Cili vend pritet të jetë “Arabia Saudite” e epokës së makinave elektrike?

15 Janar 2023, 17:10Ekonomia TEMA

 

Cili vend pritet të jetë “Arabia Saudite” e epokës

Me më shumë se gjysmë miliardë telefona inteligjentë të rinj që shiten çdo vit në mbarë botën dhe pothuajse një miliard pajisje inteligjente që prodhohen, nevoja për lloje të ndryshme të baterive të rikarikueshme po rritet vazhdimisht. Kësaj duhet t’i shtohen miliona pajisje të tjera që përdorin bateri – laptopë, foto dhe video kamera dhe një numër në rritje i pajisjeve “Internet of Things” (IoT) në shtëpi inteligjente.

Në të ardhmen e afërt, është planifikuar një kalim i plotë nga automjetet aktuale në automjetet elektrike – Bashkimi Evropian, SHBA dhe disa vende të tjera madje kanë një kornizë kohore prej 10 deri në 15 vjet, pas së cilës të gjitha automjetet e reja do të duhet të jenë elektrike. E gjithë kjo në praktikë nënkupton një presion të madh në industrinë e baterive, si dhe një kërkesë në rritje për lëndët e para të nevojshme për prodhimin e tyre.

Në fund të viteve 1990, popullariteti në rritje i telefonave celularë dhe numri i tyre në rritje solli në pah problemin e baterive të rikarikueshme. Zgjidhjet e mëparshme bazoheshin në teknologjinë që ekzistonte në vitet shtatëdhjetë – bateri metal-hidride dhe nikel-metal-hidride (NiCd). Bazuar në reaksionin kimik të nikelit dhe kadmiumit, ato ishin relativisht të vogla (për atë kohë), por gjithashtu kishin një problem të madh – kullonin shpejt dhe u desh një kohë relativisht e gjatë për t’i rimbushur. Ky nuk ishte problem me mjete të ndryshme, bateri shtëpiake apo pajisje fotografike, por kur bëhej fjalë për celularët, kjo teknologji ishte thjesht shumë e ngadaltë. Gjithashtu, në një kohë të shkurtër, telefonat morën gjithnjë e më shumë funksione, si luajtës muzikor, ekrane me ngjyra dhe kamera, dhe disa nga modelet e celularëve mund të funksiononin vetëm për rreth dhjetë orë me një karikim të vetëm. Edhe pse prodhuesit ofruan bateri rezervë si aksesorë, kjo vetëm sa e komplikoi përdorimin e telefonit. Ishte e qartë se duhej gjetur një teknologji e re për prodhimin e baterive.

Zgjidhja u gjet në teknologjinë më parë pak të njohur të “Li-Ion”, bateritë litium-jon. Ato mund të jenë shumë më të vogla se paraardhësit e tyre dhe të kenë një “densitet karikimi” shumë më të lartë, e cila është një njësi që përshkruan se sa efikase është në të vërtetë bateria. Ndërsa me bateritë nikel-kadmium (NiCd) ishte ndërmjet 60 dhe 70 për qind, me bateritë litium-jon kjo shifër është kryesisht mbi 90 për qind, që në praktikë do të thotë pothuajse dy herë më shumë jetëgjatësi e baterisë.

Struktura kimike ishte gjithashtu mjaft e ndryshme dhe më e ndërlikuar – përbërësit e brendshëm të baterisë përbëheshin nga oksid litium kobalt, litium fosfat hekuri ose oksid mangani. Gjithashtu, disa pjesë janë bërë prej grafit ose karboni. Në një kohë të shkurtër, bateritë litium-jon u bënë standardi në industrinë e telefonave celularë (telefoni i parë i prodhuar gjerësisht me një bateri të tillë ishte Nokia 3310), si dhe në laptopë. Me këto bateri të reja, telefonat ishin më të lehtë dhe më të vegjël për 30 deri në 50 për qind, ndërsa laptopët reduktuan peshën e tyre me më shumë se 65 për qind.

Në mesin e viteve 2000, pati një krizë të madhe në furnizimin me lëndë të para, kryesisht litium dhe kobalt. Zgjidhja u gjet në kontinentin afrikan, nga ku deri atëherë kishin ardhur më shumë se dy të tretat e kobaltit. Edhe pse disa vende të Afrikës Qendrore kanë miniera kobalti, nikel dhe kadmiumi (pothuajse të gjitha në pronësi të huaj), rajoni Katanga i Kongos do të rezultojë të jetë depozitimi më i madh i kobaltit në botë. Disa vlerësime të Kombeve të Bashkuara thonë se më shumë se 40 për qind e kobaltit të disponueshëm në botë për përpunim ndodhet në këtë zonë, ndërsa Shoqëria Gjeologjike Britanike deklaron një përqindje pak më të ulët – rreth 34 për qind. Në çdo rast, besohet se praktikisht çdo smartphone, tablet, laptop apo pajisje tjetër me bateri të ringarkueshme ka kobalt me ​​origjinë nga Kongoja.

Në vitin 2010, kjo “pasuri e padyshimtë” çoi në shfaqjen masive të “minatorëve autodidakt”. Janë emërtuar kështu sepse kanë vetëm vegla bujqësore apo lopata si pajisje dhe praktikisht asgjë për sa i përket trajnimit dhe njohurive rreth minierave. Për fat të mirë (ose për fat të keq), kobalti është aq i zakonshëm në Kongo saqë duhet të gërmoni vetëm gjysmë metri për të hasur në një mineral me pamje shumë specifike. Kombet e Bashkuara dhe organizata Oxfam vlerësojnë se ka të paktën 100,000 “minatorë amatorë” të tillë dhe numri real është sigurisht disa herë më i lartë. Disa janë gjithashtu “me fat” që nxjerrin mineral kobalti praktikisht në oborrin e shtëpisë ose afër fshatit të tyre.

Për shkak të kësaj, si dhe për shkak të dekadave të luftës civile dhe varfërisë së madhe, nuk është e pazakontë që fëmijët deri në 10 vjeç, së bashku me familjet e tyre, të merren me miniera. Më tej, mineralin ua shesin blerësve të ndryshëm vendas, të cilët më tej ua shesin kompanive gjithnjë e më të mëdha për përpunim të mëtejshëm. Kobalti i pastër më pas eksportohet në mbarë botën për t’u përdorur në industrinë e elektronikës.

“Minatorët e mirë” fitojnë nga dy deri në pesë dollarë në ditë, dhe më të mirët deri në 10 dollarë. Nga ana tjetër, rishitësit fitojnë shumë më tepër, nga pesë deri në tetë mijë dollarë në muaj, që është një pasuri e vërtetë në Kongo.

Është e vetëkuptueshme se praktikisht nuk ka kufizime apo rregulla kur bëhet fjalë për “miniera amatore” – të gjithë gërmojnë atje ku mendojnë se duhet, gjë që shumë shpesh çon në konflikte. Gjithashtu nuk ka mbrojtje në punë, megjithëse kobalti është një metal toksik. Helmimi më i rrezikshëm i kobaltit është thithja e grimcave të tij, gjë që ndodh në miniera. Ndonëse nevojiten doza shumë të mëdha, gërmimet dhe thithja e grimcave të dëmshme me muaj të tërë çojnë në probleme neurologjike, më pas probleme me gjakun, gjendrën tiroide dhe në fund humbje të shikimit dhe dëgjimit. Autoritetet kongoleze janë shumë të vetëdijshme për këtë problem, por praktikisht asgjë nuk po bëhet në terren – industria minerare është e vetmja industri e zhvilluar në vend dhe ata e quajnë këtë “miniera etike”.

Të dhënat e Bankës Botërore tregojnë se Kongo është ndër pesë vendet më të varfra në botë dhe se më shumë se gjysma e qytetarëve kanë më pak se dy dollarë në ditë, ndërsa një e pesta e tyre jetojnë në varfëri absolute. Gjithashtu, pasojat e luftës civile, e cila përfundoi në vitin 2003, ndjehen edhe sot, dhe ndryshimi i parë demokratik i qeverisë ndodhi vetëm në vitin 2019.

Një problem që askush nuk dëshiron ta zgjidhë

Edhe pse pothuajse të gjitha kompanitë kryesore të teknologjisë në botë deklarojnë se nuk kanë informacion se nga vijnë lëndët e para për produktet e tyre dhe deklarojnë se në fakt ky është një problem i “palëve të treta dhe prodhuesve të komponentëve elektronikë më të vegjël”, është e qartë se askush dikush dëshiron të humbasë pozicionin e tij në këtë treg jashtëzakonisht fitimprurës. Nga 20 kompanitë më të mëdha në botë, 14 prej tyre janë të përfshira drejtpërdrejt ose tërthorazi në zhvillimin e teknologjisë dhe produkteve të IT.

Kompania Apple, e njohur për produktet e saj iPhone dhe Mac, ndaloi blerjen e pjesëve nga “Zhejiang Huayou” në vitin 2017, pasi mësoi se kjo kompani kineze i blen lëndët e para direkt “në tokë” në Kongo.

Megjithëse Apple është një prodhues i madh, mbetet një gamë e tërë prodhuesish të tjerë të smartfonëve dhe kompjuterëve, të cilët në përgjithësi mbrojnë lëndët e para me burim etik – në teori. Praktikisht, përveç rritjes së garantuar të kërkesës për pajisje elektronike çdo vit, nuk është e lehtë të thyesh këtë “varg përfitimi”.

Bashkimi Evropian ka plane të detyrojë të gjithë prodhuesit e makinave elektrike që të respektojnë një sërë rregulloresh ESG deri në vitin 2025 që parashikojnë menaxhim të përgjegjshëm dhe të qëndrueshëm të lëndëve të para, si dhe produkteve të gatshme.

Është gjithashtu interesante që vendet e ardhshme që eksportojnë kobalt – Rusia, Australia, Kuba dhe Filipinet – së bashku kanë vetëm 30 deri në 40 për qind të prodhimit të Kongos. Kobalti prodhohet gjithashtu në sasi më të vogla në Kanada, Madagaskar dhe Papua Guinenë e Re.

Kompania e bursës “Alliance Bernstein” e quajti Kongon “Arabinë Saudite të epokës së makinave elektrike”. Nëse kjo pasuri natyrore do të jetë një përfitim për qytetarët e saj, mbetet për t’u parë. /tesheshi.com/

Lini një Përgjigje