80% e të punësuarve preken nga Inteligjenca Artificiale – Publikohet lista e profesioneve më të “zëvendësueshme”

24 Mars 2023, 12:10Hi-Tech TEMA

80% e të punësuarve preken nga Inteligjenca Artificiale –

OpenAI, kompania që qëndron pas chatbot-it të njohur ChatGPT, ka bërë publike shifrat për ekspozimin e punëve të ndryshme ndaj inteligjencës artificiale dhe këto shifra janë të habitshme. Duke përdorur modelin e tij më të fundit të gjuhës së mësimit të makinerive, GPT-4 të lëshuar së fundmi, si dhe ekspertizën njerëzore, studiuesit analizuan pasojat e mundshme të modeleve gjuhësore në profesionet brenda tregut të punës në SHBA.

Ndërsa studiuesit theksojnë se dokumenti nuk është një parashikim, ata zbuluan se rreth 80% e fuqisë punëtore në SHBA mund të kenë të paktën 10% të detyrave të tyre të punës të prekura nga GPT-të, ose Transformatorët e Trajnuar Paraprakisht.

Rreth 19% e punonjësve ndërkohë mund të kenë të paktën 50% të detyrave të tyre të prekura. Punimi, autor i të cilit është OpenAI, OpenResearch dhe Universiteti i Pensilvanisë, shqyrton “ekspozimin” e detyrave të punës ndaj inteligjencës artificiale “pa dallim midis efekteve të rritjes, ose zhvendosjes së punës”.

Studiuesit e përkufizuan “ekspozimin” si masiv nëse qasja në një sistem të pajisur me GPT mund të zvogëlojë kohën që i duhet një njeriu për të kryer një detyrë specifike pune me të paktën 50%.

Për studimin, ekspertët njerëzorë dhe inteligjenca artificiale ​​përpunuan veçmas ekspozimin e profesioneve të ndryshme. Modeli i gjuhës etiketoi 86 vende pune si “plotësisht të ekspozuara”. Ekspozimi i plotë nuk do të thotë që detyrat mund të automatizohen plotësisht nga këto teknologji, siç vërejnë autorët, por ata vlerësojnë se GPT-të mund t’u kursejnë punonjësve “një kohë të konsiderueshme duke kryer një pjesë të madhe të detyrave të tyre”.

Ekspertët etiketuan 15 profesione si plotësisht të ekspozuara, ndërsa modeli i gjuhës etiketoi 86 si plotësisht të ekspozuara. Profesionet që njerëzit specifikuan si 100% të ekspozuara janë matematicienët, punonjësit e taksave, analistët financiarë, shkrimtarët dhe dizajnues të faqeve të uebit dhe ata dixhitalë.

1 Komente

  1. B
    Baliu

    Dikur ndoshta dikush ka thene se librat do ti zevendesojne shum profesione! Dihet se kjo nuk ka ndodhur. E njejta gje vlene edhe per AI. AI do te jet thjesht libri modern i njeriut.

    Lini një Përgjigje