Revolucion në mjekësi, testi i gjakut që do të zbulojë Alzheimerin që në momentet e para

29 Dhjetor 2022, 11:52Shëndeti TEMA

Revolucion në mjekësi, testi i gjakut që do të zbulojë

Shkencëtarët kanë shpikur një mënyrë të re dhe tepër efikase për të zbuluar shenjat e sëmundjes Alzheimer, përmes një testi gjaku të thjeshtë dhe të lirë.

Testi i ri me bazë gjaku i zhvilluar nga një grup shkencëtarësh nga Britania e Madhe, SHBA-ja, Suedia dhe Italia hap rrugën për diagnostikim të lirë dhe të lehtë që mund të ndihmojë miliona pacientë që të fillojnë trajtimin e sëmundjes në fazat shumë të hershme.

Për të diagnostikuar Alzheimerin, shkencëtarët kërkojnë tre shënues të dallueshëm të sëmundjes: një grumbullim jonormal i pllakave në tru si dhe neurodegjenerim, procesi gradual në të cilin qelizat nervore humbasin funksionin dhe vdesin.

Studiuesit vendosën të bëjnë një test gjaku të aftë për të zbuluar dëmtimin e qelizave nervore specifike për trurin për të matur neurodegjenerimin, një shënues i besueshëm i sëmundjes.

Ndërsa rezultatet e hershme ishin premtuese, studiuesit nuk zbuluan se kur pacientët mund të prisnin të kishin akses në testin e ri.

Zbulimi i hershëm i shenjave të sëmundjes është çelësi për ngadalësimin e erozionit kognitiv dhe komuniteti shkencor po përpiqet të zhvillojë më shumë mjete diagnostikuese, siç është një test gjaku shumë i saktë i quajtur “analiza e lidhjes së oligomerit të tretshëm (SOBA)”, i cili zbulon grumbullime toksike të beta amiloidit që ndërtohen lart në tru.

Sëmundja e Alzheimerit zakonisht diagnostikohet nëpërmjet neuroimazhimit dhe analizës së lëngut cerebrospinal të mbledhur në një punksion lumbal, i quajtur gjithashtu një trokitje kurrizore.

Testi i gjakut i zhvilluar rishtazi synon një proteinë të quajtur “Tau me prejardhje nga truri” (BD-tau), e cila jo vetëm që zbulohet në analizat e gjakut, por lidhet fuqishëm me neurodegjenerimin e lidhur me Alzehiemer në lëngun cerebrospinal.

Nivelet e “BD-Tau” në gjakun e pacientëve me Alzheimer përputheshin me ato në kampionin e lëngut cerebrospinal dhe mund të dallonin me siguri Alzheimerin nga sëmundjet e tjera neurodegjenerative si Parkinsoni, Demenca, e të tjera.

Nivelet e ngritura të BD-tau në gjak korrespondonin gjithashtu me ashpërsinë e pllakave amiloide dhe ngatërresat “tau” në tru, duke dëshmuar se proteinat mund të jenë një matës i besueshëm për sëmundjet neurologjike.

Alzheimer, një sëmundje kronike neurodegjenerative që prek milion persona në mbarë botën, karakterizohet nga një humbje e komunikimit midis neuroneve në tru, duke rezultuar në humbje të funksionit dhe vdekje të qelizave.

Në një tru të prekur nga Alzheimer, nivelet jonormale të disa proteinave natyrale grumbullohen së bashku për të formuar pllaka që mblidhen midis neuroneve dhe prishin funksionin e qelizave.

 

Lini një Përgjigje