Rreziku që vjen nga rënia e mbeturinave hapësinore

27 Shtator 2022, 21:10Bota TEMA

Rreziku që vjen nga rënia e mbeturinave hapësinore

Në fillim të këtij viti u shënuan dy incidente të veçuara me mbeturina hapësinore që u kthyen në Tokë në vende të paparashikuara.

Rihyrja e pakontrolluar e një rakete kineze Long March 5B mbi Malajzi u pasua nga raportet në korrik të disa pjesëve të anijes kozmike që u shfaqën në Uellsin e Ri Jugor rajonal, Australi, tani e konfirmuar se ishin nga një mision SpaceX Crew-1, shkruan BBC.

Ndërsa industria e hapësirës rritet, është e sigurt të thuhet se incidente të tilla do të bëhen më të shpeshta, dhe ato mund të përbëjnë një rrezik. Por sa rrezik, saktësisht?

Mbetjet hapësinore i referohen komponentëve të mbetur të një sistemi hapësinor që nuk kërkohen më. Mund të jetë një satelit që ka arritur fundin e jetës së tij (siç është Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor kur të arrijë fundin e jetës së tij operacionale në vitin 2031 ), ose pjesë të një sistemi rakete që kanë përmbushur qëllimin e tyre dhe janë hedhur poshtë.

Deri më sot, Kina ka lëshuar tre raketa Long March 5B, dhe secila është lënë qëllimisht në një orbitë të pakontrolluar. Kjo do të thotë se nuk kishte asnjë mënyrë për të ditur se ku do të zbarkonin.

Sa i përket mbetjeve të SpaceX të gjetura në Malet Snowy, Australi, SpaceX de-orbiton pjesët e saj të raketës në një mënyrë të kontrolluar dhe dizajnon komponentë të tjerë për t’u djegur pas rihyrjes në atmosferën e Tokës. Por këto gjëra nuk shkojnë gjithmonë sipas planit.

Pra, sa të rrezikshme janë mbeturinat hapësinore në të vërtetë?

Me sa dimë vetëm një person është ndonjëherë prej tyre. Lottie Williams, një banore në Tulsa në Oklahoma, SHBA, u godit pa dëmtime në shpatull nga një copë në vitin 1997. Ishte sa madhësia e dorës së saj dhe mendohej se vinte nga një raketë Delta II. Ajo e mori atë në shtëpi dhe e raportoi tek autoritetet të nesërmen.

Megjithatë, me gjithnjë e më shumë objekte që shkojnë në hapësirë ​​dhe kthehen poshtë, shanset që dikush ose diçka të goditet po rriten. Kjo është veçanërisht e vërtetë për objektet e mëdha, të pakontrolluara si Long March 5B.

Nga tre herë që është lëshuar ky model rakete: e para u rifut më 11 maj 2020, me pjesë që ranë në dy fshatra në Bregun e Fildishtë, e dyta u rifut më 9 maj 2021 pranë Maldiveve dhe e treta rihyri këtë vit mbi Indonezi dhe Malajzi, me mbeturinat që zbarkonin rreth këtyre ishujve.

Ka shumë vlerësime të ndryshme për shanset që mbeturinat hapësinore të godasin dikë, por shumica janë në intervalin një në 10.000. Kjo është mundësia që çdo person të goditet, kudo në botë. Megjithatë, shanset që një person i caktuar të goditet janë në rendin e një në një trilion.

Lini një Përgjigje