Njihuni me gruan që shpiku një nënseksion krejtësisht të ri të teknologjisë me vlerë 1 trilion dollarë!

6 Mars 2023, 22:40Hi-Tech TEMA

Njihuni me gruan që shpiku një nënseksion krejtësisht

Ida Tin donte të studionte art në kolegj kur aksidentalisht gjeti një vend në një kurs biznesi, ajo më pas u bë pioniere e një industrie që kishte vlerë më shumë se 1 trilion dollarë. Ajo ndoqi kursin dhe më vonë kombinoi aftësitë e saj artistike me prirjen sipërmarrëse për të themeluar një kompani bizhuterish, e ndjekur nga një kompani turesh me motoçikleta, dhe më pas në 2012 ajo bashkëthemeloi Clue, një aplikacion për shëndetin menstrual që tani ka 11 milionë përdorues aktivë mujorë.

Clue ishte një nga aplikacionet e para të gjurmimit të menstruacioneve dhe u lejon përdoruesve të gjurmojnë ciklet e tyre, si dhe efektet anësore si disponimi, nivelet e energjisë dhe zakonet e të ngrënit. Ndërsa Clue fitoi përdorues, Tin kuptoi se nuk kishte shumë komunitet rreth shërbimeve dhe produkteve shëndetësore të grave, pavarësisht se gjithnjë e më shumë dilnin në treg. Dhe kështu, në vitin 2016 lindi emri “FemTech”.

Termi tani mbulon të gjitha llojet e teknologjisë dhe inovacionit të krijuar për të trajtuar çështjet shëndetësore që ndikojnë vetëm ose në mënyrë disproporcionale në shëndetin e grave, nga aplikacionet e gjurmimit të ciklit menstrual dhe produktet e shëndetit seksual deri te pajisjet mjekësore kardiovaskulare dhe terapitë e shëndetit mendor.

Dhënia e emrit të saj FemTech ndihmoi komunitetin e njerëzve që punojnë në këtë sektor të gjenin njëri-tjetrin, por gjithashtu u dha investitorëve siguri se ku po i vendosnin paratë e tyre, tha Tin. Sipas parashikimeve të organizatës jofitimprurëse FemTech fokus, industria FemTech do të ketë vlerë rreth 1.186 trilion dollarë deri në vitin 2027.

Vlerësimi e përkufizon tregun si produkte dhe shërbime të dizajnuara për të trajtuar 97 kushte shëndetësore që “ndikojnë vetëm, në mënyrë disproporcionale ose ndryshe vajzat, femrat dhe gratë”. Kjo mbulon 23 nënseksione të shëndetit të grave, duke përfshirë menopauzën, shëndetin e kockave, abortin, shëndetin e trurit, shëndetin kardiovaskular dhe riprodhues.

Më shumë se 80% e startupeve të FemTech kanë një themeluese femër, sipas agjencisë së parashikimit të trendit Ultra Violet Futures, dhe është e dokumentuar gjerësisht se kompanitë e themeluara nga gratë mbledhin më pak fonde. Në vitin 2022, kompanitë e themeluara nga gratë morën vetëm 2% të kapitalit total të investuar në startup-et e mbështetura nga sipërmarrjet në SHBA, sipas të dhënave të PitchBook për shkurt.

Ka zbrazëti të mëdha në treg kur bëhet fjalë për teknologjinë e krijuar rreth shëndetit të grave, sipas Tin. Hulumtimet sigurisht që po kryhen në të gjithë sferën e shëndetit të grave, për shembull, studimet në Universitetin e Kolorados po shikojnë se si testimi i gjakut mund të parashikojë se kur një grua do të arrijë fillimin e menopauzës dy vjet përpara se të ndodhë, por teknologjia e gatshme për përdorim të gjerë është disi larg.

Ekziston gjithashtu një rast i fortë biznesi për zhvillimin e produkteve në këtë fushë. Për shembull, humbjet globale të produktivitetit mund të shtohen deri në më shumë se 150 miliardë dollarë në vit për shkak të grave të pambështetura që largohen nga fuqia punëtore në kulmin e karrierës së tyre, ose kur shumë gra përjetojnë shtatzëni, perimenopauzë (faza e tranzicionit në menopauzë) dhe menopauzë, sipas Futures Ultra Violet.

Tin dha dorëheqjen si CEO i Clue në 2021, vetëm pasi aplikacioni i kontrollit të lindjes së kompanisë mori miratimin e FDA si një pajisje mjekësore. Audrey Tsang dhe Carrie Walter morën detyrën si bashkë-CEO të Clue, ndërsa Tin po vazhdon të punojë me kompaninë si kryetare e saj dhe të shkruajë një libër për përvojat e saj në botën e FemTech.

Lini një Përgjigje