Plani i Gjermanisë për të trajtuar problemet e mungesës së punëtoreve: Rekrutimin e robotëve!

1 Maj 2023, 22:25Hi-Tech TEMA

Plani i Gjermanisë për të trajtuar problemet e mungesës

Përdorimi i një roboti ka qenë prej kohësh objekt i fantashkencës, por dixhitalizimi mund të jetë kyç në zgjidhjen e krizës së mungesës së fuqisë punëtore në Gjermani, ndërsa popullsia e saj po plaket me shpejtësi. Një rekord prej 45.9 milionë njerëz u punësua nga ekonomia më e madhe e Europës në tremujorin e katërt të 2022, zbuloi Zyra Federale e Statistikave Gjermane. Por, ndërsa më shumë njerëz se kurrë kanë punë, më shumë se gjysma e kompanive gjermane raportuan se po përpiqeshin të gjenin punëtorë të kualifikuar për të plotësuar vendet e lira të punës, sipas raporteve të Dhomave Gjermane të Tregtisë nga janari.

Kancelari Olaf Scholz theksoi dixhitalizimin si një prioritet kur zëvendësoi Angela Merkelin në nëntor 2021, me një kontratë koalicioni trepalësh të titulluar “Guxim më shumë përparim” duke u zotuar të zbatojë teknologjitë dixhitale në të gjithë botën e biznesit. Popullsia në plakje priret të jetë më e shpejtë në dixhitalizimin e fuqisë së tyre punëtore me Gjermaninë që ka popullsinë më të madhe të plakjes në Europë, nuk është për t’u habitur që ajo qëndron me Japoninë dhe Korenë e Jugut si një nga vendet që përdorin teknologjinë në vendin e punës.

Dixhitalizimi manifestohet ndryshe në çdo organizatë, qoftë përmes robotëve që mbajnë pjata, makinerive të vetë-pagesës në dyqane ushqimore ose duke përdorur platforma online për të biseduar me kolegët. Në shumicën e rasteve, teknologjia shtohet për ta bërë rrjedhën e punës më efikase dhe me kosto efektive.

Rreth 37% e gjermanëve menduan se ndryshimet teknologjike do të rrisnin produktivitetin e tyre të punës në vitin 2018, sipas hulumtimit të Gallup. Vetëm 1% thanë se do të ulte produktivitetin, ndërsa 62% menduan se teknologjia nuk do të kishte ndikim. Hulumtimet nga firma analitike sugjeruan gjithashtu se gjermanët nuk kanë frikë se robotët do t’ua vjedhin punën.

Vetëm 10% e të anketuarve besonin se zbatimi i më shumë teknologjisë do të rriste rrezikun e humbjes së punës së tyre, ndërsa 6% thanë se do të zvogëlonte mundësinë që kjo të ndodhte. Pjesëmarrësit e mbetur thanë se vendosja e më shumë teknologjisë nuk do të bënte ndryshim. Nuk do të ketë humbje të mëdha të vendeve të punës si rezultat i dixhitalizimit, sipas Ulrich Walwei, zëvendësdrejtor i Institutit gjerman për Kërkimin e Punësimit.

Ekonomia më e madhe e Europës ka gjithashtu stokun më të madh të robotëve në Bashkimin Europian pothuajse gjysmën e furnizimit total të BE-së sipas një raporti të vitit 2020 nga Komisioni Europian. Shumica janë instaluar në sektorin e automobilave, por industria e ushqimit dhe pijeve, makinerive industriale dhe elektronikës kanë marrë gjithashtu një numër të madh punonjësish mekanikë.

Lini një Përgjigje