Efekti domino i Tik Tok: Shtohen institucionet e BE-së që po ndalojnë aplikacionin!

4 Mars 2023, 19:00Hi-Tech TEMA
Efekti domino i Tik Tok: Shtohen institucionet e BE-së që po

 

Vendimi befasues i Komisionit Europian për të ndaluar TikTok në pajisjet e lidhura me punën ka shkaktuar një efekt domino në të gjithë Brukselin dhe më gjerë, ndërsa më shumë institucione të BE-së po lëvizin për të imituar ndalimin, duke e kthyer aplikacionin popullor të ndarjes së videove në softuer të izoluar për mjediset e korporatave.

TikTok është në pronësi të kompanisë me bazë në Pekin ByteDance, një lidhje që ka ngritur shqetësime serioze për shkeljet e privatësisë, spiunazhin dhe transferimet e të dhënave tek Partia Komuniste Kineze.

Ndalimi, i shpallur për herë të parë më 23 shkurt, është tashmë në fuqi në krahun ekzekutiv të BE-së, Komisionin Europian, dy bashkë-ligjvënësit Këshillin e BE-së dhe Parlamentin Europian, shërbimin diplomatik Shërbimin Europian të Veprimit të Jashtëm (EEAS) dhe Luksemburgun, mbikëqyrës buxhetor me bazë në Gjykatën Europiane të Auditorëve (ECA).

Masa vlen për pajisjet e korporatave por edhe pajisjet personale që mund të lidhen me rrjetin zyrtar celular të ofruar nga institucionet brenda ambienteve të tyre. Dy organet kryesore këshillimore të bllokut, Komiteti Europian i Rajoneve (CoR) dhe Komiteti Ekonomik dhe Social Europian (EESC) kanë ndjekur njësoj shembullin ditët e fundit.

Mediatori Europian, aktualisht i udhëhequr nga Emily O’Reilly, ka nxjerrë jashtë ligjit gjithashtu TikTok nga pajisjet e korporatave pasi siguria e tij kibernetike menaxhohet nga Parlamenti Europian dhe për këtë arsye kërkohet të ndjekë udhëzimet e nxjerra nga zyra përkatëse.

Ndërkohë, një zëdhënës nga Gjykata e Drejtësisë e BE-së (CJEU) tha se institucioni me qendër në Luksemburg nuk e ka ndjerë nevojën për të futur një ndalim të tillë sepse aplikacionet në pajisjet e tij të lidhura me punën “kanë qenë gjithmonë të kufizuara në atë që është rreptësishtë e nevojshme”.

Banka Qendrore Europiane (ECB), e cila ka selinë në Frankfurt, nuk ka komentuar ende mbi “çështjet specifike të sigurisë së IT”.

Lini një Përgjigje