Greqia po eksporton më shumë energji elektrike drejt Shqipërisë

29 Gusht 2022, 19:09Ekonomia TEMA

Greqia po eksporton më shumë energji elektrike drejt

Eksportet e energjisë elektrike nga Greqia drejt fqinjëve të saj gjatë muajit korrik janë rritur.

Duket se në këtë kohë krize Greqia është kthyer në një eksportues neto të energjisë elektrike ndërkohë që tradicionalisht është një importues neto.

Ajo nuk po përballet me probleme me prodhimin dhe ende importon gaz relativisht të lirë rus dhe ngarkesa LNG.

Greqia eksportoi mbi 500 GWh në korrik, me 351 GWh në Itali, 253 GWh në Shqipëri dhe 184 GWh në Maqedoninë Veriore.

Flukset natyrore të eksporteve u rritën me 976% krahasuar me muajin korrespondues të vitit të kaluar, duke qenë se më parë ishin shumë të ulëta.

Sipas rregullave të tregut, energjia elektrike rrjedh nga tregjet më të përballueshme në ato më të shtrenjta.

Prandaj, tregtarët e energjisë tani mund të përfitojnë nga një çmim më i ulët në Greqi dhe ta shesin atë kudo që çmimi është më i lartë.

Greqia po arrin të mbajë çmimin e saj të energjisë me shumicë më të ulët se Italia.

Rezultati është se eksportet greke drejt Italisë dhe anasjelltas janë reduktuar në zero gjatë kësaj kohe.

Duke qenë se Italia është e prekur drejtpërdrejt nga rritja e çmimeve të energjisë elektrike në Francë, Greqia e ka çmimin e energjisë me shumicë më të ulët se ajo.

Ndryshimi në çmimet e tregut çon në më shumë eksporte.

Ballkani Perëndimor është më i ekspozuar ndaj çmimeve të larta italiane, prandaj po importojnë energji elektrike greke.

Kjo ishte veçanërisht e dukshme në 26 dhe 27 gusht, kur Italia dhe Greqia kishin një diferencë të madhe prej 300 euro/MWh në çmimet e tyre përkatëse.

Balkan Green Energy

1 Komente

  1. K
    Këshilltari Presidentit BEGAJ

    Sot qeveria të kërkoj lekë nga banka botërore ose FMN, vetëm për të paguar rrogat dhe shlyer importin e sendeve esentiale, ku do ishte mirë që projektet modernizuese të ngriheshin për 5 vite, deri sa të kaloj kjo kriz pandemie dhe destabilizimi në kontinent.

    Lini një Përgjigje