A mbrojnë vaksinat bivalente kundër variantit BF.7 që po pushton Kinën?

4 Janar 2023, 10:58Shëndeti TEMA

A mbrojnë vaksinat bivalente kundër variantit BF.7 që po pushton

Në Kinë, që nga braktisja e politikës zero-COVID, emrat e varianteve të Sars-CoV2 janë rishfaqur në titujt kryesorë.


Një nënvariant i ri i familjes Omicron i quajtur BF.7 po fiton terren atje dhe duket se shkakton mjaft probleme si për shkak se vaksinat e përdorura në Kinë janë më pak efektive se ato mRna, edhe për shkak se grupet e rrezikut janë më pak të vaksinuara.

Po ashtu nuk kanë marrë vaksina bivalente.


Nënvarianti BF.7 rrjedh nga varianti Omicron që filloi të qarkullonte në vitin 2021 në Afrikën e Jugut dhe ka akumuluar disa mutacione që e bëjnë atë jashtëzakonisht infektues dhe imunoevaziv.

Por çfarë nënkuptohet me imunoevazion?

Vaksina dhe rikuperimi nxisin prodhimin e një klase të caktuar antitrupash të quajtur antitrupa neutralizues IgG. Kjo klasë e antitrupave lidhet me proteinën S të Sars-CoV2 dhe e pengon atë të lidhet me receptorin ACE2 duke bllokuar infektimin.

Kur shfaqet një variant i ri, studiuesit studiojnë aftësinë e tij për të shpëtuar nga antitrupat në laborator, se sa antitrupa nevojiten për të neutralizuar variantin.

Dhe nënvarianti BF.7 është në gjendje të shmangë totalisht serumin e subjekteve të shëruar, falë mutacioneve të shumta të grumbulluara.

BF.7 ka shumë muaj që qarkullon në Evropë, në fakt rastet e para u raportuan në Francë në fund të pranverës 2022, aktualisht është zëvendësuar me nënvariante të tjera nga familja Omicron.

Vaksinat, përveçse nxisin prodhimin e antitrupave neutralizues, ato nxisin edhe elementë të tjerë të sistemit imunitar si limfocitet T.

Limfocitet T janë qeliza të sistemit imunitar që funksionojnë si snajperë të vërtetë të specializuar në identifikimin dhe shkatërrimin e patogjenëve.

Ndryshe nga antitrupat neutralizues IgG, njohin një repertor shumë më të gjerë të elementeve të virusit, limfocitet T CD8 njohin 52 pjesë të Sars-CoV2 ndërsa limfocitet CD4 23 pjesë.

Kështu, ato janë në gjendje të njohin dhe shkatërrojnë viruset pavarësisht nga numri i lartë i mutacioneve të grumbulluara.

Popullata e limfociteve T në subjektet e moshuar ose të dobët zvogëlohet me kalimin e kohës dhe nuk ka të njëjtin efikasitet si në popullatën e re.

Njerëzit e moshuar jo vetëm që prodhojnë më pak limfocite T, por janë gjithashtu më pak “të specializuara”.

Kjo karakteristikë biologjike shpjegon pse subjektet e moshuar dhe të dobët duhet të bëjnë më shpesh përforcues vaksinash në mënyrë që të mbajnë popullatën e antitrupave dhe limfociteve T “të trajnuar”.

Në Kinë, qarkullimi i ulët i varianteve të Omicron dhe shkalla e ulët e vaksinimit nuk kontribuan në formimin e një imuniteti popullor të aftë për të kundërshtuar përhapjen e variantit BF.7.

Në laborator, nënvarianti BF.7 është në gjendje të shmangë plotësisht antitrupat e nxjerrë nga subjektet e vaksinuar.

Pavarësisht aftësisë për të shmangur antitrupat neutralizues, nënvarianti BF.7 nuk është në gjendje të shkaktojë sëmundje të rëndë te subjektet e vaksinuar dhe të shëruar pasi ato mbrohen nga limfocitet T.

Por individët e moshuar dhe të dobët duhet të përforcojnë popullatat e tyre të limfociteve T dhe antitrupave me përforcues të rregullt të vaksinave./  Marrë nga “La Stampa”, përkthyer nga “Albanian Post”.

1 Komente

  1. B
    Baliu

    Nastradinit i thyhet pasqyra rastesisht, por i vjen idea qe ti thermoj copat e saje dhe ta shes si pluhur kunder pleshtave. E fut pluhurin ne letra te mbeshtjellura, del ne treg dhe i shet te gjitha. Ne fund i thot njeri nga bleresit, po ti na trego si ta perdorim ket pluhur. Nastradini thot ti e zen pleshtin dhe ja qet pluhurin ne sy, dhe ai do te ngordhe menjeher. Ia kthen bleresi i zhgenjyer kur ta ze pleshtin nuk me duhet pluhuri fare! Perralla ne lesh, te fala prej nesh!

    Lini një Përgjigje