Alarmi nga SHBA: 5G rrezikon sigurinë e avionëve

30 Tetor 2021, 22:40Hi-Tech TEMA

Administrata Federale e Aviacionit në SHBA ka ngritur shqetësime të mëdha në lidhje me një plan për të përdorur spektrin 5G në sigurinë e aviacionit dhe po planifikon të lëshojë një paralajmërim zyrtar për këtë çështje, sipas burimeve dhe një letre të parë nga Reuters.

Industria e aviacionit ka shprehur alarmin për planin për të përdorur spektrin C-Band pre më shumë se një viti. Transportuesit e rrjetit pritet të fillojnë të përdorin spektrin duke filluar nga 5 dhjetori duke filluar në 46 shtete të SHBA. Pasiguria lidhet me ndërhyrjet e 5G te aparaturat e avionëve dhe mundësisë që të shkaktojnë avari e deri në rastin më të keq aksidente tragjike.

Zëvendësadministratori i FAA, Bradley Mims në një letër të paraportuar më parë të 6 tetorit tha se agjencia ndan “shqetësimin e thellë për ndikimin e mundshëm në sigurinë e aviacionit që rezulton nga ndërhyrja në performancën e lartësisë së radarit nga operimi i rrjetit 5G në brezin C”.

Një zëdhënëse e FAA tha të premten agjencia “vazhdon të angazhohet me agjenci të tjera në mënyrë që aviacioni dhe gjenerata më e re e teknologjisë celulare 5G të mund të bashkëjetojnë në mënyrë të sigurt”.

FAA po planifikon të nxjerrë së shpejti një Buletin të Informacionit të Vlefshmërisë ajrore dhe një direktivë të vlefshmërisë ajrore për këtë çështje, i thanë Reuters dy zyrtarë, duke konfirmuar një raport të Wall Street Journal.

Sektori i hapësirës ka paralajmëruar se “mund të priten ndërprerje të mëdha në përdorimin e Sistemit Kombëtar të Hapësirës Ajrore nga futja e 5G” dhe shtoi se FAA do të detyrohet “të reduktojë në mënyrë drastike kapacitetin operacional të aviacionit”.

Grupi i tregtisë me valë CTIA tha të premten se rrjetet 5G mund të përdorin në mënyrë të sigurt spektrin e brezit C “pa shkaktuar ndërhyrje të dëmshme në pajisjet e aviacionit” dhe citoi rrjete të shumta aktive 5G që përdorin këtë brez spektri në 40 vende. Sipas grupit, çdo vonesë në aktivizimin e këtij spektri rrezikon konkurrencën e Amerikës .”

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Lini një Përgjigje