Të paktën 5 persona janë shëruar nga HIV. A po merr fund SIDA?

21 Shtator 2023, 22:00Shëndeti TEMA
Të paktën 5 persona janë shëruar nga HIV. A po merr fund

Jetëgjatësia e një personi me HIV tani është paralele me popullsinë e përgjithshme në SHBA për shkak të terapisë antiretrovirale, por kjo nuk e shëron një person nga virusi. Shërimet aktuale mund të vijnë nga terapitë që përfshijnë transplantimin e qelizave staminale, CRISPR ose ilaçe kundër kancerit si Venetoklax. Në të njëjtën kohë, po shfaqen edhe mënyra të reja për të parandaluar njerëzit nga kontraktimi i HIV-it, siç janë vaksinat mRNA.

Diagnostifikimi me SIDA konsiderohej një “dënim me vdekje” në SHBA pasi më shumë se gjysma e atyre që u diagnostikuan me këtë sëmundje midis 1981 dhe 1992 vdiqën brenda 2 viteve.

Sot, jetëgjatësia  e dikujt në SHBA që është i infektuar me HIV (virusi që shkakton SIDA –n) është pothuajse e njëjtë me pjesën tjetër të popullsisë. Kjo është kryesisht falë terapisë antiretrovirale (ART), një regjim trajtimi që përbëhet nga medikamente të përditshme që mund të ulin nivelin e HIV-it në gjakun e një personi deri në pikën që nuk është më i zbulueshëm madje as i transmetueshëm.

ART nuk shëron HIV-in, virusi është ende i fshehur në qelizat T ndihmëse të sistemit imunitar në një gjendje të fjetur ose “latente”. Nëse një person ndalon marrjen e barnave ART, virusi do të bëhet sërish aktiv dhe do të fillojë të përhapet në trup.

Respektimi i ART-së ditore  mund të jetë i vështirë për disa njerëz dhe qasja në trajtim nuk është ende  universale , kështu që ne ende po shohim  më shumë se 60,000 vdekje të lidhura me HIV  çdo vit, me normat më të larta në Afrikën Sub-Sahariane.

Megjithatë, gjatë 15 viteve të fundit, një pjesë e vogël e njerëzve kanë qenë në gjendje të arrijnë nivele të pazbulueshme të HIV-it edhe kur janë  jashtë  terapisë ART, në thelb që do të thotë se janë shëruar nga HIV dhe kura të reja universale janë në horizont.

Transplantet e qelizave staminale

Personi i parë që u shërua nga HIV ishte Timothy Ray Brown, i njohur si “Pacienti i Berlinit “, i cili po ndiqte universitetin në Berlin në 1995 kur u diagnostikua me HIV dhe filloi ART.

Në vitin 2006, Brown u diagnostikua me leuçemi mieloide akute (AML), një lloj kanceri që fillon në palcën e eshtrave dhe gjakun. Për ta trajtuar atë, ai iu nënshtrua kimioterapisë dhe më pas mori një transplantim të qelizave staminale nga palca e eshtrave në vitin 2007.

Për shkak se Brown ishte me fat që kishte më shumë se 250 ndeshje në bazën e të dhënave të dhuruesve të palcës së eshtrave, mjekët e tij vendosën t’i kontrollonin dhuruesit për të gjetur një me një mutacion gjenetik, të quajtur “CCR5 Delta 32”, që i bën njerëzit praktikisht imun ndaj infeksionit HIV.

Tre muaj pas transplantit dhe tre muaj pasi ai ndaloi së marrë ART mjekët nuk mund të gjenin më HIV në gjakun e Brown.

Rasti i tij u prezantua si shembulli i parë i dikujt të shëruar nga HIV në Konferencën për Retroviruset dhe Infeksionet Oportuniste në 2008, dhe HIV-i i tij mbeti i pazbuluar deri në vdekjen e tij nga kanceri në 2020.

Që atëherë, të paktën dy persona të tjerë “pacienti londinez” dhe “pacienti i Dyseldorfit” janë shëruar nga HIV pas transplanteve të palcës së eshtrave për të trajtuar kancerin e tyre.

Transplantet e palcës së eshtrave janë të shtrenjta dhe të rrezikshme, por tashmë po shfaqet një alternativë më e mirë.

Disavantazhet: Shumë njerëz që kanë nevojë për transplantim të palcës së eshtrave nuk janë në gjendje të gjejnë ndonjë përputhje në bazat e të dhënave të donatorëve dhe mutacioni CCR5 Delta 32 është relativisht i rrallë, që do të thotë se gjetja e një ndeshjeje që gjithashtu ka variantin mund të jetë e pamundur për shumë njerëz me HIV.

Edhe nëse ekziston një përputhje me mutacionin, transplantet e palcës së eshtrave janë tepër të shtrenjta dhe të rrezikshme – së pari mjekët duhet të fshijnë në thelb sistemin imunitar të marrësit përpara transplantit dhe Brown pothuajse vdiq pas procedurës.

Kjo do të thotë se një transplant ndoshta nuk do të jetë kurrë një opsion i vlefshëm për njerëzit me HIV, të cilët nuk kanë nevojë për një për të trajtuar ndonjë çështje tjetër shëndetësore, si kanceri, veçanërisht kur ART shumë efektive është në dispozicion.

Duke parë përpara : Në vitin 2017, mjekët përdorën qeliza burimore nga gjaku i dhuruar i kordonit kërthizor të një foshnje me mutacion CCR5 Delta 32 për të trajtuar leuçeminë e një gruaje  dhe  për të kuruar HIV-in e saj .

Ndërsa ky lloj transplantimi është ende i rrezikshëm, nuk është  aq i  rrezikshëm sa një transplant i palcës së eshtrave. Gjaku i kordonit të kërthizës është gjithashtu më i disponueshëm se palca e eshtrave e dhuruar dhe nuk duhet të përputhet me marrësin.

Kjo mund ta bëjë atë një alternativë më të mirë për të tjerët që luftojnë si HIV ashtu edhe sëmundje të tjera që mund të përfitojnë nga transplantimi i qelizave staminale.

CRISPR

Disa kura në zhvillim për HIV janë ndërtuar rreth  teknologjisë së modifikimit të gjeneve CRISPR , dhe një nga më premtueset po zhvillohet nga kompania bioteknike me bazë në Kaliforni, Excision BioTherapeutics.

Trajtimi, EBT-101, jepet si një infuzion i vetëm IV i një virusi të padëmshëm. Brenda virusit është një sistem CRISPR i programuar për të gjetur HIV-in të fshehur në qelizat T ndihmëse, për të udhëtuar në tre vende në gjenomën e virusit dhe për të prerë copa të mëdha të ADN-së së tij, duke e penguar atë të jetë ndonjëherë në gjendje të rishfaqet dhe të replikohet.

Në gusht 2023, Excision  njoftoi  se një version i EBT-101 i krijuar për të trajtuar SIV – një virus i lidhur ngushtë me HIV që infekton primatët jo-njerëzor – u tregua i sigurt në një studim majmuni, dhe gjithashtu gjeti prova që sistemi CRISPR arriti dhe redaktoi ADN-ja e synuar në “të gjithë rezervuarët e rëndësishëm viralë”.

“Studimi ynë mbështet sigurinë dhe demonstron prova të redaktimit in vivo SIV të një teknologjie të modifikimit të gjeneve CRISPR që synon inaktivizimin e përhershëm të virusit në një gamë të gjerë indesh në një model të madh kafshësh paraklinik, duke përdorur një injeksion një herë të trajtimit. ”,  tha  hetuesi i lartë Kamel Khalili.

Çdo qelizë e infektuar e humbur nga CRISPR mund të fillojë të riprodhojë HIV nëse një person ndalon marrjen e ART.

Disavantazhet: Ndërsa rezultatet e studimit të majmunëve ishin premtuese, ato tregojnë vetëm se trajtimi CRISPR duket i sigurt dhe i aftë për të arritur qelizat e duhura.

12 majmunët e përfshirë në të, qëndruan në ART që nga fillimi i studimit derisa u sakrifikuan në mënyrë që studiuesit të mund të studionin indet e tyre, që do të thotë se nuk është e qartë nëse ata ishin shëruar në të vërtetë nga HIV  nga  ky trajtim.

Një sfidë e madhe me çdo terapi CRISPR është që sistemi të veprojë në mjaft qeliza për të qenë efektiv. Kjo mund të provojë të jetë një pengesë e pakapërcyeshme kur përpiqeni të trajtoni HIV-in pasi çdo qelizë e infektuar ka potencialin të fillojë riprodhimin e virusit nëse një person ndalon marrjen e ART.

Nëse EBT-101 mund të kurojë HIV-in, do të ishte një qasje më e lehtë sesa transplantimi i qelizave staminale, dhe Excision ka nisur tashmë një  provë klinike njerëzore  që teston terapinë deri në 9 njerëz që marrin ART për të shtypur HIV-in e tyre.

Qëllimi kryesor i provës është të testojë sigurinë dhe tolerueshmërinë e EBT-101, por  pjesëmarrësit e kualifikuar  mund të heqin dorë nga barnat e tyre ART gjatë provës për të parë nëse trajtimi parandalon rikthimin e HIV-it të tyre.

Ky provë pritet të përfundojë në mars 2025, por studiuesit planifikojnë të ndjekin pjesëmarrësit deri në 15 vjet për të vlerësuar efektin afatgjatë të trajtimit të bazuar në CRISPR.

Ilaçi kundër kancerit

Venetoclax është kryesimi më i fundit në kërkimin e një kure për HIV. Ky medikament tashmë është aprovuar nga FDA për të trajtuar disa lloje kanceri duke u lidhur me BCL-2, një proteinë që është e mbishprehur në qelizat e kancerit. Kjo ndërhyn në aftësinë e qelizave për të mbijetuar dhe për t’i rezistuar trajtimeve.

BCL-2 gjithashtu duket se ndihmon qelizat T të infektuara që mbajnë  HIV  të fjetur të mbijetojnë dhe të shmangin sistemin imunitar. Kjo i shtyu studiuesit në WEHI – instituti i kërkimit mjekësor me bazë në Australi që bashkë-zhvilloi venetoclax të pyesin nëse ilaçi mund të trajtojë gjithashtu HIV-in.

Ata u bashkuan me studiues në Institutin Doherty për të testuar ilaçin në qelizat T të dhuruara nga njerëzit që marrin ART për HIV-in e tyre. Kjo çoi në zbulimin se ilaçi mund të zvogëlojë sasinë e ADN-së së HIV-it në qeliza.

Më pas, ata trajtuan modelet e miut të HIV-it me ART derisa virusi u shtyp. Ndërsa vazhdonin ART, ata administruan venetoclax disa prej kafshëve pesë herë në javë për gjashtë javë. Pjesa tjetër e kafshëve morën vetëm ART.

Të gjitha trajtimet u ndërprenë në gjashtë javë dhe në minjtë e kontrollit që kishin marrë vetëm ART, HIV u rikuperua një javë më vonë. Megjithatë, u deshën dy javë që HIV të ripërtëritej te minjtë që morën ART dhe venetoclax.

“Një ilaç mund të mos jetë i mjaftueshëm për të eliminuar plotësisht HIV.”

Disavantazhet: Kthimi i vonuar është ende rikthim, asnjë nga minjtë nuk u shërua në të vërtetë nga HIV. Megjithatë, kur studiuesit trajtuan modelet e miut HIV me venetoclax dhe një ilaç kanceri në zhvillim – S63845 – për tre javë, u deshën deri në katër javë që HIV të ripërtërihej. (Vetëm ilaçi për kancerin nuk funksionoi aq mirë.) Kjo sugjeron që venetoclax mund të jetë  pjesë  e një kure për HIV.

“Ka kohë që është kuptuar se një ilaç mund të mos jetë i mjaftueshëm për të eliminuar plotësisht HIV-in,”  tha  bashkëautori i parë Philip Arandjelovic. “Ky zbulim e ka mbështetur atë teori, ndërsa zbuloi potencialin e fuqishëm të venetoclax si një armë kundër HIV.”

Një  provë klinike e fazës 1/2B  e venetoclax për trajtimin e HIV-it është vendosur të nisë afër fundit të 2023 në Danimarkë përpara se të zgjerohet në Australi në 2024.

Përveç ndihmës për të përcaktuar nëse është e sigurt për njerëzit që marrin ART të marrin edhe venetoclax, një qëllim i provës është të ndihmojë studiuesit të mësojnë më shumë rreth asaj që bën ilaçi në trupat e njerëzve me HIV.

Ky informacion mund të ndihmojë në identifikimin e barnave që mund të kombinohen me venetoclax për të siguruar që HIV të mos kthehet kurrë pasi një person ndalon së marrë ART.

Të paktën dy “kontrollues elitarë” janë shëruar funksionalisht nga HIV pa asnjë trajtim.

Pamja e përgjithshme

Sipas studimit të publikuar në “Big Think”, përveç këtyre kurave në zhvillim për HIV-in, ne po shohim gjithashtu krijimin e trajtimeve që e bëjnë më të lehtë për njerëzit të jetojnë me virusin, duke përfshirë ART që mund të jepet si një injeksion mujor ose dy mujor, në vend se çdo  ditë . pilula.

Gjithashtu po shfaqen mënyra të reja për të parandaluar kontraktimin e njerëzve me HIV, duke përfshirë  unazat vaginale dhe injeksione  dymujore   të barnave që parandalojnë infeksionin me HIV.

Për shkak se këto trajtime dhe parandaluese duhet të administrohen vetëm një herë në muaj ose dy, ato janë më të lehta për t’u përmbajtur sesa alternativat e përditshme, si dhe janë më të lehta për t’u vendosur në vendet ku kriza e HIV është më e rëndë, si Afrika Sub-Sahariane.

Disa vaksina premtuese për HIV , duke përfshirë ato të bazuara në teknologjinë mRNA , janë gjithashtu në prova klinike. Këto të shtëna mund të jenë gjithashtu një ndihmë e madhe në zonat që vuajnë më shumë nga infeksionet HIV.

Në fund të fundit, megjithatë, ne kemi ende nevojë për një kurë për HIV-in për të ndihmuar njerëzit që tashmë jetojnë me këtë sëmundje, dhe është e mundur që natyra e ka zhvilluar tashmë atë: të paktën dy gra (“kontrolluese të rralla elitare” sistemi imunitar i të cilëve mund të shtypë natyrshëm virusin me trajtim) jo vetëm që kanë kontrolluar virusin, por  janë shëruar funksionalisht nga HIV .

Studiuesit tani po studiojnë ato gra, duke kërkuar për lidhje që mund të shpjegojnë se si trupat e tyre ishin në gjendje të shpëtonin nga virusi – dhe se si kjo mund të përkthehet në një kurë për të tjerët që jetojnë me HIV.

Lini një Përgjigje