Bordi i Transparencës publikon çmimet e reja, rritet çmimi i karburantit

27 Gusht 2022, 13:28Ekonomia TEMA

Bordi i Transparencës publikon çmimet e reja, rritet çmimi i

Bordi i Transparencës ka publikuar çmimet e reja për tregtimin e karburanteve në vend. Nafta ka pësuar sërish rritje, ku sipas bordit do të shitet 248 lekë/litri.

Benzina do të shitet me 201 lekë për litër nga 205 që ishte ndërsa gazi do të shitet me 79 lekë për litër nga 78 që ishte më parë.

Ndërkaq, vendimet e Bordit të Transparencës hyjnë në fuqi menjëherë dhe janë të vlefshme deri në mbledhjen e radhës.


Njoftimi i plotë: 

Vendimet e Bordi i Transparencës në datë 27 Gusht 2022, janë si rezultat i rritjes së çmimeve në bursën Platts Mediteran ku benzina ështe ulur me -33$/ton dhe Gazoili është rritur me + 75 $/ton nga data 22.08.2022

Si rrjedhojë çmimet e vendosura janë :


Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gasoil i standardit SSH EN 590 të jetë jo më shumë se 248 lekë/litri, ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 236 lekë/litër.
Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit benzinë e standardit SSH EN të jetë jo më shumë se 201 lekë/litri,ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 189 lekë/litër.
Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gaz, të jetë 79 lekë/litri me pakicë dhe i shitjes me shumicë 67 lekë/litër për automjetet.
( Shënim: çmimi i shitjes për gazin e lëngshëm të automjeteve do të jetë çmimi i furnizimit në stacionet e furnizimit në pikat e karburanteve, ndërkohë që në pikat e tjera për konsumatorët familjarë dhe industrial çmimi nuk duhet të përfshijë akcizën).

Çmimet e caktuara nga Bordi do të hynë në fuqi sot datë 27 Gusht ora 18.00 p.m dhe do të jenë të vlefshme deri në mbledhjen e ardhshme të bordit ku do të pasqyrohen ndryshimet e çmimeve të shitjes.

Bordi i transparencës që ne krijimin e tij i është përmbajtur me përpikëmëri në vendimet e tij lëvizjes së bursës Plats të Mesdheut për gazoilin,benzinën, si dhe faturave zyrtare të operatoreve.

Ministira e Financës ndjen detyrimin të sqaroj opinionin publik se jo çdo lëvizje e bursës së naftës bruto reflektohet në të njëjtën kohë dhe në të njejtën masë në bursen e gazoilit dhe benzinës.

Theksojmë se Bordi nuk cakton çmimet e naftës Bruto, por të gazoilit, benzinës dhe gazit të lëngshëm sipas standardeve të përcaktuara në Aktin Normativ.

Bordi ka caktuar vetëm marzhet bruto maksimale për shitjen me shumicë dhe pakicë, me të cilat operatorët duhet të mbulojnë të gjitha shpenzimet operative.
Pra, vendimet që merr bordi dhe ndryshimi i çmimeve të shitjes lidhet vetem me ndryshimet në bursën Platz të mezdheut për gazoilin dhe benzinës, pra jo të bursës së naftës bruto, si dhe në lëvizjen e kursit të dollarit.

Gjithë elementët e tjerë që formojnë çmimin janë fikse dhe për këto bordi nuk merr vendim.

Ministria e Financave dhe Ekonomisë është e angazhuar në mbrojtje të interesave të konsumatorëve shqipëtar dhe ruajtjes së parimeve të konkurencës së ndershme në treg.

Situata që po kalojmë nuk është zakonte, ndaj dhe vendimet që marrim, vijnë si përgjigje e zhvillimeve të ekonomisë vendase por edhe e levizjeve të tregjeve ndërkombetare.

Tërheqim vëmendjen e çdo operatori të shitjes me shumicë dhe pakicë të nënprodukteve të naftës mbi detyrimin e zbatimit të këtëj vendimi.

Në rast të shkeljeve të konstatuara nga operatorë të ndryshëm do të vendoset pezullimi i aktivitetit.

Jemi në monitorim të vazhdueshëm të ecurisë së bursave, me qëllim reagimin sa më të shpejtë

3 Komente

 1. A
  Accidentally_genius

  Rritw o rrite , rrite ..qija dhe te vdekurit shqipetareve..e meritojne plotesisht..je i vetmi qe ju qi motrat e ca ju mban dera shqiptareve e vetem te falenderojne..per kete te respektoj edkar rama..nxiuja jeten ..beji te luten per vdekjen..tju duket vdekja me e embel se jeta..ste kam votuar kurre..te premtoj..se kete radhe do te votoj me shpirt. Te premtoj edvin kristaq rama..do te votoj

  1. R
   Raimond vlonjati

   Ne gjithe Boten cmimi i karburantit eshte ulur ne maksimum, ndersa hajduti Kryeminister ne Shqiperi bent e kunderten Ju mori shpirtin ky hajdut i pameshireshem, ju nxiu jeten ky spiun i Serbise se Vucicit Ngrihuni ne protesta, kunder ketij kryeministri hajduti te qelbur se po ju merr jeten nga babezia qe ka ne te vjedhur

  2. S
   Shqipëtar!

   Nuk është bord transparence, por bord “turbulence”?!! Nuk pasqyron asnjëherë vlerën reale të tregut, ose më mirë “pasqyron” vetëm vlerat maksimale, edhe kur ka “pikjata” në tregun global?!! Por Shqiptarët janë mësuar më zhvatje????!!!

   Lini një Përgjigje