Ankand rekord: 92 milionë dollarë për një portret të Botticellit

29 Janar 2021, 17:14Kulturë TEMA
Ankand rekord: 92 milionë dollarë për një portret të

Një nga portretet e piktorit Sandro Botticelli, u shit në ankand për më shumë se 92 milionë dollarë në shtëpinë e ankandit Sotheby’s New York, të enjten.

Piktura e shekullit të 15-të, “Djali i ri me pikturë rrethore” u bë vepra më e shtrenjtë nga artistët e Rilindjes, që është shfaqur ndonjëherë në ankand dhe vepra më e vlefshme e shitur ndonjëherë në Sotheby’s, njoftoi shtëpia e ankandit.

Besohet se piktura është bërë në fund të viteve 1470 ose në fillim të viteve 1480.

Portreti i Botticelli-t u ble nga pronari i tij i mëparshëm në vitin 1982 për vetëm 810 000 euro.

Piktura paraqet një djalë të ri të paidentifikuar që mban një pikturë të vogël rrethore, ku shfaqet një portret fetar në miniaturë nga piktori sienez i shekullit të 14-të, Bartolomeo Bulgarini.

“Kjo pikturë duhet të konsiderohet si një ndër pikturat më të mira të Rilindjes në pronësi private”, tha kreu i departamentit të pikturës së Masterit të Sotheby’s, Christopher Apostle, në një email përpara shitjes.

Duke e faturuar veprën si “një nga portretet më domethënëse të çdo periudhe që është shfaqur ndonjëherë në ankand”, Sotheby’s fillimisht vlerësoi ofertat mbi 80 milion dollarë. Por Apostle parashikoi gjithashtu se mund të ishte shumë mirë piktura tjetër që do të kapërcente pragun e ratifikuar prej 100 milionë dollarësh”.

Sikur ta kishte bërë këtë, ajo do të ishte bërë piktura e parë që do të arrinte një shumë prej nëntë shifrash në ankand që prej “Haystacks” të Claude Monet, e cila arriti në mbi 110 milionë dollarë në vitin 2019.

Megjithëse jo aq të njohura sa kryeveprat e Botticelli si “Lindja e Venusit” dhe “Primavera”, portreti i shitur të enjten “përshkruan njeriun e Rilindjes”, tha Apostle. “Ai ka një ndjesi shumë moderne, kryesisht falë gjendjes së mahnitshme dhe mjedisit të tij”, tha ai.

I rrallë në treg

Edhe pse u festua gjatë jetës së tij, trashëgimia e Botticelli u zbeh pas vdekjes së tij në vitin 1510. Vetëm në fund të shekullit të 19-të u ringjall interesi për veprën e tij.

Botticelli i rimagjinuar

Sot, megjithatë, ai konsiderohet si një figurë kryesore në traditën e artit perëndimor. Një ekspozitë me rreth 40 nga punimet e piktorit, që pritet të hapet në shtator në Musée Jacquemart-André në Paris, është ndër shfaqjet më të pritura të artit në vitin 2021.

Botticelli prodhonte rrallë portrete, duke përqendruar pjesën më të madhe të karrierës së tij në skena fetare dhe piktura të mitologjisë klasike. Vetëm një duzinë apo më shumë dihet që kanë mbijetuar, me pothuajse të gjitha tani të gjetura në koleksionet muzeale.

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Lini një Përgjigje