Efektet anësore të punës së tepërt

2 Qershor 2022, 22:10Shëndeti TEMA

Efektet anësore të punës së tepërt

Një studim i fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Organizata Ndërkombëtare e Punës tregon se puna më shumë se 55 orë në javë mund të ketë efekte negative në shëndetin tuaj.

Pra, çfarë mund të bëni për të arritur një ekuilibër më të mirë punë-jetë? Psikologu Adam Borland, flet për shenjat paralajmëruese për të kërkuar dhe si të menaxhoni ngarkesën tuaj të punës.

A është puna shumë e dëmshme?

Me pak fjalë, po. Ndërsa një javë pune tradicionale është rreth 40 orë, në këto ditë është shumë joreale. Shumica e njerëzve kanë javë pune që shkojnë shumë më tepër se 40 orë.

“Është vërtet e vështirë për njerëzit që të fiken dhe të thonë, në rregull, do ta lë këtë në zyrë dhe të mos mendoj apo shqetësohem për të derisa të kthehem nesër”, thotë Borland.

Sipas studimit, puna për më shumë se 55 orë mund t’i atribuohet sëmundjes së arterieve koronare, një gjendje e dhimbjeve të përsëritura të gjoksit ose siklet dhe goditje në tru.

Efektet anësore të punës së tepërt

Ka shumë mënyra të tjera duke punuar shumë mund të ndikojë në shëndetin tuaj. Nëse jeni të mbingarkuar, nivelet e kortizolit (hormoni kryesor i stresit) rriten, gjë që mund të çojë në mjegull të trurit, presion të lartë të gjakut dhe një sërë problemesh të tjera shëndetësore.

Nuk jeni duke fjetur mjaftueshëm

Një ankesë e zakonshme, mungesa e gjumit të mjaftueshëm mund të jetë një shenjë se jeni të mbingarkuar. Gjumi përmirëson shëndetin fizik dhe mendor, kështu që humbja e atyre Z-ve mund të ndikojë në mënyrën se si përballeni me stresin, zgjidhni problemet ose shëroheni nga një sëmundje.

Nuk hani gjatë ditës

Nëse jeni duke punuar shumë, është e lehtë të zhyteni në një detyrë dhe të harroni të hani gjatë gjithë ditës. Mos-ngrënia dhe anashkalimi i vakteve mund të shkaktojë uljen e niveleve të sheqerit në gjak, duke çuar në energji të ulët dhe madje edhe mundësinë që të konsumoni ushqime të pashëndetshme më vonë gjatë ditës.

Ju nuk jeni duke u stërvitur

Të gjithë e dimë se stërvitja është e rëndësishme, por kur jemi të mbingarkuar, kjo ka të ngjarë të jetë një nga gjërat e para që ndalojmë së bërë. Por një formë e ushtrimeve – në mënyrë ideale 150 minuta ushtrime me intensitet të moderuar ose 75 minuta aktivitet intensiv aerobik çdo javë – mund të ndihmojë në parandalimin e depresionit, uljen e presionit të gjakut, përmirësimin e kolesterolit, kontrollin e sheqerit në gjak dhe zvogëlimin e rrezikut për sëmundje të zemrës dhe diabetit.

Po i neglizhoni marrëdhëniet

Nëse ju mungojnë lojërat në shkollë ose aktivitetet e fundjavës për shkak të punës, po humbisni kohën e rëndësishme shoqërore që përfiton jo vetëm ju, por edhe të dashurit tuaj. Të kesh ato lidhje shoqërore ndihmon në vetminë, por gjithashtu mpreh kujtesën dhe aftësitë e tua njohëse duke rritur ndjenjën e lumturisë dhe mirëqenies.

Po i drejtoheni drogës ose alkoolit

“Nuk është e pazakontë që njerëzit t’i drejtohen substancave kur ndihen të stërngarkuar ose kur mendojnë se thjesht duhet të shkëputen”, thotë Borland.

Abuzimi me substancat mund të çojë në një ulje të produktivitetit, një rritje të lëndimeve fizike gjatë punës dhe të ndikojë në aftësinë tuaj për t’u përqendruar dhe fokusuar.

Shenjat e një ekuilibri jo të shëndetshëm punë-jetë

Sigurisht, ka raste kur puna mund të jetë stresuese si përpjekja për të përmbushur një afat të madh. Por nëse puna më shumë se 55 orë është bërë normë, mund të vuani nga djegia.

Si të menaxhoni stresin e punës?

Mund të jetë e vështirë të ndaloni së punuari nëse jeni duke parë një listë rrobash me artikuj për të bërë. Por të kesh një ekuilibër më të mirë punë-jetë do t’ju bëjë jo vetëm më produktivë, por edhe më të shëndetshëm në përgjithësi. Këtu janë disa mënyra të vogla për të lehtësuar stresin e punës.

Vendosni kufij. Vendosni pritshmëri për veten tuaj. Përcaktoni se çfarë do të bëni sot dhe në cilën orë dëshironi të përfundoni. Pastaj vendoseni poshtë ose largohuni në atë kohë, pavarësisht se ku jeni.

Vendosni një rutinë. Planifikoni diçka që prisni pas punës, si një orë ushtrimesh, leximi i një libri ose joga.

Lini një Përgjigje