Mëlçitë e njeriut nuk janë kurrë më shumë se 3 vjeç

5 Qershor 2022, 18:30Shëndeti TEMA

Mëlçitë e njeriut nuk janë kurrë më shumë

Sipas studimeve të fundit, shkencëtarët kanë zbuluar se mëlçia e njeriut mbetet e re edhe kur organet e tjera plaken. Mëlçia mesatare është më pak se tre vjeç, pavarësisht nga mosha e një personi. Studimi është publikuar në revistën Cell Systems.

Duke përdorur modelimin matematikor dhe një metodë të quajtur datimi me radiokarbon të lindjes retrospektive, e cila daton qelizat njerëzore bazuar në nivelet e një izotopi karboni që u ngrit në atmosferë pas testeve bërthamore të mesit të shekullit të 20-të, shkencëtarët zbuluan se rinovimi i mëlçisë nuk ndikoi shumë në mënyrën se si po vjtetrohemi.

Ky rinovim është çelësi i funksionit kryesor të mëlçisë, që është pastrimi i trupit nga substancat toksike. Ky largim i mbeturinave i bën dëm organit, por ai ka aftësinë unike për të rigjeneruar veten pas dëmtimit. Ekipi analizoi mostrat e indeve pas vdekjes dhe biopsisë nga më shumë se 50 njerëz të moshës 20 deri në 84 vjeç. Ata zbuluan se trupi i njeriut ruan kontroll të ngushtë mbi masën e mëlçisë gjatë gjithë jetës duke zëvendësuar vazhdimisht qelizat e mëlçisë.

Megjithatë, jo të gjitha qelizat e mëlçisë rinovohen me shpejtësi: një pjesë e vogël mund të jetojë deri në 10 vjet, zbuluan studiuesit. Kjo duket se lidhet me numrin e grupeve të kromozomeve që ata mbajnë. Shumica e qelizave në trupin tonë, përveç qelizave tona mikrobe, mbajnë dy kopje të të gjithë gjenomit tonë. Qelizat e mëlçisë janë një përjashtim i çuditshëm, me një pjesë të qelizave që gjenerojnë edhe më shumë kopje të të gjithë bibliotekës sonë të ADN-së në krye.

Ky është një kuptim i ri i rëndësishëm i mekanizmave biologjikë që qëndrojnë në themel të funksionimit të mëlçisë, dhe sigurisht, sa më shumë të dimë për organet në trup, aq më mirë mund të kuptojmë se si t’i mbajmë ato të shëndetshme dhe si t’i kurojmë ato nga sëmundjet. Studiuesit po shikojnë gjithashtu organe të tjera, duke përfshirë zemrën, për të parë se sa shpejt po zëvendësohen qelizat në të gjithë trupin.

E njëjta metodë e datimit retrospektiv me radiokarbon të lindjes mund të përdoret për të përcaktuar me saktësi datën e qelizave dhe për të përcaktuar shkallën e rinovimit. Kjo është një nga metodat më të mira që kemi aktualisht për përcaktimin e moshës së indeve njerëzore duke përdorur shkallët e kalbjes së radiokarbonit. Siç rezulton, organet e njeriut mund të mos jenë aq të vjetra.

 

Lini një Përgjigje