Microsoft bëhet kompania më e vlefshme në botë: Kompania teknologjike kalon Apple

31 Tetor 2021, 21:15Hi-Tech TEMA

Microsoft kaloi Apple në vlerën e tregut, duke e bërë atë kompaninë më të vlefshme në botë të tregtuar publikisht, pasi Apple humbi pritshmëritë për fitimet.

Microsoft kishte një kapital tregu prej afro 2.49 trilion dollarë në mbyllje të tregut, ndërsa ai i Apple ishte rreth 2.46 trilion dollarë.

Apple raportoi se të ardhurat humbën pritjet e Wall Street në tremujorin e katërt fiskal të kompanisë, si rezultat i kufizimeve të zinxhirit të furnizimit. CEO Tim Cook i tha CNBC se mungesa e të ardhurave vlerësohet në 6 miliardë dollarë, por ai pret probleme më të këqija të zinxhirit të furnizimit në tremujorin e dhjetorit.

Shitjet e iPhone-ve në kompani u rritën me 47% nga viti në vit, por gjithashtu ranë poshtë pritjeve të analistëve. Tremujori i katërt i kompanisë përfshiu vetëm disa ditë shitje të iPhone 13.

Microsoft mposhti pritjet e të ardhurave në tremujorin e parë fiskal, i cili u rrit me rreth 22% nga viti në vit. Kjo ishte rritja më e shpejtë që nga viti 2018, raportoi më parë CNBC.

Apple ishte kompania e parë që arriti një kapital tregu prej 1 trilion dollarë dhe 2 trilion dollarë. Ajo u bë kompania më e vlefshme në botë e tregtuar publikisht kur ia kaloi gjigantit shtetëror të naftës Saudi Aramco në vlerën e tregut vitin e kaluar.

Microsoft për herë të fundit kryesoi Apple në kapakun e tregut në vitin 2020 pasi pandemia e koronavirusit shkaktoi kërdi në zinxhirët e furnizimit. Fillimisht u mbyll mbi një kapak tregu prej 2 trilion dollarësh në qershor, pasi zbuloi përditësimin e parë të madh të Windows në më shumë se pesë vjet.

Në mbyllje të tregut, aksionet e Microsoft u rritën më shumë se 48% nga viti deri më sot, ndërsa ajo e Apple ishte rritur pothuajse 13%.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Lini një Përgjigje