Si ky dimër i butë po ul çmimet e gazit në Evropë

6 Janar 2023, 09:42Ekonomia TEMA

Si ky dimër i butë po ul çmimet e gazit në Evropë

Çmimet e gazit në bursën referente evropiane, TTF holandeze, ranë në ditët e para të vitit të ri në nivelin më të ulët që nga fundi i janarit të vitit të kaluar.

Çmimet e gazit në bursën referente europiane, TTF holandeze, ranë në ditët e para të vitit të ri në nivelin më të ulët që nga fundi i janarit të vitit të kaluar falë një dimri të butë që uli konsumin dhe magazinave të plota.

Të mërkurën pas mesditës, gazi u tregtua në kontrata të së ardhmes në TTF me një çmim prej 68,96 euro për megavat orë. Mëngjesin e sotëm ai ra shkurt në 67 euro, niveli më i ulët që nga fundi i janarit të paraluftës 2022. Pushtimi rus i Ukrainës filloi më 24 shkurt.

Aktualisht është më shumë se gjysma më e ulët se sa ishte në fillim të dhjetorit.

TTF është një shkëmbim virtual gazi, i themeluar në 2003. Lulëzoi pas liberalizimit të tregut evropian të gazit dhe falë tregtisë së gazit të lëngshëm, uzurpoi titullin e tregut evropian referues nga NBD britanike.

Në fund të gushtit, çmimi i gazit në TTF arriti një rekord prej 345 euro për megavat-orë, pasi Rusia uli ndjeshëm furnizimet për shkak të punimeve të mirëmbajtjes së tubacionit.

Çmimi u forcua sërish dukshëm në fund të shtatorit, pas pezullimit të dërgesave të gazit rus për shkak të dëmtimit të tubacioneve të gazit North Stream 1 dhe North Stream 2 në shpërthime, shkaku i të cilave ende nuk është bërë i ditur.

Qeveritë evropiane i atribuan ato për sabotim, dhe Danimarka, Gjermania dhe Norvegjia kryen hetime, por nuk i publikuan rezultatet.

Rënia e çmimit të gazit në bursën holandeze që nga fillimi i dhjetorit shoqërohet me një dimër jashtëzakonisht të butë në Evropë, i cili ul kërkesën, por edhe për faktin e magazinave plot. Qeveritë i mbushën në verë, kur çmimet ishin mbi 100 euro për megavat-orë për shkak të frikës së furnizimit.

Lini një Përgjigje