Nis puna, si do të kontrollohen “të pasurit” e vendit?

23 Janar 2023, 12:29Ekonomia TEMA

Nis puna, si do të kontrollohen “të pasurit” e vendit?

Përgjatë këtij viti, Ministria e Financave në bashkëpunim me institucione të tjera do të nisë aksionin për kontrollin e “të pasurve” në vend, duke bërë një rakordim midis asaj që deklarojnë dhe asteve reale që disponojnë apo stilit të jetës.

Ky paralajmërim është bërë një vit më parë nga Ministrja e Financave në nisje të aksionit antiinformalitet dhe do të vihet në jetë këtë vit. Referuar draftit të reformave ekonomike 2023-2025, thuhet se ndër aktivitetet e planifikuara gjatë 2023-shit kundër informalitetit, do të jetë zbatimi i një programi përmbushjeje për individët më të pasur.

Për këtë qëllim është hartuar edhe strategjia e përmbushjes 3-vjeçare. Ndërkohë, për vitin 2024, qeveria parashikon të shkojë edhe më tej me këtë qëllim, duke kaluar kufijtë e Shqipërisë, përmes “detektimit të ardhurave globale të padeklaruara nga tatimpaguesit dhe individët, nëpërmjet shkëmbimit automatik të informacionit mbi llogaritë financiare, sipas Standardit të Raportimit të Përbashkët të OECD-së. Ky informacion do përdorët nga ana e strukturave të Administratës Tatimore në zbatim të detyrave të tyre.

“Duke marrë në konsideratë hendekun e TVSH-së si dhe mospërputhjet e të dhënave, mbledhjen e të dhënave dhe administrimin e mire të tyre, ndërtimi i një Data Warehouse (si një nga rekomandimet e FMN-së) me të dhëna të centralizuara, të menaxhuara nga vetëm një burim, bëhet një hap i madh përpara në lidhje me luftën kundër informalitetit”, thuhet në dokument.

Ndërsa në vitin 2025, planifikohet ndërtimi i Regjistrit të Aseteve të Tatimpaguesve (te tundshme & patundshme), me qëllim vlerësimin real të pasurive të tatimpaguesve, duke ndërtuar një sistem për verifikimin dhe ndjekjen e të ardhurave të tatimpaguesve, kontrollin e plotë të pagesave të bëra mbi taksat e pasurisë.(Elisabeta Dosku)

4 Komente

 1. k
  k

  Këta degjenerata kërkojnë eskamotaxhe abstrakte për të mashtruar opinioni ndërkombëtar dhe do kapin ndonjë fukara që ka shitur ndonjë copë tokë që t'ja vjedhin në bashkëpunim me prokurorinë,policinë dhe politikën.Pasuritë i keni në parlament,hipoteka dhe banka. Përse shkoni i kërkoni tek stacioni i trenit që nuk ekziston ? Shtet degjeneratë,politikë e degraduar,drejtësi e korruptuar dhe kriminale.

  1. V
   Vari...k.....perradha ..

   Mbas 32 viteve ,cfare ishte per tu mare (vjedhur ) dhe manipuluar per tu bere Miliardere , U bene hyzmet ata qe sote Jane Miliardere neper Bankat dhe poshte dyshekeve apo bodrumeve te fshur... Meqenese akoma ka shume Variante per tu bere Miliardere. ! Si Ajo pastruesja psh me Burri ish Polic....qe ishte i.ndershem...se ishte i denuar Politik... Shqiperia veshtire te hapi syte,,,flase per shtresat qe nuk Kane mundesi te kalojne muajn...me te ardhurat qe Kane....pervece Spiunit. Ilir apoe Komunistit Sali me Grupin Ciftelia....

  2. C
   CEKANI

   zoti K ka dhene pergjigje te sakte.Ju keni kopen me ujqer ne parliament kerkoni gjurmet.Bravo per zgjuaresine dhe mencurin qe keni.

   Lini një Përgjigje