STUDIMI: Izraeli krijon injeksionin unik që mund të shërojë HIV-AIDS

16 Qershor 2022, 11:04Shëndeti TEMA

STUDIMI: Izraeli krijon injeksionin unik që mund të shërojë

Një ekip studiuesish izraelitë ka zhvilluar një vaksinë të re për modifikimin e gjeneve që mund të kurojë HIV-AIDS. Virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HIV) sulmon sistemin imunitar të trupit dhe, nëse nuk trajtohet, mund të çojë në sindromën e fituar të mungesës së imunitetit (AIDS).

HIV u zbulua për herë të parë në një specie shimpanzesh në Afrikën Qendrore dhe besohet se ka kaluar te njerëzit që në fund të viteve 1800. Duhet theksuar se aktualisht nuk ka kurë për HIV-AIDS dhe nuk ka kurë gjenetike për këtë gjendje.

Ekipi demonstroi neutralizimin e virusit me një vaksinë të vetme të zhvilluar nga inxhinierët. Injeksioni përfshin qelizat e bardha të gjakut të tipit B, të cilat aktivizojnë sistemin imunitar për të prodhuar antitrupa që neutralizojnë HIV-in.

Studimi u krye nga një ekip nga Shkolla e Neuroshkencës, Biokimisë dhe Biofizikës në Departamentin e Shkencave Biologjike George S. Wise në Universitetin e Tel Avivit.

Rezultatet e studimit u botuan në revistën Nature, duke detajuar antitrupat si “të sigurt, të fuqishëm dhe të shkallëzuar që mund të aplikohen jo vetëm për sëmundjet infektive, por edhe në trajtimin e sëmundjeve jo të transmetueshme si kanceri dhe sëmundjet autoimune”.

Ekipi pretendon se trajtimi i tyre inovativ mund ta mposht virusin me një injeksion të vetëm, i cili mund të çojë në një përmirësim të madh të gjendjes së pacientëve. Qelizat B janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut përgjegjës për prodhimin e antitrupave kundër viruseve dhe baktereve dhe prodhohen në palcën e eshtrave.

Kur piqen, qelizat B lëvizin në gjak dhe në sistemin limfatik, dhe prej andej në pjesë të ndryshme të trupit. Tani shkencëtarët kanë qenë në gjendje të inxhinierojnë këto qeliza B brenda trupit duke përdorur transportues viralë që rrjedhin nga viruset që janë krijuar gjithashtu.

Kur qelizat B të inxhinieruara ndeshen me një virus, virusi i stimulon dhe i shtyn ato të ndahen. Studiuesit e përdorën këtë ndarje për ta luftuar atë, dhe nëse virusi ndryshon, qelizat B do të ndryshojnë gjithashtu në përputhje me rrethanat për ta luftuar atë.

Ekipi përdori CRISPR, një teknologji e bazuar në sistemin imunitar bakterial, kundër viruseve për të modifikuar gjenetikisht virusin, dhe bakteret përdorën sistemet CRISPR si një lloj “motori kërkimi” molekular për të kërkuar sekuencat virale dhe për t’i ndarë ato për t’i çaktivizuar ato.

Studiuesit presin që në vitet e ardhshme ata të jenë në gjendje të prodhojnë ilaçe për SIDA, sëmundje të tjera infektive dhe disa lloje të kancerit të shkaktuar nga virusi.

 

Lini një Përgjigje