Taulant Balla: Të ndalojmë ndërhyrjet e huaja në proceset zgjedhore

2 Dhjetor 2022, 13:51Politika TEMA

 

Taulant Balla: Të ndalojmë ndërhyrjet e huaja në proceset

 

Kryetari i grupit parlamentar të Partisë Socialiste, Taulant Balla u shpreh sot se samiti i 6 dhjetorit BE-Ballkani Perëndimor në Tiranë do të jetë një mundësi për të diskutuar veprimet e koordinuara për çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes, të cilat janë bërë edhe më të rëndësishme në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës.

Kjo, sipas tij, përfshin gjithashtu luftimin e fenomenit të dezinformimit dhe përmirësimin e sigurisë kolektive kibernetike.

“Demokracia është e kërcënuar kudo në Europë, edhe në Shqipëri, nga dezinformimi dhe lajmet e rreme, të cilat amplifikohen edhe më shumë kur afrohen proceset zgjedhore. Ndërhyrjet e huaja në zgjedhje mund të marrin forma të ndryshme përfshirë fushatat e dezinformimit në mediet sociale për të ndikuar opinionin publik, sulmet kibernetike që synojnë infrastrukturën kritike në lidhje me shërbimet publike, mbështetjen e drejtpërdrejtë dhe jo të drejtpërdrejtë financiare të aktorëve politikë”, tha Balla.

Sipas tij, “Rusia është e përfshirë prej kohësh në sulmet ndaj demokracisë në shumë vende përmes financimit të partive politike, sikurse edhe në financimin medieve apo llogarive të caktuara në rrjetet sociale, të përfshira në përhapjen e lajmeve të rreme dhe fushata dezinformimi”.

“Kujtoj se Kuvendi i Shqipërisë ka miratuar në dhjetor 2019 një Rezolutë “Për ndërhyrjet e huaja në proceset zgjedhore dhe dezinformimin në proceset demokratike kombëtare”, duke iu referuar pikërisht këtyre kërcënimeve dhe duke u kërkuar institucioneve marrjen e të gjitha masave mbrojtëse dhe parandaluese. Duhet ta adresojmë sa më shpejt këtë sfidë të madhe për demokracinë”, tha ai.

Lini një Përgjigje