Gabim i rëndë strategjik i kryeministrit Edi Rama

24 Qershor 2022, 18:56Blog TEMA

Gabim i rëndë strategjik i kryeministrit Edi Rama

Nga Shpëtim Nazarko

Në historinë e shtetit shqiptar, ka pak fjalime të atyre që e kanë përfaqësuar atë dhe që mund të regjistrohen në memorien e përgjithshme. Ato janë të Fan Stilian Nolit në Lidhjen e kombeve, ai i Hoxhës në Konferencën e Paqes në Paris, Alisë në Kombet e bashkuara dhe së fundmi, ai i Ramës në Bruksel. Vetë, më duket ai më i holli, i Alisë, po kjo është çështje shijeje. Fjalimi i Ramës është analog me të Nolit, po natyrisht dhe kjo është çështje shijeje. Një kolosi me talent poliedrik si Fan Nolit, nuk mund t’i afrohet as Rama dhe asnjë tjetër, sepse forma sado e përkryer të jetë, sjell vetëm sqimë, por jo përmbajtje. Nëse fjalimin e Brukselit do ta shikoje si qytetar indiferent, mund dhe ta duartrokisje, dhe ta inkuadroje në ato fjalimet që u përmendën më lart, po çështja duket më e komplikuar sesa duket. Analiza e mëposhtme i shërben tjetër qëllimi dhe nëse arrin diçka e jo për militantët, do të ndjehesha mirë. Po rendis së pari, arsyet, pse fjalimi është një gabim i rëndë strategjik dhe ndoshta, me pasoja afatgjata, më të rënda sesa fjalimi i dytë i Nolit në Lidhjen e Kombeve, ku ai u etiketua si “Peshkop i kuq.”

Pak histori që ka lidhje me ekzistencën dhe krijimin tonë, si shtet

Vladimir Putini, thonë mban në tavolinë një bust të Pjetrit të Madh, apo themeluesit të Rusisë moderne. Mund të mos jetë legjendë, nëse i referohesh dhe fjalimeve të fundit të tij, ku ai përmend gjithnjë paraardhësin e tij. Qëllimet e Pjetrit, ashtu si dhe të Ekaterinës së Madhe, dihen. Formimi i një perandorie, që një nga synimet e saj kryesore, kish Stambollin, që me përkëdheli, gjeopolitistët e kohës së vjetër ruse e quanin Cargrad, apo Kryeqyteti i tretë i Rusisë. Zotërimi i tij ishte i barabartë me zotërimin e botës, referuar pozicionit qëndror të Stambollit, i gjendur po në qendër të botës, nëse vendos një gjilpërë në hartën e saj. Rusët mund ta kishin bërë me lehtësi këtë gjë, veçanërisht pas fitores së koalicionit europian mbi Napoleonin, sepse të gjithë dukeshin të gjunjëzuar nën çizmen e tyre. Mosarritja e qëllimit, i detyrohej Mbretëreshës së detrave Anglisë, që shihte pas kësaj, fundin e saj në këtë zotërim, që veç të tjerash lidhte Lindjen me Perëndimin. 

Kështu që sa herë flota ruse arrinte Stambollin, flota engleze dilte përpara dhe gjërat rifillonin nga e para. Po nëse deti ishte kështu i ruajtur nga rreziku, problemi ishte i ngjashëm dhe për rrugët tokësore, nga ku rusët mund t’i arrinin qëllimet e tyre, për Ngushticën e Dardaneleve. Pikërisht për këtë u kujdes Austria e ndoshta, nëse i referohemi një filozofi të madh, ajo u krijua dhe ekzistoi, vetëm për këtë qëllim. Po referuar atij, Austria do të pushonte së ekzistuari kur dhe synimet e Rusisë për zotërimin e Stambollit, pushonin së ekzistuari. Austria u preokupua për mbajtjen e vijave tokësore, që shtriheshin nga Adriatiku deri në Edirne. Pra, vijën Shqipëri-Bullgari, sepse Maqedonia e Veriut, në atë kohë nuk ekzistonte. Austriakët u kujdesën edhe për një komplot – të hiqnin mbretin prorus të kohës, duke e futur prej asaj kohe Bullgarinë, nën ndikimin e Perëndimit, çka vazhdon deri në epokën e sotme të NATO-s. 

Kur Petkovi, apo Kryeministri bullgar, që u rrëzua dje, theksoi se e rrëzoi Rusia, mund të priresh ta besosh, nëse i referohemi gjeopolitikës së vjetër. Ajo është pika më e afërt tokësore, që të shpie në realizimin e ëndrës së vjetër ruse. Historiografia jonë, përgjithësisht marksiste, nuk i ka kushtuar shumë analiza çështjes më sipër edhe për shkak të marrëdhënies për një kohë të gjatë me Rusinë, dhe ndikimit të Hoxhës në formulimin e saj. Por, kolosët e Rilindjes kombëtare e dinin shumë mirë këtë çështje dhe një pjesë e pasardhësve të tyre, shkuan deri në gabim në Luftën e dytë, kur u bashkuan me Gjermaninë naziste, për t’i mbetur besnikë gjeopolitikës së kombit.

Po a jemi në konditat e sipërme dhe historia e mësipërme është vetëm histori, e nuk jemi në kohën e Pjetrit të Madh, dhe sa ka lidhje, çfarë u tha me fjalimin e djeshëm në Bruksel?

Në një gjykim të karakterit të përgjithshëm, mund të thuhet se kemi të bëjmë me këto lloj kondicionesh, që vlerësojnë se në çfarë realiteti jemi. Nëse lufta është e karakterit botëror, gjeopolitika e vjetër, nuk funksionion. Kjo, sepse ai që e fillon Luftën botërore, i do të gjitha. Në konditat e Luftës së ftohtë, siç ishte situata pas Luftës së dytë, palët barrikadohen brenda domeneve të tyre dhe situatat gjykohen nga ustallarë të dorës së Kisingerit, apo Bzherzhinskit. Po nëse nuk jemi as në Luftë Botërore e as në Luftë të ftohtë, situatën e merr në dorë gjeopolitika e vjetër, që vazhdon aty e kanë nisur të parët e tyre. Në zallamahinë e rrëmujës së tanishme, që vazhdon aty ku e kanë nisur, ka analiza që referuar Putinit, mendojnë se ai kërkon influencën e dikurshme sovjetike, çka të çon drejt situatave që karakterizojnë Luftën e ftohtë. Ndërkaq, aneksimi i Krimesë prej tij, në 2014-ën, tregon se më shumë, situata i ngjan ëndrrës së Pjetrit dhe Ekaterinës së Madhe. 

Dhe kjo situatë i ngjan Luftës së tmerrshme të Krimesë dhe betejave për Sevastopolin e viteve 1850-1856, ku Anglia, Franca, Turqia u vunë përballë Rusisë, që kishte po të njëjtën strategji, si të Putinit tani. Mund të thuash, parë nga rëndësia e aleancave, në një kohë kur Amerika dhe Kina, nuk ishin këto që janë, ajo ishte normalisht një luftë gati botërore. Mund të heqësh shumë paralele, apo të analizosh situata analoge për të thenë se, ajo që bën Putini është një hibrid i Luftës së ftohtë dhe vazhdim i gjeopolitikës së vjetër. Në një gjykim të thatë, megjithatë, mund të thuash edhe që Putini, është jo i qartë në atë që kërkon.

Krijimi i një zone të ngjashme me të Luftës së ftohtë, apo rikrijimi i Perandorisë stalianiane, duket se nuk ka ndonjë shans për sukses. Gorbaçovi, me të cilin, pata dikur rastin të flisja në Tiranë, ishte i pakëndaqur me situatën e krijuar pas 1990-ës, duke u hedhur fajin amerikanëve. Ndërkaq ishte i qartë se Pjerestrojka, për të cilin, thuhej se kishte baba real Andropovin, apo paraardhësin e Putinit në KGB-në e dikurshme, në thelbin e saj kishte heqjen e “Skllevërve të Lindjes komuniste” që ishin tanimë jo begati për BRSS, por një barrë që duhej mbajtur në kurriz e duhej ushqyer me bukë. 

Pra, ata dhe territoret e tyre duheshin liruar, sepse ngado që të shkonin, do të binin prapë pre e Rusisë, që kishte pasuritë dhe lëndët e para të shumicës së botës. E kur të ishin të lirë, do të vinim kësaj radhe, t’i blinin ato sa më shtrenjtë që mundej. Nuk e kuptova tamam Gorbaçovin, po mendoj se ai e kishte më të qartë se paraardhësi i tij, se pushteti i territoreve ishte më pak frytdhënës, sesa ai që sigurohej nga pushtimi ekonomik nëpërmjet lëndëve të para. Po të shtosh këtu, analizën e një strategu amerikan që, në njëqind vjetët e fundit, ai që ka pushtuar ka dalë i humbur, në fund të historisë, më e saktë duket ideja e agresionit ekonomik nëpërmjet lëndëve të para…

Putini, që në kulturë, apo shteformim, natyrisht, nuk është as Pjetër, apo Ekaterinë e Madhe dhe as Stalin, por një përzierje, ndoshta më e patalentuara e tyre, është megjithatë e vështirë të kuptohet, në cilën prej varianteve të gjeopolitikës lundron. Duke u kthyer në fillimin e shkrimit, mund të analizojmë, pse është e gabuar filozofia e kryeministrit tonë e jo vetëm në lidhje me Bullgarinë, por edhe me “Ballkanin e hapur” që përmend me aq dëshirë, kohët e fundit. E kjo, jo për t’u kthyer edhe ne, në kohët e gjeopolitikës së vjetër, kur pas Napoleonit, për të kënaqur dëshirat e Rusisë që mundte rregullisht në tokë Perandorinë e kalbur turke – perëndimi, në kurriz më së shumti të Shqipërisë, falte tokat e saj duke krijuar dhe fuqizuar dy plasdarma proruse në Ballkan, Serbinë dhe Greqinë

Ç’do të thotë, të prekësh marrëdhëniet Tiranë – Shkup – Sofie?

Duke ndërtuar vijën tokësore mbrojtëse Shqipëri – Bullgari, për t’u mbrojtur nga Rusia, austriakët po ndërtonin, nëse bëjmë krahasim, një alla “Vijë Mazhino”, që Franca e ndërtoi në Luftën e dytë kundër Hitlerit. Kjo vijë priste gjithë linjat e komunikacionit, jo vetëm të Rusisë, por edhe të vetë Europës, në rast konflikti. Në konditat e sotme, kur në skenë është edhe Maqedonia e Veriut, duket po e njëjta situatë. Po natyrisht, mund të themi se Shqipëria, ashtu si dhe dy vendet përkatëse janë vende të vogla dhe nuk mund të bëjnë “politikë planetare”. Po a është kjo vijë austriake, një mrekulli që, së pari, i duhet Shqipërisë për t’i kujtuar Europës dhe të tjerëve, se ajo bashkë me dy vendet e tjera, kanë në dorë më shumë se mendohet?

Nëse heq një vijë thuajse të drejtë në hartë, nga Vlora ose Durrësi, sipas vijës së njohur romake Apia-Egnatia, që kalon në Shkup e pastaj, në Sofje, duke mbaruar në Stamboll, ke bërë mendërisht atë që quhet Korridori i 8-të. Ky korridor kryqëzohet me një nga korridoret më të rëndësishme të botës, atë 10-të në Shkup, që lidh Lindjen me Perëndimin.

Nëse Shqipëria, që ka në dispozicion Vlorën, apo ndryshe portin me potencial nga më të më të mëdhenjtë e e Europës e më gjërë (në Orikum, thellsia natyrale shkon deri në 57 m, kundrejt 14-26 m që ka porti më i madh i Hollandës), Vlora do të ishte një pikë që binte furnizime me mall, nga të mëdhenjtë e kësaj bote, nëpërmjet Gjibraltarit. Po ka ende. Afrika Veriut, me 500 milionë njerëz, drithëra dhe blegtori, e ka atë thuajse portin e vetëm më rentabël, për të prurë gjënë e saj. Në Maqedoninë e Veriut, ku vjen Korridori 10-të, apo Lindje-Perëndim, vijnë mallra prej Europës, por dhe kanalit tjetër nga më të rëndësishmit e botës, Suezit, mallra që pastaj, me trena të shpejtë përshkojnë Ballkanin. 

Prej këtij pozicioni gjenial të Maqedonisë së Veriut, për të cilën, Bismarku thoshte, se kush e zotëron atë, zotëron Ballkanin e rrjedhimisht Europën, mund të shkosh në Stamboll e në Lindje, apo të lidhesh edhe me Rrugën e Mëndafshit. Po mund të shkosh në Europën qendrore, apo në Rusi, nëpërmjet Ukrahinës. Ç’domethënë të nëvleftësosh një pozicion të tillë strategjik, ku kryqëzohen dy korridore që furnizohen nga Europa dhe Lindja, dhe nga dy nga kanalet më të rëndësishme të botës, ku gjendet potencialisht një nga portet më të mëdha të Europës? Ç’domethënë që të mos shfrytëzoh këtë “Vijë mazhino” të tre vendeve, ku Shqipëria ka një poziocion po gjenial, bashkë me Maqedoninë e Veriut dhe Bullgarinë? Pozicion që, në luftë edhe në paqe, mbetet nga vijat më të rëndësihme të komunikimit, për vetë Europën e më gjerë. Pozicion që mund të quhet “Llozi i portës”, që mban vijat tokësore drejt Stambollit, apo Lindjes?

Nuk do të habitesha nëse aleatët e “Ballkanit të hapur” e më tutje, do të rrudhnin jo vetëm buzët e të flaknin përtej çdo aleancë dhe mirëdashje, nëse Shqipëria i përvishej me Maqedonine Veriut dhe Bullgarinë, këtij korridori dhe Portit të Vlorës. Besoj që Europa, do ta shihte, ca më shumë më respekt historinë tonë, apo përpjekjet për t’iu bashkuar asaj. Thua, fqinjët që nëse bëhet kjo gjë, me pozicionin e tyre më të disfavorshëm gjeografik, do na duartorkisnin?.. Vetëm kur mendoj se rruga më e keqe e Shqipërisë dhe pas 30 vjetësh, është ajo që lidh portet tona me Maqedoninë, mendoj se pse nuk e duan… Besoj që dhe nëse sa më sipër ka fantazi, Korridori i 8-të është themeli i Shqipërisë, apo një nga pikat ekzistenciale të saj dhe Strategjisë kombëtare.

Po duke e mbyllur këtë shkrim, me shpresën që ca më të ditur se unë, të fillojnë e të bëjnë analiza, a të ndërtojnë Institutin e Strategjisë kombëtare, siç e ka çdo shtet normal, mund të them. Kryeministri, duke fyer Bullgarinë, ka bërë një gabim të rëndë strategjik, që dhëntë Zoti, nuk ka pasoja të gjata. Aksi Shqipëri-Maqedoni e Veriut-Bullgari, nuk është vetëm, shumë herë më i rëndësishëm se “Ballkani i hapur”, por edhe një nga pikat që Shqipërinë, e bën më shumë se mendojnë…(Konica.al)

80 Komente

 1. B
  Buda

  O Shpetim, mos u merakos per politikanet se ketu ata shqhen atje puthen; popujt bullgar dhe shqiptare kane shekuj qe jetojne si vellezer dhe e duan njeri-tjetrin ne BE.

  1. A
   Ari

   Ekzakt! Shqetesim i tepruar! Pastaj, nese npm Rames ta zeme gabuam, dhe cenuam kete treshe/bosht. Po, Bullgaria, " nuk u merakos keto dy vite se, npm qendrimit te saj/ vetos, po cenontr kete bosht? Sigurisht qe jo. Me ka pelqyrr ky Shpetimi, por sot eshte nxituar me duket.aq me teper qe vetoja u hoq ....

   1. s
    shqipo

    Megjithese shqiptaret dhe bullgaret jane popuj fqinj, nuk ka ne histori ndonje tendence per "marredhenie vellazerore", ndoshta duke perjashtuar kohen kur Bullgaria udhehiqej nga Gjergj Dimitrov dhe Shqiperia nga Enver Hoxha. Por kjo ka qene nje kohe e shkurter ne fakt. Nga pikepamja etnike bullgaret jane sllavofoles turko-sllave. Parardhesit e pare te bullgareve te sotem (ku si bullgare perfshihen edhe sllavet e Makedonise se Veriut) jane peceneget, fise turke te ardhura dhe te vendosura ne brigjet e lumit Vollga. Aty ata u perzjene me fise sllave per disa shekuj dhe pastaj kaluan malet Karpate dhe zbriten ne Gadishullin Ilirik (Ballkanik), ne shek VI-VII te eres sone. Ne historiografine shqiptare as qe permendet qe shumica e trojeve shqiptare kane qene nen sundimin e Mbreterise Bullgare te Simeonit, ne shek IX-X te eres sone! Gjate kesaj periudhe ka patur edhe dyndje te popullsive bullgare (turko-sllave) nga lindja ne territoret perendimore te Ballkanit. Kryeqytet i Mbreterise bullgare te Simeonit u be qyteti shqiptar i Ohrit (qe i perkiste familjes princerore shqiptare te Gropajve). Nderkohe qe dihet qe mbreti bullgar Simeon eshte pagezuar i krishtere dhe ka ndertuar nje kishe te madhe ne Ballsh te Shqiperise (Gllavenice). Sidoqofte konflikte te medha midis shqiptareve dhe bullgareve nuk ka patur pas atyre koheve, por armiqesite kane ekzistuar ne territoret e aferta ku shqiptaret dhe bullgaret ishin fqinj. Keto teritore kane qene dhe jane hapesirat e Makedonise se Veriut (te Shkupit) dhe te Makedonise se jugut (te Selenikut). Ne keto territore shqiptaret dhe bullgaret jetojne prane njeri tjetrit, madje shpesh edhe ne perzierje territoriale. Keshtuqe sipas shume mundesive konflikti shqiptaro-bullgar eshte i pritshem ne te ardhmen, per dominimin e Makedonise se Veriut, e ndoshta pak me vone per dominimin e Makedonise se Jugut (ku aty nderfuten edhe neogreket). Ne kete kuptim mbeshtetja e Shqiperise per Makedonine e Veriut eshte e domosdoshme, qe ky shtet te mbetet jashte dominimit bullgar dhe te kete perparesine te futet nen dominimin shqiptar ne te ardhmen, pavaresisht se Bullgaria ka PLOTESISHT TE DREJTE ne ate qe kerkon nga keta "makedonc"-it, qe ata te pranojne origjinen dhe gjuhen e tyre si bullgare (pasi keshtu eshte e verteta). Mesa duket, krijimi me kalimin e kohes, i nje entiteti shteteror federal ku te perfshihen Shqiperia, Makedonia e Veriut, Kosova dhe Mali i Zi eshte nje projekt amerikan, qofte kjo e krijuar edhe brenda Bashkimit Evropian. Sipas te gjitha tendencave historike, Shqiperia, Bullgaria, Greqia dhe Turqia do perplasen te katerta ne brigjet e lumit Struma (qe eshte kufiri natyror midis Makedonise gjeografike dhe Thrakes gjeografike)!

   2. G
    Gjeopolitika

    Buda, nuk kam ndonjë gjë... Por dua të të ndërhyj pak për këta "shekujt" e vëllazërisë, Me aq histori sa di unë nuk më rezulton për të kaluarën e largët dhe atë të moderuar. Nqs të ardhmen e kemi në EU, ndoshta simbolikisht qëndron ajo që thua.

    1. S
     Spak

     Ne kohen e Enverit munde ne shah robotin e atehershem te shahut,tani na meson Ramen per gabimin strategjik! Mendoj se Rama e vuri vendin tone ne nje nivel me shtetet e tjera te Ballkanit dhe me gjere!

    2. T
     Taulant

     Je xhakete shume e vjeter dhe e grisur o Nazarko! Ke dalur demode.

     1. R
      Roberto

      Edhe pse nuk me pelqen artikulli i Shpetimit sepse me duket pak i ekzagjeruar une kam patur dhe vazhdoj te kem respekt sepse eshte nje analist qe i njeh dhe i vlereson situatat si dhe ka dhene keshilla te vlefshme per Shqiperine. Nuk ka rendesi "xhaketa" nese eshte e re apo jo. Po te shohesh qeverite neper bote nese bien apo ngrihen mbajne pothuajse te njejtin staf,te njejtet keshilltare dhe me e rendesishmja te njejtet diplomate pasi jane ata me ato "xhaketa te vjetra" qe e kane ndjekur per vite me radhe politiken nderkombetare dhe e dine se si veprohet.Rama eshte aq i afte sa te beje gjene e duhur per vendin e tij. Te kerkosh llogari per nje sorrollatje pa arsye nga BE nuk duket gabim por megjithate ka njerez me te mencur se ne per ta gjykuar.

      1. R
       Roberto

       Mendoj qe doreheqja e Rames eshte e domosdoshme dhe PS jashte Rilindjes duhet te ofroje njerez si Shpetim Nazarko vizioni dhe kultura e te cileve eshte eshte extremisht shume e larte krahasuar me vizionin mjeran te Edvinit ( per shkak te deficiteve mendore natyrale te tij). Kjo eshte domosdoshmeri jetike .

       1. u
        u dhime duke qesh

        Une mendoj qe ne vend te Rames qe duhet te jape doreheqjen, te vendoset Robert Cimcakizi dhe palloshet si puna e tij te marrin ne dore punet e botes!

        1. ?
         ?

         Ti ik e laj mutin qe je perlyer vete sic thua vete, duke qesh. Kur nuk mban dot mutin tend deri ne nevojtore, as mos u merr me cfare thone te tjeret.

         1. u
          u dhime duke qesh

          Kur dhjet robi, clirohet! A kupton? Ne dhjesim ju hani ...

      2. T
       Tirana

       Sakte. Keta pseudoanalistet pse jane gjithmone kumder popullit te vet??? Beri mire apo beri keq rama, populli mendon se beri mire. Shifni sondazhin te shqiptarja.com. strategjia e leshit.

      3. E
       Ed

       SA HERE KA FOLUR KUNDRA AMBASADORVE DHE PERFAQESUESVE TE BE DHE SHBA BERISHA KUNDRA SHQIPERISE DHE TI E KE APROVUAR DUKE MOS REAGUAR TANI PO BESH PATRIOT . PO KJO TE BEN AY QE JE NJE COPE MUTI NE KEPUCEN E EDI RAMAS. COPE MUTI JE.

       1. P
        Punetori

        Shpetim, une te kam vleresuar per analizat e tua folkloriko-filozofike, por ka nja dy shkrime qe ke bere keto kohet e fundit ne te cilat " i bie kokes " Edi Rames dhe kjo me ben te mendoj se edhe ti qenke nje provincial inatçi qe kushedi se ku te ka mbetur hatri me Ramen dhe si te gjithe te tjeret analoge si ty nuk do pushosh së "kritikuari" . E paskam patur gabim qe mendoja qe ishe me i emancipuar se analoqet e tjere .

        1. E
         ERTV

         Shpëtim shkon shumë larg, dhe i përzien situatat. Padyshim që të flasim në kontekstet bashkëhore të sotme "hibride" diçka e mesme egziston. Por fole për kufijtë gjeografikë dhe nënvlerësove ata ushtarakë . Dhe nuk e di që pse në këtë lloj analize gjeopolitike e nënvlerësove aspektin ushtarak...dhe aleancat. Korridorri ushtarak egziston. Është NATO. Sa për aspektin politik. Rama gaboi se ashtu siç thua nuk është se fyeu qeverinë në ikje të Petkovit, dje dhe lavdëronte Borisovin. Në fakt ai tha. BG është një turp. (Pa dyshim që këto gjëra kanë prapavijë dhe janë të tipit "to be continue". Keqardhje këtu është se në atë fjalim (Noli-stik) siç e vlerësove. Ai bën avokaturën e Serbisë (sa shumë ka heq, dhe sa po vuan, që te mos bjeri në kthetrat e Rusisë (kur ata de facto janë në një vagon, jo tren me ta)). Këtu është dhe paradoksi që nje shtet aleat ushtarak (në perspektivë edhe ekonomik) ti e shan (pa shumë baza dhe lidhje drejtpërdrejtë) për te lavdëruar një shtet (half in, half out). Nuk e besoj ti kenë dhënë Edit ndonjë rol ne lojën e "markimit" të SRB dhe Vuçiç, me shumë se sa deliri i madhështisë dhe me u duk global... Reagimi i Ramës duket më shumë si personal se sa edhe i këshilluar. Pasi nuk e besoj se merr shumë ne konsideratë gjeopolitikat historike dhe ose të ardhshme, thjesht "the moment" Gjithësesi reagimi BG sot ishte shumë domethënës. "Politikanët ikin dhe kombet mbeten" . (Këtu pikërisht ka gabuar Edi (personalisht) dhe Edi (publikisht). Veçse nqs e mendon veten të përjetshëm aty ku është dhe të pavdekshëm fizikisht. (Ju votojeni sa të doni, por unë e shoh në ikje, duke ju bashkuar Saleh-ut dhe Likes "soon")

         1. K
          Koli

          Une thashe cfare ke shkruajtur.Kur mbarova leximin,qesha:Nje shkrim,kot,kot,kot.Te gjithe te zgjuar,te gjithe Budallenj i thone kesaj pune.Te pelqen apo jo,per mua Rama ka mbajtur nje fjalim te Mrekullueshem.Mjaft eshte Mjaft,or Brezi Enverit.

          1. Z
           Zeqo Pilafi

           Rrofsh o Koli! Edhe une, njelloj si ty, e gjykoj shokun Edi nga ato qe thote dhe jo nga ato qe bene. Po, po, sa shkrim kot, ky i Nazarkos! Ca jane keto analiza te lodhshme strategjike per te cilat flet ky, o Koli? Po ka kohe shoku Edi te merret me keto cikerrima? Vallahi shume i lodhshem eshte ky i uruar Nazarko, na bene te detyruar tu drejtohemi perseri dominove per te kaluar kohen. Kishim menduar se e gjetem zgjidhjen per te kaluar kohen dhe gezuar keto dite ne demokraci dhe liri, shanim si tna donte kokrra e qejfit ate shpirtgremisur, hajdut me cizme Sali Berisha dhe thoshim me te rralle ndonje fjale te mire per shokun Edi ketu tek Tema dhe e shtynim diten per mrekulli. Ky shkon e na rrokanis koken me keto shkrime, qe eshte pak ti quash ashtu sic bene me te drejte ti, shkrim kot...kot...kot... Oh sa kot shkrim, or Koli vellai!

           1. i
            ik ere pirdhu

            Kot, kot, kot edhe ti o Zeqo Supa!

          2. I
           I paduruari

           Sa shume je shqetesuar ore Nazarko ?Ndoshta ke nisur te besh ndonje liber ? GABIM I MADH STRATEGJIK ME PASOJA AFATGJATA ! Po te kishe pritur edhe pak,do shihje nje pasoje, qe Parlamenti Bullgar e hoqi veton per Maqedonine,dhe ndezi driten jeshile. Une bej shyqyr qe doli nje kryeminister shqiptar,qe thote te verteten dhe u a perplas ne fytyre atyre qe jete e mot jane tallur me fatet e popullit SHQIPETAR. MBAHU SHPETIM !

           1. K
            Ku fle Lepuri

            Dhe ndodhi ajo që thua... Konkluzioni: Shifena në 36 Gusht ! (Shumë e ka zgjat dhe stërhollu Shpëtimi por mjerisht dhe fatkeqësisht ka ca shumë të vërteta dhe ca shumë të drejta).

           2. A
            Arian

            Po ik ore nuk e kuptoni që s'dini as vet çfarë thoni.keni 30 vjet na cate kokën me paranojat tuaja .

            1. V
             Vjosa.al

             Me falni per injorancen time, por megjithese u perqendrova seriozisht ne shtjellimin e shtjelluar te erudicionit historik anakronik te Shpetim Nazarkos per te gjetur se ku ishte gabimi strategjik i Edi Rames ne fjalimin e tij, nuk arrita ta zbuloja kete gabim nder rreshtat e ketij shkrimi. Bathe, bathe, e po nje kokerr-thote populli per llafollogjite pa fund. Nazarko, megjithe ndershmerine dhe dovocionin e tij, ka mbetur si nje bime ekzotike krejt e panevojshme, ne kopeshtin e harlisur dhe te pluhurosur te publicistikes shqiptare te tranzicionit. Nderkaq, brenda llogjikes dhe kendveshtrmit tim modest, ky fjalim i Edi Rames ne Bruksel duhet futur ne analet e shkolles se diplomacise si model i nje retorike qe kurre nuk duhet ndjekur, as ne forme e as ne permbajtje, sepse eshte jo vetem nje berbelitje e panevojshme, por edhe sepse me se pari, eshte nje demonstrim klasik i nje cfryrje dufi i nje personazhi apo aktori pa peshe dhe pa pike fuqie ne skenen e diplomacise evropiane qe, perkunder te gjithe hosanarave folklorike te shume komentuesve te ketushem per te, i shkakton vendit rezultate te kunderta nga ato per te cilat pretendohet se mund te kete arritur. Ky fjalim i Edi Rames tregon si ne nje radiografi te plote, se sa axhami dhe kalli bosh eshte kryeministri yne aktual ne kuptimin dhe zbatimit te diplomacise dhe frazeologjise se saj, ne kodin qe ndiqet per te thene apo per te mos thene dicka, ne percaktimin e imperativave te saj per shqiptaret, ne renditjen e perparesive ndermjet miqve dhe armiqve imediate te tyre. Vetem sa per ilustrim: Te lavderosh e te vesh ne pediestal Makronin e Frances, qe eshte se bashku me eliten e vendit te tij, aleati konstant dhe avokati me i vendosur pro-serb ne Bruksel dhe perbuzesi, mos te them urrejtesi, me i madh nder evropianet i shqiptareve, eshte jo vetem miopi e demshme diplomatike por edhe shenje e inferioritetit intelektual dhe kultural te Rames, thjesht si nje mbartes i eksperiencave filofrenge te tij qe nga koha e aventurave pariziene personale te tij. Dhe me tej, te besh publikisht ne nje forum te larte evropian ne Bruksel avokatin e Vucic-it, kelyshit rus Vucic ne Ballkan, kinse na qenkesh heroike votimi i tij ne OKB ne krah te rezolutave anti-ruse te Perendimit, ndersa haptazi eshte vendi i vetem evropian qe as edhe formalisht nuk e pranon dhe as e zbaton embargon ndaj Rusise dhe as e denon agresionin e saj ne Ukraine, eshte pertej nonsensit diplomatik, eshte nje akt qe sanksionon si te kapercyer e te harruar, cfare perfaqeson per Kosoven ne vecanti dhe per shqiptaret ne pergjithesi, jo thjesht e kaluara historike e jona, por sidomos, e kaluara fare e afert, genocidi dhe krimet e saj ne Kosove, per te cilat kurre nuk ka pranuar te kerkoje falje apo te demshperbleje, pa folur per mosnjohjen aktuale te shetit te Kosoves. Edi Rama mund te tunde sa te doje ne Bruksel dafinat e paqes ne Ballkanin e mbushur me barut, me raketa, tanke e avjone dhe madje, mund edhe te enderroje Cmimin Nobel te Paqes per te recituar ne Stokholm nje fjalim te rastit te ngjashem me kete te fundit ne Samitin e BE-se, por te mos harroje sevellai i tij Vucic po armatos Serbine me avione e sisteme mbrojtjeje ajrore, me drone, tanke e raketa dhe enderron nje dite te mbrrije para kryeministrise sone ne Tirane hypur mbi tanket ruse, per ti dhene doren dhe per te perqafuar vellain te tij leshko shkiftar, mu bash ne sallen e kryeministrise te dekoruar me etyde e skica pkiturash. Sepse, mund te deklarosh me tamtame se nese Kosova shkon ne lufte, edhe ne do te shkojme bashke me te, por mos harro se as Shqiperia e as Kosova nuk kane ushtri, as flote ajrore e drona dhe as flote ushtarake detare, as sisteme mbrojtese kunderajrore apo kunder tanke dhe sidomos, as njerez dhe kuadro te pergatitura per ti perdorur ato. Mire ben qe i kerkon vaksina Cov19 Turqise, por kerkoji me pare drone e sisteme mbrojtjeje ajrore e detare. Mire ben qe rreh gjoksin per miqesi me USA dhe rreshtohesh me te kudo, ne Keshillin e Sigurimit dhe ne sanksionet ndaj Rusise, por akoma me mire do te beje ti kujtosh Administrates Amerikane shembullin dhe mesimin nga Ukraina mungesat dhe nevojen uluritese te saj per armatime moderne mbrojtese dhe sulmi, per tu perballur qe ne oret e para te agresionit rus me ushtrine e Putinit, perara se te rrethohej Kievi e Harkovi dhe para se te fillonte masakra ne transhete e Donbasit. Te besh diplomaci, sidomos ne forumet e larta te diplomacise se stazhionuar evropiane, nuk eshte njelloj si te mbash leksione si pedagog ne Institutin e Larte te Arteve dhe as eshte e njejte sikurse te besh Refleksione para turmave te etura per liri ne fillimet e demokracise se vonuar shqiptare, si parathenes i nje tranzicioni raskapites. Zoti Rama, ka nevoje urgjente te ndertoje nje skuader me keshilltare te regjur e te zgjuar nga shkolla e diplomacise shqiptare, sado modeste qofte ajo krahasuar me diplomacite perendimore, ruse apo qofte edhe serbe e greke. Dhe sodomos. te kete durimin dhe vullnetin ti degjoje dhe te ndjeke keshillat e tyre.

            2. J
             Jorgo

             nazarko ka te drejte , te vetmit aletae te shqiptareve ne ballkan historikisht kane qene bullgaret m.gjse serbet e greket jane gjys per gjys pasardhes shqiptaresh...

             1. G
              Gjeopolitika

              Jorgo nqs i referohesh historisë dhe të kaluarës... N'a trego të lutem kur kemi qenë aleat me BG ? Me qëllim që t'a mësojmë edhe ne të tjerët dhe të mos mbetemi të paditur (ose injorantë, si i thonë për ekuivalencë).

              1. G
               Genti

               Bullgaret kane qene bashke me Rumunet dy shtete ku Rilindjes Kombetare Shqiptare ju hapen dyert kanat me kanat dhe u ndihmuan e financuan edhe nga keto dy vende ne menyre qe te themelohej nje shtet Shqiptar sikurse ndodhi. Ne lufene pare pati nje aks ose aleance mes Shqiperise,Bullgarise dhe Turqise kunder ekspansionit serb. Bullgaria ka qene aleatja jone ne Traktatin e Varshaves dhe gjate kohes se Gjergj Dimitrovit mardheniet tona cilesoheshin vellazerore. Bullgaria qe nga te parat shtete qe njohu Republiken e Kosoves dhe sot jemi aleate ne Nato dhe neser anetare te BE'se. Nese kjo nuk te duket aleance mes dy vendeve historikisht nuk di c'te te them tjeter.Inetresat e dy popujve tane perputhen dhe nuk duhet qe nje idiot qe nuk merr ere nga politika te na i ndaje rruget. Kush armiqeson dy vendet dhe popujt tane ben dhe mbron interesat e te njejtit vend qe ne dhe Bullgaret e kemi patur armik pra Serbise. Rama duhej te ishte thirrur urgjent ne interpelance nga Kuvendi dhe do duhej te shkarkohej ne vend nga funksionet per cenim te interesave kombetare. Dhe me pas zyrtarisht nga Kuvendi duhej miratuar nje rezolute ku i duhej kerkuar ndjese Bullgarise dhe ti shprehej besimi per mardhenie te forta dhe strategjike mes dy vendeve si aleate ne NATO dhe BE.

               1. s
                shqipo

                Bullgaria dhe Rumania e ndihmuan Rilindjen tone kombetare per shkak te interesave te tyre strategjike anti-turke, jo per shkak te "dashurise" ndaj shqiptareve (sa per info, Rumania nuk e ka njohur ende Kosoven). Megjithese shqiptaret dhe bullgaret jane popuj fqinj, nuk ka ne histori ndonje tendence per "marredhenie vellazerore", ndoshta duke perjashtuar kohen kur Bullgaria udhehiqej nga Gjergj Dimitrov dhe Shqiperia nga Enver Hoxha. Por kjo ka qene nje kohe e shkurter ne fakt. Nga pikepamja etnike bullgaret jane sllavofoles turko-sllave. Parardhesit e pare te bullgareve te sotem (ku si bullgare perfshihen edhe sllavet e Makedonise se Veriut) jane peceneget, fise turke te ardhura dhe te vendosura ne brigjet e lumit Vollga. Aty ata u perzjene me fise sllave per disa shekuj dhe pastaj kaluan malet Karpate dhe zbriten ne Gadishullin Ilirik (Ballkanik), ne shek VI-VII te eres sone. Ne historiografine shqiptare as qe permendet qe shumica e trojeve shqiptare kane qene nen sundimin e Mbreterise Bullgare te Simeonit, ne shek IX-X te eres sone! Gjate kesaj periudhe ka patur edhe dyndje te popullsive bullgare (turko-sllave) nga lindja ne territoret perendimore te Ballkanit. Kryeqytet i Mbreterise bullgare te Simeonit u be qyteti shqiptar i Ohrit (qe i perkiste familjes princerore shqiptare te Gropajve). Nderkohe qe dihet qe mbreti bullgar Simeon eshte pagezuar i krishtere dhe ka ndertuar nje kishe te madhe ne Ballsh te Shqiperise (Gllavenice). Sidoqofte konflikte te medha midis shqiptareve dhe bullgareve nuk ka patur pas atyre koheve, por armiqesite kane ekzistuar ne territoret e aferta ku shqiptaret dhe bullgaret ishin fqinj. Keto teritore kane qene dhe jane hapesirat e Makedonise se Veriut (te Shkupit) dhe te Makedonise se jugut (te Selenikut). Ne keto territore shqiptaret dhe bullgaret jetojne prane njeri tjetrit, madje shpesh edhe ne perzierje territoriale. Keshtuqe sipas shume mundesive konflikti shqiptaro-bullgar eshte i pritshem ne te ardhmen, per dominimin e Makedonise se Veriut, e ndoshta pak me vone per dominimin e Makedonise se Jugut (ku aty nderfuten edhe neogreket). Ne kete kuptim mbeshtetja e Shqiperise per Makedonine e Veriut eshte e domosdoshme, qe ky shtet te mbetet jashte dominimit bullgar dhe te kete perparesine te futet nen dominimin shqiptar ne te ardhmen, pavaresisht se Bullgaria ka PLOTESISHT TE DREJTE ne ate qe kerkon nga keta "makedonc"-it, qe ata te pranojne origjinen dhe gjuhen e tyre si bullgare (pasi keshtu eshte e verteta). Mesa duket, krijimi me kalimin e kohes, i nje entiteti shteteror federal ku te perfshihen Shqiperia, Makedonia e Veriut, Kosova dhe Mali i Zi eshte nje projekt amerikan, qofte kjo e krijuar edhe brenda Bashkimit Evropian. Sipas te gjitha tendencave historike, Shqiperia, Bullgaria, Greqia dhe Turqia do perplasen te katerta ne brigjet e lumit Struma (qe eshte kufiri natyror midis Makedonise gjeografike dhe Thrakes gjeografike)!

              2. D
               Doriani

               Nazarko ka ngel te porti i vlores dhe rruga egnatia. E ka thene disa here. Ne fjalimin e tij, duket se Rama eshte perqendruar me shume ne anen letrare te fjalimit, figuracionet, se te gjeopolitika.

              3. B
               Bato

               Ik o Shpetim i fryre! Nuk ke kapacitete te hysh ne keto biseda, e kunder kujt, polemistit me brilant qe ka sot Shqiperia?!

               1. B
                Bato

                Shpëtim na ka zënë derën ky debili " I gjate" Eshte mashtrues dhe ska ndermend te zbythet. Ka nxjerre ne shitje administrimin e Shqiperise dhe kerkon pazarin " e jetës" Mos I fol per gjeopolitikën se fillon te hipe ne qershi dhe ushqen majmunet . Pastaj pjerdh. Per zotin!

                1. B
                 Bullgari

                 Me vjen keq ore Bato po ti duhet te jesh ndonje lepires i Rames budalla. pa tru. Mendja jote nuk jep dot mendim per Nazarkon. Besoj se ti as nuk e lexon dot Nazarkon se per te kuptuar JO dheJO

                2. S
                 Shaqo

                 Paske rrjedhur fare o Nazarko vechio, ta kishe lene veten me opinionin qe kemi para 10 vjetesh per ty, si plak babaxhan. Tani po flet si Saliu, i rrjedhur.

                 1. P
                  Patrioti i vertete

                  E ke dorezuar me perpara artikullin, dhe BG e hoqi veton. Shpetim, ke dashur coc te na thosh, te ngaterrohesh me aresyetime etj, por asgje nga ato qe thua qendron, jane show per te treguar qe di shume. E ke nxjerre koken, kerkon te jesh rrogetar, te marresh nje rroge ne Institutin e Studimeve Strategjike qe duhet krijuar thua. Vija strategjike egziston, dhe kete shah te madh e luan Amerika e para, pastaj shtetet europiane qe i binden asaj, BG, AL, Mali i zi, Kroacia, MV duke e mbyllur me Turqine, jane anetare te Natos. Cfare do me, o Dijetar Kazani. Gabimin e Rames do e paguajme per nje kohe te gjate e do kete pasoja thua, ik or lesh. Vetem ne Shqiperi analistat dijne cdo gje dhe jane me opinion te kundert nga shteti. Mos jeni ju qe krijoni imazin e kaosit, e cdo gjeje gabim ne kete shtet? Njerezit kane informacion sot, nuk bazohen ne profkat tuaja.

                  1. H
                   Haka Tekizoti

                   Po. Kjo që thotë Nazarkoja: zemërimi i Bullgarisë nga Ed kalimtari e jo nga Shqipëria jokalimtare do të ndodhte nëqoftëse në Bullgari udhëheqin politikanë që nuk i duan të mirën vendit të tyre, sepse korridori i tetë, i pranuar apo edhe i kërkuar nga Bullgaria nuk i shërben vetëm Shqipërisē por Europës e më gjerë (këtë e pohon edhe vetë Nazarkoja). Pra shqetësimi i autorit për "pasojat strategjike" të fjalimit tē Ramës janë të pavendta, sepse politikanët e botës nuk i kushtohen administrimit të zemëratave, por interesave. Analiza qëndron vetëm nëse politikanët mendojnë e veprojnë si kalamanj. Analistët nuk duhet të udhëhiqen nga frikërat e nga paniku që përjetojnë nga thënia hapur e të vërtetës.

                   1. G
                    Genti

                    O Nazarko ti je nje katunar idiot qe nuk e ke shokun

                    1. G
                     Genti

                     O Nazarko ti je nje katunar idiot qe nuk e ke shokun

                     1. l
                      leko

                      Qendrimi i Rames eshte teper burreror, boll u tallen me kete popull..... Eshte absurde kur tallenduke thene DETYRAT I KENI PERMBUSHUR POR NUK DO BULLGARIA.... Plaku Nazarko a kupton se po tallen me nje shtet...

                      1. N
                       Neutrino

                       Ka disa tipa që sa më shumë të lexojnë aq më shumë budallepsen.

                       1. K
                        Klimax

                        Dhe mbaje sekret gjithë këtë analizë gjeostrategjike Nazarko?!!!!! Po ti je për çmimin Nobel more djalë! Kujt i kishte vajtur në mëndje të vinte gjilpërën në hartë dhe të zbulonte qëndron e botës?!!! Kujt i kishte vajtur në mëndje të hiqte një vijë të drejtë horizontale dhe do zbulonte korridorin më të rëndësishëm në botë që do përfundonte në Gjirin e Vlorës?!!!! Kujt i kishte vajtur në mëndje që ti vendoste metrin detit të Orikumit dhe të zbulonte se është porti më ideal i botës?!!!! A more Edi ç'na bëre që u përplase me bullgarët! Ku ti dije ti të gjitha këto strategji! Hajde tani ti lutemi prapë Europës, ku në të kundërt, Europa do i lutej Shqipërisë! Hahahaha! Çfarë do dëgjojmë akoma?!!!

                        1. y
                         ymer boza ,te dhjefsha Halene dhe nazarrkon ne goj

                         eshte skandaloze te porstish opinionin e nji njeriu ordiner e tepert primitivo mejetare si Nazarko ktu sot ne kte shekull o ymer boza ,qe nuk njef asnji kufi. Nazarko eshte nji mut haleje dhe sa mundet ti degjohet mendinmi nji muti haleje mundet te ti jepet edhe mendimi ktu Mutit ! Ju dhjefsha faren e Mutit te Halese tuaj Kanceri i ktij Kombi

                         1. M
                          Mbrostari

                          E ke gabim z. Nazarko, boll jemi neperkembur, duhet te tregojme se jemi dinjitoze dhe per kete KM meriton fjalet me te mira. Eshte fjalim i thelle dhe i miremenduar, qe na ben krenar per lidershipin qe kemi.

                          1. A
                           Arber iliri

                           Koridori 8, qe u projektua dhe promovua nga Amerikanet,u quajt "iniciativa Klinton",ishte me rendesi gjeopolitike.Qeverite e koruptuara sqiptare kane ndjekur me dashje apo me korupsion injorimin e ketij koridori nga qarqet antisqiptare.A e dini se sipas projektit ne vitin 2020 Koridori 8 duhet te ishtei mbaruar komplet ,faza e trete e tij,qe do te thote,portet bullgare Varna dhe Burgas dhe portet Durres dhe Vlore duhet te ishin lidhur me autostrada,tren elektrik,linje transmetimi energjie nafte, gazi dhe elektrike,linje komunikimi moderne kabllore e digitale,levizje te lire mallrash e njerezish pa kontrolle doganore e kufitare. Ilir Meta,Fatos Nano,Sali Berisha jane paguar e koruptuar nga fuqi te tjera pikerisht per te mos zhvilluar kete projekt gjeopolitik qe e kthente Shqiperi ne fuqi kryesore per Mesdheun.Pacin turpin mbi shpine.Kur mberriti Rama projekti pothuaj kishte vdekur,ndaj nuk mund ta akuzoj.

                           1. N
                            N.VJOSA

                            Nazarko, Na e mban vehten per te mençur dhe na tjerr ca skolastik, por jo vetem kaq.ti Pime, ketu tregohesh ca sì megalloman, na e meson Ramen sikur ti të ishe Zeusi... Po ik o Pime se na e bere boshtin Shqiperi-Shkup-Sofje kerthizën e Botes...! Bota eshte rrumbullake topolake dhe sot ka plot rruge komnikacioni!... Më ëmbël Pime, më ëmbël, se kur fryhesh shumë pëlcet...!

                            1. F
                             Fjala ime

                             O Shpetim Nazarko! Shkruaj ndonje liber e shite tek ata qe duan te lexojne se nuk i ze gjumi. Edi Rama ka bere detyren ne menyre perfekte dhe ndjen pergjegjesine ndaj njerzeve qe jane shqiptare me ato qe foli ne Bruksel. Ju jeni mesuar qe dhelperine ta quani diplomaci, poltiken ta quani mashtrim dhe te hypurit ne qafe deri sa te te zene frymen, ta quani tolerance, se vete i keni siguruar vaksinen kunder tyre. Bile mua me ben pershtypje se si Edi Rama ndien pergjegjesine njerezore kaq shume se ka bere ca gjera ne Shqiperi qe kerkon te pajtoje nazi-fashizmin me ata qe ka vrare. Lerini perrallat, nje jete kemi dhe po na e ha Europa me mafjozlleqet dhe genjeshtrat e saj...Nazarko! Kur do ta beshe Shqiperine kurve si Europa, se Europa ta ka bere , ka shekuj qe te ka coptuar e ngrene dhe tani tallet me dy gishtat qe zevendesojne kembet perpjete!

                             1. E
                              Ernesta

                              Ne te vertet te vlersoja per thjeshtesine dhe menyren folklorike te opinoneve tuaja z.Nazarko, por kete here duket nje opinion juaji inatcor...Nuk mund te mbeshtetemi te Noli apo z.Alija qe vetem politikan orator nuk me eshte dukur ndonjeher, por nejse tjeter gje ata dikur, rethanat sot krejt ndryshe...dhe shkurt ky fjalim sot qe nje zhveshje e " Putanes Europ". duhet ndonjeher dhe pak keshtu apo jo kur mendon qe kemi 100 vjet qe po i durojme??

                              1. F
                               Fallxhorja e Brrakes

                               Shume je stergjatur me kete pacavure, paske filluar te rrjedhes, qenke ne prag te dementia.

                               1. A
                                Ad

                                Zotëria i shkrimit është ithtar i palekundur i shokut Ramiz qe mes shumë gjynaheve, ia dorezoi vendin Partise së Horrave, dhe sot s'prodhohet dot asnje gozhdë Në qofsh patriot zotëri, analizo Shqiperine qe është copë-copë, bëji grafine historise së saj nga 45-a e tehu... Dhe krenaria juaj që ke takuar Gorbacovin nuk do të venitet as ne boten e pertejme... Ju jeni deshmia e shperfytyrimit intelektual dhe të atij vendi dhe se sa vlen një zar i shokut Ramiz... Hidhi një sy historise 45 vjecare "socialiste" dhe shiko kush është nismetar dhe nxites i reformave vrastare dhe genocidare kunder populaire Shqiptar...

                                1. o
                                 o Zot i Madhe ,kur u bo ene 1 Morr bythe si Nazark

                                 - nji Morr bythe si Nazarko te Komentoje Fjalimin e qendrimin e KM te Shqipnise z.E.Rama qe e vleresoj me nota Shkelqyeshem Inteligjrenca Europiane . - Shko mer ta dhjefsha Mejhanen e ha mut diku tjeter o Mesjetarene Pamje dhe Tru

                                 1. ?
                                  ????????????????????????

                                  rames bravo i qofte ktu europianet jane hale

                                  1. B
                                   Ben

                                   Cfare gabimi o Koqe! Nuk e paske kuptuar qe diplomacia e koheve para se putini te pushtonte Ukrainen i ka ikur koha! Diplomacia e sotme eshe thuaji gjerat troc! Akoma nuk e di qe Bullgaria dhe Rumania nuk ishin gati per ne BE por u futen per nevoja politike dhe nen presionin e SHBAse? Dhe Bulgaria, nje palo shtet i korruptuar, na u beka me europiane se Shqiptaret! Dhe harrova! Rama keto fjale nuk i thote vete por me bekimin e SHBAse. Ik ha ca bar tani si strateg i madh qe je.

                                   1. v
                                    vezhguesi

                                    Personalisht mendoj se Rama ka folur shume mire ne Bruksel. Ne fund te fundit, maskaralleqet e europianeve i kemi vuajtur ne kurriz te pakten ne 200 vjetet e fundit, kur luanin futboll me fatet dhe trojet tona historike. E perse duhet me qene bythelepires me keta legene me kollare, qe kane vite qe na vene kushte mbas kushtesh, kur as vete nuk i kane disa prej atyre standarteve qe na i kerkojne ne. Shpetim Nazarko ka shkruar nje pacavure, pasi persa i takon mendve, ka shume me pak se sa Rama. Nazarko po i tregon babait se ku i ka arat. Nese nuk ke respekt per veten tende, mos prit te te respektojne te tjeret. Kur e shikon se dikush tallet me ty, perse i duhet folur me politese. Nje fjale e vjeter e popullit te mencur shqiptar thote se si pas koket te vihet edhe festja. Rama meriton nje bravo te madhe per menyren se si ka folur pa doreza ne Bruksel.

                                    1. H
                                     Hiç, po them

                                     Jo se kam ndonje respekt te vecante per kete Nazarkon a per mencurine e tij, por me ben pershtypje fakti qe sapo dikush, qofte edhe Nazarkoja, guxon te vere ne dukje ndonje si puna gabimi te liderit globalo-universalo-galaktik Edvin Bastard B#theqire Rama, versulet hordhia e sufllaqes me flamurin e dhalles ne balle dhe e dermon kritikuesin. Akoma me interesant eshte fakti qe po kritikove sadopak liderin tone monumental menje here shnderohesh ne agjent, ose kelysh i Saliut, ose ne rastin me te mire i rrjedhur si Saliu. A ju ka shkuar ndonje here nder mend ju hordhise se sufllaqeve se te kritikosh liderin fenomenal nuk te ben automatikisht agjent te Saliut?

                                     1. s
                                      shqip

                                      Njesoj si puna jote, qe po te thuhet ndonje fjale kunder komunistit, spijunit, maskarait, legenit, kriminelit, hajdutit Salih Berisha, hidhesh ne sulm per te mbrojtur babain tend shpirteror. Ketu, shumica e komentuesve nuk ju behet vone se po shahet Rama apo qeveria e tij, por se kur ka te drejte, jepi hakun, thote populli. Edi Rama eshte nje udheheqes kalimtar, sic kane qene shume te tjere para tij dhe te tjere qe do vijne pas tij. Shqiperia mbetet dhe ajo eshte me e rendesishmja per shqiptaret e vertete dhe jo per krimba te kallepit tend apo te idhullit tuaj kriminel. Europa ka dhjetera vite qe tall bythen me ne, ndersa sipas kokave te [email protected] si puna jote dhe e ketij Nazarkos, duhet me i ndenjur me temenara. Zaten, nuk ka shpresa per tipa si ju, qe keni lindur hyzmeqare dhe te tille do te vdisni.

                                     2. N
                                      Ndoc Rroku nga Patoku

                                      NJE ANALIZE TIPIKE APARTCHIKESH SOVJETIKE QE SHKRUAJNE ROMANE PA DITUR SE CFARE SHKRUAJNE! Nuk eshte me as Bota e Epokes se Pjetrit te Madh, as e Napoleonit, as e Bismarkut. Aq me pak e Abdylhamidit!

                                      1. B
                                       Bobi

                                       Ik more bythlepiresi i Sali rrempalles.Po ta kishte mbajtur Sali by...tha ate fjalim do ta kishe ngritur ne qiell.Shume mire ja u beri qe te dyjave dhe bravo i qofte me dinjitet sakte dhe prere.Asnje gje me shume kerkoi hakun e tije dhe te Shqiptareve.

                                       1. V
                                        V.L

                                        Telefoni I pare punonte me sinjale kodi,pra tele-gram Jo vetem që Nazarkua është tek telegrami i atëhershëm, por I mungojnë edhe disa kode 1. Për tregtinë botërore, ne nuk ekzistojnë... As si forcë e as si vend strategjik 2. Rëndësia që na jep Amerika, është vetëm e vetëm për ekzistencën e Maqedonisë si shtet...me pak fjalë,pa ekzistencën e shtetit maqedonas,Serbia bëhet këmba e djathtë ruse në Ballkan me "dalje" në Adriatik(jo drejtpërdrejt,por nuk ja ndalon dot askush tregtinë ndërmjet portit të durrsit) 3. Lufta e tanishme rusi-ukrainë nuk është asgjë tjetër përveçse "lufte ekonomike me bekimin e atyre që sundojnë tregjet" -A do copjë kjo luftë në strategjitë e vjetra? Jo në mënyrën sic e shpjegon Nazarkua,por ndikim ekonomiko-kontrollues në bllokun e vjetër do ketë. 4. Nazarkua merret me ndikimet e tanishme,me ato që shikohen e kuptohen edhe nga teleshikuesit e thjeshtë,duke harruar konceptin kryesor sesi e shikon Amerika Evropën. -Plani amerikan i 1.000 vjeçare të ri,pra 2.000-3.000, nuk shqyrtohet nga Nazarkua(mendoj që as e ka haberin), nga ku Evropa lihet në "duar të lira" dhe vëmendjen kryesore e merr Azia. Evropa e bashkuar,shikohet si problemi kryesor në politikën ekonomike amerikane. Përmbledhje.... -Rusia shfrytëzon planin e 1.000 vjetorit -Lufta e tanishme është ekonomike dhe jo luftë tokash -Amerika është në bashkëpunim të plotë ekonomik me Rusinë në këtë moment...do dëshironte kontrollin gjerman mbi europën,por Gjermania në të gjitha mënyrat,del e kapur nga Rusia. Ky është problemi kryesor amerikan dhe i vetmi që e mban Amerikën në europë(akoma) -"Kapja" e Azisë nga amerikanët,nënkupton kapjen e vendeve të tjera përveç Kinës,e cila për momenti është e "kontrollueshme" por në të gjitha analizat del se shumë shpejt bëhet tërësisht pa "ndikim" amerikan. -Kështu Nazarko djali,ne jemi gjithmonë vonë. Në rastin më të mirë,ne kapim gjithmonë vagoni e fundit ,por në përgjithësi,kapin vagoni e fundit kur të tjerët kanë ndërruar lokomotivën me tren elektrik. Nazarko djali. Ti dhe të tjerë,merreni vetem "pas". Përpara nuk dini. Para se të fliste Rama,do na duhej të ishte bërë e ditur çfarë kërkonim,çfarë do fliste rama(kryeministri I shtetit) Shiu pas të vjetërve,thotë populli

                                        1. m
                                         miu

                                         Rama i lujti fene,na ka care koken B.E. me ne fund doli nje qe ti tregoje rrugen atyre qe shikojne vetem interesat e tyre.

                                         1. H
                                          Hasan Spahiu

                                          Z.Shpetim.Ty te kam degjuar dhe lejuar me vemendje me pare.Ka ca kohe qe...me duket pak pleqeri i thelle.Vizitohu valle.Paskovidi te dobeson intelegjenca.shto dhe pleqerine dhe ...Te me rrofsh... Diplomazia e Edvinit triumfoi,sepse triumfoi e drejta.

                                          1. H
                                           Hasan Spahiu

                                           Z.Shpetim.Ty te kam degjuar dhe lejuar me vemendje me pare.Ka ca kohe qe...me duket pak pleqeri i thelle.Vizitohu valle.Paskovidi te dobeson intelegjenca.shto dhe pleqerine dhe ...Te me rrofsh... Diplomazia e Edvinit triumfoi,sepse triumfoi e drejta.

                                           1. B
                                            Bastriu

                                            Nese ka te rrjedhur dhe te pjerdhur ne nje shoqeri ,Ti Nazarko i ke te dyja,pra je dhe i rrjedhur dhe i pjerdhur!Nese Rama nuk do kishte bere ate qe beri atehereEuropa plake dhe kurve do vazhdonte te prostituonte me te tjere e do hidhte valle me ne!Sa per "gabimin" qe beri Rama ,nese quhet i tille Parlamenti Bullgar nuk do ta rrezonte veton qe kishin vene pengmarrjen tone!Frytet e asaj deklarate do ti shikojme ne ditet qe vijne ,ku gjeopolitika jo vetem qe do shikohet ndryshe por perse jo edhe ne interesin tone si Shqiptari. Zotrote ke nje te drejte se je nje kembe nga Rusia e nje nga "nena dhia"!

                                            1. S
                                             Stradegjit e Hajvanve te Kazanit te preshit

                                             O ne fshatin tone moj erdhi Skllavatori , Nocken lart e ngriti moj Token ta punoj e eeeeeee Doli dhe gamori moj , pelliste si strateg e , tra la la la la moj pordha i shpetoj eeeeee

                                             1. R
                                              Red

                                              Pordhe me rigon.

                                              1. s
                                               shqiptar

                                               Nazarko ke rrjedhur xhaje,Te fillova te lexoj me qejf por sapo pashe qe ti e quan gabim bashkepunimin e tradhetareve te kombit me pushtuesit Italo Gjerman te vura vizen e kalova tek njerzit qe duhen ndihmuar per te mos i lene per nje kohe te gjate te ekspozohen ne diell.Te rroni vete se mendja ju ka lene

                                               1. A
                                                Adrian

                                                Nazarko flet i motivuar nga dicka personale , qe e di ai vete, por qe nuk na e spjegoi ketu. U mundua ti vije rrotull me historira te pafund por skuptuam gje. Rama duke pasur te drejten me vehte ne kete rast , tregoi fort se nuk mund te luhet me , me shqiptaret, e jo me lepe peqe. Me vjen shume keq qe per ceshtje te tilla madhore qe kane te bejne me te ardhmen tone , te te gjitheve pa dallim , ka akoma njerez qe mbartin mellefe e urrejtje dhe me ose padashje rreshtohen kunder ketij interesi madhor Kombetar duke sjelle vetem dem.

                                                1. k
                                                 katundi i gamorve stratege osh kunder KM

                                                 uaaaaaaaaahahahahahahaah sa kom qiesh . qish bre nazarko kshtu - aaaaaaaaaaahahahahahahahahahaaaa thuaje prap amon -dil ene njiher se na ke knoq

                                                 1. m
                                                  mark

                                                  Per nje "deklarate" ke bere analize 1000 vjecare a i vrare? Por dhe kete gjysmake , pasi nuk thua ceshte Maqedonia , shtet sfungjer? Per Angline po. Eshte kurva e madhe qe pengoi Rusine per te marre Kostandinopojen.

                                                  1. H
                                                   Hasan Spahiu

                                                   Mos ngaterro taktike me strategjine.Nuk degjova e lexova te thote se do ndryshime destinacion.Por edhe taktikisht nuk pashe ndonje gabim.Te thuash qarte dhe hapur gjerat do te thote taktike per te ndihmuar ecurine e procesit ne realizimin e qellimi STRATEGJIK,futjen ne BE.Ai e deklaron se doni apo nuk doni ju ne do ndertojne Europen ne shqiperi.Pra nuk ka asnje gabim taktik apo strategjine.Sipas jush taktike e "prostitucioni dubaj" eshte e pershtzteshme.Atehere vazhdoni te lepiheni,puna dhe mendimi juaj

                                                   1. H
                                                    Hasan Spahiu

                                                    Mos ngaterro taktike me strategjine.Nuk degjova e lexova te thote se do ndryshime destinacion.Por edhe taktikisht nuk pashe ndonje gabim.Te thuash qarte dhe hapur gjerat do te thote taktike per te ndihmuar ecurine e procesit ne realizimin e qellimi STRATEGJIK,futjen ne BE.Ai e deklaron se doni apo nuk doni ju ne do ndertojne Europen ne shqiperi.Pra nuk ka asnje gabim taktik apo strategjine.Sipas jush taktike e "prostitucioni dubaj" eshte e pershtzteshme.Atehere vazhdoni te lepiheni,puna dhe mendimi juaj

                                                    1. M
                                                     Milo

                                                     Analizë fantaziste. Nazarkua i bie fyellit në një vrimë me korridorin e 8-të. Sepse do t'ia rrisi vlerën vetes me kritika ndaj Ramës?! Që në fakt mund ta çojë në të kundërtën.

                                                     1. p
                                                      po censurojne Halene qe te qelbi Nazarko brenda

                                                      nnuk e hapin deren e Halse sepse krimbat e janulles dhe pederasti boze o tuj o ly ne miut me Nazarkon puntorin e Halse haaaaaaaaaaahahahahahahaha o c'na gjeti , vazhdojne Krimbat e Erresires me Metoda Mesjetare ,te besojne se do manipulojne Opinioni ose bla bla bla yyyyyyyyyt ju dhjfte Shqiptari ne goje te gjitheve me radhe . Grek o Maskara ,hamut ne Halete e shqiptareve

                                                      1. l
                                                       lexuesi

                                                       Edi Rama nje nga meritat qe ka sot eshte mosndikimi i fjaleve boshe nga disa pseudo politiloge si puna e ketij kastravecit qe eshte fryre se tepermi jo nga ushqimi natyral por nga pesticidet e kohes!Thene ndryshe çdo te thote ky teveqel recetedhenes pas jo me shume se nje jave kur te ndodhe per keta njerez mendjeshkurter "kataklizma "!Keta rrypa trasmisioni qe e kane marre penge kete vend mendojne se bishti e ka dardhen perpara e jo dardha bishtin mbrapa!Vellezerit Nazarko jane dy mendimtaret qe e çuan Ilir Meten ne kete derexhe ,si recetdhenes te tij personal!Ndaj o "dinastia Nazako" si dhe dinastia "Bullgare" qe e uli sqepin ,mundesisht kerkoni ndjese per largpamesine e deklarates se ketij politikani qe sheh njejete drite larg Jush shkerdhatokratet qe kerkoni ta mbani peng akoma kete vend me receta boshte nga dritaret e kazanit mediatik!As me pak e as me shume jeni ne nje kategori me Sokol Ballet ,qe iu dha mundesia e kurre su poqet ,mbetet tere jeten koke loqet! Edi Rama eshte vite drita larg Jush ,e ndaj ju nuk e duroni dot e sa here qe ju del rasti kerkoni ti hidhni balte! Prisni se nuk keni pare gje akoma or mjerane qe nostalgjia ju ka lene akoma tek Putini,apo Putinet qe koha i la pas e ju i quani akoma "burra shteti"!

                                                       1. K
                                                        Kuq e Zi

                                                        O Shpetim shume mire ka vepruar E.Rama, mushka ashtu i do drute. Neve europa kurre nuk na ka dash, gjithmone kane qene kundra nesh prandaj politike me ta terhiq e mos e keput nuk duhet bere, direkt ne koke, se fundja deri tani ne keto 30 vjet nga europa nuk kemi marre investime strategjike te mëdha, dhe ato fonde qe japin i menaxhojnë vete, i bejne tendrat vete, i vendosin firmat e huaja vete, punen e bejne me n/kontraktore shqiptare dhe investimi mbi 60% shkon andej nga ka ardhe. Ne fund cfare fituan shqiptaret me servilizëm ndaj europes, kur Franca, Gjermania, e Angelia jane kundra nesh. Jemi nje popull paqedashës e puntor, por varfëria te ben qe te dalesh nga vetja.

                                                        1. F
                                                         Fjala ime

                                                         Me shqetesoi komenti im qe kam bere dje per shkrimin e Nazarkos qe nuk e kane nxjerre! Si duket ose veglat e kompjuterit s'punojne mire ose microsofi ka futur covid se s'ka si te ndodhe ndryshe se une komentetet i beje shume objektiv; Nazarko si duket ka filluar te beje ndonje liber per te shitur , por shqetesimi eshte se paska rrjedhur pak. Na duhej dhe ca kohe.

                                                         1. p
                                                          pesimisti

                                                          Shpetim eshtel e qarte qe te ka mbetur peng diçka nga Rama,prandaj nuk po thellohem te analizoj artikullin tend. Rama,jo vetem ne rastin konkret,por ne te gjitha pozicionimet e tij ndaj BE-se ,ka qene I qarte dhe i prere. Rama vazhdimisht ka treguar se eshte nje politikan racional, pa kompleksin e provincialit dhe i gatshem te konfliktohet me hileqaret kur vihen ne diskutim interesat e kombit.

                                                          1. G
                                                           Genti

                                                           Jam dakord me artikullshkruesi pasi Bullgaret kane qene bashke me Rumunet dy shtete ku Rilindjes Kombetare Shqiptare ju hapen dyert kanat me kanat dhe u ndihmuan ne menyre qe te themelohej nje shtet Shqiptar sikurse ndodhi. Ne lufen e pare pati nje aks ose aleance mes Shqiperise,Bullgarise dhe Turqise kunder ekspansionit serbo-grek. Bullgaria ka qene aleatja jone ne Traktatin e Varshaves dhe gjate kohes se Gjergj Dimitrovit mardheniet tona cilesoheshin vellazerore. Bullgaria qe nga te parat shtete qe njohu Republiken e Kosoves dhe sot jemi aleate ne Nato dhe neser anetare te BE'se. Nese kjo nuk ju duket aleance mes dy vendeve historikisht nuk di c'te te them tjeter.Inetresat e dy popujve tane perputhen dhe nuk duhet qe nje idiot si Rama qe nuk merr ere nga politika e jashtme te na i ndaje rruget. Kush armiqeson dy vendet dhe popujt tane ben dhe mbron interesat e te njejtit vend qe ne dhe Bullgaret e kemi patur armik pra Serbise. Rama duhej te ishte thirrur urgjent ne interpelance nga Kuvendi dhe do duhej te shkarkohej nga funksionet per cenim te interesave kombetare. Dhe me pas zyrtarisht nga Kuvendi duhej miratuar nje rezolute ku i duhej kerkuar ndjese Bullgarise dhe ti shprehej besimi per mardhenie te forta dhe strategjike mes dy vendeve si aleate ne NATO dhe BE.

                                                           1. C
                                                            Cika.

                                                            Shpetim, Te sakta faktet qe shtjellon. Por nuk gjeta gjekundi ku Rama ka fyer Bullgarine. Ne fakt Rama nuk e fyeu - ai shtjelloi nje teme qe i shkundi bullgaret nga qendrimi i tyre pa sens. Mund ta beje kete analize duke shmangur titullin pa kuptim.

                                                            1. B
                                                             Bureto

                                                             Para Laci Gjihkush i shikon gjerat nga kendveshtrimet i tij, dhe artikulli i Nazarkos mesova dicka te re. Por, ama e mbeshtes fjalimin e Rames me shume se sa shkrimin e tij. Asnje popull nuk i ka fituar te drejtat e tij pa lufte apo kryengritje. Francezet i fituan me revolucionin ne 1789. Më shume se sa modeli i fjalimit te Rames ishte gjesti, nje mini-kryengritje per t'i thene Europes se edhe ne i kemi te drejtat tona. Perderisa Bullgaria e zhblloki nyjen midis atyre, Makedonise se Veriut dhe Shqiperise, kryengritja e Rames funksionoi.

                                                            2. F
                                                             FATMIRI

                                                             NAZARKO ESHTE SI ATA KRYEPLEQT E FSHATIT QE DUKE FOLUR JA FUSIN NDONJE PORDHE TIP TUTKUNI

                                                             1. F
                                                              Fisnik

                                                              Rama nuk merr vesh gjë në (gjeo)politikë, është matematikë e lartë për te! Ka pranu vetë se ka qenë i dobët në matematikë. Ta bësh Serbinë aleat strategjik, shtetin aktivisht armiqësor nda Kosovës dhe shqiptarëve, ta bësh Serbinë aleat strategjik e cila është aleate strategjike e Rusisë - fletë vetë sa e njeh Rama (gjeo)politikën! Apo qëndron prapa diçka tjetër?

                                                              1. u
                                                               u dhime duke qesh

                                                               Nese gjeopolitika eshte matematike, atehere ti Fisnik je jashtetokesor!

                                                               1. F
                                                                Fisnik

                                                                Gjeopolitika nuk është matematikë por është diçka që Edi Rama nuk e njeh gjeopolitikën siç nuk e njeh matematikën, për të cilën ka pranu vetë që është injorant. Pra, Edi Rama është injorant në gjeopolitikë siç është injorant në një lëmi që e ka pranu vetë. Natyrisht, nëse nuk qëndron diçka tjetër prapa (më e rrezikshme se injoranca!) Nuk më kuptove.

                                                              Lini një Përgjigje