Kë preferojnë sot tiranasit që votuan vjet

5 Dhjetor 2022, 11:21Blog Nga Eduard Zaloshnja

Kë preferojnë sot tiranasit që votuan vjet

Në një sondazh socio-ekonomik që zhvillova në territorin e Bashkisë Tiranë (përfshirë edhe fshatrat), kisha përfshirë edhe pyetjen se kë preferojnë banorët e rritur të anketuar, ndër katër politikanët kryesorë kombëtarë – Ramën, Berishën, Alibeajn dhe Metën.

Siç pritej, shumica dërrmuese e mospjesmarrësve në zgjedhjet e vjetshme parlamentare (të 25 prillit 2021) nuk preferojnë asnjërin prej katër politikanëve të sipërpërmendur. Nga ana tjetër, shumica dërrmuese e pjesëmarrësve në zgjedhjet e vjetshme preferojnë njërin apo tjetrin, ndër katër politikanët kryesorë kombëtarë.

Kështu, ndër tiranasit që morën pjesë në zgjedhjet e vjetshme parlamentare, 47% preferojnë Ramën, 31% Berishën, 8% Alibeajn, 5% Metën, dhe 9% asnjërin nga këta (shihni tabelën shoqëruese). Për krahasim, ndër tiranasit që votuan vjet, 50.1% e dhanë votën për PS, 37.4% e dhanë votën për PD-An, 6.1% e dhanë votën për LSI, dhe 6.4% e dhanë votën për parti të tjera. (Arësyet përse votuan ashtu siç votuan nuk u eksploruan në sondazh, por një korrelacion i fortë statistikor u konstatua mes mënyrës së votimit dhe origjinës gjeografike e politike familjare të të anketuarve.)

Megjithëse duhen edhe mbi 5 muaj që të zhvillohen zgjedhjet e Tiranës, rezultatet e mësipërme të sondazhit na japin një pasqyrë paraprake të vështirësive që mund të hasë opozita më 14 maj.

Meqënëse Rama e ka deklaruar publikisht mbështetjen për kandidaturën e Veliajt në Tiranë, mund të presupozohet se simpatizantët e Ramës do të votojnë në masë për Veliajn. Nga ana tjetër, Berisha dhe Meta kanë deklaruar se do të përkrahin fuqishëm këdo që do të dalë si kandidat i tyre i përbashkët.

Por Alibeaj, politikani tjetër në këto llogari, ka deklaruar se fraksioni i tij (që pretendon se ka vulën dhe firmën zyrtare të PD-së) do të nxjerrë një kandidat të vetin në Tiranë. Dhe numri i simpatizantëve të Alibeajt është sa çereku i simpatizantëve të Berishës në territorin e bashkisë …

Nuk dihet ende se cili do të jetë kandidati i fraksionit të Alibeajt, por mund të presupozohet se ai/ajo do të jetë një kandidaturë me rrënjë lokale, që mund të thithë vota edhe nga simpatizantët e Alibeajt, edhe vota personale. Me pak fjalë, edhe në qoftë se nuk e nxjerr një kandidat fraksioni i Alibeajt, kandidati i Berisha-Metës do ta ketë të vështirë përballë Veliajt. Dhe në qoftë se e nxjerr, malorja do të bëhet edhe më e fortë përballë kryebashkiakut aktual…

Kë preferojnë sot tiranasit që votuan vjet

2 Komente

 1. E
  Ekonomisti i kohes se Dulles

  Ky ja fut kot, nuk ka bere as nje sontazh. Qe te besh sontazh me perfundime qe i afrohet realitetit duhen shume veta te angazhohen dhe te meren ne pyetje te pakten mbi 5 mije veta nga zona te ndryshme te qytetit dhe fshatit, duke perfshire te gjithe kategorite e qytetareve, dhe nuk mjafton te meren ne pyetje te punesuarit dhe patronazhistet. Me keta konkluzioni nuk eshte i drejte. Zaloshnja e mban veten per ekonomist statistike dhe specialist te sontazheve, por ato i ben me nje grup shume i vogel qyetaresh. Sidoqofte, nuk besoj ne konkluzionet e tij.

  1. E
   Ekonomist i kohes se sotme

   Hajde baba te tregoj arrat, i thone kesaj. Duket qe qenke ekonomist i kohes se Dulles - ti i tregon si ti beje sondazhet Zaloshnja, qe ka nje jete te tere qe ben sondazhe dhe i kane dale te sakta pas cdo pale zgjedhjes...

  Lini një Përgjigje