TikTok-u apo TikTaku i vetëvrasjeve?

12 Shkurt 2024, 20:20Blog TEMA

TikTok-u apo TikTaku i vetëvrasjeve?

Nga Lutfi Dervishi

Një nënë e re i dha fund jetës (siç raportohet deri më tani) pasi nuk e përballoi dot turpin pas publikimit të një fotografie intime që disa media/individe sot po e ripublikojnë masivisht.

Të thuash kriminale është pak, të thuash më shumë se kriminale sërish mbetet e pamjaftueshme përballë makabritetit virtual.

Ana e errët e mediave sociale dhe e një pjese të portaleve, u rishfaq sot me ripublikimin e një fotografie që për 27-vjeçaren përkthehej në vetëvrasje, ndërsa për punëtorët e klikimeve përkthehet në para.

Një tjetër fatkeqe pre e listës së viktimave të TikTok, një tjetër “balenë blu” që këtë herë ka si kreatorë ca mendje të sëmura që përveç maskarallëkut kanë edhe internet.

Nuk mjaftoi vendimi tragjik i nënës së re për t’u arratisur me dëshpërim nga kjo jetë, por gjyqi ndaj saj vijon nga dhjetëra  idiotë që hedhin “gurë dixhital” mbi të vdekurën si të ishin kryetarë të  gjykatës së  moralit.

Megjithatë, nuk mund të presësh që idiotë interneti (ii) të tregohen njerëz dhe të bëjnë dallimin mes jetës dhe vdekjes mes privates dhe publikes, mes dinjitetit dhe poshtërsisë, por ajo që është shqetësuese është roli i medias në raportimin e gjëmave/kobeve.

Ndërkohë që është e stërprovuar efekti domino i raportimit të detajuar të vetëvrasjeve, në një kohë që është vërtetuar se sensacionalizmi i rasteve fatkeqe çon në dëme afatgjatë edhe për shoqërinë, sërish e sërish sillemi njëlloj deri në tragjedinë e radhës që sërish do të kryhet për të njëjtat shkaqe dhe me të njëjtat mënyra.

Të bësh thirrje për etikë dhe vetëpërmbatje në raportimin e ngjarjeve tragjike rrezikon t’i ngjash njeriut që merr shatin dhe prashit në det.

Shpërndaja e shpejtë e informacionit dhe mundësia që informacionin ta prodhojë dhe shpërndajë kushdo, nevoja për të patur të shenjtë lirinë e shprehjes dhe dëmi që vjen nga shpërndarja pa kriter e materialeve private/të dëmshme ka krijuar një realitet të ri që nuk mund të përballohet me instrumentet e kohës para internetit.

Krimi në internet nuk mund të luftohet me të njëjtat mjete dhe burime njerëzore si krimi i rrugës.

Në kohën kur sa vjen dhe bëhet më i vështirë dallimi mes jetës reale dhe asaj virtuale, problemet e shëndetit mendor dhe krimi kibernetik sa vijnë dhe agravohen për shkak të zhvillimit të shpejtë të teknologjisë.

Problemet dhe sfidat epokës digjitale nuk përballohen me instrumente dhe mendësi analoge.

Sot, si kundërpërgjigje ndaj ngjarjes tragjike policia e shtetit publikoi një video nga momenti i ndalimit të personit të dyshuar si shkaktar i humbjes së jetës së 27-vjeçares. Krimi modern luftohet me ligj, struktura dhe vullnet, jo me video-klipe.

Institucionet ligj zbatuese (policia/prokuroria) nuk janë të pajisura siç duhet as në teknologji dhe as në burime njerëzore për t’u përballur me kriminelët e dukshëm dhe të padukshëm në hapësirën virtuale. Çdo vonesë do të na sjellë viktima të reja dhe video-klipin e radhës.

Forcimi i legjislacionit dhe strukturave do të ishte vetëm njëra anë e medaljes. Media vetë mund të luajë një rol pozitiv me kusht që klikimet mbi fatkeqësi t’i konsiderojë “krim”.

Është në dorën tonë nëse do të duam të mbetemi njerëz dhe të respektojmë zinë e tjetrit apo të kthejmë në spektakël edhe vdekjen.

Deri më tani gjithçka ka mbetur vetëm fjalë, duke numëruar viktimat deri sa të vijnë veprat që mungojnë!

2 Komente

 1. E
  ENTSOE

  Me ne fund erdhi autokritika e pare nga Brenda vete Oligarkise Vrasese te Medias!!! Te shohim do te thote ndonje fjale A. Cipa I Pilurit, apo do te vazhdoj te ndaje cmime per gazetarit dhe anasjelltas te marre edhe vete ndonje cmim!!!

  1. K
   Kaq

   O Luftiu( me respekt po të drejtohem kështu pasi më duket me e drejtpërdrejtë) Nuk është faji i mediave sociale e as i budalleve të tiktikut, por është kryekëput i edukatës shkollore e masandej shoqërore. Dhe shkaku, shkaku ore shkatu, është i gjithi i mediave vizive ku si kryfjalë natë e ditë kanë dhunën ndermjet deputetëve, partive dhe qeverisë ku nuk mjaftojn bullizimi i drejtpprdrejtë por shtohen me pasqyrimin e “ gazetarëve të kronikës së zezë” përditë, ku mësojnë rininë se si u gjet dinamiti, ku u gjetën plumbat, nga kush servis u bë modofikimi, dhe kryesorja, sa lekë u dhanë për kçtë krimin pa i ditur as emrin të ndjerit. Këto mëson rinia e kështu sillet.Dridhe nga të duash e si të duash,hidh cdo lloj mendim ndryshe, por shkaku që nuk gjen një tiktoker ose një infuencer shqiptar/e të ketë ndjekës se pasqyron vlera edukuese shoqerore, vjen totalisht nga mediat vizive dhe nga udhëheqia e cdo lloj pushteti,pozitë apo opozitë, tv kombëtar ose lokal, gazetar vip apo gazetar propagandistik.Thjesht, bukur, pa gabime, thuna-idotësi që shfaqet në rjetet sociale, ka shëmbullum madhështor mediat vizive dhe pushtete qe rrjedhin nga ajo. ( më kujtove një tiktoker ku kishte hapur një akaund dhe fliste për mbeturinat rrugëve dhe komenti që kishte marrë më shumë pëlqime ishte ai ku dikush i thoshte “ ti mund të jesh gjithcka por shqiptar nuk je. ti je tradhëtar)

   Lini një Përgjigje