“Edhe ne kemi pak gjak shqiptari”- Përplasjet e forta midis Ramiz Alisë dhe Mitsotakis në ’91-shin

5 Dhjetor 2023, 20:44Dossier TEMA
“Edhe ne kemi pak gjak shqiptari”- Përplasjet e forta midis

Ka qënë 13 janari i vitit 1991 kur është realizuar takimi i parë i presidentit Ramiz Alia dhe kryeministrit të Greqisë, Kostandin Mitsotakis. Kishin filluar të hidheshin hapat e parë të marrëdhënieve dy palëshe.

Statusi i minoritetit grek në Shqipëri, vetëpërcaktimi i etnisë, fati i Kishës Ortodokse shqiptare, pluralizmi politik, “çështja çame” ishin këto ndër problematikat kryesore që u shtuan në tavolinën diplomatike të kohës. Shqetësimi kryesor i Micotaqisit ishte që fshatrat e minoritetit grek në Shqipëri nuk duhet të zbrazeshin, nuk duhej që minoritarët të emigronin në Greqi, por i këshilloi ata që të rrinin aty e madje i kërkoi edhe Ramiz Alisë që kjo ikje të ndalohej në një farë mënyre. Nga ana tjetër, çështja çame u ngrit nga Alia si një çështje që kërkonte zgjidhje. Por, Mitsotakis deklaroi se për Greqinë ishte çështje që nuk ekzistonte.

Pjesa në vijim flet për përplasjet e forta ndërmjet tyre për çështjen e minoritetit grek në Shqipëri dhe fatin e çështjes çame. Dokumenti që pasqyron këtë ka vlerë historike dhe ndriçon më mirë objektivat diplomatike të synuara nga Greqia ndaj vendit tonë, edhe sot, ku shfrytëzohet si pretekst diplomatik qenësia “greke” e një individi që nuk është përfaqësues i ndonjë minoriteti, siç është rasti Bejleri. Po si u zhvilluan bisedimet Alia-Mitsotakis, për çfarë u mirëkuptun dhe për çfarë nuk ranë dakord, çfarë ndodhi më tej me agjendën diplomatike të dy vendeve…

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Kohët e fundit, ka një largim të minoritarëve për në Greqi. Dje në darkë, kaluan kufirin 600 vetë. Më dëshpëroi kjo gjë se unë vij për ta ndaluar këtë largim. Duhet te ndihmojmë krahinën e minoritetit dhe krahinat e tjera që njerëzit të mos largohen. Kalimi në kufi duhet të bëhet me dokumente zyrtare.

RAMIZ ALIA: Po minoriteti grek dëgjon radion.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Minoriteti mund të ketë konfuzion, qëndrimi im është i qartë. Për të zgjidhur këtë problem duhet t’u japim që të besojnë. Prandaj thashë është e nevojshme t’i falni ata që ikën në mënyrë ilegale, t’i falë qeveria shqiptare përpara se te kthehen. Të japë amnisti.

RAMIZ ALIA: Pse? Ç’do të thotë amnisti? U kemi thënë që: së pari, minoritarët të mos largohen nga minoriteti, se dyti, si vëllezër do t’i presim me zemër të hapur, së treti, ne do t’i ndihmojmë që ata të lehtësojnë ardhjen e tyre në Greqi.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS:  E para dhe e dyta po, po e treta jo.

RAMIZ ALIA: Edhe e treta…

KONSTANTINOS MITSOTAKIS:  Nuk më pëlqen të më ndërpresin se dua të mbaroj fjalën time. Ne duam t’i bindim të kthehen dhe është ky qëllimi themelor që kam ardhur në Shqipëri. Që të kthehen prapë ju të bëni amnisti dhe unë jam gati që ta bëj. Në qoftë se nuk e bëni këtë, nuk mund t’u them të kthehen prapa. Kjo është pyetja.

RAMIZ ALIA: Mund të flas tani? Shqipëria kurrë, kurrë nuk është e interesuar të largohet asnjë qytetar prej saj. Minoritetit grek në Shqipëri i është ruajtur gjuha greke dhe e mësojnë që fëmijë të vegjël tërë fëmijët grekë. Atyre u është ruajtur folklori, muzika, etnografia, të gjitha u janë garantuar. Kanë botimet e tyre në gjuhën greke.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Ne nuk këshillojmë as ashtu, as kështu.

RAMIZ ALIA: Minoriteti grek në tërë këta 40 vjet ka qenë shumë korrekt dhe ka punuar krahpërkrah me shqiptarët dhe sot punon. Fenomeni i largimit të tyre sigurisht ka disa shkaqe të brendshme të lidhura edhe me dëshirën e të rinjve që mendojnë se në Greqi do të gjejnë parajsën. Nuk ka dyshim që gjendja ekonomike në Greqi është shumë më e mirë se në Shqipëri. Të rinj janë, kanë aspirata. Është logjike, unë nuk i dënoj për këtë. Në Greqi filloi gjithë ajo fushatë e madhe: po vriten djemtë e Epirit, pse nuk lejohen të kalojnë. Shtypi, radiotelevizioni njëkohësisht ndikojnë në psikologjinë e këtyre djemve e vajzave të reja, plus faktori i brendshëm ekonomik që është një realitet.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Në realitet është e qartë se këta njerëz nuk kanë të drejta deri sot. Që nga çasti që do t’i fitojnë?

ADIL ÇARÇANI: Cilat?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS:  Të drejtat personale dhe fetare. Tani që do të hartohet kushtetuta besoj që do t’i fitojnë dhe kjo do të ndihmojë që të mbeten në vend. Pyetja është në qoftë se jeni dakord ne edhe ju se është në interes të dy vendeve që minoritarët të mbeten këtu. Të bëjmë ç’është e mundur të dy palët që t’i bindin të qëndrojnë.

RAMIZ ALIA: Ashtu është.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Që në fillim thashë që duam të mbeten në Shqipëri. Kur vijnë në Greqi ne nuk mund t’i dëbojmë. Por duam që këta njerëz të binden edhe nga ne edhe nga ju që të kthehen përsëri në drejtim të Shqipërisë demokratike. Në qoftë se doni dhe prandaj propozova në mëngjez se veprimi i vullnetit të mirë të qeverisë shqiptare është që t’i lejojë këta të kthehen. Ja këtë pres nga ju.

RAMIZ ALIA: Po. Domethënë, ju mendoni se po të bëjmë në një amnisti ata do të kthehen këtu dhe nuk do të ikin. Po ju ç’amnisti do të bëni?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Unë do të bëja një deklaratë ku do të them që ata të qëndrojnë në Shqipëri dhe ata që kanë ikur të kthehen. Propozimi është shumë konkret.

RAMIZ ALIA: Po për kthimin e çamëve ç’do të bëjmë? Na kanë bërë disa lutje. Zoti ambasador ka 100 e ca kërkesa nga familjet çame po atyre nuk u jepet vizë të kthehen. Si do të bëjmë për këtë?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Zoti President e di mirë historinë.

RAMIZ ALIA: E di mirë edhe historinë e Shqipërisë, edhe të Greqisë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Çamët bashkëpunuan me nazistët dhe ka 45 vjet që kanë ikur.

RAMIZ ALIA: Jo nuk kanë ikur.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Është një histori 45-vjeçare.

RAMIZ ALIA: Qeveria greke ka bërë shumë mirë dhe unë e përshëndes pajtimin kombëtar.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Çamët kishin bashkëpunuar me gjermanët dhe nuk ishin grekë, ishin të një kombësie tjetër.

RAMIZ ALIA: Pse ju ata të një kombësie tjetër i përzini?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Nuk i kemi dëbuar po ata si rezultat i bashkëpunimit me gjermanët ikën.

RAMIZ ALIA: Më falni, ai që i përzuri ishte Zervas dhe në historinë e Greqisë Zervas nuk njihet si antinazist. Unë historinë e Greqisë e njoh.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Historia e Greqisë e njeh si luftëtar të rezistencës, nuk ka bërë dallim. Atëherë kishte rezistencë komuniste dhe jo komuniste dhe Greqia i pranoi të dy palët.

RAMIZ ALIA: E kam të qartë po Zervas nuk bënte pjesë në atë pjesë të rezistencës.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Gjenerali Zervas është njohur si luftëtar i rezistencës.

RAMIZ ALIA: Mirë, është puna juaj, po ju për çështjen e kthimit të çamëve jeni kundër?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Po.

RAMIZ ALIA: Po për pasuritë e tyre që janë atje si i bëhet? Meqenëse e keni zgjidhur si e keni zgjidhur? Unë nuk jam shumë partizan që të shikohen problemet në mënyrë parciale se mund të kemi pikëpamje të ndryshme. Unë mendoj që të gjitha gjërat midis Shqipërisë e Greqisë mund të zgjidhen drejt në qoftë se ekziston vullneti i mirë dhe sikur t’i shikojmë pa paragjykime. Pasi në qoftë se nisemi me disa paragjykime, me falni që them paragjykime, por krijojmë disa artifise në marrëdhëniet midis vendeve. Për shembull, më thanë edhe gazetarët pak më përpara që në Shqipëri ka 400 mijë grekë. Në qoftë se një farë shtypi grek merret e rimerret se janë 200-300 apo 400 mijë grekë, kujt i shërbejnë këto?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Sa janë grekë në Shqipëri?

RAMIZ ALIA: Në regjistrimin zyrtar janë 60 mijë. Në qoftë se ju i konsideroni tërë ortodoksët e Shqipërisë grekë, këtu ka një gabim.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS:  Ne nuk i konsiderojmë të gjithë ortodoksët grekë, por unë besoj që grekë nuk janë 60 mijë.

RAMIZ ALIA: Nuk i shërben kujt ky problem. Në një kohë kur po flitet për integrim të diskutojmë ne të dy se sa janë?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: I shërben një çështjeje. Në qoftë se nga tërë ne ju e njihni kombin minoritar, ekzistojnë disa fshatra që kujtojnë se janë greke dhe e duan kishën dhe shkollën, ata të kenë mundësi të shkojnë në shkollë e kishë. Ata që kanë tradita greke edhe e ndiejnë veten grekë të mund të informohen për historinë e artin grek, për qytetërimin grek. Ekzistojnë disa parime kryesore për minoritetin që janë në Kartën e Evropës dhe ju, në qoftë se doni të futeni në KSBE dhe pranoni që ka disa parime të OKB-së, duhet t’i zbatoni. Nuk e kam fjalën: për numrin, por për parimet.

RAMIZ ALIA: Për parimet fola edhe unë kur fola për çamët.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Nuk flasim për ata që nuk janë më.

RAMIZ ALIA: Jo, ju me një fjalë i shuajtët 30 mijë njerëz si bashkëpunëtorë me nazizmin, deri edhe fëmijët e vegjël, dhe tani thoni që është çështja për ndonjë fshat që e quan veten se është grek. Unë nuk dua të bëj filozofi se ç’është kombi. Kombi nuk është dëshira ime, ka disa faktorë historikë, kulturorë, etj., etj., prandaj në qoftë se ka ndonjë njeri që mund t’i thotë vetes që është grek, nuk do të thotë se ai është grek. Ai mund ta quajë veten grek në qoftë se vërtet është i tillë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS:  Ekzistojnë rregulla, norma ndërkombëtare, të caktuara nga OKB-ja dhe që i përcakton Karta Evropiane.

RAMIZ ALIA: Ta konsideroj këtë si kusht apo si kërkesë?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Nuk jam i autorizuar të vë asnjë kusht. Bisedë miqësore po bëjmë.

RAMIZ ALIA: Edhe unë për bisedë miqësore jam. Kushtet nuk më pëlqejnë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Mua më pëlqen biseda pozitive, prandaj e përsëris, të mbetet minoriteti grek atje ku është. Këta që ikën mbrëmë të lehtësohen në qoftë se duan të kthehen. Ne nuk mund t’i kthejmë detyrimisht, por, po të duan, le të kthehen. Të hyjnë e të dalin lirisht dhe nga ana jonë të bëhen përpjekje t’i lehtësojmë për të ardhur në Greqi. Kërkojmë të dërgohen ndihma humanitare nga jashtë si ilaçe etj.

RAMIZ ALIA: Pse është sëmurë njeri, ka rënë ndonjë epidemi?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Unë këto them dhe ky është qëndrimi im.

RAMIZ ALIA: Unë dëshiroj ta mbyll këtë çështje duke ju thënë këtë që të dy palët duhet të bëjmë përpjekje që minoriteti grek të jetojë në Shqipëri, të respektojë ligjet e shtetit shqiptar të krijohen të tëra kushtet që të kenë lidhje e marrëdhënie me Greqinë. Nga pala shqiptare nuk ka asnjë pengesë, në mënyrë kategorike, as një pengesë që të gjithë minoritarët grekë në Shqipëri të pajisen me pasaporta e të shkojnë sa herë të duan në Greqi, të shkojnë e të vijnë. Bile nuk i pengojmë që të shkojnë të rrinë edhe 6 muaj, 1 vit e pastaj të kthehen.Gjithashtu, kthimi i atyre që kanë ikur matanë, unë ju siguroj një gjë, që deri tani janë kthyer 250 vetë dhe asnjë nuk është në burg, të gjithë janë në shtëpitë e tyre. Ju mjafton kjo fjalë?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Ai është konstatim për të kaluarën.

RAMIZ ALIA: Jo, është edhe për këtë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Nuk besoj që tani që erdha unë qeveria shqiptare të tregohet më e ashpër.

RAMIZ ALIA: Qeveria shqiptare jo vetëm se erdhët ju nuk tregohet e ashpër.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Po ju thatë që kanë ardhur në shtëpinë e tyre. Nuk insistoj në fjalën amnisti. Unë do të kaloj nga gjenden ata dhe do t’u them qëndroni këtu, mos ikni dhe kur të kaloj kufirin do t’u them kthehuni prapa. Ç’t’u them?

RAMIZ ALIA: Merreni ju përgjegjësinë të na jepni listat dhe ne nuk i futim në burg.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Ne nuk bëjmë hetime.

RAMIZ ALIA: Kush të dojë ta bëjë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Ky është një përparim.

RAMIZ ALIA: Edhe një parim. Ne do t’i lejojmë të kthehen dhe ata nuk kthehen në male po në fshat. Të bëhet lista, të dorëzohet kjo e të vijnë të kalojnë kufirin.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Propozimi është logjik. Ne nuk duam të ikin. Ata që kthehen të kthehen. Duam ta shikojmë Shqipërinë drejt demokracisë. Nuk duam probleme me ju.

RAMIZ ALIA: Edhe unë e besoj se keni probleme të tjera për të parë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Kemi edhe probleme të tjera që jemi gati të bisedojmë. Kërkuam që konsullata që ka qenë më 1930 mendoj të krijohen. Nuk dua përgjigje tani, po është një temë që e parashtruam.

RAMIZ ALIA: Juve ju interesojnë disa çështje partikulare kurse unë mendoj që interesat shqiptaro-greke janë shumë më të gjëra dhe më të mëdha. Nuk ka qenë Shqipëria me Greqinë në gjendje lufte deri më 1988, nuk e kanë mbajtur shqiptarët po e mbante Greqia dhe, sigurisht, një atmosferë e atillë nuk krijon kushte të favorshme për marrëdhënie të mira. Kjo është në kohën e kaluar dhe unë dua ta harroj dhe e kam harruar sepse mendoj që midis Shqipërisë e Greqisë ka interesa shumë të mëdha. Ai ishte një absurditet, por, për hir të së vërtetës duhet thënë që ka pasur dhe pengesa të atilla.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Kam bërë një shqyrtim të marrëdhënieve me Shqipërinë dhe kam parë që në shumë gjëra jemi afër dhe mund të bashkëpunojmë: në sektorët politikë, ekonomikë e kulturorë, dhe nuk gjetëm ndonjë pengesë asgjëkundi dhe tani që bisedojmë ne bashkëpunëtorët tanë bisedojnë për këto çështje.

RAMIZ ALIA: Shumë mirë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Mund të them që Shqipëria duhet të hyjë në KSBE. Isha i vetmi që thashë që Shqipëria të hyjë në KSBE. Besoj se do të hyni.

RAMIZ ALIA: Duam po nuk lutemi.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Asnjë nuk lutet në këtë botë, as ju, as ne. Jemi të vjetër të dy.

RAMIZ ALIA: Po, jemi të vjetër.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Të flasim si burrat e doni.

RAMIZ ALIA: Dua patjetër.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Shikoni proceset që bëni për demokratizimin e vendit. Jam i vendosur të kuptoj se një regjim nuk ndryshon nga një çast në tjetrin.

RAMIZ ALIA: Ju konsiderojmë mik.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Besoj me të vërtetë që doni demokracinë dhe kam mendimin që të shkojë më shpejt nga sa shkon.

RAMIZ ALIA: Më shpejt mos më këshilloni shumë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Një urim shpreha.

RAMIZ ALIA: Ne nuk ndalemi në rrugën tonë, por do të ecim në këtë rrugë, duke pasur parasysh karakteristikat e vendit tonë. Jemi për të shkuar në europë, po nuk jemi për të shkuar si një kopje e keqe e të tjerëve.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Kjo ka fuqi për të gjitha vendet.

RAMIZ ALIA: Shqetësimi im është që marrëdhëniet midis Shqipërisë e Greqisë të jenë shumë të mira,

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Edhe unë e besoj prandaj dua që kjo vizitë që bëra, që është e para e një kryeministri grek në Shqipëri, t’i çojë marrëdhëniet përpara, jo prapa.

RAMIZ ALIA: Prandaj e thashë që në fillim që vizita juaj ka rëndësi për marrëdhëniet midis Shqipërisë e Greqisë

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Ka edhe disa gjëra konkrete të cilat duhet t’i themi. Për çështjen e minoritetit grek besoj janë të mjaftueshme sqarimi i disa gjërave. Përpara se të largohem dua të di se çfarë do të them jashtë përpara gazetarëve. Dhe në qoftë se duhet që ky takim të jetë i suksesshëm të dy palët të themi të njëjtën gjë. Në qoftë se nuk do të jetë një komunikatë e përbashkët dhe nesër shtypi do të thotë ç’të dojë dhe rezultati do të jetë negativ.

RAMIZ ALIA: Formulat mund të gjenden. Ministrat e Jashtëm t’i gjejnë.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Unë shpresoj.

RAMIZ ALIA: Në qoftë se e shikoni problemin siç e pamë ne.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Të vërtetojmë ato që jemi dakord.

RAMIZ ALIA: Jam dakord dhe ja marrim për sa i përket nevojës së zhvillimit të marrëdhënieve midis Shqipërisë e Greqisë dhe interesat e të dy palëve dhe të zhvillohen këto marrëdhënie në fushat ekonomike, politike, sociale sepse kjo i shërben dy vendeve tona dhe miqësisë e paqes në Ballkan. Besoj që për këto jemi dakord.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Me këtë jam dakord, po kjo nuk do të thotë gjë.

RAMIZ ALIA: Kjo është themelore. Për të konkretizuar këtë mund të ketë gjëra të tjera të veçanta dhe unë mendoj që mund të jetë pjesë e dytë çështja që midis të dy palëve u diskutuan probleme që u interesojnë direkt të dy palëve, midis të cilave edhe çështja e minoritetit grek dhe çështja e refugjatëve dhe ranë dakord të dy palët që të punojnë që minoritarët të mos largohen nga Shqipëria dhe që ata që janë larguar të kthehen në Shqipëri e të bëjnë jetë normale si të gjithë qytetarët e tjerë. Ju kënaq kjo?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Po.

RAMIZ ALIA: Shikoni si gjenden gjërat?

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: T’i shikojmë dhe çështjet ekonomike, politike e kulturore, të gjitha. T’i shikojmë edhe ndihmat humanitare.

RAMIZ ALIA: Unë ju lutem dhe i them kryeministrit, mos të kufizohen ndihmat humanitare vetëm tek minoriteti grek se merr pamjen e patronatit.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Në qoftë se është për gjithë minoritetin është edhe për shqiptarët.

RAMIZ ALIA: Të dy kemi qenë luftëtarë dhe kemi një emërues të përbashkët. Edhe me Mikis Teodorakisin e kemi diskutuar të mos marrin pamje të këqija gjërat se nuk ndihmojnë kështu. Po i dhamë pamjen e patronatit është keq.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Nuk e duam ashtu.

RAMIZ ALIA: Ka që e duan kështu.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Deri tani nuk ka akoma deklaratë për shtypin nga pala shqiptare.

RAMIZ ALIA: Kollaj bëhet kjo.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Duke dalë që këtej do të them se unë bëra një bisedë shumë konstruktive dhe do të them që nga të dy palët nuk është bërë asnjë deklaratë.

RAMIZ ALIA: Nuk më intereson fare. Thoni ç’të doni.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Në politikë ne të vjetrit nuk ekzistojmë pa inate.

RAMIZ ALIA: Ne shqiptarëve na thonë inat shqiptari.

KONSTANTINOS MITSOTAKIS: Jeni pak. Po edhe ne kemi pak gjak shqiptari. “Inat” është fjalë shqipe.

RAMIZ ALIA: “Inat” është fjalë turke. Ne shqiptarët nuk kemi faj që jemi pak inatçinj, në 2000 vjet kanë kaluar gjithato invazione.

(Panorama)

68 Komente

 1. T
  Torino

  Ha ha ha! Sa kam qeshur!Cfare pergjigjesh i ka dhene!DIPLOMATIKE!Atehere kur kishte zot vatani!Lexojeni,lexojeni dhe po te doni mos i jepni te drejte Ramos(i ndrite shpirti).Dhe shikoni sa pak ka ndryshuar diplomacia e grqise(ah me fal e greqise)

  1. B
   B. Shpata

   Janè kujtuar pas 30 viteve pèr tè publikuar dialogun e zotit Alia me njè pallosh tè ish qeverisè greke. le tè lèmè mènjanè meritat e dishepullit tè Enverit e tè kuptoni se pèrse Ai u detyrua tè jepte dorèheqjen duke i lènè vèndin njè bishe tè korruptuar me shpirt tè shitur tek armiqtè e shqipètarève. - Qè Shqipèria e virgjèrt tè shqyhej e tè zhvatej nga kèta lakenjè. Bèjini shurrèn atijè bustit tè Micos pa patur frikè se ka patur pak gjak shqipètari....

   1. S
    Sebastia

    Un nuk e kuptoj, jeni apo beni? Dishepulli i Enverit ashtu si vet Envmuti jo vetem qe nuk ka bere asgje per Camet por dhe ne kte bised permend vetem njeher Camet dhe Greku ia pret shkurt qe per te ceshtja came nuk egziston. Ne cdo shtet te botes me sadopak dinjitet, km grek i duhej thene shkurt e bukur : " Ne qofte se per ju nuk egziston ceshtja came atehere as per ne nuk egziston asnje ceshtje minoriteti dhe qe nga ky moment nuk dua me asnje fjale per minoritetin". Grekut pastaj po nuk i pelqente te ngrinte mushken e te shkonte andej nga kish ardhur. Greku ne kte bisede interesohet dhe flet vetem per interesin e tij kombetar qe nuk eshte vetem minoriteti por te gjithe ortodokset e Shqiperise qe per te mjafton te ndihen e te thone qe jan grek dhe automatikisht behen grek 24 karat. Ai envmuti yt dhe i shume idioteve si ti pati kohe nga 1945 e deri me 1985 qe greqise dhe masakrave te saja 200 vjecare ti pergjigjej ashtu sic e meritonin dhe ashtu sic do bente cdo shtet dinjitoz i ksaj bote. Asnje kembe greku nuk duhet te kishte ne Shqiperi pas 1945. Politika e shtetit Shqiptar duhej te perdorte te njejten monedh qe perdori greku. ZJARR E HEKUR! As nuk ishim aleat atehere, benim pjese ne dy blloqe te kunderta. Nese do kishin bere detyren e tyre si SHTETAR DINJITOZ sot nuk do kishte absolutisht asnje ceshtje minoriteti ne Shqiperi. Pasurit dhe shpiat e grekqirve u duhej dhene Cameve. Envmuti bashke me kliken e tij te ndyre ,camet e shkret i trajtoi si qytetar te nivelit te dyte ndersa minoritaret ishin bere adm e shtetit dhe kishin me shume te drejta se vet shqiptaret. Dishepuj te envmutit jan dhe sali qeni, fatos degradimi, ilir hajduti, edi droga e te gjithe kta bastarde qe shkatrrojne dhe vrasin mijera jete shqiptaresh qe nga viti famekeq 1945!

    1. A
     Arion

     Te vjen i gjithe kjo urejtje nga dizinformacion,pasoj e mos leximit...lexo shtypin e kohes dhe shiko c far ka bere qeveria shqiptare e vet enveri per çaamet...Lexo o o pallosh ! Envmutit i hengesh mutin se bente nga nje mut c do mengjez e i vinte emrin tend,per ceshtjen kombetare ! Ok ?

   2. T
    Taraboshi

    Duhet te hiqet busti I Micotaqit nga Derviciani e te vendosur R Alise

   3. R
    Ramizi i tregoi vendin… Ramuti..

    Te pakten Ramizi pati guximin (ne nje kohe qe ne si Shtet na kishin rene breket ne toke) ti tregonte vendin Micos-se-Taqit duke i folur si i barabarte! Kurse Ramuti i ben bust Micotaqisit baba, dhe fshihet si skuth para te birit, ne nje kohe qe mund te flasi si i barabart, madje dhe ti ngreje zerin!

    1. D
     Dundy United

     Shajme Ramizin ne budallenjte. Me shume dinjitet Ramizi. Dhe imagjino gjendja ekonomike ne Shqiperi katastrofike ne ate kohe. Pas Ramizit asnje nuk e ka ngritur ceshtjen came. Camet duhet ti bejne nje bust ne Konispil, si i beri Rama Micotaqisit ne Dervican.

     1. S
      Sara

      tani shohim qe "kounistet' ishin me te pergjejshem dhe atdhetare se kelyshet e tyre "demokrate"

      1. a
       asdf

       Perfundimi: Micotaqis ka nje bust ne teritorin e Republikes se Shqiperise dhe Ramiz Alia jo. Eshte ne turpin tone qe lejojme nderimin e maskarenjeve ne token tone.

       1. A
        Andrea

        Bingo, mendova te njejten gje.

       2. a
        alphazeta

        Shumë më mirë do të ishte Shqipëria po të kishte pasur për president Ramiz Alinë, në vend të atij të çmendurit nga Viçidoli.Me ardhjen e dhjerokracisë i erdhi koha grekut të na tundë këmbët.

        1. I
         I persekutuar

         Shume e vertete

        2. T
         Taulant

         Si e kap mat ne bisede gjarprin Micotaqis presidenti i Shqiperise Ramiz Alia... Ndersa sot jemi ne nje katastrofe te vertete perballe ketyre morrave.

         1. T
          Taulant

          Hale-helenistani i poshter paska qene gjithmone me Shqiptaret. Gjithmon me djallezira ka punuar me thike mbas shpine na kane goditur bastardet.

          1. S
           Speci

           Leksion per keta politikanet bythelepires qe i ulin breket para te huajve e sidomos fqinjeve dashakeqes greko-serbe.

           1. K
            Kot

            Super ta bejne afishe e ta lexojne ne min te jashtme perdite

            1. M
             MiçoKakis sufllaqis bythaqis

             Bravo president Alia, dhemb per dhembe dhe shume konkret. Ja pra qe si paskemi ditur te tera... Sa i perket pedofile e dhe pederasteve zhabzi grek qira asgje nuk ka ndryshuar ne qendrime... Aq me keq per ta... Rrofshin e qofshin shqiptaret poshte tradhKaret

             1. F
              Fredis Bejleris

              Mallkuar qoftë ajo kohë kur Greqia e mbante bishtin ndër shalë përballë Shqipërisë. Tani falë demokracisë dhe drejtuesve pro europianë shqiptarë, gëzojnë të gjitha shtetet t'a përdhunojnë Shqipërinë sa, si, ku e kur të duan.

              1. S
               Shkupi

               Perseri ne fund eshte terhequr Ramiz Alia nga çeshtja çame. Greqiret konkretisht treguan interes per bastrdet shqiptar qe ne Shqiperi vetquhen greqir. Po Ramiz Alia te oaraqiste me force kerkesen per çamet e jo te flistw oer parime te mutit …

               1. K
                K O R C A

                MIRE THUA TI KOMENTUESI "SHKUPI" , POR DUKET SE NUK E KE PARE SE NE CFAR DATE ESHTE BERE KJO BISEDE ? ISHIN KOHE TE TMERRSHME PER SHQIPTARET , KUR RAMIZ ALIA DHE SHQIPERIA E KISHTE LAKUN NE FYT . KUR SAPO ISHIN EKZEKUTUAR CAUSHESKU DHE GRUAJA E TIJ NE RUMANI , KUR U DHA DIREKTIVA NGA AMBASADORI AMERIKAN RAJERSON PER TA CUAR EKONOMINE NE NIVELIN ZERO , ME PREMTIMIN E CEKUT TE BARDHE , SE DO TE VININ AMERIKANET QE TE NESERMEN TE INVESTONIN DHE DONIN SHESHE NDERTIMI . , ISHTE KOHA KUR PD - JA VRAU MBAS SHPINE KATER DEMOKRATE NE SHKODER PER T`IA FATURUAR SI VRASJE QEVERISE E SHUME E SHUME TE TJERA . GJERAT DUHEN VENDOSUR NE KOHEN E TYRE PER M,UJNDUR TE GJYKOSH DREJT . E PARE NE KETE KEND VESHTRIMI , RAMIZ ALIA KA BERE MAKSIMUMIN E MUNDSHEM .

                1. S
                 Sebastia

                 Mos fol kot e mos laj m..t me sh..rre! Shume vende te tjera te botes dhe te Europes ishin ne gjendjen e Shqiperise ekonomikisht ne vitet e shkatrrimit te diktaturave komuniste por asnjera nuk i hoqi breket para shteteve armiqesore ndaj tyre. Ai me emrin Shkupi ka absolutisht te drejte dhe eshte me se e vertet qe Ramiz Alia u terhoq per mos me thene qe ne fakt kurr nuk e kan marr seriozisht mbrojtjen e ceshtjes Came. Turqia i vuri para si lopet kur grekqiret i vune zjarrin Izmirit dhe vendeve te tjera. Nuk i mjaftonin masakrat 200 vjecare morrave te kuq qe ti pergjigjeshin si duhet greqise ne 1945 pas masakrave dhe shpernguljes cameve? Nuk i mjaftonin sulmet greke te 1949? Nga gjithe Europa u debuan me miliona Gjermane, kujt do i hante k@@ri per ca mijera grek? Kush do kishte kurajon te sulmonte nje Shtet te paktit te Varshaves e te fillonte nje lufte boterore per ca lopcare grek te Dervicanit? Minoriteti grek nuk duhej te egzistonte me ne Shqiperi qe nga viti 1945 si kunderpergjigje ndaj masakrave dhe debimit te Cameve. Ne Greqi kishte mbi 100 e ca vjet qe Shqiptaret asimiloheshin me dhune e me presione sistematike nga shteti, kisha dhe politika greke ndersa ne Shqiperi minoritaret ne kohen e morrave te kuq ishin ne postet kyce te adm shteterore. Nderkohe Camet e shkret trajtoheshin si qytetar te klasit te dyte. Ik iu q....sha trut qe kurr nuk i keni pasur. Mashtroheni e genjeheni nga ata qe jan me kriminelet e me anti shqiptaret e ktij vendi!

               2. .
                .

                Mos beso perallat e stisura te kulishve komunist, Micotaqis ishte mjeshtri I diplomacis dhe i politikes, ne rang nderkombetar, nuk mund te krahasohej me kulishat Enverist qe s'kishin pare boten me sy, qe mereshin me gjera banale dhe spiunlleqe.

                1. G
                 Greku PASOK

                 Micua ishte nje i korruptuar dhe shembetore i Turqise qe i shpetoi jeten. U nis nga Greqia tu tregonte vendin alvanozeve e te merrte vorioepirin po iku si lango duke ju lumtur Ramizit per nje deklarate.. Si plehre qe ishte meqe e pa qe ju dhje plani i mega eladhes shfynte si derr kunder Ramizit dhe Shqiperise. Nuk i donte minoritaret ne Greqi dhe populli Grek e mbajti vetem 3 vjet kryeminister. Ne Greqi njihen si familje miliarderesh te korruptuar qe kane zabtuar gjysmen e Greqise nderkohe qe populli pensionist grek vuan e nuk kane buke te hane. Nje familje mafiozet qe kane blere gjithe median kontrrollojne biznesin dhe i perdorin per te blere votat.

                 1. j
                  janullatos pisoglentis

                  juve ju qiu rrobt, ju beri te spiunonit njeri tjetrin o bythqir lulishtesh

                  1. e
                   em

                   KUSH te tha ty o i pa emer per nivelin e larte nderkometar te diplomacise? Pastaj si qenkan dekumenta te stisura o injorant?

                   1. .
                    ..

                    Ik ore bythqir , njeri negativ dhe i pist ….ti kush je mor plere qe na ke pare Boten me sy ? Dikur kishim dhe nje vero vorioipirot minister …..e di kush ? Ai qe i tha Ramiz Alise : pse nuk me lejoni te hap zjarr kur u shemb busti i Enver Hoxhes …..ik o bajgarac i Janulles na tregoke spiunlleqet ti ….po Vitori Curi cqe ? Te gjith njsoj ishim pederast lulishtesh ….ishte sistemi i tille majmun me bisht …ik se dheu Janulla e ka zene bixga , ik e lepija , lamash

                    1. K
                     Kolonel Janulla ne shtratin e vdekjes

                     IKE MORE BAJGE E ATHINES , QE FSHIHESH MBAS NJE PIKE . CFAR KA NDRYSHUAR GREQIA NE 200 VJET SHTET NDAJ SHQIPTAREVE QE TI E ADHURON ?! JE NJE COPE PLEHRE DHE LLUM SHQIPFOLES I FOLTORES SE BAJRAKTARIT SERB TE VICIDOLIT !

                    2. E
                     ErionsS

                     Jam dakort me Torinon. Nuk ka politikan shqiptar patriot qe te kete zhvilluar kete lloj bisede ndonjehere me greket. Alia ishte ai qe ishte ca per fajin e sistemit ca per tipin e tij por ne 91 kur skishim ekonomi del qe e ka mbajtur nivelin e bisedes ne nivel diplomari i barabarte bile ne shume pika sh me larte se Miçoja

                     1. Q
                      Qafa e Thanes

                      Sakte.

                     2. t
                      tornitorii

                      Ramiz Alia na kujton se cdo te thote te kesh shtet dhe politike te jashtme sovrane ....jo si keta gojoret e pseudo demokracise .....

                      1. B
                       Bejkush

                       Nuk ndryshon diplomacia e një shteti se mbështet interesat kombëtare,jo qejfin e hajdutëve andej e këtej kufiri. Po ne të uruarit që nuk kemi më as shtet as diplomaci!???

                       1. M
                        Minoritar Leshi

                        Them që i duhet dhënë Edi Rames për ta lexuar me laps në dore, me që i ngriti bust ketij shkerdhates Micotaqis në Dervican.

                        1. K
                         Koli

                         Keta kane qene Burra me Bole ne Politike,dhe jo si keta te 30 viteve te fundit qe Cfare Hap gojen Greku keta ja plotesojne te gjitha.Eshte Nje Fushe e Madhe me Kockat e Ushtareve Grek ne Kelcyre,qe nuk kupton njeri pse nuk ikin ne Greqi por duheshin ketu.E kupton Sala me Edin.Detin Saliu ja dha duke qeshur,por Kushtetuesja e ktheu,dhe Saliu eshte jashte akoma.Tani Saliu na curi Burgaxhiun Grek Bejkeri per Kryetar,dhe prape nuk i hyn gje ne Kembe.Beni krahasimet or Milet kush ishin dhe dhe kush sot.

                          1. U
                           Ushtaraku

                           Sikur Ramizi te kishte marre disa vendime te shpejta e te veshtira do na kursente 30 vjet tranzicion qe nuk mbaron kurre. Megjithese i ngeli ne dore me 91 nje shtet me breke neper kembe dhe kafshet qe digjnin dhe shkaterronin me dy gishtat lart perseri diti te tregoj seriozitet dhe dinjitet. Ndersa Ramazani i sotem pret ndihme nga Evropa ti zgjidh problemet me Beldhjerin.

                           1. M
                            Messerschmitt

                            gjakdhjeri micotakis ne kete bisede ka rene me kembet e veta. nuk e dija qe dhe Mikis Theodorakis qenka shqiptar ....

                            1. N
                             Na myten

                             "Jemi për të shkuar në Europë, po nuk jemi për të shkuar si një kopje e keqe e të tjerëve." dhe kete vajtjen origjinale Ramiz Qeni (i Enverit dhe Nexhmijes) ia la detyre ta kryenin me sukses Sali Bishes dhe Tos Pijanecit.

                             1. T
                              Tirona

                              Konstandin Micotaqis babai i kryeministrit aktual eshte ideatori i Operacionit Fshesa kunder shqiptareve te paligjshem. Nuk me merzit fakti qe po perze te paligjshmit se normale eshte, por ti perzesh duke perdorur termin Fshesa eshte sikur po heq pleherat. Z. Rama nuk duhet ta kishte bere ate qe beri me monumentin e Micotaqisit ne Dropull.

                              1. T
                               Tironci

                               Ramiz Alia gjigand i politikes jashme , burr shteti qe kur mbajti fjalimin ne OKB ne vitin 90t , e gjith salla OKBs u çua ne kemb dhe kan duartrokitur 10 minuta , plus qe dhe fjalimi ju nderpre disaher nga duartrokitjet , dhe kur u largua u çua e ter salla ne kemb duke e duartrokitor , kock e fort politike dhe ishin atdhetar qe kishin luftuar me arm ne dor per kte vend dhe e donin me zemer , rrespekte per gjigandin Ramiz Alia .

                               1. j
                                janulles me rrocke bythes

                                ahere kishte politikane ky vend, tani jane bythqira qe vendin e popullin e kufizojne aty ku fillon dhe mbaron xhepi i tyre

                                1. l
                                 ledioni

                                 Nje politikan qe udhehoqi tranzicionin paqesor e vendit nga diktatura ne demokraci. Dhe ne kete bisede ne janar te vitit 1991 me kryeministrin grek dallohet se Alia ishte i pergjegjshem, atdhetar, i qarte. Meritat e tij te kesaj periudhe nuk ka patur kush ti njohe. Sepse drejtimi i vendit ka rene sa ne duart e tradhetareve ne duar e batakçinjve pa din e iman.

                                 1. N
                                  Nje i Moshuar

                                  Ramiz Alina ka qene Skilja i Shqiperise, te fshehtat e bisedes nuk deklarohen ai e solli PACVUREN .Sali ktheni koken mbrapa qe pas vdekjes se Enver Hoxhes kush e renoi ekonomine ne o- pregatiti terenin e bukosi Shqiperine apo e haruat thelloi lufte e klasave tek intelektualet ja u ultekoken posht per hic gje qe te ishte vete ne maje e shume te tjera qe populli i shkrete ju besonte si puna e ketij dekumenti qe ka dale jo pa qellim . Ai vdiq i mori me vehte te gjitha ato qe duhet te jepte llogari,por mos lini te vdes Saliu pasardhesi i Ramizit te jap llogari edhe per Ramizin.

                                  1. N
                                   Nje i Moshuar

                                   Ramiz Alina ka qene Skilja i Shqiperise, te fshehtat e bisedes nuk deklarohen ai e solli PACVUREN .Sali ktheni koken mbrapa qe pas vdekjes se Enver Hoxhes kush e renoi ekonomine ne o- pregatiti terenin e bukosi Shqiperine apo e haruat thelloi lufte e klasave tek intelektualet ja u ultekoken posht per hic gje qe te ishte vete ne maje e shume te tjera qe populli i shkrete ju besonte si puna e ketij dekumenti qe ka dale jo pa qellim . Ai vdiq i mori me vehte te gjitha ato qe duhet te jepte llogari,por mos lini te vdes Saliu pasardhesi i Ramizit te jap llogari edhe per Ramizin.

                                   1. J
                                    Janulla

                                    Pershkrim per te gjithe ata syleshe qe kane idene e gabuar se Micotaqi senior dhe ministri i atehershem Samaras u hapi kufijte shqiptereve …lexoeni lexoeni mire botimin dhe mos mbushni mendjen me idene se helenet na duan , duan Himaren dhe duan voroiipirotet ,…….helenet nuk duan zoret e barkut te tyre do na duan ne …thjesht vorioipirotet dhe ne pergjithesi minoritetin e kane ne plan per synimet e tyre shoviniste afatgjata …..mesoni plera se kush ishin udheheqesit e atehershem ….qe Sali qelbesora i denoi , politikane me bole dhe jo bole politikan si Sali kufoma dhe ai kok lopa Meta

                                    1. A
                                     Alban Dega

                                     KESHTU FLASIN BURRAT E SHTETIT E JO TE PADESHIRUARIT E MILETIT ( POPULLUT) DHE TE WASHINGTON MRET MBI MRETIT E JO BURRAT E VICIDOL QEN…EFIT !

                                     1. M
                                      Mihali

                                      Bravo Ramiz Alia. Qarte e paster po kelyshi jevgjit greko qire devijon nga biseda. Lexoni mire njerez te dashur se ja vlen...

                                      1. 1
                                       1001

                                       Nesi dikush nuk ka nivelin dhe aftesisne ta ndjek tjetrin ne nivelin e duhur .....devijon nga biseda e para , dhe e dyta vonon ne kthim pergjigje...

                                      2. T
                                       Taqo

                                       Bravo Ramiz! Me shkoqur qe i paske fol pederastit bastard grek qire nuk behet me...

                                       1. L
                                        Labi

                                        Beni krahasimin me Saliun e nxirrni perfundimin.

                                        1. A
                                         Artan

                                         Ramiz Alia, nje politikan qe duhet ti njihen vlerat pas 30 vjetesh kafsheri. E nderroi sistemin pa gjakderdhje, edhe pse kishte te tjera ide politike.

                                         1. P
                                          Posi

                                          Ramizi ishte i detyruar te permendte çeshtjen çame por kaq sa per sy e faqe, Micotaqisi e mohon si çeshtje duke thene se "nuk ekziston, ata kane ikur prej kohesh, keshtu Ramizi zbythet duke kaluar te çeshtja e pronave. Po çfare pronash kerkonte Ramizi kur per 45 vite u fshi fjala dhe koncepti private, kur ia bene nenen popullit dhe e telendisen refugjat neper bote ?! Ne e shohim problemin nga ana jone, dmth e te dobtit, per kete nuk eshte faji i grekut por i yni, i shtetit shqiptar dhe i shqiptareve qe s'kane bythe te ndertojne vendin e tyre dhe te fitojne respektin e fqinjit. Greku i ka sjelle autostradat deri ne kufi kurse ne levizim ende ne rruget e Ramizit, doganat shqiptare jane nje turp arkitekturor, rruget shqiptare jane nje krim infrastrukturor, qeveria shqiptare vjedh e plaçkit popullin e saj, policia eshte pale me trafikantent, serioziteti i shtetit shqiptar eshte ZERO dhe na tallin me te drejte se vete ne nuk e duam shtetit e s'ka arsye pse te na e doje fqinji.

                                          1. U
                                           Undefined

                                           ,,,,,,,,Greqia i ka sjelle autostradat deri ne kufi,,,,,,i ka sjelle me lekat e Botes...se vete akoma tek gomarit do ishin....e te tasi i groshes o tyte....mjaft na cate kkk me nje Shtet 200 vjet qe akoma ka mbetur tek sufllaqja...tek 300 euro...per te blere shqiptare te varfer per ti bere "greke"...me 500 miliard borxh...dhe me nje "ekonomi" qe prodhon vetem .....djathe te bardhe e xaxik....200 vjet Shtet eshte edhe Japonia e Korea e jugut....por nuk krahasohen me ate bordello Greqi....nga cdo ane w pikpamje....per keto mund te thuash dicka se ja vlen....por jo per autostradat e leshqenve te Athines me lekat e takspaguesve europiane.....dhe jo pak por 200 vjet....dhe akoma vazhdojn e qyrravitem me lekat e tyre......

                                          2. s
                                           shqiptar

                                           Megjithate, nga '91-shi e ketej greku i realizon sistematikisht te gjitha planet e veta ne Shqiperi. Edhe me Ramizin mire i kishin punet.

                                           1. A
                                            Aleko

                                            Ne cfaredo kohe dhe cfaredo sistemi politik ,ne cfaredo krizr ekonomike sic ndodhi me shqiperin ne vitet 90 politika e jashtme dhe diplomacia nuk duhet te humbas orirntimin baze ,ate te mbrojtjes me cdo kusht te interesave shtetrore kombetare te cdo vendi.Kete bene dhe udheheqsi i fundit komunist ne shqiperi Ramiz Alia.Por ishte von.shqiperin e cuan deri ne piken e fundit te humneres ,dhe dihet se cbene udheheqesit qe erdhen pas tij.E futen shqiperin ne dhe dhe pastaj donin ta nxirrnin prape.Ethet e ruajtjes me cdo kusht te pushtetit dhe veshtiresit e konomike i coi ata ne kompromise e leshime deri teritoriale qe do kostojne shume shqiperise ne te arthmen.Presioni grek tashme kosiston ne tre pika kyce te vendit.Zgjerimi i varreve te ushtareve grek ne teritorin shqipetare qe u vrane jo nga shqipetaret por nga italianet, kapja e ngushtices se Otrantos, dhe e nje pike strategjike si Himara dhe bregdektin jugor te vendit……dhe me vone do shohim cfare do kerkojne..

                                            1. A
                                             Arber Shqiponja.

                                             Nuk di me ça logjike z.Rama na la si çiban monumentin e këtij haleje ne Dropull.Saliu me Liron na la Janullen dhe varrezat Greke.Rama na la Micokaqisin nuk di ca pritet me tej.Edhe Çensusi me te zgjedhur me deshire kombësinë.I bie qe unë te jem kinez per nja dy vjet.Pastaj me deshire deklaroem çifut per nja dy vjet te tjera.Me vone po deklaroem afrikan.Demokraci e madhe ne Shqiperi do ja kalojmë kujtdo ne bote.Ne ja fusim vetes me deshiren e qeverise.Aferim.

                                             1. M
                                              Maks

                                              Sa do te deshiroja te lexoja takimet qe ka bere salehu apo rama me politikanet grek per ceshtjet e perbashketa shqiptaro greke Doja te shihja kush mbronte me dinjitet atdheun nje president komunist apo nje president rrenegat ish komunist Apo nji femij e ish bllokut si rama

                                              1. I
                                               I pranishmi

                                               Bisedes i jane hequr "pa kujdes" disa pjese esenciale. Psh., kur Ramizi i kujtoi Micotaqit, se greket i kishin debuar me dhune e masakra camet, greku u pergjegj i shkujdesur "po, sepse ata uk ishin greke". Ramizi replikoi menjehere: "Pra ju greket atyre qe nuk jane greke u prisni kokat"? Tjeter,kur Ramizi pyet se c'do behet me pronat e cameve, Micotaqis u detyrua te pohoje, se "per pronat edhe mund te bisedojme". Mirpo, kush e hapi pas Ramizit kete ceshtje me palen greke?

                                               1. S
                                                Salkari

                                                E hapi Sali Berisha , Ilir Meta , Lulzim dybeku 7 here 7 bejne 42....dhe shume te tjere......te gjite kata e hapen ceshtjen ....vec e hapen ne mendjen e tyre ....ata jane te paguar te mos e hapin o shokuuuuuuu, jane skutha te gjithe persa i perket politikes se jashtme ....shife se ne cgjedje ishim dhe ke kishim ne krye ...kurse tani jemi me mire nga ana ekonomike dhe kemi bythqira ....

                                               2. Q
                                                Qafa e Thanes

                                                Zotni Alia ishte dhe mbetet Presidenti 1 i Shqiperise.

                                                1. s
                                                 socialisti i betuar

                                                 Edhe Alfredi mire u soll ....vec ishte ne kohe , rethana te ndryshme ....mos e haro Alfred Moisiun shoku ...njeri i shkelqyer ....Ramizi skish njeri ta kontrollonte dhe ta kufizonte , nuk ishte ingranuar ne organizma dhe institucione nderkombetare ta kufizonin se si duhet te sillesh e cduhet te thuash .....ishte drejt fundit dhe nuk e ruante shume , e kish te qarte qe rethi i tij si politikan vinte drejt mbylljes ....kurse Moisiu kish dhe kundershtare dhe partnere te tjere ne pokerin e politikes se jashtme se cduhet te besh e sillesh , megjithate Presidenti dhe njeriu Moisiu mbetet brilant yne ......Nuk mos te permendesh dhe anen tjeter te medaljes .....negativet e presidences dhe jane shume Bam qulollari , as mish e as peshk , personifikimi i njeriut mbas krishtit te gjithe behen profet ........Jaro leshi mustaqemuti laamaash dhe njeri pa as me te voglen cipe qe duhet te keshe .....njeriu Yes man ......dhe ne krye ylli i ndritshem .....ilir kokqeni i Terbacit .... nuk ke se cthua ....mundohesh te gjesh fjale negative dhe nuk ka ne fjalor oper ate skuth ..... me skuthi dhe me negativi nga keta xhambaze eshte Meta .....ska konkurent , eshte i vetem brashnjar dhe negativ ne cdo drejtim ...presidenca Meta do kujtohet si nje njolle e eret , si nje pucer e keqe.....plere ne kuptimin total te fjales ...

                                                2. a
                                                 astriti

                                                 keta burra e kane dashur shqiperine .dhe shqiptaret .jane munduar me sa kane mundur te mbrojne integritetin e saj ,ta zhvillojne ,ta arsimojne ,ta emancipojne ta forcojne .permbi interesave te shqiperise e shqiptareve nuk kane bere asnje leshim .dinjitoz ,serioz,dhe ne kete dokument tregojne karakterin e shtetit shqiptar edhe pse ne ditet me te veshtira te tij .brilant ne nderhyrjet tij ,i kujdesshem ne respektin per mikun e bujtur ,fshikellus ne cfaqjen e arrogances se tjetrit ,.keta jane burrat qe e udhehoqen shqiperine ne ditet e veshtira te luftes e ne ditet e trazuara te paqes per plot 45 vjet .

                                                 1. T
                                                  Ton

                                                  Nje si Ramizi I duhet Shqiperise...kufiri ke thana...I vetmi qe hapi ceshtjen Came

                                                  1. E
                                                   Eni

                                                   Greket 70 vjet me nje qendrim...neve o perendi...te ndrite shpirti o Eamiz

                                                   1. N
                                                    Nje i Moshuar

                                                    E keni shume gabim,Shqiperisewi duhet nje si Enver Hoxha ai ja vinte kufirin ke Thana po r jo Ramizi dhe me gjithe ate Enveri ishte per ate kohe por sot nuk eshte 90-ta Ramiz Alia me politiken qe beri ne kuris te popullit Shqipetar na la peshqesh Sali Kriminelin .Ku e gjeti tere ate kurajo Sali kriminel qe shkateroi dogji dhe poqi gjithe kete vend Ramizi ishte gjalli ne ate periudhe rinte ne hije dhe bente sejir ndoshta frkonte dhe barkun se ja ariti qellimit per ke punonte kete e di me mire Saliu. I haruat sec hoqen femijet tane kur kalonin kufirin dhe i kthenin na vinin te rahur dhe me shenja ne kuriz nga kamzhiku i grekut ne kufi kur i kapnin ?Te gjitha keto ngelen ne Histori nuk do harohen , sot eshte situate tjeter me keq akoma se jane po ata lojtare qe ka zgjedhur Ramiz Haleja .Lapidari duhet ti behet Enver Hoxhes por jo Ramizit.

                                                    1. B
                                                     Bubi

                                                     Inat ,,,fjal turke ,,haha ,,po dhe Ramiz emer shqiptaro arab eshte ,,,,

                                                     1. E
                                                      Erdogan

                                                      Po mos te ishit turqizuar o Qafire,Hajdute Inatcinje (terma keto Osmane) nuk do kishte Epir te Veriut Osmane dhe te Jugut Greke. Clirohuni nje here mga Turqia dhe me vone Llafosna.

                                                      1. V
                                                       Vezhguesi

                                                       Si skenar filmi duket. Ramizi e terheq Micon atje ku do ai dhe ne fund Micua zihet kaps..Imagjino te ishe Ramizi president i vendit ne kete kohe. Micua i ri do i kishte ngritur bust ne Athine. Mire ben Tema qe i boton keto qe te shohin njerzit se Shqiperia ka patur burra nje here e nje kohe jo lango hajdute. I ndrite shprti atje ku eshte Ramiz Alise. "Mund te bisedojme per pronat e cameve" thote Micua ne vitin 1991...pas 35 vjestesh politiqenet tane kane frike ta mendojne ceshtjen came dhe jo ta thone. Njerzit le te gjykojne vete.

                                                       1. K
                                                        Kristi

                                                        Po bukur.. Ka folur me psikologjine e kohes qe jetuar,...por qe synonte te ruante dinjitetin e te ishte I barabarte ne cdo qendrim.., Edhe sot duhet hapur te duhet interesi I vendit.. Greqia eshte megallomani,..dhe mbane qendrim arbitrarily me shqiperine per shkak te kerbishtoreve te politikes shqiptare ,..megjithese Rama ben nje dalim. Hapur e drejte,..keni sharosur e perzene nje popull nga trojet e veta,.. Mbani ligjin e luftes,...dhe skemi se ctju degjojme e bisedojme si te barabarte..... Beheni burra o njerez te politikes!

                                                        Lini një Përgjigje