Të tjera detaje: Një rezultat i papritur në një studim të kancerit

9 Qershor 2022, 11:31Shëndeti TEMA

Të tjera detaje: Një rezultat i papritur në një studim

Në studimet farmakologjike, numrat e mëdhenj japin rezultatet më të besueshme. Megjithatë, ndonjëherë edhe një provë në shkallë të vogël mund të rrënjos një dozë bujare shprese. Një shembull i kësaj është një hulumtim i paraqitur në takimin vjetor të ASCO (Shoqëria Amerikane e Onkologjisë Klinike), takimi më i rëndësishëm shkencor për onkologjinë mjekësore: 12 pacientë që vuajnë nga i njëjti lloj kanceri, një kancer kolorektal i lokalizuar, kanë marrë të njëjtin ilaç (një antitrup monoklonal) dhe të gjithë kaluan në remision të plotë.

Çdo pacient i përfshirë është shëruar, të paktën përkohësisht, nga tumori – një rezultat i paprecedentë në historinë e kërkimit të kancerit.

Studimi i cili u sponsorizua nga kompania farmaceutike GlaxoSmithKline u publikua në revistën prestigjioze New England Journal of Medicine. Edhe sprovat klinike më të suksesshme parashikojnë shkallë të ndryshme të efikasitetit në pacientët e përfshirë: kurrë më parë nuk ishte arritur zhdukja e plotë e kancerit në të gjithë pjesëmarrësit, e certifikuar për të paktën gjashtë muaj (dhe në një rast deri në 25 muaj) për disa ekzaminime klinike (PET, endoskopi, rezonancë magnetike). Aq shumë që të gjithë pacientët e regjistruar kishin përgatitur një plan B në rast se ilaçi nuk ishte efektiv: megjithatë, askush nuk kishte nevojë për trajtim të mëtejshëm.

Ilaçi në fjalë, dotarlimab, është një antitrup monoklonal (një lloj molekule e sintetizuar në laborator dhe e krijuar për të njohur dhe neutralizuar një antigjen të vetëm specifik) që është pjesë e klasës së të ashtuquajturve frenues të pikave të kontrollit imunitar: këto barna marrin frenojnë përgjigjen imune, duke i bërë qelizat e kancerit të dukshme për mbrojtjen natyrale të trupit që i gjejë dhe i shkatërron ato. Ilaçi – që kushton 11,000 dollarë një dozë – iu dha pjesëmarrësve me infuzion çdo tre javë për një total prej gjashtë muajsh.

Zakonisht një përqindje jo e papërfillshme e pacientëve (një në pesë) raportojnë efekte anësore në përgjigje të këtyre terapive, të tilla si dobësi muskulore ose vështirësi në gëlltitje. Në mënyrë të pabesueshme, asnjë nga pjesëmarrësit nuk u ndje mirë. Mund të varet nga numri shumë i vogël i subjekteve, ose nga lloji i tumorit: derisa rezultatet të përsëriten, ky aspekt do të mbetet për t’u sqaruar.

Në një editorial të shoqëruar me gazetën, hulumtimi u përshkrua si “i vogël por domethënës”. Do të jetë e nevojshme të përsëriten rezultatet në një grup më të madh pacientësh për të qenë të sigurt se mund të flasin për sukses pa hije. Tani për tani ne dokumentojmë një rezultat historik, edhe nëse – të paktën tani për tani – i përkohshëm: nuk është e qartë se sa kohë duhet për të kuptuar nëse një përgjigje e plotë klinike ndaj ilaçit të administruar përkthehet në një kurë të vërtetë. Tani për tani, në asnjë rast kanceri nuk është rikthyer: por ktualisht do të duhet të kuptojmë nëse kjo mund të përkufizohet me zë të lartë, një shërim. FCS

Lini një Përgjigje