"Epërsia europiane ekstreme” e Greqisë, trysnia ndaj Shqipërisë dhe akuzat pёr Republikën e Turqisë

20 Mars 2024, 10:20Blog TEMA
"Epërsia europiane ekstreme” e Greqisë, trysnia ndaj

Nga Myslim Pasha

1.“Çёshtja ‘Beleri’ zbret! Rindizet ‘Deti’!

Ndёr marrёdhёniet e fqinjёrisё, me Greqinё, dukshёm del nё pah se fqinji ynё jugor, ka shfaqur gjithёherё njё superego tё epёrme, e cila i ka dёmtuar popujt tanё tё arrijnё njё pёrkim miqёsor dhe human aq tё tё kёrkuar nё Ballkanin Perёndimor. Ёshtё fjala pёr tё kapёrxyer problemet aq tё njohura historike, qё ende nuk janё zgjidhur. Nё hullitё e sё nesёrmes dalin,  dhe po me tё njёjtёn prirje kёto marrёdhёnie acarohen duke mos dhёnё shpresё pёrmirёsimi. Kohёt e fundit. Çёshtja Beleri, me gjithё rёndёsinё e saj nuk mund ta kapёrxente dot Çёshtjen e Detit, pёr nga dimensionet e saj, si edhe pёr kёtё stёrzgjatje 15 vjeçare.Tani  ‘Deti’, del prapё nё dukje, kur shikohen dhe analizohen mёnyrat e trajtimit tё tyre. 

Kohёt e fundit pas ftohjes sё Çёshtjes ‘Beleri’, po ridel nё pah mosmarrёveshja lidhur lidhur ‘Çёshtjen e Detit’ me 15 vjet nё dallgёzim “ qё ka të bëjë me përcaktimin e zonave detare mes dy vendeve, të cilat u rishfaqën pasi Tirana u tërhoq nga marrëveshja e nënshkruar në 2009…”*) siç thonё analistёt dhe diplomatёt grekё

2.Marёveshja detare e viti 2009, rizgjohet

‘Deti i 2009-s’, nё tё vёrtetё  ishte njё dhuratё qё iu blatua Greqisё, pёr atё projekt tё pёrgatitur prej saj, tё firmosur dhe tё festuar aq pabesueshёm, nga Sali Berisha dhe qeveria e tij. Sot e kёsaj dite nuk thuhet shkoqur se Shqipёria do tё pёrmendet nё njё rast unikal, kur nё tё Drejtёn Detare Ndёrkombёtare, kjo Marrёveshje, e nismua nga tё dy palёt dhe u festua nё njё stinё mirёkuptimi. Kjo ishte, sa hap dhe mbyll sytё, se gёnjeshtra dhe mashtrimi i kanё kёmbёt e shkurtёra, çka solli skandalin, kur Oponenca ligjore e pavarur shqiptare zbuloi brenda njё nate se çfarё fshihej nё atё dokument delimitimi. Komponenti shkencor i pavarur kish hasur njё “pushtim” hapёsinor Detar nё Detin Jon tё Veriut, nё njё gjatёsi rreth 114 km, dhe tёrthore, si Det Territorial dhe Hapёsirё  Ekonomike Ekskluzive nё Ngushticёn e Otrantos, nё njё sipёrfaqe prej 350 km2. Kjo qё ndodhi, nё aspektin e Marrёdhёnieve dypalёshe ёshtё pёrgjegjёsi e Republikёs sё Shqipёrisё, kur opozita politike e saj, nuk kish arritur tё pёrcillte nё marrёveshje njё realitet tekniko ligjor tё vertetuar e provuar sipas UNCLOS-82(The United Nations Convention on the Law of the Sea)e vitit 1982.

Republika e Greqisё , pёrfitoi njё dokument tё firmosur nga Qeveria Shqiptare por tё pa kaluar nё Parlament, çka e ka bёrё qё ecuria zyrtare tё bart njё rast unik. Pala greke ka luajtur me kёtё rast tё rrallё, ndaj edhe pas 15 vjetёsh, e pёrdorin atё marrёveshje si tё mirёqёnё nё krahun e tyre, çka nuk ёshtё normale. Ky dokument delimitimi, ka brenda tij gjithё shkeljet e Ligjit tё Detit, tё cilat u vertetuan nga Gjykata Kushtetuese e Shqipёrisё qё e hodhi poshtё si Antikushtetuese. Nё negociatat e bёra midis tё dy ekipeve teknike dhe diplomatike nga pala greke ky dokument nuk ruhet vetёm si nё arkiv por si njё referim ndaj qёndrimit tё Shqipёrisё. Prandaj edhe nga ana e analistёve , studiuesёve, nёpёr mediume greke, sulmohet pala shqiptare, se “ Tirana ёshtё tёrhequr nga Marrёveshja e vitit 2009.” Kjo terminologji dhe qёndrim pёrdoret kohёt e fundit edhe nё ‘EKATHIMERINI’*) Çdo Tёrheqje qё ёshtё bёrё, bart nё vete vёrtetёsinё ligjore sipas Ligjit tё Detit, pranuar nga tё dy palёt. Mbёshtetja nё dokumentin e 2009-s ёshtё e pavёrteta, qё ia heq tё drejtёn pёrdorimit tё lojёs sё padrejtё dhe antiligjore. Kjo ёshtё baza dhe mbёshtetja kur pёrdoret referimi ndaj kёtij dokumenti qё nuk bёn gjё tjetёr veçse sjell zvarritjet e njohura. 

3. "Epërsia europiane" ekstreme*)e Greqisё dhe trysnia ndaj Shqipёrisё!

Akuzat e padrejta qё i bёhen Republikёs sё Turqisё!

Prej kёtu Greqia, po aq padrejtёsisht sulmon Republikёn e Turqisё, sikur ajo qёndron pas kёsaj “ tёrheqjeje tё Tiranёs*) “  si njё ndikim, duke e ndёrlikuar   Sigurinё Ballkanike dhe Mesdhetare tё Shqipёrisё dhe Greqisё.  Dihet qё Turqia, ka me Greqinё njё Çёshtje tё ngjashme, pёr brigjet detarё kundruall njёritjetrit, kur krahu verilindor ёshtё mё ishuj dhe platforma shkёmbore detare, ndaj dhe historikisht nga Turqia  njihet njё  Casus Belli ( akt dhe situatё provokimi, pёr gjёndje lufte)

 E vёrteta shkencore dhe Ligjore Ndёrkombёtare, diblikohet nё mёnyrё tё paskrupullt pas termave dhe dredhive . Analistё dhe politikanё grekё tё sёrёs sё lartё kohёt e fundit, e trajtojnё se “ Me shfaqje të vazhdueshme të "epërsisë europiane" ekstreme*), ne kemi pranuar të gjitha llojet e tërheqjeve e lëshimeve, sepse i kemi siguruar interesat tona në çështje të tjera. Prej vitesh kemi supozuar se ishim vetëm disa hapa nga arritja e një lloj marrëveshjeje për zonat detare, duke e lënë çështjen të zvarritet. Madje ne e mbajtëm marrëveshjen e 2009 që të mos ratifikohej nga Parlamenti i Greqisë për hir të kësaj perspektive, etj e etj*) duke iu larguar tё vёrtetёs Ligjore Ndёrkombёtare. Mund tё zbulohet po aq dukshёm, se gjatё viteve 2018, 2019 janё bёrё negociata midis tё dy ekipeve teknikё e diplomatike tё cilat nuk kanё qёnё tё tejdukshme, pёr opinionin e dyanёshёm, por ku dallohet fshehja pas ngefosjes Greke “tё epёrsisё Europiane ekstreme ”*) tё saj  pёr  trysninё e Greqisё aq megalomane duke diktuar dhe paralajmёruar pёr pasojat nё integrimet Eurpiane tё Shqipёrisё tё cilat nuk kanё vend nё trajtime tё tilla  tekniko ligjore shkencore, e ndaj nuk mund tё pranohen. Ja se si, ata po i rikthehen edhe njё herё marrёveshjes sё 2009—s*) “ duke bёrё sikur kishin mashtruar disi shqiptarёt dhe se kishin nevojё pёr njё marrёveshje tё re…” (cituar nga i njёjti shkrim)

4. Kush ishte modeli i pёrvijimit detar?Trysni serioze ndaj Tiranёs!

Flitet pёr njё ‘paradigmё’ qё nё themel dhe dukje, do t’i sillte Greqisё njё pёrfitim tё padrejtё e tё pavёrtetё, nё ‘pushtimin’ e sipёrfqeve detare, çka ёshtё kundёr UNCLOS-82 …” duke afruar kufirin midis brigjeve tё tё dy vendeve, e duke dhёnё ndikim tё plotё mbi ishujt nё çdo juridiksion. Kjo paradigmё sipas autorit*) buroka nga …vet Ligji i Detit i cili nuk mund tё konceptohet jashtё atij modeli dhe paradigme. Kёsilloj, ishujt grekё, platformat shkёmbore detare, si Othoni, Erikuza, Pleshti (shkёmbi Barketa) Serpa etj dhe vet Gjiri i Sarandёs, do tё kishin po ashtu njё peshё vlerёsimore, tё barabartё me Dheun Kontinental shqiptar qё ёshtё Antikushtetues.

“Ky ёshtё konfirmim i qendrimeve tё vjetra tё Greqisё nё zonat detare.”drejt njё absurdi tё superegos sё Greqisё. Kuptohet qartё se,sipas tyre, kudo qё tё shkojё Marrёveshja detare, tej edhe Gjykatёs sё Drejtёsisё nё Hagё, ajo, u dashka qё tё plotёsojё  synimet e Greqisё …dhe pёr kёtё “ duhet tё  ushtrohet presion serioz mbi Tiranёn”*)

Analistёt grekё dhe porsitёsit e vonuar tё veprimit dhe diktimit ndaj Shqipёrisё pёr kёtё problem, janё zbuluar qё natёn e parё tё firmёs sё tradhёtisё, nё vitin e largёt 2009. Greqia, sёrish, edhe pse Çёshtja e Detit midis tё dy vendeve, ёshtё duke shkuar nё Gjykatёn e Drejtёsisё nё Hagё, ora e fqinjёve tanё tё padrejtё dhe tё pavёrtetё, ka ngelur tek njё pazar anakronik i shёnjuar nё vitin 2009, qё nuk mund tё pёrsёritet. Sa tё mbrapshtё kanё mbetur, me kёtё logjikё, sa tё padrejtё, nё skenёn ballkanike e po kёshtu me trazim, nё gjeohapёsirat detare Mesdhetare. Akuzohet Republika e Turqisё, sikur ajo qёndron pas Shqipёrisё, dhe se tё dy shtetet,  anёtarё tё NATO-s, ndёrtokan situata me intriga, ndaj shteteve dhe kombeve tё tjera , kjo mbetet vetёm njё fantazmё e rrezikshme, jo vetёm nё gjeohapёsirёn Ballkanike.

Ёshtё shumё anakronike por edhe me njё regjisurё groteske si tё nxjerrёsh dhjamё nga pleshti…duke bёrё pretendime qesharake se “pёr Greqinё ёshtё detyrimi ynё tё nxjerrim nё pah dimensionin Europian…*)” duke kёrkuar hapёsira tё paqёna vlerash , tё cilat nё radhё tё parё duken nё marrёdhёniet bazё tё fqinjёsisё.

Studiuesit grekё e kanё njё mbyllje edhe pёr kёtё shkrim, kur propozojnё njё vёshtrim tё ri tё marrёdhёnieve me Shqipёrinё “ siç ёshtё shkundja e pluhurit nga marrёveshja e nёnёshkruar e 2009-ёs.

Ç’do tё dalё prej asaj shkundjeje? ‘Pluhur’ vetёm ‘pluhur i harrimit’

55 Komente

 1. T
  Ton

  Ku ishe o Pasha? Me mire vone se kurre...atdheu duhet njesoj si me Berishen apo Ramen ne krye...ata shikojne tymin e tyre...

  1. b
   ben.

   Historia e njerezimit sidomos e atij europian bazohet mbi kulturen dhe historine greke, te pakten ketu e 3500 vjet me pare. Qytetrimi grek lindi u zhvillua dhe i dha drite botes duke u nisur nga ishujt. Del sot mbas 3.500 vjetesh 1 pasha dhe thote JO. Ishujt nuk i quajme. E kuptoj qe popullsi te ardhura ne kufijte e europes para 800 vjetesh nuk e kuptojne dot kete, po per qenie njerezore qe pretendojne se jane pasardhes te ilireve bile dhe te pellazgeve ,dhjesin boten se qeshuri. Ky o si puna e atij qe ishte dje dhe na shpjegoi shkencerisht qe fjala DELTA eshte shqip sepse femijve te vegjel ju themi TA. Demin me te madh turqia ketij vendi nuk ja beri se vrau preu e deboi shqiptare, po se la sperme mongole ne keto ane. Dhe e vetmja semundje e pakurueshme sot ne bote eshte budallalleku dhe legenlleku. I duhen botes dhe budallenjte se ndryshe me ke do qeshte.

   1. F
    Fredi ????

    Beni,Aristidhi, ska rendesi, jam dakort me fjaline e fundit prandaj mendoji mire ato shkruan. Mqs i paske qef kto teorite raciste te spermave: Clidhje ka qytetrimi i lashte greke me gjithspermine e shqiptarve, vlleheve, sllaveve, turqve, kavkasianeve etj , shumica jo grekfoles, qe ne epoken e nacionalizmit modern vetem 200 vjet me pare vendosen dhe zbatuan me dhune, luftra civile dhe jo, me gjak, me shkolla e kisha te quhen grek dhe te detyrojne mesimin vetem te greqishtes se re te sajuar?!?! Po dhe sikur te kishin lidhje qe skane, e pranuar kjo nga gjthe historianet serioze greke, dmth qe nqs dikush eshte me i fort dhe me prejardhje "ariane" ka te drejte te percmoi, diskriminoi,te vjedhi ate qe e konsideron ne fantazine e tij te semure si me te vogel, me te varfer, me te ulet !?!? Dhe ne duhet ta pranojme? Jo, flm!!! Qofsh mire, i drejte e me mend ne koke. A je apo sje shqiptar, ndjehesh ose jo, ska absolutisht asnje rendesi.

    1. p
     pilo Lala

     Gabimi me i madh qe po ben Shqiperia nga viti 2009, eshte qe nuk i con ne burg Sali Berishen, Bashen, grupin e negociatave, ti padise ata qe ben nje marrveshje antishqiptare me Greqine per detin. Kjo do ishte edhe prova me e forte ne Hage, ku te cohet edhe denimi i Sali Berishes si shkeles i interesave Kombetare, Esat Pasha i vitit 2009.

     1. I
      Ilir

      Plotesisht dakord me ty Lala!

      1. a
       american23al

       Kjo ndodh sepse Shqiperise i ka ardhur e keqja nga vete shqipetaret e shitur edhe Rama qe duket se po mbron kombin ai ne rradhe te pare mbron keto funderrina te tipit Berisha, Meta e shoke sepse nuk eshte ai vete i lare nga gjynahet ndaj ketij populli te denuar te vuaj nga vete pjellat e tij…..

       1. T
        TIRONA

        Lala nuk shtoj asnje presje,por per te erdhur keq per ata qe nuk duan te shikojne Diellin!

      2. D
       Daullxhiu

       Beni , thua e kupton po ne fakt nuk kupton nje mut! Te jane errur syte nga sufllaqet dhe xaxiqi ne mos po janulla te ka zhbiriluar sumatricen. Historia e shqiptareve ska ngelur ta marresh neper goje ti mut I janulles. Per historien e shqiptareve, flasin evropianet qe quhen evropiane jo bythcpuarit e greqise. Nuk njeh historia qe shqiptaret te Ken qene apo te jene vend agresiv megjithse kan te drejten e zotit ti bien greqise cep me cep. Eshte eladha e janulles ajo qe ka perzene me mijra cam nga tomat e tyre. Ashtu nga hengesh bejlerisin, shko e bej ndonje pipaqi janulles se ndofta te hedh ndonje gerraç makarona (gerrac= ene balte ku pinne uje pulat)

       1. *
        *****

        Ben...ti personalisht pervec xaxiqit, cfare di te besh tjeter? Se perrallat nuk kane ndonje mund, po si kontribuon ti personalisht me veprime per te miren e shoqerise ku jeton? Cfare ben ti qe i ben i krenar paraardhesit e tu?

        1. I
         Ilir

         Sa per dijeni ti Ben grreku , por jo ai helen, me qellim perdor nje diversion te ndyre per te cilin po te kujtoj se; Ne shek iv te Eres Sone qyteterimi helen pushoi se egzistuari. asgje helene nuk mbeti ne katermbedhjete shekujt qe pasuan. Apo jo o romios.Per te na kujtuar pas 1821 se tashme do te kishim greket e sajuar nga mbetjet ortodokse te kombeve qe banonin ne ato troje, si pasardhes te denje te helenizmit!!!! si nje krijese bizantine qe skishte trasheguar asgje, me nje progrom te vertete ne vitet 1830 e me pas , ndaj atyre qe nuk e pranonin kete besim , dhe kishin identitet te forte kombetar. Padyshim qe kjo krijese bastarde e fuqive te medha ne ballkan, e denatyralizuar do te ishte e frymezuar nga fondamentalizmi radikal ortodoks (Te njejta ne forme e veprim si fondamentalizmi radikal mysliman). Me te vertete nje atavizem ne Europen e sotme te qyteterimit e vlerave europiane ku Greqia hyri me nje kembe. Ate qe u keni bere dhe po u beni shqiptareve perpara do ta gjeni. Koha punon per shqiptaret. Na keni shume borxhe, qe do ti marrim me te drejten tone.

         1. P
          Pargaliu

          Bravo Ilir!

         2. D
          Dash

          Historian i madh je o Ben , na i nxorre Greqinë e lashtë 3500 përpara . Në fakt nuk ke shtuar shumë , vetëm 1000 vjet , pra 10 shekuj . Historia e lashtë greke , fillon në vitet 500 para erës së re dhe deri më sot , kanë kaluar rreth 2500 vjet . Historia e grekëve të lashtë , mbaron në shekullin e parë të erës së re , kur bie nën sundimin e Perandorisë Romake për gati 1000 vjet , si gjithë Evropa . E zëvendësove ti sot , atë të deltës së djeshme o ben historiani .

          1. s
           shqip

           Dash-Greqia nuk ka histori para veteve 1830-31 kur shpalli pamvaresine me ndihmen e fuqive te medha qe kerkonin me cdo kusht qe te shkepusnin kete territor strategjik nga Porta e Larte, pasi ky territor kontrollon te gjithe Mesdheun. Greqia ka mitologji, apo sic i themi ne shqip, perralla. Njesoj me ato perrallat shqiptare qe tregojne historine e Kostandinit qe u ngrit nga varri qe te mbante fjalen qe i kishte dhene nenes se tij. Ne kohen e pushtimit romak, Greqia ka qene nje toponim gjeografik per te treguar nje zone ne gadishullin tone. Ne antikitet, nuk ka patur shtet grek, por qytet shtete greke qe ishin ne lufte me njera tjetren. Ne te kunderten, ka patur disa Mbreteri Ilire te shtrira ne territore relativisht te gjera. Faktet qe kane dale per Luften e Trojes, hedhin poshte shume teori qe qe kane fallsifikuar historine per motive politike. Kur historiani i famshem gjerman Fallmerayer u dergua ne Greqine e porsa shpallur shtet per te hulumtuar per "helenet", ai pregatiti nje raport per Mbretin Bavarez, ku theksohej se nuk ekzistojen helenet ne Greqi, por ka vetem shqiptare, vllehe, turq e sllave. Kjo nuk perkonte me interesat e fuqive te medha dhe per kete aresye Fallmerayer u la ne harrese deri sa vdiq.

           1. D
            Dash

            Ti Shqip , ke bërë gjith atë "histori" , ku nuk është e vërtetë pothua asgjë , ke shprehur vetëm opinione emocionale , që justifikon urrejtjen tënde ndaj grekëve e Greqisë . Unë nuk kam shumë kohë të të sqaroj për shumë të pa qëna e të pa verteta që ti rendit , por shkurtimisht diçka do të mundohem të them . Së pari , pasardhësit e helenëve të lashtë , edhe pse popujt kanë qenë gjithmonë në lëvizje dhe janë përzierë me njëri tjetrin , ndodhen midis popullit të sotëm grek . Po pse , more zotëri , ç'u bënë pasardhësit , ku u zhdukën , kush i hëngri ?! Greqia është etnike , aq sa ç'janë të gjithë popujt e tjerë të kombeve të botës . Po pse , neve shqiptarët qenkemi më të pastër etnikisht e më të pa përzierë se të tjerët , kur kemi kaluar me dhjetra shekuj nën sundimin e të huajve , sidomos atij sllav e turk ? Në vitet 1830-1831 , po fillonin shkëputjen nga Perandoria Otomane me radhë shtetet ballkanike dhe dhe nuk ishin shtetet perëndimore , qe krijuan Greqinë (këtë e themi vetëm neve shqiptarët) , por arsyeja ishte që Perandorisë Otomane po i binin brekët (poturet) . Vendet që permënd ti , akoma nuk ishin shtete për veten e tyre (Italia p.sh. u bë shtet më 1860 , pra , pas Greqisë ) dhe nuk I plaste shumë per grekët . Sa për lashtësinë , Elada dhe helenët i kanë dhënë botës qytetërimin e parë . Helenët , janë të parët ne botë që e shkruan gjuhën e tyre me alfabet , hodhën të parët në botë themelet e demokracisë , kishin senat dhe votim të popullit , nxorën filozofët e parë në botë , kishin shkolla të larta edukimi e ushtarake . Ato mitologjitë , që ti i quan përralla , (Iliada e Odisea) , janë kryeveprat e para të historisë njerëzore , që studiohen në të gjitha shkollat e botës, që nga Norvegjia , Kina , Afrika e deri në Australi . Sa per qytetet shtete që përmend ti , e gjithë bota ashtu ishte para erës së re , por asnjë popull në botë nuk arriti ato maja të larta zhvillimi e përparimi , si grekët e lashtë . Neni numër një I Paketës Kushtetuese të BE-së thotë : "Bashkimi Evropian , është mbështetur në dy shtylla të fuqishme historike e zhvillimore , ne trashëgiminë e shkëlqyer të lashtësisë greke dhe ne shtyllën e mrekullueshme romake"

            1. s
             shqip

             Zoteri, juve me akuzoni si "emocional, qe vinka nga urrejtja qe paskam per greket dhe Greqine" te cilat jane teresisht te paverteta. Personalisht nuk urrej kerkend dhe kam miqesi si me greke ashtu edhe me serb apo turq, ketu ku punoj. Si i apasionuar mbas historise qe ne femijerine e hershme, kam lexuar shume dokumente te sjella nga historiane me ze, shqiptare dhe me shume te huaj te cilet i lexoj ne origjinal duke qene se zoteroj disa gjuhe te huaja. Me qe keni permendur Iliaden dhe Odisean, po ju them disa fakte mbi keto dy vepra te antikitetit. Ajo qe eshte me kryesorja eshte se asnjera nga keto vepra ne versionet e para, nuk permend greket, por akenjte dhe pellazget. Se si u transformuan keto popuj ne "helene", ate askush nuk e ka spjeguar deri me sot. Nese juve keni aq njohuri ne keto dy vepra, atehere me siguri do i beni nje sherbim madhor historianeve greke, te cilet deri me sot nuk kane qene ne gjendje ta spjegojne kete fakt. Ne lidhje me "shkollat e botes" qe studjojne mitollogjine greke, kjo nuk provon se greket e sotem jane ato antiket. Po keshtu kjo nuk tregon se si u transformuan "akejte" dhe "pelazget" ne "helene-greke". Nga ana tjeter, ka nje shprehje te famshme te Leninit kur thote se "jo gjithmone shumica ka te drejte". Eshte fakt qe propoganda e deri me sotme ka bindur gjithe boten per lidhjet e grekeve te vjeter me ngjarje te rendesishme qe kane ndodhur ose mendohet se kane ndodhur ne antikitetin e lashte dhe keto te mbeshtetura ne dy veprat e siperpermendura. Ajo qe nuk tregohet ne keto shkollat e botes, eshte pikerisht se nga paska ardhur lidhja "akenj", "pellazg" me "helenet", por merret si nje postulat matematikor, pra si nje e vertete absolute, kur provat tregojne te kunderten. E fundit, kur me permendni BE-ne, perseri i referoheni atyre fuqive qe krijuan historine greke mbeshtetur ne nje mit, qe perseri nuk provon kete histori tesajuar. Eshte e njohur fakti qe ishin pikerisht fuqite e medha qe duke u nisur nga interesat e tyre politiko-strategjike ushtarake, krijuan dhe mbeshteten nje levizje per pamvaresi mbi baza fetare dhe ajo qe te gjithe juve e injoroni, eshte fakti se kjo kryengritje qe sot quhet "revolucioni grek", ne fakt ka qene nje kryengritje shqiptare e paster, pasi te tere heronjte e ketij revolucioni kane qene pa perjashtim shqiptare alvanitas. Ne lidhje me ate pyetje qe shtroni se "ku vajten keto greket antike", ajo eshte teper e thjeshte per tiu pergjigjur, pasi ka me qindra kultura e popullsi antike qe jane zhdukur dhe sot ose nuk ekzistojne, ose jane asimiluar nga kombe me te fuqishem. Keshtu, popullsia e Greqise se sotme, sic e kam spjeguar edhe ne komentin tim te pare, perbehet nga allvanitasit shqiptare, vlleh, sllave, turq dhe nga ponti-t, sic i quajne ordodokset e ardhur nga Anadolli mbas lufterave ballkanike. Te tera keto rraca jane perzier me ndonje pakice grekesh qe kane mbetur qe nga kohet e lashta. Me nje fjale nuk ka hellene te paster ne territorin e Greqise. Nga ana tjeter, eshte vertetuar se 75-80% e popullsise se sotme te Kosoves dhe Shqiperise kane gjak te paster ilir. Kjo eshte provuar nga testet e ADN-se te kryer nga shume individe ne keto zona. Mbase aresyeja se perse shqiptaret kane mbetur me te paster nga pikpamja rracore eshte izolimi shekullor i Shqiperise dhe ne vecanti i zonave malore me nje terren teper te thyer dhe sidomos pa interesa ekonomike te te huajve per te emigruar atje. Une nuk e di aresyen e vertete te mbetjes se paster te rraces shqiptare, por di per testet e ADN-se qe flasin vete. Nje nga keta individe qe ka bere testin e ADN-se eshte edhe im vella dhe rezultatet perputhen 100% me ate 75-80% te popullates qe ka origjine ilire. Ju ftoj edhe juve qe te beni ADN-nedhe me siguri do dilni shqiptar ose ndonje nga rracat qe kam permendur me siper. Per fat te keq, ketu tek TEMA ka pak hapesire per te bere debat, pasi kam me mijera prova qe vertetojne sa me siper, prandaj po e le me kaq duke te uruar gjithe te mirat.

             1. K
              Keshilltari

              Shume sakte vlla, ske cfare shton me...

             2. v
              vezhguesi

              Dash-Greqia nuk ka qene dhe nuk do te jete kurre shtet etnik, pasi perbehet nga rraca te ndryshme. "shqip" te ka permendur ca nga keto rraca qe jane me te medhate per nga numri. Problemi eshte se ndersa Greqia i meshon kerkeses per njohjen e te drejtave te minoritetit grek ne Shqiperi, ajo nuk njeh asnje minoritet brenda kufinjve te saja. Kam qene nje here ne Selanik sebashku me nje shok qe e dinte greqishte dhe po kerkonim nje adrese. Filluam qe te pyesim ne greqisht kalimtare per te na orientuar, por te tere ngrinin super pasi nuk e dinin kete gjuhe. Per fat, kam mesuar disa fjale maqedonisht, qe nga kohet kur shikonim televizjonin jugosllav dhe i fola maqedonisht ketyre personave. Me kete gjuhe arrita qe te merrem vesh me keta kalimtare te rastit. Me nje fjale, ne Maqedonine greke, ka shume sllave, por ato nuk njihen si minoritet, pa folur per allvanitasit qe jane pjesa kryesore e popullsise se vendit, por qe kurre nuk i eshte njohur zyrtarisht identiteti i tyre, pale me te flitet per te drejtat e atij komuniteti. Mjafton qe te permendim se fshatrat rrethuese te Athines, jane gati te gjitha fshatra allvanitase.

           2. E
            E verteta eshte se.....

            O i palexuar, greket e sotem nuk jane pasardhes se spartaneve apo athinasve te para 2000 viteve, por jane nga afrika e veriut, kryesisht egjyptiane.

            1. A
             Arvanitasi

             Teper sakte!

            2. T
             Taulant

             Te ka yshtur keq Janusllatos Thithikarisi

             1. b
              ben, ai i verteti

              ben adashi-duket qarte nga ato qe keni menderosur ne komentin tuaj se nuk ju takon ky emer qe i keni dhene vetes. Beni aludime se shqiptaret paskan 800 vjet qe paskan ardhur ne keto troje, pretendim ky sa absurd, po aq edhe i pabaze. Dihet mire se shqiptaret jane popullsi autoktone, e provuar nga kokat me te medha te shkencave historike dhe arkeologjike, nderkohe qe dihet shume mire nga mijera dokumente se te ashtuquajturit "greke", jane rezultat i politikave mbas Lufterave Ballkanike te shkembimeve te popullsive autoktone te konvertuara ne islam, me aziatike ordodokse, qe edhe sot quhen "ponti" ne zhargonin e vendit fqinj. Pjesa tjeter e popullsise atje perbehet nga shqiptaret, vllehet dhe ... turqit e mbetur qe nga koha e okupimit osman te Greqise. Nese do beni ADN-ne me siguri do dilni pjesetar i njeres prej ketyre komuniteteve, nderkohe qe studimet e fundit te ADN-se ne Kosove dhe Shqiperi kane treguar se 75-80% e shqiptareve te sotem jane me prejardhje antike autoktone ilire dhe pjesa tjeter eshte me prejardhje nga dyndjet epopujve veriore europiane, pra nuk ka popullsi me origjine turke ne Shqiperi. Ketu problemi nuk eshte ne origjinen tone, pasi te dhenat shkencore per qenien e shqiptareve si popullsi autoktone e prejardhur nga iliret, nuk ka zot qe ta kundershtoje. Problemi eshte tek identiteti juaj i dyshimte. Eshte ndjenja e inferioritetit qe juve keni karshi shqiptareve qe historikisht kane qene zoterit e gadishullit Ilirik dhe qe pak nga pak po fuqizohen dhe shume shpejt do arrijne qe te rimarrin ate pozicion qe dikur kane patur ne antikitet. Sa i perket perrallave te krijuara nga fuqite e medha ne vitet 1800, per gjoja historine e heleneve te lashte, ajo mesele po zbehet cdo dite me fakte qe po i nzjerr bojen fallsifikimit te historise. Greqia nuk ka patur kurre histori para 1830, por ka patur mitologji. Shpresoj se e dini kuptimin dhe ndryshimin midis ketyre dy termave.

              1. b
               ben, ai i verteti

               ben adashi-duket qarte nga ato qe keni menderosur ne komentin tuaj se nuk ju takon ky emer qe i keni dhene vetes. Beni aludime se shqiptaret paskan 800 vjet qe paskan ardhur ne keto troje, pretendim ky sa absurd, po aq edhe i pabaze. Dihet mire se shqiptaret jane popullsi autoktone, e provuar nga kokat me te medha te shkencave historike dhe arkeologjike, nderkohe qe dihet shume mire nga mijera dokumente se te ashtuquajturit "greke", jane rezultat i politikave te zhvendosjeve te popullsive autoktone mbi baza fetare mbas Lufterave Ballkanike. Keshtu shqiptaret e konvertuar ne islam u perzune me force ne Turqi dhe u zevendesuan me aziatike ordodokse te ardhur nga Anadolli dhe provinca te tjera te ish Perandorise Osmane, qe edhe sot quhen "ponti" ne zhargonin e vendit fqinj. Pjesa tjeter e popullsise atje perbehet nga shqiptaret, vllehet dhe ... turqit e mbetur qe nga koha e okupimit osman te Greqise. Nese do beni ADN-ne me siguri do dilni pjesetar i njeres prej ketyre komuniteteve, nderkohe qe studimet e fundit te ADN-se ne Kosove dhe Shqiperi kane treguar se 75-80% e shqiptareve te sotem jane me prejardhje antike autoktone ilire dhe pjesa tjeter eshte me prejardhje nga dyndjet e popujve veriore europiane. Pra nuk ka popullsi shqipfolese qe te kete prejardhje turke, sic pretendojne disa si puna juaj. Keto jane te dhena shkencore te dala nga studimet e ADN-se te popullsive te Kosoves dhe Shqiperise dhe nuk jane fjale ne ere te shpikura sic beni juve. Ketu problemi nuk eshte ne origjinen tone, pasi te dhenat shkencore per qenien e shqiptareve si popullsi autoktone e prejardhur nga iliret, nuk ka zot qe ta kundershtoje. Problemi eshte tek identiteti juaj i dyshimte. Eshte ndjenja e inferioritetit qe juve keni karshi shqiptareve qe historikisht kane qene zoterit e gadishullit Ilirik dhe qe pak nga pak po fuqizohen dhe shume shpejt do arrijne qe te rimarrin ate pozicion qe dikur kane patur ne antikitet, e cila ju ben qe te reagoni me teori konspirative qe nuk kane asnje baze shkencore. Sa i perket perrallave te krijuara nga fuqite e medha ne vitet 1800, per gjoja historine e heleneve te lashte, ajo mesele po zbehet cdo dite me fakte, qe hedhin poshte sajesat per aresye politike te nje historie fiktive qe ju dhe te tjere 300 evroviste u bejne propogande ne forumet tona.

               1. P
                Portokall

                Po mire atehere shkoni dhe ne Stamboll apo Ankara üo jua mbajti...koqe

                1. S
                 Shame on Greece

                 Ben, Per nje gje te vleresoj: Qe hape nje argument qe eshte aq sa I prekshem per shumicen e shqiptareve aq edhe per tu rishkruar mbi fakte dhe llogjike shkencore E para, eshte e vertete qe ne vendin qe sot quhet Greqi lindi kultura Helene qe futi ne gjirin e saj kulturen e shume popujve te Mesdheut, keshtu qe kultura Helene nuk ishte po aq greke, sa edhe pellasge, ilire, egjyptiane e tjera Se dyti, kjo kulture nuk lindur 3500 vjet me pare, por rreth 700 para krishtit. Kjo e ndertua duke grumbulluar me zgjuarsi kulturat e meparshme pellsage, kreto mikenase, egjiptiane dhe te bashkohesve te tyre ilireve. Dhe per kete bota e respekton, e vlereson dhe ka mare shume nga ajo kulture. Se treti, Hellada or Greqia nuk ka ndonje histori te vecante pas Krishtit derisa te dashuruarit anglo saksone te Europes e ngriten nga varri historine e vjeter para rreth 150, por kujt ja ofruan? Banoreve te sotem te Greqise? Ata e kishin denuar vete me harrese historine e banoreve te lashte, e di pse? Sepse nuk kane lidhje me ate lashtesi te shquar, nuk kan identitet. Te vetmit qe kane lidhje me te ngushta me ate kulture nuk jane greket e sotem te ardhur nga Azia, Afrika, bota slave, por arvanitasit dhe shqiptaret. Ishin arvanitasit e krishtere qe luftuan per pavaresine e Greqise se sotme, pse? Sepse e ndjenin qe ajo hapesire ishte e tyre. Shiko historine e hapesires shqiptare ose arbnore pas Krishtit, Ka shume ngjarje qe kane te bejne jo vetem luften per pushtet por edhe per identitet. Konvertimi I shume shqiptareve ne fene islame, disa e shikojne si pabesi por shume e shikojne si shkakun kryesor qe race shqiptare mbijetoi Se katerti, politika greke ka mbetur ne vend. Arvanitasit e shumte ne politiken greke duhet te kuptojne qe nese kane vellezer ne gen, nuk jane sllavet por shqiptaret Se pesti, duhet te kesh degjuar per studimin jo shqiptar mbi gjuhet indo europiane. Shqipja eshte me vjeter se greqishtja, dhe kjo do te thote shume nese do te flisnim me standartet e padrejta greke.

                 1. t
                  tetovari2

                  Bravo,një sqarim i saktë me taban shkencor. Gjithsesi kjo nuk do t'ju pëlqejë përfituesve që marin 300 evro!

                 2. A
                  AO

                  Or zotni ju qenkeni pjerdhur ose Shqiptar gjakprishur ...nuk ka popull por shtet hibrid Greke apo ne thojza Helinizem jane idelogji edhe minoritet semantik ne territoret e Pelasgut ...Ju edhe races se tuaj vetem nje gje ju intereson zhdukja e popllit pellazg ilir qofte ky dardan thrak epiriot apo arbnor ...

                  1. S
                   Sebastiano

                   Ti Spiro me nofken ben ta fejs e ta le mren..Qerrohu nga ketu or pederast zhabzi greko qire se ketu komentojne burra e jo bythare si ti...Gjineken ruaje se ta sakatuan ne karjan shqiptaret

                  2. S
                   Sunitet nuk behen njerez, lloji i kafshes.....

                   Hik mer shurraq arab m'Albanistan.....

                   1. T
                    Tironsi

                    He gjakprishur grek muti , po na flet si Tirons tani.

                    1. K
                     Kolonel Janulla ne shtratin e vdekjes

                     I duket vetja tirons vurgarit qe e ka mor n`Tirone si oborrtar kolonel Janulla , duke e ngritur ne pergjegjesi me graden dhjak ! Tash ka nis me na dhane mend e me i tregu babes sinorin e tokave te vet !

                    2. l
                     lexuesi

                     Zoti Pasha ,per mua personalisht jeni nje lapidar ,ne mbrojtje te interesave kombetare ,por sa te kete njeres si ky Beni,domosdo qe Shqiperia do kete probleme ,por duket se ato po reduktohen ne maximum, sepse qendrimi ndaj nje plehre si Beleri i ka menderosur keq qeverine e ndyre greke qe ngryrsen e gdhihen vetem me mendjen si ta rrembejme Shqiperine dhe une si nje qytetar i thjesht i ketij vendi,ju them se mendja juaj eshte perqafuar nge 99.99% e shqiptareve ,sigurisht pervec ketyre b.qireve si ky Beni ,qe ne Greqi jane me shumice

                     1. p
                      pjeter

                      Arapi mu!! Na hengsh belerin ti.Sa per arape, te gjithe korrozinj jeni,dhe nuk keni asnje shanc ta fshihni kete te vertete,te gjithe kopila anadollake jeni!!

                      1. .
                       .......

                       Hahaha e sakte poeter, te gjithe shkurtabiq si evgjit i ke jorgot.

                      2. S
                       Saliu

                       Rri urt se po te zune keta qe shan ta shperthejne zorren e trashe, je mesuar me janullen ti mut.

                       1. T
                        Taulant

                        mos merr me leksione tek Janusllatos Thithikarisi ????

                       2. P
                        Pasha Limani

                        Ju shkerdhvte Kina pragun Tema gelbaza e policet e Meros qe censuruan komentin ku thuhej:" Sali Berisha do ta fitoje kete gjyq". O zagaret e Meros e Meros gelbazes se Zerit te Popullit.

                       3. S
                        Sufllaqja me qepe

                        Kolonel je shitur kolonel. A e ke marre vesh qe Rama i fali 6milje det, nga 6 milje det territorial tani i njeh greqise 12 milje? Me demek kete te drejte ja njeh UNCLOS Greqise nderkohe qe ne ushtrojme te drejta minimalisht historike gjithmone sipas Unclos prej 12milje, ne mos 15 milje dhe ti vazhdon me Barketen. A e di qe greket po shpojne per nafte dhe gaz tani qe Rama i fali 6 milje dhe keshtu te arrijne te terheqin gazin kondensat te fushes se Delvines. Fol Kolonel.

                        1. l
                         lexues

                         O Suflaqja me pras kashari,mos na lere ne erresira na e trego dhe ne ku eshte dokumenti qe Ramsi i ka falur 12 milje Gerrkut te dashurit te Sali Spiunit poliglot

                         1. S
                          Sufllaqja me qepë

                          Ska nevoje te firmose asgje. Mjafton mos ta kontestoje. Kur filluan te shpojne greket heren e pare per nafte dhe gaz u derguam leter, u thame qe jeni ne ujrat tona dhe ZEE te Shqiperise dhe ata ndaluan. Ti kaq merr vesh. I shkruajta kolonelit keshtu qe shko ha byrekun e partise tani dhe mos me repliko se nuk merr vesh. Aty ku deti eshte 18 milje mes dy vendeve tani ndahen 9 me 9 nderkohe qe para se ta falte Rama ndaheshin 12milje Shqiperia dhe 6milje Greqia. Kjo per detin territorial, nderkohe humbja eshte edhe me e madhe nese shton ketu humbjen ne Zona Ekskluzive Ekonomike (ZEE) etj etj gjithmone sipas UNCLOS. https://top-channel.tv/2020/12/26/dekreti-i-greqise-per-zgjerimin-me-12-milje-ne-det-rama-nxjerr-dokumentet-ne-1990-shqiperia-beri-fiks-kete-qe-beri-greqia-sot1/

                          1. V
                           Vishja kot

                           Nese kjo qe thua ti Sufllaqe eshte e vertete, pse greket bejne gam gam?

                           1. S
                            Sufllaqja me qepe

                            Greket nuk po bejne gam gam per detin. Perkundrazi duan sa me shpejt ta vulosin ne Hage ate qe ju fali Rama.

                            1. j
                             juristi

                             Keni probleme me konceptin e Gjykates se Hages dhe menyren se si ajo vepron. Nga ana tjeter, ishte Berisha qe i fali detin Greqise dhe kjo eshte e vertetuar nga llogaritjet e kolonel Pashajt, ketij patrioti dhe specialisti te vertete qe i corri masken Salih tradhetarit. Gjykata e Hages nuk ndikohet prej Rames apo Micotaqisit, por merr per baze konkluzionet e specialisteve te fushave perkatese te ceshtjeve qe gjykon, prandaj boll fole gomarlleqe. Problemi eshte se individe si puna jote nuk mundet te keni bindje te verteta perderisa e kaloni kohen nen dritaren e non-grates.

                        2. k
                         km

                         Or iqirio Ben,Hero e bir besnik i Gruaqires,me rrofsh qe mbron interesat e saj.

                         1. L
                          Lefterios

                          Po shihja një TV Grek ! dhe ishin shum të shqetësuar për përkëdheljen që dje Kryeministri i boni një Gazetareje ! Një nga ato gazetarët që Çimi i qo me mision provokimi! Rregjija e këtij TVje e përsëriti pa egzagjerim dhjëtë herë, sikur ishte TVja e familjes non grata, sikur ishte i paguar nga syri .tv,siç pagoi gazetarin për ta baltosur figuren e gjygjtares ,që non grata e urrente .

                          1. B
                           Baca Bajram

                           Qe te kete kaq rotation k@ri s’do e kisha besuar por del qe jam i gabuar se nga shkrimet me lart ka shume shkencetar filogrek qe u pelqen t’u lepijn bythen Grekve dhe kur akoma lepijne copat e mutit qe ka ngel ne hund perpiqen te n’a tregojn historin sic e din ata… sidomos ai shkencekari beni. me nje pike… qe duhet te jet ndonje nga atarrotkarat e PeDhieres qe shiten detain dhe vun Bole-rin dhe tani e mbrojn

                           1. N
                            Noci

                            Beni ecen vete apo me ndihmen e Greqise.Historua greke,se vete emri grek ka dale shume vone,ështe e mbyllur ne arkivat angleze dhe franceze si nje histori ,per ti dhene rendesia nje shteti qe krijuan ne menyra artificiale,duke shkatërruar shtete te vogla rreth Helades per te krijuar Greqinë,qe vazhdon te pretendohet perseri jo vetem ne veri ,por Turqi Bullgari,Maqedoni e deri ne Kine,se u duket çdo shtet Greqi.Siç krijuan shtetin grek ,krijuan historinë me përralla ku Odisese ju deshen 20 vjet ,per t'u kthyer ne shtëpi,per 100 km.Shtetet e medha siç quani ju Greqinekane lene vazhda kulturë,ushtarake ndërtime kolosale,sportive.Italianet si te vjetër ne Europe,kane lene trashegimi te panumurta,per botën.Anglezet me kolonizimit e famshme krijuan botën e re,francezët,austriaket spanjolet,portugezët,hollandez lane vazhde kudo ne bote.Egjiptianet e vjetër arabet,indianet,kinezet,kane histori reale.Po greket tuaj çfarë i dhane botes,apo vetem akropolin.500 nen Turqinë asnje kryengritje por vetem Arvanitasit qe ti i sjell nga mongolët i dhane fryme luftës kundër turqve .Sa i takon racave ne jemi shume te bardhe me nje gjuhe autoktone,te lidhur me perëndimin qe paten fatin e keq te jetonim nen komunizëm per shume vite.Mos e dini vehten si superior mbi te vegjlit.Edhe ju pas viteve 70 ju futi Europa nen sqetull se ishit te mbaruar nen diktature dhe per fatin tuaj te krishtere.Duhet t'a mbushni vendin tuaj me buste te Merkelit se ju dha miliardat per te mos falimentuar.Shteti juaj ka luftuar qe ne te mos kemi shtet,por tani nuk do te mundet te na pengojë,se bota e ka kuptuar kush ështe Greqia dhe po e kundershton prandaj mund te hiqet vetoja qe te mbyllin gojën shtete te vogla ne BE

                            1. N
                             Noci

                             Beni ecen vete apo me ndihmen e Greqise.Historua greke,se vete emri grek ka dale shume vone,ështe e mbyllur ne arkivat angleze dhe franceze si nje histori ,per ti dhene rendesia nje shteti qe krijuan ne menyra artificiale,duke shkatërruar shtete te vogla rreth Helades per te krijuar Greqinë,qe vazhdon te pretendohet perseri jo vetem ne veri ,por Turqi Bullgari,Maqedoni e deri ne Kine,se u duket çdo shtet Greqi.Siç krijuan shtetin grek ,krijuan historinë me përralla ku Odisese ju deshen 20 vjet ,per t'u kthyer ne shtëpi,per 100 km.Shtetet e medha siç quani ju Greqinekane lene vazhda kulturë,ushtarake ndërtime kolosale,sportive.Italianet si te vjetër ne Europe,kane lene trashegimi te panumurta,per botën.Anglezet me kolonizimit e famshme krijuan botën e re,francezët,austriaket spanjolet,portugezët,hollandez lane vazhde kudo ne bote.Egjiptianet e vjetër arabet,indianet,kinezet,kane histori reale.Po greket tuaj çfarë i dhane botes,apo vetem akropolin.500 nen Turqinë asnje kryengritje por vetem Arvanitasit qe ti i sjell nga mongolët i dhane fryme luftës kundër turqve .Sa i takon racave ne jemi shume te bardhe me nje gjuhe autoktone,te lidhur me perëndimin qe paten fatin e keq te jetonim nen komunizëm per shume vite.Mos e dini vehten si superior mbi te vegjlit.Edhe ju pas viteve 70 ju futi Europa nen sqetull se ishit te mbaruar nen diktature dhe per fatin tuaj te krishtere.Duhet t'a mbushni vendin tuaj me buste te Merkelit se ju dha miliardat per te mos falimentuar.Shteti juaj ka luftuar qe ne te mos kemi shtet,por tani nuk do te mundet te na pengojë,se bota e ka kuptuar kush ështe Greqia dhe po e kundershton prandaj mund te hiqet vetoja qe te mbyllin gojën shtete te vogla ne BE

                             1. Q
                              Qart

                              Lum cilët për atë det ? Pa thënë një ne thatanike pa thonjëza e të kushtëzuar , as për t'i parë kokë më nj'anë , as mjeranë t'i shomë - shohim , si i shonë - shohin , ca - disa - dhe cilësisht të gjithë një e tërë me lumenj e me me dy dete me lum e me dert : ç'e vrreros këtë mëhallë , mbar u zgjidhtë !

                              1. v
                               vishja plot

                               Ndersa bota mbare e lexon historine e kultures helene per kuriozitet, njohuri, Greqia e ka kthyer ne instrument politik. Nuk ka vend ne bote, qe te ndertoje mardheniet gjeo-politike vetem mbi historine sic ben Greqia. Ne termat popullor, Greqise i ka mbetur ora mbrapa

                               1. A
                                Alex

                                O budalle me emrin Ben,historine pellazgo iliro shqipetare dhe gjuhen shqipe e kane bere studjus te medhenj boterore si fjale vjen studime nga studjusit gjermane qe u moren me to per 100 vite me radhe per fat te keq ende pak e perkthyer.Lexo ata po te pelqeu dhe jo studjusit bastard grek me keriket e tyre injorant.

                                1. ψφβω

                                 Uroj te gjith shqiptaret sunit dhe shiit bektashinj ,,,,gezuar ramazanin ,,,,dhe kauret e ,,,janulles ,,te gezojne pashket qe povine .....

                                 1. s
                                  shqip

                                  Feja e shqiptarit eshte shqiptaria. Nga ana tjeter, kur vjen puna per me pi raki, vere e me bo aheng, shqipot i ke ne krye te tavolines si ne festat e ramazanit dhe po ashtu edhe ne ate te pashkeve, pamvaresisht se kujt feje i perkasin.

                                  1. D
                                   Detari

                                   njerez pa karakter te pabese.

                                   1. b
                                    ben

                                    Dekari-pabesine, neo greket e kane ne gjak. Jeni si puna e atyre qenve qe te hane mbas shpine. C'mund te presesh nga jevgjitet e Anadollit qe na e mbajne veten per hellene! Shqipot kane bese. E kane treguar kete gje ne shekuj, prandaj juve nuk i vini as ke gishtat e kembeve shqipove.

                                 Lini një Përgjigje