Zgjidhje përfundimtare për pronat, si do të bëhet kompensimi i ish-pronarëve

25 Maj 2023, 17:28Sociale TEMA

Zgjidhje përfundimtare për pronat, si do të bëhet kompensimi

Qeveria ka rishikuar ligjin e pronave për të mbyllur procesin e nisur 30 vite më parë. Me ndryshimin e fundit, pronat e lira do të kthehen pa kufizim tek ish-pronarët, ndërsa për tokat e zëna nga ndërtimet, pronarët do të marrin kompensim.

Pronat e lira do të kthehen pa kufizim tek pronarët e vjetër. Qeveria ka ndërhyrë sërish në ligjin e vitit 2015 për trajtimin e pronës, për të përshpejtuar dhe zgjidhur përfundimisht problemin e 27 mijë pretenduesve të pronave të konfsikuara nga regjimi komunist. 

Ndryshimet në ligj, edhe pse të vonuara në kohë tashmë kanë logjikë në trajtimin e pronës, pasi toka ose trualli do të kthehen tek i zoti, ndërsa në sipërfaqet e ndërtuara pa leje, ish-pronarët do të marrin kompensim në lekë, jo më pak se 10% të vlerës aktuale.

Rekomandimet e dhëna nga Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut në vendimin “Beshiri kundër Shqipërisë”, dhe Vendimi i Gjykatës Kushtetuese në 2021-shin i kanë hapur rrugë rishikimit të ligjit, dhe tashmë do të filloj procedimin administrativ për dosjet e patrajtuara, ku ftohen 7000 pronarë të dërgojnë dokumentet në Agjencinë e Pronave.

Kjo e fundit fton edhe subjektet që i janë drejtuar Gjykatës së Shkallës së Parë për kërkesat e patrajtuara për njohjen apo vlerësimin financiar të pronës, të heqin dorë nga gjykimi i çështjes dhe të paraqesin kërkesë pranë Agjencisë së Trajtimit të Pronave për shqyrtimin e dosjes së tyre.

Sipas qeverisë, vlerësimi financiar i bërë deri më tani për 20 mijë kërkesa arrin në 101 mld lekë, ndërsa janë likujduar vetëm 974 vendime.

4 Komente

 1. D
  Demokracia

  Dhe cfare ka te re ketu? Keshtu ka qen, toka e lire kthehej, e zena kompensohej me nje cmim qesharak. Ku qendron e reja? Apo ti genjejme me teper te shkretet

  1. S
   Sunitet nuk behen njerez, lloji i kafshes.....

   Me nje fjale do te pritet edhe per 30vjt te tjera...... gezuar ramazonin!!!

   1. Rroku

    Or tëj I sumnitëve !!!!! Për sa kohë të tolerojmë ndaj sumnitëve , or ti i pëgërë patjetër që do shahemi e përbuzemi. Plehra si ti o sumnit për nga prejardhja prej bajge, nuk jan në gjëndje të kuptojnë dhe gëzojnë fisnikërinë e kësaj RRACË. Nuk do shpërdoroj më SHËNJTËRINË e SHQIPES të të jap sytë or sumnit..

   2. V
    Vetem Per-Para

    20 000 kerkesa - 974 Vendime per 30 vjet. Me kete ritem, pas nja 600 vjetesh perfundojne vendimet.

    Lini një Përgjigje