Kur Bashkim Shehu, i shkruante publikisht Nexhmije Hoxhës: Zonjë, a mund të më tregoni se me cilat shërbime të huaja sekrete ka qenë i lidhur im atë?

20 Janar 2023, 12:20Dossier TEMA

Kur Bashkim Shehu, i shkruante publikisht Nexhmije Hoxhës: Zonjë, a

Memorie.al publikon një letër të hapur të shkruar prej Bashkim Shehut, të birit të ish-kryeministrit shqiptar, Mehmet Shehu, të cilën ai ia dërgonte publikisht, Nexhmije Hoxhës, të vesë së diktatorit komunist Enver Hoxha, më datën 2 prill të vitit 2004, ku nëpërmjet gazetës “Korrieri”, ai ka reaguar ndaj librit “Miqësi e tradhtuar”, që Nexhmija, sapo kishte botuar në atë kohë dhe pjesë të atij libri, u publikuan për 15 ditë, nga gazeta “Shekulli”.

Vetëm dy ditë pas letrës në fjalë të Bashkim Shehut drejtuar publikisht Nexhmije Hoxhës, më datën 4 prill 2004, ka reaguar për herë të parë nga SHBA-së ku jetonte prej shumë kohësh edhe znj. Silva Turdiu, ish-volejbollistja e njohur e ekipit “Dinamo” të Tiranës dhe gjithashtu e përfaqësueses shqiptare, (ish-e fejuara e djalit të dytë të kryeministrit Mehmet Shehu, Skënderit), e cila me fakte dhe argumente, i përgjigjet akuzave që kishte shkruar në librin e saj, Nexhmije Hoxha.

Më datën 5 prill të vitit 2004,  z. Bashkim Shehu, i është përgjigjur interesit të shtypit, duke dhënë një intervistë për të përditshmen “Koha Jonë”, ku shkrimtari, publicisti dhe përkthyesi i njohur, ka reaguar përsëri kundër librit me akuza të së vesë së ish – diktatorit komunist Enver Hoxha, Nexhmijes.

Letra e hapur publike e Bashkim Shehut, drejtuar Nexhmije Hoxhës

Merr: Nexhmije Hoxha

Pularia e Laprakës

Tirana, ALBANIA

Zonjë,

Meqë nuk kam rrugë tjetër për të sqaruar disa çështje me ju, po ju dërgoj këtë letër, nëpërmjet gazetës “Korrieri”. Si ndonja 2 vjet të shkuara, ju jam lutur, po nëpërmjet “Korrieri”-t, që të vërtetoni se: me cilat shërbime agjenturore ka qenë i lidhur im atë, Mehmet Shehu, që të mund të kërkoja pastaj, prej shteteve përkatëse, pension si familje dëshmori.

Prandaj dhe e prita me interes botimin e kujtimeve tuaja në faqet e gazetës më të madhe të Shqipërisë, mirëpo mbeta i zhgënjyer, duke parë se ishin një perifrazim i zgjeruar apo, konceptim talmudik i një kapitulli të një libri të burrit tuaj, botuar këtu e njëzetë e ca vjet më parë.

Sidoqoftë, mësova disa gjëra të reja. Mësova, fjala vjen, se; bashkë me qëndrimin karshi ish-kryeministrit, paska ndryshuar edhe qëndrimi juaj, ndaj ish-dados sime, asaj plakës së huaj që më ka rritur, së cilës ju i dedikoni një vend të veçante në kujtimet tuaja, si personazh me një të kaluar misterioze.

Dadoja ime, duhet të ketë qenë vërtet njeri i rëndësishëm, përderisa ju erdhët për të ngushëlluar me rastin e vdekjes së saj, po ashtu sikurse erdhi krejt Byroja Politike, me përjashtim të Enver Hoxhës, i cili u mjaftua të ngushëllonte përmes telefonit. Mos ndoshta, qysh atëhere kishte dyshime Enver Hoxha, edhe pse nuk qe hapur kasaforta e Hysniut?

Po për dadon time, nuk pati ndonjë dokument në kasafortën e Hysniut? Ju pyes thjesht për kureshtje, sepse dokumentet që ju thoni se i keni gjetur atje në lidhje me babanë tim, (ose BAB 008-ën), nga një për çdo agjenturë të huaj, e shumta mund të vlenin si shembull, sesi nuk duhet shkruar një roman policesk.

Por, nëse të tilla dokumente do të kishin qenë të vlefshme që, unë t’u vërtetoja shteteve të huaja se, im atë u paska shërbyer dhe kësisoj të merrja pensionin e lartpërmendur, e tërë kjo histori me kasafortën e Hysniut, mund të vlente edhe për ndonjë manual bixhozi, për t’u mësuar bixhozçinjve, si të nxjerrin nga mënga apo, nga diku tjetër, çdo letër të nevojshme në momentin e duhur.

Edhe më interesante se ajo që mora vesh lidhur me qëndrimin tuaj ndaj dados sime, është se nuk paskam qenë fare, asnjë çikë, viktimë e regjimit që drejtonte burri juaj, por, siç dëshmoni ju, kam qenë viktimë e Ismail Kadaresë. E di që Kadareja shkruan libra, por nuk di që të ketë hartuar kodin tuaj penal, sipas të cilit, njeriu futej në burg për një fjalë goje.

Do të ishte mirë që, siç më sqaruat mua, të sqaronit edhe ata dhjetëra mijëra të tjerë që, midis 1944-s dhe 1991-shit, personalisht ose nëpërmjet familjareve të tyre, kanë vuajtur burgime, internime, tortura, pushkatime, varje, si dhe vrasjet e atyre që tentonin të arratiseshin dhe që u janë masakruar kufomat, dhe ekspozimin e kufomave të masakruara. Ju lutem t’i sqaroni njerëzit, në mënyrë që, nëse nuk ka pasur gisht fare pushteti juaj, ta dinë kujt duhet t’i rëndojnë këto krime, se paku në ndërgjegje.

Po interesant, është edhe titulli i këtyre kujtimeve, “Një miqësi e tradhtuar”. Ky titull, më solli nder mënd, faktin se; pesëshja e parë e grave komuniste në Shqipëri, me sa shkruan burri juaj, përbëhej, përveç jush, nga Fiqret Sanxhaktari, ose Shehu (fundi i së cilës dihet dhe nuk dihet, se vdiq në burg në rrethana ende të errëta), Drita Kosturi (e fejuara e Qemal Stafës, e cila e kaloi tërë jetën si e përndjekur nga diktatura), Meriban Najdeni (gruaja e bashkëvuajtësit tim, disidentit, Xhavit Qesja, i cili bëri mbi 30 vjet burg, ndërsa Meribani, ndonëse nuk u burgos, nuk është aspak në anën tuaj, po në anën e shoqeve të tjera të këtij grupi) dhe Liri Gega (e pushkatuar me foshnjë në bark).

Si shpjegohet që, ju tradhtuan të gjitha? Nuk po i numëroj tërë ata shokë tuajt që, u shpallën tradhtarë të një regjimi për të cilin kishin dhënë kontributin e tyre, sa e sa anëtarë të Byrosë Politike e të Komitetit Qendror, përfshi edhe disa që, ndonëse në burg, prisnin e shpresonin dita-ditës të shpalleshin “të pafajshëm”, prej Enver Hoxhës, viktimës së një numri ca si tepër shqetësues miqësirash të tradhtuara.

Po, me e rëndësishmja që mësova nga botimi i kujtimeve tuaja në rubrikën “Nekropol”, të gazetës më të madhe të vendit, konsiston në diçka tjetër. Nuk është aspak e çuditshme, përkundrazi, me duket krejt e natyrshme që, ta kaloni pleqërinë, duke shkruar kujtime mbi jetën tuaj dhe njeriun e jetës suaj (ndonëse me duket e çuditshme që të shkruani një libër të tërë kujtimesh, tani në pleqëri, mbi të afërmit e mi, që nga BAB 008-a e, deri tek dadoja ime). Dhe është krejt normale që, ta gjeni ndonjë botues.

Por, që libri juaj të promovohet si asnjë libër tjetër, me një hapësire prej sa e sa faqesh dhe për 2 jave të tera, në gazetën më të madhe, kjo përbën diçka qe nuk ka ndodhur në asnjë vend post-diktatorial! Po me sa duket, në njëfarë kuptimi, Shqipëria nuk është vend post-diktatorial.

Me sa duket, në njëfarë kuptimi, keni të drejtë kur fjalën DEMOKRACI, e vini në thonjëza, sikurse në paraqitjen ose hyrjen e botimit të kujtimeve tuaja në rubrikën Nekropol (zaten, me atë fjalë në thonjëza, mbyllet kjo hyrje, paraprira nga shënime redaktoriale ma se ta favorshme në aspektin e komercialitetit).

Pra, ky botim është shumë domethënës, jo dhe aq për faktin që bën të njohura kujtimet tuaja, sesa për një pozicionim së prapthi, ndaj historisë nga ana e disave që kanë fuqi ndikimi mbi opinionin publik (nuk është i vetmi rast, dhe nuk është e vetmja gazetë, por kjo e tanishmja, u’a kalon së largim të gjithave).

Njerëzit që do t’i kujtonin me një ndjenje tmerri e neverie bëmat e një pushteti, nuk mund të rendnin si manarë mbas protagonistëve të tij, për t’u kërkuar që ata të tregojnë gjerë e gjatë, sa të mirë kanë qenë, dhe se kanë qenë viktima të viktimave të veta. Dhe, sigurisht, çfarë tjetër mund të pritej nga ju që t’u tregonit? Ndërsa unë, ju falenderoj që me dhatë rastin, të shoh diçka të paparë në një vend që ka vuajtur nga diktatura.

Edhe një gjë tjetër. Ju thoni se i keni ndjekur me emocion ato që i quani “vetë fajësime të familjes Shehu”. Desha t’ju pyes, kur keni qenë më e emocionuar dhe kur ka pasur më shumë emocione e shqetësime në zemër burri juaj BAB 007-a, ose thjesht 00? Pra, a jeni ndjerë më të emocionuar në çastet që i shpiknit “vetë fajësimet” tona, apo në çastet që urdhëronit hetuesinë për të përdorur çdo mjet që ne të pranonim shpikjet tuaja?

Ndërkaq, sikurse duhet ta dini, të tilla “vetëfajësimi”, unë i kam hedhur poshtë qysh në kohën e regjimit tuaj, për çka, ndër të tjera, m’u shtua dënimi edhe me 8 vjet burg. Dhe po ashtu, mund ta dini se, prokurori që kërkoi ketë masë dënimi për mua, ndoshta me urdhrin tuaj, ka qenë po ai i gjyqit tuaj mbas disa vjetësh kur, ju dënuan për vjedhje kafeje. Por ndoshta, nuk e dini se, prokurorin e trajtova me të njëjtën përbuzje, siç trajtohet një qen rrugësh.

Dhe besoj se, është ndjerë i poshtëruar. Dhe mund t’ju ketë mallkuar vetëm vete, që e urdhëruat të merrej me mua, gjë që, mbas disa vjetësh, mund të ketë ndikuar në ashpërsinë e dënimit që ju dhanë për vjedhje kafeje. Nëse është kështu, më vjen keq pse, qenkam bërë shkaktar për t’jua rënduar dënimin dhe ju kërkoj falje, për ato vite që mund t’i keni pasur nga unë.

Vërtet, mundet që, s’e keni urdhëruar ju prokurorin të më dënonte mua, prandaj dhe në këtë rast, bie hamendja që sjellja ime ndaj tij, të ketë ndikuar në ashpërsinë e tij lidhur me dënimin tuaj. Megjithatë, për çdo eventualitet, po ju kërkoj falje për ato vite burgu që, mund t’i keni pasur për shkakun tim, që, të mos ju kem asnjë borxh nga asnjë pikëpamje.

Bashkim Shehu

Ferri i kapitalizmit perëndimor, 2 prill 2004

Post scriptum: Për pak sa s’harrova. Meqenëse ju thoni që, dokumentet e pagjetura në kasafortën e Hysniut, duhet të jenë futur nga Mehmet Shehu në ndonjë valixhe gri që nuk dihet ku ndodhet dhe meqenëse unë, i kam nja dy valixhe gri, nxitova t’i kontrolloj këto të fundit. Valixhet gri i kam blerë ndonja njëzet vjet mbas ngjarjes, por kjo është një arsye më tepër pse mund të gjendeshin brenda tyre dokumente agjenturore (p.sh., të koduara si rroba të brendshme), siç u gjeten mbas 20 vjetësh në kasafortën e Hysniut. Por, kërkimet mia nuk dhanë rezultat në asnjërën nga valixhet gri. Sidoqoftë, kur të blej ndonjë valixhe gri në të ardhmen, prapë do të kontrolloj dhe gjithmonë, pasi të kem pritur 20 vjet të tjera. 

74 Komente

 1. r
  rrespekt per bashkimin

  por pyetja eshe drejtuar jo personit te duhur i nderuar . pyetja do vlente nqs do i drejtohej atij personi qe mbushte me helm enverin kunder mehmet shehut dhe mbushte me akuza te rreme dosjen e babait tuaj . ramiz alija - gjarpri filoserb qe degradoj shtetin shqiptare dhe la pas nji tjeter mut toksik si ai vet mbasi iku

  1. X
   XX

   O komunist idiot, enveri ishte vete helmi. Ishte gjatperi qe helmonte te tjeret dhe i ndersente kunder shokeve te vet. Mbetet idiot, o te gjore.

   1. r
    rrespekt per bashkimin

    XX , s'arrij te kuptoj dot ,se kur do beheni Njerz ju histeriket e halese . E para , te rren mendja qe me drejtohesh mua ashtu .sepse s'jam personi qe shikon ti ne pasqyr e dyta , cfar dreqin keni mer amon ? Nuk t'u drejtova ty e asnjerit ,nuk fyeva asnji nga Ju egersirat ktu por bera nji Koment si kudo ne Bote ! Nuk kam pasur asnji Komuniste ne Familje dhe kur arrita ate moshe ,Komunizmi kishte coff [ _I_ ] _ Mundet te sillja ktu nji Faqe te X Libri te nji ishAgenti te CIA-s dhe mundet shume shpejt ju vet ,ta ngulnit ate gjuhe ne Hale ,kur te lexonin se Gjapri i zi R.Aliaj helmoj jovetem trurin e Diktatorit Komunist por edhe Diktatorin vet . Mirpo ktu s'eshte vendi ,ku komunikohet si Njeri dhe kta filoGreket e tipit "ben" etj qe banojne ne kte hale, partneret e pronarit , jane ber te padurueshem . Mesoni te komunikoni dhe e fundit , gjithcka qarkullon ne ate vend si e Verteta e Vrasjeve te Diktatorit jane trilluar sipas opinionit te njerit apo tjeter Prrallaxhiu .Ate e dijn vetem ca te Huaj . Vazhdoni e hani tani si t'jua doj

   2. X
    XX

    O komunist idiot, enveri ishte vete helmi. Ishte gjatperi qe helmonte te tjeret dhe i ndersente kunder shokeve te vet. Mbetet idiot, o te gjore.

    1. b
     ben

     Po se Enveri ishte "burre i mire" dhe ishin te tjeret qe i mbushnin mendjen. Pika qe nuk ju bie. Akoma kerkoni te justifikoni Enverin? Ai ishte nje kriminel i lindur, qe eleminoi te tere ata qe i rrezikonin pushtetin dhe pa dyshim Mehmet Shehu ishte njeri prej tyre. Nga ana tjeter, Mehmeti ishte viktime e nje regjimi qe ai vete ngriti, ku hengren koken shume te tjere. Por nese lufta per pushtet ne majen e kupoles groposi shumicen e saj, c'kusur kishte populli i thjeshte qe te behej kurban per qejfin e karrikeve te Enverit, Mehmetit e shume te tjereve si ata? E verteta eshte se sic thoshte e ndjera gjyshja ime, ne Shqiperine komuniste, "Rane malet dhe u ngriten halet".

     1. a
      anti25642654censurë

      beno je prototipi i shkërdhatës!! shan diktatorin e rëzuar dhe ha mutin e diktatorit në fuqi!! o bir kuve kur të shkojë putana në pidh të satëme,do ta shash si po shan enverin?? o rob qirë,dhe enveri fjalë të bukura si putini thotë!dhe ata që vrau nuk i vrau për pushtetin e tij,i vrau "për të mirën e popullit"!!njëlloj si po vret putana,që ti ha mutin e tij,për të mirën e rusëve,si rusë dhe ukrainas! he ju shkërdhefsha robt o ngjala të lindura!!

      1. b
       ben

       Shko mor cope muti dhe merr ilacet qe te qetesohesh. Kush ka qene ai budalla doktorr qe te ka nxjerre nga pavioni 17?

       1. a
        anti25642654censurë

        i njëjti doktor që po të kërkon ty!!shkërdhatëëëë,ka ndonjë gjë që nuk shkon në replikën time??oms vallë nuk është e vërtetë që po ha mut tërë kohën për një diktator që jo vetëm po ju shkërdhen robt rusëve,20 e kusur vjet,por po kërcënon dhe botën mbarë?? ti po shan enverin,por të garantoj se ke ngrënë të njëjtin mut,që ha sot,kur ai ishte gjallë!dhe kur të cofë putana,ti do të fillosh të hash mut për erdoganin,a për Xi!! e di përse e bën këtë ti o ndyrësirë?? thjesht se je një diktatoruc mazokist!!je aq i pabythë sa diktaturën e shfaq vetëm atje ku të shkon!!ndoshta vetëm me fëmijët e tu!!nëse të lë gruaja!!

        1. s
         shqip

         O koqe, mire te thote ai beni qe te marresh ilacet. Fol o njeri i zotit si njeri dhe jo si bageti. Rrace debilash. Nese nuk je dakort me komentin e dikujt, kundershtoje me fakte, por jo me rrugacerira e ofendime personale.

      2. S
       Shqipe

       Po per keto halet e demokracise; c’ke per te then….?

       1. b
        ben

        Zonje, nuk jam shperndare si vaji ne lakra sic po ben zotrote. Thjesht i jam permbajtur temes qe po trajtohej. "Halet e demokracise" sic i quani juve, jane teme tjeter e trajtuar gjeresisht ne te shkuaren, ne te sotmen ne artikuj te tjere dhe me siguri do trajtohen edhe ne te ardhmen.

       2. S
        Suela

        Po Pse more zoti a mos ishte Mehmeti ma i mire se Enveri?? Jo more jo por per femijet e Mehmetit ashte gjynah sa keq Jane keqtrajtuar nga rregimi mos harroni sir se asnje qeveri Nuk e rehabiliton mehmetin dhe spiunet .

        1. b
         ben

         Suela-po te kishit miresine qe ta lexonit komentin tim deri ne fund, do e kuptonit fare lehte se nuk kam justifikuar as Mehmetin dhe as te bijte. Sipas llogjikes se thjeshte (dhe kete e kam theksuar ne koment), Mehmeti ishte viktime e makinerise vrastare per te cilen edhe kontriboi edhe vete. Sidoqofte ju falenderoj qe ne kundershtim me idjotin "anti25642654censurë" ketu me siper, keni patur miresine qe te shkruani nje koment paqesor.

       3. P
        Paro Turqiu

        Sa e kishte te jatin KM, e hidhte pordhen ne taman ky BashQimi, bashke me rrospien e vet. Qafet kur ra nga fiku, hahaha, se I humbi fiku te ziut.

       4. K
        Komentues i perhershëm i gazetes Tema

        Ky karagjozi idiot Bashkim Shehu, ne korrik gusht 1974 dhe 75 ishte ne kampin e Dhermiut bashke me nje femer. Nje dite vijne ne klubin e Borshit ne taverne perjashta dhe pine bashke me shoferin e tyre, dehen , vjellin mbi tavolina dhe ajo femra sa nuk xhvishej lakuriq. Kamarieri klubit na porositi qe të mos ndiheshim se ishit djalit kryeministrit Mehmet Shehu dhe pastaj na pinte e zeza. Vetem shikonim ngjarjen, perpara kishim edhe ne raki fiku (jo pije si ata) nga ai i Roshnikut te Beratit se rakia e rrushit ato vite ishte me pakice dhe habiteshim se si djali i kryeministrit shqiptar qe kishim aq besim tek ai, luftetar i Spanjes dhe njeri tere autoritet, paska eduluar femije kaq te poshter, kur tek ne kerkohesh dhe fije i perit; Muhabet i gjate, por keta pocaqi njerez me gjithe ate femren , sot na japin leksione mbi demokracine, lirine dhe ankohen me shume se ata qe u jane vrare njerezit nga dora e ketyre!

        1. F
         Faleminderit ..

         Mese e drejte aqe me teper qe e keni perjetuar vete ngjarjen qe komentoni... Por me e forta ky na i paska kerkuar nrxhmijes panteres se zeze dhe Kriminele. ! se me cilet Shtete paska qene kryekrimineli Mehmet i lidhur ne Axhenturat e huaja. ! qe tju kerkoje Pension. ! Dmth vetem mbas vdekjes Si Kriminel Mehmeti ky kerkon te perfitoje ndonje kacille . Ky ne vend te kerkoje Falje te gjithve Shqiptareve per Babain e tije Kriminel qe Ju ka bere gemat te gjithve Shqiptareve Duke i vrare e prerr e vrare sebashku me Kriminelin Hoxha .. Plus ne kujtimet e mia,,ky Plehre nese nuk eshte e denueshem kjo fjali qe po ja Etikoje ,,Kure U kthyhe nga Franca sebashku me Grupin e tije ....Po shikonim te mernin pjese tek lodhja e shkrimtareve. ! Me nje qen Race me vete dhe normal vjedhjet te Modes Franceze ,qe nuk mund TI dalloje. ! Ha ishin Turiste Franceze apo te ndonje shteti te Evropes... Po te kishte njefare Karakterin (. mendimi im normal ) duhej te kerkonte te falur te gjithve Shqiptareve per te jatin e tije Kriminel...dhe te merej me cfare te donte ,,dhe mjafte me perradha qe meret me Poezi. ! Le te shkruaj Romane dhe te beje kerkimet ne popull se cfare krimesh ka bere i jati i tije Kriminel ..

         1. R
          Raimond vlonjati

          O idiot ! Po perse te kerkoje falje ky Bashkimi ty , o hajvan , ky nuk ka drejtuar Shtetin ne ate kohe. Ky ishte djale i ri qe i pelqente jeta moderne dhe aq sa kish mundesi e shfrytezonte , por ky nuk te ka faj ty o hajvan , fajin e ka ai qe udhehiqte shtetin. Aty ky ai thote qe te "marre pension" nqs i jati ka qene spiun, Bashkimi ben ironi , po ti nuk kupton o rot kari Dhe ka shume te drejte qe i thote asaj qelbesires , qe te tregoje "per ke shtet ka qene spiun Mehemti" sepse Nexhmija vazhdonte t ejetonte me genjeshtrat qe prodhonte Enveri per te vrare Shoket e tij Mehemti nuk ishte aspak spiun , ai ishte patriot, inteligjent dhe natyrisht komunist Por u tregua i dobet qe nuk u ngrit e te luftonte kunder Enverit, kur ai po e qellonte Mehmetin, sepse njelloj ai i vdekur ishte, por te pakten te vdiste duke l;uftuar Edhe Luften Nacional kunder Nazisteve e udhehoqi Mehemti, , plus qe Mehemti ishte dhe ekonomist i zoti, por beri gafen qe u tregua i dobet me Enverin Por qe ndohsta ka menduar per fatin e Shqiperise, sepse nqs Mehemti do ngrihej kunder Enverit, atehere do perfitonin nga rremuja dhe do futeshin forcat greke te ndihmuara nga Britania, per ta piushtuar Shqiperine

          1. v
           vezhguesi

           Pamvaresisht se nuk jam dakort me juve kur perdorni sharje, nga ana tjeter ato qe thoni jane te verteta. Femijet e Mehmetit, ashtu si shume te tjere nga familjet e kupoles komuniste ishin te shkolluar jasht vendit dhe shikonin se sa e pa vertete ishte propoganda komuniste qe na thoshte atehere Partia per jeten e "lumtur" te shqiptareve", packa se ishin te uritur dhe pa breke ne bythe, dhe si sa "vuanin" punetoret ne shtetet kapitaliste dhe ato revizioniste, nderkohe qe mbasditet i kalonim ne rradha te pafundme per te blere nje kile domate e spinaq, pasi mishi dhe vezet ishin me rracion qe jepej nje here ne jave, ndersa per nje shishe qumesht, duhet ta gdhinje ne rradhe dhe po te ishe me fat mundet ta siguroje. Sa i perket Mehmetit, ai ka patur zero njohuri mbi ekonomine, pasi ne kohen e tij u bene gabime te medha, sidomos kur fshatareve nuk ju lejua me e ashtuquajtura "Ekonomia ndihmese" apo ndryshe "oborri ko-operativist" ku fshataret mbanin nje lope apo dy pula. Fshati ne ate kohe arriti ne nivele me skandaloze varferie. Nje tjeter gomarllek i "ekonomistit te shquar" Mehmet Shehu dhe i udheheqjes se atehershme ishte industrializimi dhe bunkerizimi i Shqiperise nen parrullen "te prodhojme cdo gje me forcat tona". Mbase mik i dashur, juve nuk e keni jetuar ate kohe, por brezi im e di shume mire se sa te "zote" ishin udheheqesit tane te asaj kohe. Jo se ne nuk kishim njerez te zgjuar ne ate kohe, por fjala e tyre nuk degjohej aspak, pasi ishte vetem Enveri qe e dinte se ku duhej shpuar toka per nafte, ishte ai qe e dinte se cfare duhej mbjellur ne token e pakte qe kishim. Ishte ai qe na tregonte se cfare fabrike dhe ku duhej ndertuar e keshtu me rradhe. Shkrut, ajo kohe ishte nje sketerre e vertete per tere popullin tone dhe me vjen keq qe kemi akoma individe qe kane nostalgji per ate kohe. Bashkim Shehu, si i brendshem qe ishte, ben mire qe me aq sa di te shkruaje me teper per maskaralleqet qe gatuheshin ne brendesi te Bllokut.

           1. R
            Raimond vlonjati

            E ke gabim ,. Mehhmeti ishte ekonomist i zoti, e thone te gjithe qe kane punuar me te , Por ekonomine tone atehere nuk e udhehiqte Mehmeti, por Enveri vete, mbi bazen e parimeve Marksiste -Leniniste Tani te themi te verteten ekonomia jone deri ne vitet 80 u ngrit ne menyre te rrufeshme , se u ndertua gjithe ajo baze e fuqishme industriale. bujqesi moderne e makanizuar, tokar ishin te gjitha me sistem kanalizmesh, prodhohej fruta e perime nga pyejt e mbushura me drure frutore e agrume ne malet e kodrat e Shqiperise Por ju nuk e kuptoni pse ne ishim te varfer --Ne ishim te varfer jo se nuk kishte prodhim ekonomik, Peerkundrazi prodhim ekonomik kishte shume, por shperndarja e te ardhurave ishte e gabuar , megjithse ishte e justifikuar Sepse te ardhurat e fitura nuk perdoreshin per te ritur mirenien e popullit , por per tu investuar perseri, dhe ishte e drejte sepse ne cdo gje e filluam nga zero Ndaj duhej te ndertonim bazate Industrise, Bujqesise, , arsimit, kultures, sprtit, ushtrise etj. Por qe pasi keto baza u vendsen , atehere duhej qe te arhdurat nga pordhimi te shperndaheshin ne ate menyre qe shumica te shkonte per ritjen e rogave dhe mireqenies se individit Mirepo kete nuk e bente ajo lloj ekonomie, sepse shumica e te adhurave vazhdonte gjithmone te shkonte per ate qe quhej " e arshura e centralizuar e shtetit" Pra ne ishim te varfer se vetem 5 ose 10% shkonte per ritjen e mireqenies se individit , pjesa tjeter i shkonte shtetit i cili e investonte perseri ne ndertimet e tij Plus pastaj qe nga fundi u be gabimi fatal qe e hoqi fare ekonomine e vogel pprivate te fshatarit , kjo solli nje rrenim total te mireqenies se shqiptareve, , pasi ajo ekonomi e e vogel private siguronte te ardhura shume per shumicen e popullsise e cila ishte fshatare Nejse por qe do thosha se Mehmeti ishte ekonomist i shkelqyer, kete gje e dijne te gjithe koleget e tij, por qe ai nuk ishte ne krye te ekonomise sone

            1. v
             vezhguesi

             I dashur Raimond-Vete teoria mbi te cilen mbeshtetej ekonomia jone ishte shtetezimi total i saj, qe ishte deshmuar si i deshtuar ne BRSS, qe ishte edhe shteti i pare komunist ne bote, kur kolkozet, sic quheshin ne ate kohe ko-operativat bujqesore nuk arrinin qe te prodhonin aq sa i duhej vendit per te mbijetuar. Eshte fakt i pranuar nga vete ish shtetet sovjetike, se kane qene miljona ata qe kane vdekur nga uria ne ato vende gjate regjimit bolshevik. Sa i perket Mehmetit, ai nuk kishte studjuar aspak ekonomi, por ishte nje ushtarak i zoti dhe teper pedant. Personalisht besoj se ai ka qene nje patriot i flakte, por vetem kaq. "Sukseset" e Mehmetit, nese mundet te quhen te tilla, arriheshin me mbjelljen e frikes tek mvartesit e tij dhe sidomos me raportime fiktive. Po ju jap vetem nja dy shembuj, per te treguar se si rriteshin shifrat ekonomike ne menyre fiktive ne Shqiperine e Mehmetit: Nje nga falsifikimet me te medha ne raportimet ekonomike ka qene zeri i hapjes se tokave te reja, ku cdo ko-operative bujqesore apo ferme shteterore kishte detyrim vjetor qe te shpyllezonte hektare te tera per te hapur toka buke, dike i sjelle deme te medha ekosistemeve ne vend. Po te mbledhesh e te besh nje llogari per sasine totale te tokes se re qe raportohej nga te gjitha organizmat bujqesore te vendit, na del se nuk jane me 28 mije km katrore qe ne fakt eshte e gjithe siperfaqja e tere Shqiperise, por shume me teper se sa aq. Nje shembull tjeter, ka qene raportimi i prodhimit te ndermarrjeve industriale, ne njeren nga te cilat kam punuar edhe vete. Shifrat qe raportoheshin aty, p.sh per te ashtuquajturat "prodhime te imta", qe duhet te beheshin nga mbetjet e prodhimit, kur ne fakt perdorej lende e re, pasi sasia e prodhimit qe u kerkohej ketyre ndermarrjeve ishte shume me e madhe se sa sasia e mbetjeve te prodhimit, qe perdoreshin si lende a pare per keto prodhime anesore. Nje tjeter fakt ishte se kosto e prodhimit shume here ishte me e larte se sa cmimi i shitjes se ketyre prodhimeve ne tregjet e huaja. P.sh.: Ne Uzinen e Gizes ne Kombinatin Metalurgjik te Elbasanit, njera nga detyrat e planit te atehershem ishte prodhimi i gizes me krom per eksport. Duke qene se minerali yne kishte perberje shume te vogel hekuri, shpesh, minerali importohej. E njejta gje me qymyrin, qe ishte i teri i importit. Kosto e prodhimit te nje ton gize me krom, historikisht ka qene me e madhe se sa cmimi i tregut per kete material. Pagat ekstremisht te ulta per punonjesit ishte nje fare kompensimi per te mbuluar disa prej humbjeve. Ne, i dashur mik, kemi eksportuar domate e kastraveca, me te cilet nuk mbuloheshin dot shpenzimet e vendit. Faktori qe ka mbajtur ne kembe ekonomine tone, nuk ka qene aftesia e Mehmetit, poa te tjere udheheqesve te kohes, por ka qene ndihma e vendeve te tjera, sidomos te Kines deri ne vitet 70-72, mbas te ciles, ekonomia jone e drejtuar nga ish "ekonomisti" Mehmet Shehu shkoi drejt kollapsit te plote. Personat qe juve permendni, qe ju kane thene se ai paska qene ekonomist i zoti, kane qene ata qe i kane sherbyer atij dhe ishin akoma me te pa-afte se ai ne kete fushe. Sic jua kam shprehur edhe ne komentin tim te pare, une e kam jetuar ate kohe dhe i kam pare me syte e mi se si u rrenua ekonomia jone, mbas prishjes me Kinen, e cila mbulonte deri atehere te tera deficitet tona, perfshi ketu edhe budallallekun e bunkerizimit total te vendit, qe gelltiste miljona cdo vit.

             1. R
              Raimond vlonjati

              Ti ecen me mendimi shabllon se {meqe ekonomia shteteore deshtoi ne BS, do deshtoje kudo" Ja ne Kine qe Ekonomia shteterore nuk deshtoi por lulezoi ne menyre te shkelqyer, saqe po ja merr dhe Amerikes , Por duhet ne te njejten kohe , te lejohet edhe ekonomia private , sic e lejon Kina, por qe gjithmoone Kreun e ekonomise ta drejtoje shterti sic ben Kina dhe Ekonomia ecen shkelqyer Edhe Enveri po te lejonte ekonomite e vogla private sic ishin para viteve 70-te, dhe ne te njejten kohe te vazhdnte me ato ritme , sihte shume mire Mjafton qe te " te ardhuren e centralizaur te shtetit tja ulte perqindjen dhe gjysmen e saj tja jepte individeve ne roga e pensione Por qe Shqiperia sidoqofte kishte te meten se ishte e izoluar dhe beri gafen fatale qe u prish me Kinen Po te mabnim lidhjet me Kinen do ishim shkelqyer, dhe gjithe keto teroite mburavece per privartizimin do hidheshin ne hale, sepse bashkepunimi me Kinen do na bente nje superfuqi ekonomike ne rajon

           2. R
            Rai_mondi_Vlora.Mbushe qesen..

            Une nuk Po te hofendoje Ho Rai_mond_ nga Vlora... Meqe nuj besoje qe do jeshe nga Vlora me thote ky miku im ketu me mua rastesisht qe eshte vertete Vlonjat... TI so te jeshe nje nga ata me shkollen e Plepave te Durresit dhe mere ndonje kacille qe te mbushesh barkun me buke . Une dhashe nje mendim ,,dhe nuk fyheva njeri..Qe Mehmeti ka qene Kriminel kjo dihet ,ky pacavurja ( i biri qe TI i dele ne mbrojtje nga Tastaturat e kompjuterit je AI qe perseri eshte nje mendim jo hofendim..Normal te ben barku ger ger dhe kerkon nje cope buke...Leri Njerezit te shpregin mendimet ,TI mbaje shenimet.. Normal do te ishte e Ndershme te te kerkonte Falje te gjithe Shqiptareve dhe te bebte kerkimet per te jatin e tije Kriminele se sa Njerez ka vrare dhe sa Familie ka mare je qafe..

            1. R
             Raimond vlonjati

             Ah ti nuk kupton , varja se nuk flitet me ty Mehmeti dakort qe ka faj, po i biri nuk te ka asnje faj ty dhe kujtedo . Se ai nuk e krijoi ditkaturen, ai e gjeti ate aty ku lindi Dhe kushdo qe te ishte ne vend te tij , ashtu do sillej, se nuk do bente trimin te dilte kunder ditkatures dhe tja fuste vetes Po nejse ti nuk kupton

            2. U
             Une

             Paske fjalor rruge zotrote Enver Hoxha dhe Mehmet Shehu e bene luftetare National Clirimtare por Mehmeti devijoji sepse eshte te zinte vendin a Nuk e hodhi helmin e ka pranzar vete ne gjyq Fiqiretja

            3. b
             beni

             Per faleminderit dhe ai tjetri mbi te . Ju flisni per nje kohe te larget, gje qe tregon qe jeni ne nje moshe te thyer tashma. Interresante eshte memoria e jua e " fresket ". Biles njeri nga ju mban mend edhe vitin kur rakia e rrushit ishte prodhuar me pakice. Sa vjec ishe ti xhaxhi ne ate kohe qe pije raki fiku, dhe ne te njejten kohe goja jote prodhonte lengje nga rakia e rrushit qe pinte djali i Mehmet Shehut ? Ju denoni Bashkim Shehun pse pinte raki rrushi dhe pse dukej si turist i huaj . A mund te denohet njeri per kete gje ? Jo. Memoria e juaj akoma prodhon xhelozi !! Nese ky vend kishte nje kriminel te regjur ai ishte Mehmet Shehu. Ai ishte kriminel por nuk vdiq si kriminel, por si viktime e luftes brenda llojit. Femijte e tij nuk kishin asnje faj. Te gjithe femijte e bllokut kane perfitu nga statusi i prinderve. Ne dime shume pak per orgjite qe kane ndodhur nga te gjithe banoret e bllokut. Fundja pse jo ? Nese jepet mundesia te gjithe do bejne te njejten gje, ashtu sic ndodh sot nga te gjitha shtresat. Bashkim Shehu eshte intelektual dhe shkrimtar i mirfillte, dhe si cdo njeri ka te mirat dhe te keqiat e tij. Ai nuk ka bere krime qe te kerkoje falje, perkundrazi ai eshte viktime. Ai nuk e zgjodhi per baba Mehmet Shehun.

             1. K
              Komentues i perhershëm i gazetes Tema

              beni, xhaxhi te ben te fala; ne ate kohe isha 22 vjeç dhe mua me vinin jarg goje qe ai bente qejfe te tilla te çfrenuara qe per mua ishin te ndaluara. Per rakine e fikut te Roshnikut qe pihej atehere ne klubin e Borshit ( ti ndoshta edhe nuk e di se kush e kishte projektuar ate klub aq te bukur qe ujet shkonte poshte dyshemese se tij !, po ma kerkove do ta theme se ishte nje i deklasuar i asaj kohe), pyet ndonje njeri te kohes se atehershme qe te besosh mua se mendje si juaja, beni, thone se historia e njerezimit ka filluar kur keni lundur ju dhe sera juaj. Qendro ne aktualitet se xhaxhi nuk te genjen se nuk eshte me ne ekonomine e tregut por e ka standart tani, prandaj mose merr plumbin ne vend te keq per Bashkim Shehun, nje cope gomar idiot qe diskretitonte dhe te atin atehere, pa nuk e di: ndoshta sot eshte me kulture te madhe!!

              1. x
               xheJ. eN. Bi.

               beni ... Deri diku jam dakort me komentin tuaj,po nga këndvështrim tjetër nëse siç thua je i ri në moshë. Bashkimi mund të jetë viktim ,po nuk ka të drejtë morale të flasë për Diktaturën dhe Regjimin se pjesë e saj ishte edhe i jati tij që nga 1944- deri në 1981-shin dhe Bashkimi vuajti vetëm 10 vjet .37 vjet i jati i shërbeu Diktatutës dhe Regjimit që dënoi Bashimin. Në 1973 Bashlimi bënte zborin një muaj në Mamuras dhe nuk doli asnjë ditë në stërvitje po lexonte libra në një dhomë ku flinte kur të tjerët flinin në kapanon prej 50- 60 veta.Aty kam dëgjuar edhe për bëmat e Bashkimit me shokët në Tiranë që nuk dua të zgjatem. Vërtet që Bashkimi nuk mund të kërkoj falje për ç'ka bërë i jati ,po nuk ka të drejtë morale të ankohet për Diltaturën.

             2. X
              Xixa

              Enver Hoxha, Mehmet Shehu dhe Bashkim Shehu ishin antikomuniste safi, 24 karatesh. Si te ta spjegoj thjeshte o Komentues i perhershëm i gazetes Tema.....ja: Si katundari Ymer Baze.

              1. b
               ben.

               Komentues i perhershem. Ja ke fut kot plako, genjen per te vetmen arsye se je nga delenxhinjte e enver hoxhes, i vetmi ngushellim i joti eshte se nuk je i vetmi. 1. Bashkim Shehu ka lindur ne 55 ,ne 74 ka qene 19 vjec, dhe dehej ne lokale 19 vjec?? 2. Dhermiu me borshin sot jane 1 ore larg me makine, ne 74 ishte nja 3 ore. 3. Ne borsh ne 74 nuk pase taverne. 4. Ne borsh para dhe mbas 74 nuk ka pasur kurre raki fiqsh, ose rushi ose mare qe andej i thono kocimare. 5. Nese edhe sikur te ishte e vertete genjeshtra jote, pra te dehej ne publik i biri i memhmetit nuk eshte krim i mjaftushem per te vrare mehmetin dhe te burgoseshin familjaret. Mehmeti duhej denuar se bashku me enverin se vrane e prene per 40 vjet. 6. Delenxhi per fat te keq tonin ju llumi i shqiperise nuk jeni pak, dhe prandaj eshte shqiperia fundi i botes. Ik bej shuren.

               1. K
                Komentues i perhershëm i gazetes Tema

                Nuk ta lexova me pare kete komentin ketu; ti qenke i mbaruar kur hamendeson ata qe kane jetuar!

                1. b
                 ben, ai i verteti

                 Gjeni pseudonime (emra) te tjere ore njerez se mbetet duke vjedhur emrin tim, ose te pakten vendosni edhe mbiemrin qe te dallohemi nga njeri tjetri.

                 1. b
                  ben

                  ben. Nje ' ben' apo njezet ' ben ' ketu jane te gjithe anonim. Ku eshte problemi ketu ? Mendon se do humbesh honoraret ?

                  1. b
                   ben, ai i verteti

                   Me sa duket juve i dashur adash merrkeni honorare nga TEMA per komentet qe beni. Te pakten na bej nje nder edhe neve te tjereve e na trego se si arrin qe te paguhesh qe te marrim ndonje kacidhe edhe ne "varfanjaket" qe harxhojme kohen tek TEMA. Komenti im ishte thjesht nje keshille qe te perdorim pseudonime te vecanta, pasi kur dalim me te njejtin, por me mendime komplet te ndryshme, behet nje lemsh qe nuk e merr vesh i pari te dytin. Thjesht nje propozim kisha, pasi me "ben" kam vite qe paraqitem tek kjo gazete.

                 2. A
                  Arjani

                  Esht e vertet qe ai vinte ne dhermi dhe e kam degjuar dhe nga xhaxhai im qe jetonte aty , nje pijanec esht, ne fillim te demokracis ky ka then se vrau enveri por vrau veten babai vet.

                 3. R
                  Rezi

                  Jam plotësisht me ty për privilegjet që kishin dhe si silleshin në jetën publike. Nuk flas për ngjarjen, por jam dëshmitare e asaj si visheshin, sidomos ky me të shoqen. Sot që ka ardhur kohë tjetër, nuk na duket gjë, por flasim për vitet 78-80, këtyre nuk ju afroheshe! Vetë ky, as në leksione nuk merrte pjesë, se pedagogët servilë i thonin, dilni ju se e dini mësimin. Aq përkëdheleshin e aq ju pëlqente të binin në sy sa tregoheshin me gusht kur kaloni rrugës. A ishte agjent Mehmet Shehu, duhet të presësh deri në 50 vjet të deklasifikohen dokumentat, mbase dhe 100 në disa zbulime se ndonëse ndrrohen qeveritë, nuk preken sekretet e shtetit. Tek ne kanë bërë krimin më të madh që s’lanë dokument pa zhdukur dhe vjedhur, dhe i interpretojnë sipas interesave të propogandës së sotme. Për mua po, i ka shërbyer shumë shërbimeve. Kur vrau veten, shtypi i huaj tha: fati i Enver Hoxhës nuk dihet, kur dha lajmin për Mehmet Shehun. Ata prisnin që Enver Hoxha të ishte eliminuar nga M.Shehu, por ju doli huq.

                 4. S
                  Skerdi

                  Po fakti qe ke gjithe jeten ne Spanje duke e ngrene rehat, dhe yt vella ne Suedi... Kuptohet per cilat shtete ka qene spiun etj

                  1. K
                   Km

                   Per Pak harrova dhe une:-Fiqerete sanxhaktari Ka qene dashnore dhe agjente e Dushan Mugoshes qe gjate luftes .Mban pergjegjesi per vrasjen e Qemal Stafes dhe Vojo Kushit.Te parin nepermjet agjentit italiano Ludoviku,te dytin ne bashkepunim me Dushan Mugoshes. Mehmetit?Sipas intervistes se se mikut dhe patrioti te Mehmetit:-u desh nderhyrja e mbretit te Italise per lirimin e Mehmetit nga kampi i luftetare e te Spanjes ne France ,qe komandohej nga englezet.Cfare interessi kish Mbretit i Italise per Mehmetit?-Mehmet erdhi ne shqiperi dhe per tre dite Ka ndenjur ne shtepine e Man Kukaleshit,shefi i spiunazhit ne kuesturen e Tiranes.-kur erdhi ne Mallakaster,ne corrush ,i shkova ne shtepi dhe e informova me zhvillimet.Me cfare statusi?Dhe mos harro,ky Person eshte denuar si spiun Italiano qe me studimet ne Itali. Krushqine ,lidhjen e Mehmetit me Fiqereten e Ka bere Dushan Mugoshes,keshilltari politike ne Br.e pare sulmuese.Kush eshte Dushani besoj se ti è di Bashkim. Besoj se me dokumentin e CIA ardhur ne 1986 je njohur.Akordi i Mehmetit me ta per 6milion dollari besoj se te ka rene ne besh. Bashkim,nje sygjerim-kerko hapjen e procesit hetimor per te hedhura poshte te gjitha akuzat qe iu bene Mehmetit dhe Fiqeretes. Po' me mikun tend francez,mikun e Marietes qe punonte ne ambasaden francese, a je takuar?Eshte Mik i mire,mos iu shmang.Franca dhe Spanja Jane afer

                   1. M
                    Mohikani

                    Km nuk ishte Mbreti I Italie. Por Zogu

                    1. R
                     Raimond vlonjati

                     Po ti ca po rreciton ketu ato genjeshtrat karagjoze plot ligesi provincialesh qe prodhoonte mendja e semure e Dulles ? Boll ore me keto karrlleqe , tipike genjeshtra te njerezve primitive qe mendojne vetem per shpifje .

                    2. p
                     pirro

                     Bashkimika te drejte te mbroje familjen dhe babane e tij, por nuk ka te drejte te hiqet ssi viktime kur ne te njejten kohe gezoi privilegjet me te medha te mundshme ne ate kohe. Vrasja e Mehmetit ishte pjese e perplasjes se kush do te merrte pushtetin pas Diktataorit. Fitoi Ramiz Alia sepse u perkah nga konservatoret e Byrose te drejtuar nga Nexhmije e cila e ndjente vten me te sigurte dhe me imponuese ndaj Ramizit se sa po te ishte Shehu.

                     1. F
                      Fatmiri

                      Hipokrizi pseudo intelektuale.Me trego ti pse babaim ishte i keq!?Pse nuk e pyetiv asnjehere te atin,perpara se ti ndodhte gjema.Pse nuk kerkoi informacion per te atin ne Malsine e Madhe?

                      1. D
                       DY FJALE sakte dhe shkurt ..

                       Sakte mese e E vertete ..

                      2. i
                       illyrian

                       Pyetja që më lind si nuk mësuam si popull se kujt tija japim besimin e si ta kontrollojmë besimin e dhënë, përse gjithmonë të besuarit tanë udhëheqës na kanë dalë tradhtar nuk gjejmë dot një mënyrë ne si komb ti mbajmë nën kontroll...

                       1. T
                        Turisti

                        Sa me shume lexon keta aq me shume njerezit i japin te drejte Enverit.

                        1. L
                         Lasgushi

                         Po zhduku mor Debil,nga mediat dhe publikimet e tua mjerane ne shqip Historikisht i mjeruar ne mendim dhe ne "krijimtari".Vetëm një vlere ke patur.Je femija idiot i kryeministri dhe ish kryeministri të një vendi të vogël. Mor bajge! Po ceshte spiunazhi që ti I kërkon Nexhmies,per Mehmetin,para akuzave që i ke bere ne hetuesi e gjyq,dhe tashti ne vazhdimesi babait tend ti mor bajge.Keto sharje të mbajne aktualisht me lemosha.

                         1. N
                          Njeri koti

                          Lasgushi ka qene njeri me klas dhe krijues i holle. Ti goje hale, nuk mund ta perdoresh emrin e tij. Ik zhduku nga komentet.

                         2. M
                          Maks

                          Ore po skeni pune ju Ajo koh vdiq Ju bej nje pyetje pse shtepit eepolitikaneve dhe funksionareve te rendesishem kan qindra mijra euro nga i gjejn gjith kete pasuri Kush ua la trashegim Boll na cat trapin me keto histori te vdekura

                          1. K
                           Km

                           Jo mohikan,ishte mbretit i Italise Zogu kish nje vit qe ish larguar nga Shqiperia.Personi ne fjale ,ne interviste e thote quarte:-babai i Mehmetit nderhyri te mbretit i Italise dhe me ndermjetesine e tij eshte liruar.kush nderhyri?Supozim:-mos valle babai te mon Kukaleshit ,ky te shefat e spiunazhit ne Itali,keta te mbretit dhe mbretit te Englezet?Me pas,mbushet kartela me numurin agjenturor BAB-008 dhe kthim ne Shqiperi?Thone se Harri Full eshte marre Edhe me rekrutimin agjenturor te disa nxenesve te shkolles teknike ne Tirane.Nje prej tyre perflitet Edhe Mehmet Shehu.

                            1. M
                             Mohikani

                             Mbreti. Viktor Emmanuel ishte ne Rome. Mbreti Zog deri ne gusht 1940 ne Versailles Château de la maye. ??

                            2. I
                             Ilirjan velaj

                             Mehmet Shehu ishte dhe do ngelet.nje person (individ,njeri,,....)i jashtzakonshem per hapsiren shqiptarve

                             1. D
                              Drejtesia e munguar

                              Luftetaret e lirise e nisen luften per clirimin e Shqiperise si atdhetare.Idealet komuniste ishin gati sunduesa tek brezi i ri.Nacionalistet ,qe u bashkuan me fashizmin,thjesht nuk donin te behej blshevizmi Rus,shume nga ata ishin socialdemokrate..Marrja e pushtetit pas lufte ishte qellimi per boten e re.Per ate pushtet dhe zoterim te vendit luftuan te gjithe ata qe mendonin se ishin me te zotet.Enveri u tregua me i zoti,i shfrytezoj te gjithe per karrigen e tij.Te gjithe,ata qe u eleminuan dhe ata te pakte qe shpetuan,ishin thjesht ndihmesit "besnik"te tij,qe ben te jetonte ajo diktature.Keta servile u kacafyten me njeri tjetrin,duke akuzuar per krimet e bera.Ata ishin bashkepunetor,ne te gjitha krimet e kryera pas clirimit te vendit dhe vendosjen e diktature. Mehmeti ishte fisheku i radhes per ti hapur rruge te perkedhelurit Ramiz Alia.Ramizi ishte me i paafti ne drejtim nga te gjithe por me i zoti ne trillime,ndaj dhe mbeti pas vdekjes se Enverit. Kushdo te dilte ne krye ne ate kohe do te kryente te njejtat gjera,qofte ky edhe Mehmet Shehu. Bashkimi e gjithe bashkimet te analizojne bemat e prinderve te tyre ne kuriz te popullit e pastaj te kerkojne tek te tjeret. Ne strofullen e hienave gjithmon do te keta viktima.

                              1. P
                               Politike te kam dhjerre

                               Po tregoj dhe une nje ndodhi me Bashkimin.Benim zborin ne Mamurras dhe vjen oficeri i repartit per zgjimin ky nuk ishte zgjuar akoma i thote ky pse nuk je zgjuar nuk me do karri pergjigjja e Bashkimit.I shkreti cer ngeli si i dhjerre.Ka plot te tjera por kjo me kujtohet se isha vete prezent.

                               1. d
                                durrsak 24 karat

                                1962, CIA: Moska donte Shehun për lider të partisë. Për perspektivën më afatgjatë Mehmet Shehu ka qenë njeriu i zgjedhur nga Moska, si shqiptari më i besueshëm dhe kompetent për të udhëhequr, këtë pohim të bujshëm e bën shërbimi sekret amerikan. Vetëm 26 vjet pas vdekjes së ish-Kryeministrit Mehmet Shehu (1913-1981) dhe kur nuk ishte më gjallë as Enver Hoxha (1908-1985), në maj të vitit 2007, CIA nxori nga “skutat” e veta një dokument sekret dërguar Shtëpisë së Bardhë. Stafi shkencor-kërkimor i CIA-s ndërmori një studim sekret të gjerë mbi “Marrëdhëniet sovjetike-shqiptare në periudhën 1940-1960” (Soviet-Albanian Relations, 1940-1960). “Në vendimin për Hoxhën dhe mënjanimin e Xoxes, Moska mund të ketë zgjedhur njeriun e konsideruar më të dobët nga të dy, dhe më të përshtatshëm për të drejtuar. Por për perspektivën më afatgjatë, Shehu mund të ketë qenë njeriu i zgjedhur nga Moska, si shqiptari më i besueshëm dhe kompetent për të udhëhequr partinë. Kjo mund të shpjegojë gradimin e tij të papritur në pozitën e numrit dy të partisë në nëntor 1948. Ai ka qenë gjeneral jashtëzakonisht i suksesshëm në luftën partizane, dhe kishte kaluar një kohë më të gjatë (në vitet 1945-46) në BRSS se figura të tjera kryesore shqiptare. Pas kthimit të tij, u emërua shefi i shtabit të përgjithshëm të ushtrisë, por para nëntorit të vitit 1948 ai nuk kishte mbajtur në parti pozitë më të lartë se sa kandidat për anëtar të komitetit qendror”. Këtë version të CIA-s të vitit 1962 e mbështet në vitin 1991 edhe dezertori sovjetik, ish-kolonel i drejtorisë së parë të KGB-së, Oleg Gordievsky. Ky i fundit dhe historiani britanik Christopher Andrew shkruajnë në librin me titull “KGB: The Inside Story of Its Foreign Operations from Lenin to Gorbachev”: “Konflikti sovjetik-jugosllav i vitit 1948 e ndihmoi Hoxhën të fitojë luftën për pushtet me Xoxen. Në atë kohë, kur këshilltarët sovjetikë u larguan nga Beogradi, oficerët e MGB-së [inicialet rusisht për “Ministria e Sigurimit të Shtetit”, më vonë KGB: “Komiteti i Sigurimit të Shtetit” ] mësynë në Tiranë. Pas prishjes së Titos me Moskën Hoxha urdhëroi të dëboheshin menjëherë të gjithë nëpunësit jugosllavë dhe iu turr kundërshtarit të tij. Xoxe u përpoq pa sukses të shpëtonte, duke u maskuar me besnikërinë ndaj Bashkimit Sovjetik. Ai dhe mbështetësit e tij u arrestuan, kurse postin e ministrit të punëve të brendshme e zuri Mehmet Shehu me prirje pro-sovjetike, i cili me ndihmën e këshilltarëve nga MGB-ja bëri spastrimin dhe riorganizimin e ‘Sigurimit’”. Marrë nga shtypi i përditshëm,

                                1. R
                                 Raimond vlonjati

                                 Perraalla . Mhmeti nuk kishte fare lidhje me ruset sepse ai nuk ka qene per studime ne rusi qe ta rekrutonin, Por Enveri hidhte aludime per spiun te Amerikaneve, meqense Mehemti kishte mbraruar shkollen Amerikane te Fullcit Por qe te gjitha jane genjshtra te dala nga mendja e semure e Dulles , se Mehmeti ishte patriot por edhe komunist fanatik dhe nuk ishte aspak spiun i askujt

                                 1. d
                                  durrsak 24 karat

                                  O palle, Mehmeti ka studiu ne BS ne akademi ushtarake Vroshillov, Ta thote CIA o koqe kanari.

                                2. A
                                 Ad

                                 Shqiperia beri perparim gjigant krahasuar me vetveten gjate atij regjimi, por demet ishin dhe shumë më të medha Ne manualet e shkollave te mesme ne Kanada, Shqiperia e asaj kohe futet ne botën e dytë, afermendsh per arsye të industrializimit të saj Pra, nga nje shprehje gjeografike dikur ne vend të botes se dytë dhe jo të botës se tretë sikundër tani Kjo fale pjeses patriote te Clirimtares dhe shtreses antiregjim mendje dhe duart artë që u integrua gradualisht më pas si teknike të mesem në ekonomi ku ka merite dhe Mehmeti Mehmeti i mbylli krimet ne fillim të viteve 1950 me vrasjet në Mirdite si shpagim për vrasjen e Bardhok Bibes Mehmeti s'ka vrarë shokë të tij, madje ka nxjerrë nga burgu personalitete si Zef Mala, Petro Marko etj S'ishte ai nxites i luftes se klasave por Nexhmie Hoxha Perkrahte gjithmonë të perparuaren si fjala vjen dramen "Njollat e murme" të Minush Jeros etj Asnjë reforme vrastare si kooperativat bujqesore kampe perqendrimi, tufezimi e plot të tjera nuk kanë per ideator dhe nismetar atë por krahun politik të Clirimtares: E. Hoxhen, N. Hoxhen, R. Aline etj Mehmeti u ekzetua sepse Shqiperia po prishte ekuilibrat në Ballkan, nuk ishte më një monedhe e lehte shkembimi në Ballkan, ndaj dhe Perendimi hesht për regjimin polpotian të Hoxhes Mehmeti di të mbahet mend si shqiptari që ngau i pari traktorin e parë të markes shqiptare Kush është shqiptar do të mbetet shqiptar, kush është bir kurvi do të mbetet bir kurvi

                                 1. K
                                  Katundar joziliqar

                                  Ore kelysh krimineli babi jot donnte pushtet dhe hengri koken ndryshe do ishe fshehur diku si te tjeret

                                  1. a
                                   anti25642654censurë

                                   ske faj ja kishte lënë gjyloja me tapi enverit!!prandaj duhej vrarë gjithkush që kërcënonte,o që enveri kujtonte se i kërcënonte pushtetin!!

                                  2. G
                                   Gent

                                   Cfare ke thene ti per Mehmetin, ka thene edhe Nexhmija. Mban mend deponimet e tua ne hetuesi dhe gjyq. Ndersa sot je qytetar spanjoll ne saj te Mehmetit dhe merr pensionin e tij. Me mire hesht Bashkim se po ta botuan dosjen nuk do kesh ku te futesh.

                                   1. U
                                    Une

                                    KANIBALET !!!

                                    1. L
                                     Liria

                                     Degjenerata B. Shehu qe i dergonte gruan agjentit francez, i ka rene ne qafe kot N. Hoxhes, pasi dokumentet e poliagjentit Mehmet Shehu gjenden ne te gjitha arkivat e Londres, Parisit, Beogradit dhe Moskes. Shko atje o bastard!

                                     1. E
                                      Eshte e kote te debatosh ktu

                                      Liria , sepse ka njerez si ty ka naiv ne ate vend ,prandaj kan tallur trapin ne cdo kohe Armiqte e Shqiperise . O gje pa tru ne koke ,por arrin te imagjinoshe ti ,se per cfar jane te zote kta qe permbend zotrote se kan gjasme ne Arkiva Dokumentet te M.Sheut ? O te mjere ,o kafka boshe , ata mundet te ken disa variente dokumenta te intepretuara sipas Oreksit te tyre sa per njerin e tjetrin ,e rendesishme eshte qe ata pjellat e Djallit te ken nen kllapa trurin e nji populli kokbosh dhe t'i afrojn ate qe ata duan te degjojne ne cdo rast .sepse me pare vijn e stdujojn se cfar truri ka ky popull dhe ta dredhin ne zinxhire . E njejta metode pak a shume perdoret sot ne Kosove me Dosjet e mbushur aper Luftetaret e UCK-se jane metoda te se njejtes shkolle te Djallit por ,eshte e kote me komentu ktu me ju ,kur ju lexon trurin se sa ju peshon . Asgje nuk din Shqiptaret , e verteta eshte larg duarve te kurves plake

                                      1. v
                                       vezhguesi

                                       Liria-me bete vertet kurioz, me kete qe keni shkruar. Per te na sqaruar edhe ne te tjereve, qe nuk jemi kaq te ditur ne ceshtjen e "poliagjentit Mehmet Shehu", qe me sa duket nga deklarata juaj juve i ditkeni dokumentet e arkivave te Londres, Parisit, Beogradit dhe Moskes, a do mundeni qe ti dergoni tek TEMA, ne menyre qe me ne fund te tere te kuptojne se kush paska qene "armiku" Mehmet Shehu? Me kete do i jepni pergjigje nje pyetje qe e ka jo vetem zoti Bashkim Shehu, por edhe shumica e brezit tim, qe nuk e dine se cfare ndodhi me ish K.Minsitrin me jetegjate te Shqiperise. Pres me padurim botimin e ketyre dokumenteve, Me respekt,

                                      2. K
                                       Kamunisti 24 karatsh

                                       Hahahahah nje tuf analfabetesh funksionale qe ne fjalorin e tyre kane vetem sharje e fyerje dhe rroft Naltmadhina e tij Sali kurv Berisha,kane marre persiper te gjykojne me ato pak fara qe kane ne kaptinat e thara se kush ishte Enveri e komunizmi.Sado te ngrihen halet nuk i shembin dot malet o enuke te tredhur qzsh ne veze

                                       1. T
                                        Te denohen krimet e komunizmit

                                        Sa te informuar jane keta lexuesit e Temes!! Duket qe kane pasur goxha aktivitet gjate kohes se dulles!! Mjer populli i pafajshem e i paperlyer!! Nje grusht i vogel eshte dhe prandaj nuk ben dot perpara ky vend. 25% spiuna te sigurimit (se te tjeret kane kthyer kembet nga dielli); 50% femijet e tyre qe kane trasheguar karriget e pushteteve; 20% hajdute, trafikante e mafjoze; as 5% jemi ne te paperzier ne sistemin monist dhe te paperlyer ne post diktature!! E keqja eshte ke gjyqet e kafese!!

                                        1. x
                                         xzy

                                         Mehmeti nuk ishte agjent. Pêrkundrazi ai ishte patriot. E donte Shqipërinë. Por ishte më pragmatik se dogmatiku Enver. Nga ana tjetër ishte po aq i pamëshirshëm. Veçse ai të vriste ballë për ballë. Ndërsa Enveri i hante të gjithë pas krahëve me intriga. Vetëm një kriminel paranojak si Enver Hoxha mund të sajonte një marrëzi të tillë se Mehmeti, 35 vjet kryeministër i plotfuqishëm, na paska qënë agjent amerikan, anglez, grek sovjetik, kinez etj etj! Ai u hoq qafe veçse se filloi t'i bënte hije tiranit. Në atë kohë, pikërisht në vitin '80, lebërit ia nisën me iso siç e kishin zakon: "Me Enver dhe me Mehmet, eeeee"! Citatet e Mehmetit filluan të zejnê vend në muret e reparteve ushtarake. Këtë Enveri nuk mund ta pranonte. Për këtë arsye ai dhe shërbêtorêt e tij në Byronë Politike e akuzuan Mehmetin për "dualizëm"! Prandaj Enferri zgjodhi Ramizin e butë dhe frikacak si zëvendësues, me qëllim që ylli i tij të shkëlqente parreshtur dhe që familja e tij të ishte gjithmonë në majë. Por u gabua. Siç u gabua vetë Ramizi më vonë kur vuri Berishên në krye të PD-së!

                                         1. p
                                          per tru shperlaret

                                          Per komentuesin ...(anti censhurre ) me komentin tend tregon qe je komentuesi ma tru pjerllur qe ka komentuar ne gazeten Tema . Enveri i vrau shoket per te miren e popullit ??!!

                                          1. t
                                           taso kume

                                           Hijenat e vjetra ben çfar ben vdiqen , po hijenave qe jan sot ,te paret te vrisnin ne emer te popullit, keta sot vene bandat dhe vrasin ne emer te parase ose te afrojne KAFEN Ruse qe vdes nga luçemia, po ti tronditesh themelet e korupsjonit nuk ka ndryshuar aszgje ne psikollogji .

                                           1. t
                                            taso kume

                                            Hijenat e vjetra ben çfar ben vdiqen , po hijenave qe jan sot ,te paret te vrisnin ne emer te popullit, keta sot vene bandat dhe vrasin ne emer te parase ose te afrojne KAFEN Ruse qe vdes nga luçemia, po ti tronditesh themelet e korupsjonit nuk ka ndryshuar aszgje ne psikollogji .

                                            1. V
                                             Viktima

                                             @@Taso Kume Spiuni ik o Sekretar i Partise, dhe mos na Shite Morale se ti je Pjelle e Qeverisjes ne ate Sistem..ti ke Denuar shoket e tu..lol

                                            2. S
                                             Ska

                                             Enveri kishte dy "qen" besnike: Mehmet Shehun dhe Hysni Kapon. Ishin ata qe e mbeshteten me besnikeri ne luften kundr Hrushovit, se pendryshe Liri Belishova dhe Koco Tashko do te benin cmos qe Shqiperisa te mbetej ne Kampin Sovjetik. Mehmeti ishte aq besnik sa shkroi qe per partine (nenkupto Enverin) jap dhe jeten dhe vertet e dha ate, pasi Enveri i refuzoit takimin koke me koke naten para vetvrasjes. Kjo esht me arsyeshme pse Mehmeti vrau vehten , kurse te tjerat jane me shume sajime. Asnjeri nuk mund te thote cdo te ndothte me Shqiperine ne qofte se Mehmeti do behej i pari pas vdekjes se Enverit, por ai do t'i qendronte me besnikerisht se Ramis Alia dogmes enveriane.

                                             1. J
                                              Ju kam dhjerre komentet tuaja patriot leshi.

                                              O koqe bashkeatdhetare qe doni te dilni me komentet tuaja se kush eshte me i flakti dhe i zgjuari i mencuri a patrioti.Keto artikuj jane si puna e asaj qe hedh budallai nje gur ne lume dhe mijra debila se gjejne dot.Akoma ju bole me te kaluaren?Nuk them se sduhet pare por ky eshte teprim egzagjerim eshte si nje turbullire qe te pengon te shohesh se cndodh sot ne kete vend te pjerdhur.Ketu eshte per vene kujen ju ktheheni pas sepse Bashkimi ne i paska kerkuar llogari Nexhmijes a pika qe sju bie kjo eshte ajo qe ju shqeteson?Ajo kohe iku shikoni te sotmen cfare duhet te bejme tani kjo eshte ajo qe duhet te na prokupoj.

                                              1. p
                                               per tru shperlaret

                                               Pika te bjere ty qe deshiron te fshehesh te kaluaren e hillur 45 vjecare anti shqipetare te drejtuar nga nje njeri gjakatare , kjofte largu Enver ...

                                               Lini një Përgjigje