe ndalon SHBA-të që “të paguajnë për kryerjen e abortit si një metodë e planifikimit familjar ose për të motivuar ose të detyrojnë ndonjë person të praktikojë aborte”, edhe nëse aborti është i ligjshëm në atë vend.

Shfuqizimi i Amendamentit Helms do të “ndikojë ndjeshëm në aksesin ndaj abortit të ligjshëm” në shumë vende, veçanërisht në Afrikë, sipas Fondacionit Kaiser Family, dhe Instituti Guttmacher pro të drejtave të abortit. Sipas projeksioneve do të parandalohen rreth 19 milionë aborte të pasigurta dhe 17 mijë vdekje të nënave çdo vit.

Amendamenti lejon përjashtime në rastin e përdhunimit, incestit dhe emergjencave mjekësore, por në mënyrë efektive ndalon vendet e tjera nga përdorimi i fondeve të SHBA-ve për kujdesin ndaj abortit, pasi ka pak qartësi rreth rregullit dhe vendet janë të frikësuara se ofrimi i çdo lloj kujdesi për abortin do të kërcënonte financimin e tyre të kujdesit shëndetësor.

Ndërsa shumë ligjvënës demokratë, grupe të kujdesit shëndetësor dhe avokatë të të drejtave riprodhuese kanë theksuar përfitimet e shfuqizimit të Amendamentit Helms, shumë amerikanë mund të mos jenë dakord.

Shumica e amerikanëve mbështesin gjerësisht të drejtat e abortit, por një sondazh i kryer në janar zbuloi se 73% e amerikanëve, disi ose fuqimisht kundërshtojnë përdorimin e dollarëve të taksapaguesve për të financuar abortet në vende të tjera, duke përfshirë 59% të të anketuarve që u vetëidentifikuan si “pro-abortit “.Ligjvënësit republikanë kanë kundërshtuar prej kohësh përpjekjet për të shfuqizuar Amendamentin Helms dhe për të përdorur fondet e taksapaguesve për kujdesin ndaj abortit.

Kay Granger argumentoi se amendamenti është një “mbrojtje themelore për të palindurit” në korrik 2021, kur Komiteti i Ndarjeve të Dhomës së Përfaqësuesve avancoi një projekt-ligj shpenzimesh që nuk e përfshinte atë, duke thënë: “Kjo është arsyeja pse programet globale shëndetësore kanë arritur një mbështetje të madhe dypartiake dhe heqja e saj e rrezikon atë lloj mbështetjeje në të ardhmen”.

Lini një Përgjigje