Pse besojmë në fenomene paranormale dhe fantazma?

21 Nëntor 2022, 17:41Lifestyle TEMA

Pse besojmë në fenomene paranormale dhe fantazma?

Nëse shumë njerëz besojnë ende në të mbinatyrshmen dhe në fantazma, është faji i të menduarit arkaik. Këtë pohon psikologu Christopher French i Universitetit Goldsmiths në Londër. Sipas teorisë së tij, mijëvjeçarët e evolucionit e kanë farkëtuar trurin në mënyrë që ai i konsideron të besueshëm edhe shpirtrat që ngrihen lart, vetëm për t’i dhënë një shpjegim asaj që sheh.

Ne jemi të aftë për dy lloje të të menduarit, atë reaktiv për të marrë vendime aty për aty dhe atë të arsyetuar, që kërkon kohë. Për aq sa mund ta konsiderojmë veten qenie racionale, metoda jonë e preferuar është e para, sepse është ajo që na ka lejuar të mbijetojmë si specie.

Tendenca për të parë lidhjet mes gjërave edhe nëse ato nuk ekzistojnë, për shkak të nevojës krejtësisht njerëzore, për të gjetur gjithmonë shkakun për atë që po ndodh dhe pareidolia, pra predispozicioni për të njohur fytyrat ose objektet në gjëra (si p.sh. kafshët në retë në qiell), rezultati është se kur nuk duket të ketë një arsye logjike për diçka që shohim ose dëgjojmë, nga një hije në mur deri në një zhurmë në papafingo, ne besojmë në paranormale për ta gjetur atë.

1 Komente

  1. M
    Muzcë

    Dëshmorët reve . Një fllad Botiçeli kur shohim retë . Krisathët shpërthyen . Dikur , të vjetrit pasuan gojdhanat , flisnin për Orët Zanën , Uranin , Neptunin . U vun'emra si zila bekesh e thoshin : kije në nu , ose : mos e shiko hënën ciflëtho ( , është e ligë . Unë , i vogël , s'di të tjerët , e shihja me bisht të syrit në krahët e sime gjishe . E , çiçaja ime ( gjyshja) më vinte buzët mbi vetull e humbiste derisa më mbylleshin qëpallat duke e parë atë bukuri . Parakalim resh ditën , e hëna , e nëna , kurrë nuk më foli , as retë nuk folën as flasin , mugon ca ditë , hëna si dhe retë por pritja është teka e saj më e ëmbël (* . Por mua , akoma më mungon edhe kur ka tekat e bukura hënë , por aspak pa më munduar . Një fëmijë më pyet një herë në Borsh : cila është frika jote më e madhe , i them - të zgjohem një ditë e të më thonë që hëna u shua . Po , pse me thotë e qeshi me të atin e vërsnikët e tij , - po ja i them ,- as dallgë s'do kish , as të mbjella e as të korra s'do shihnim më ...ö Nota bene..nuk torra kësaj rradhe , tarra ca gjethe trëndafili , një gjëmb më gjakosi , e të rinj sytha po çelnin . Gjaku m'ishte i kuq akoma , aroma e trëndafilit , një fllad i përplotë i pa tekë , një bardhësi e pastër , si t'ish një arom'hënore safifine .

    Lini një Përgjigje