Turizmi, ku (nuk) jemi?

24 Korrik 2022, 11:17Blog Nga llir Metaj

Turizmi, ku (nuk) jemi?

Sezoni turistik shqiptar e mbriti pikun e tij kalendarik.

Qindra struktra hoteliere mezi e kanë pritur këtë periudhë të vitit. Ekonomia shqiptare, që gjithnjë e më shumë vitet e fundit është zgjeruar nën kontributin e këtij sektori, gjithashtu mezi e kishte pritur.

Disa sezone të viteve të shkuara kishin krijuar mjaft pritshmëri e, herë-herë edhe mbisiguri, se ky sezon do të ishte edhe më I mbarë.

Por duket se shumë shpejt pasiguritë dhe zhgënjimet filluan të mbijnë nën cadrat bosh e në plazhet pa harenë e pritur.

Ndaj, sic duhet të ndodhte, një përpjekje për analize të shpejtë e arsyetim mbi shkaqet duket gjithandej.

Eshtë mirë që të vetëanalizohemi. Sa më shpejt e sa më sinqerisht. Sepse kjo do ta bëjë dhimbjen e këtij sezoni të dobishme për sezonet e ardhshëm.

E kam thënë edhe më parë: industria turistike në Shqipëri është një industri guximi të pashoq. Një guxim të tillë e lind vetëm pasioni.

Flas për ata që kanë investuar mirëfilli në struktura të rëndësishme hoteliere. Ata kanë vendosur kartat e tyre në një lojë tepër të vështirë, tepër delikate për shkak të finesës.

Turizmi është industri argëtimi, jo halli. Dhe si e tillë ajo nuk toleron gabime.

Një turist ka kohë të analizojë dhe të vendosi në balancë cdo element. Dhe të bëjë pastaj vendimin më eficent. Ndaj, kjo industri, kërkon njëherazi shumë dije, shumë talente: të komunikosh, të çmosh, të gatuash, të shërbesh, të pastrosh, të argetosh, të mobilosh, të njohësh historinë, gjeografinë, gjuhën e huaj, etj, etj. Shumë mund.

Por falë kurajos dhe pasionit, shumë shqiptarë e kanë shkelur këtë rrugë, duke e lënë të hapur për të tjerët që vijnë pas.

 

Sezoni i këtij viti po tregon, se kjo industri, nuk të lë të gabosh pa të ndëshkuar. Nuk të lë as të vetkënaqesh dhe, pikërisht ku mendon se e ke fituar betejën, të tregon se këtu nuk ka asnjëherë “zare të hedhur” përfundimisht.

Këtu “zaret hidhen” cdo herë, cdo vit. Ndaj cdo herë duhet të kuptosh ku je i pozicionuar me konkurencën dhe cila është diferenca që të sjell tek ti.

Nëse harron që celësi është tek diferenca, atëherë gabon.

Shqiptarët nuk kanë trashëguar ndonjë kulturë të shërbimeve të kualifikuara hoteliere, as të resorteve, madje as të strukturave pritëse në përgjithësi. Shqiptari traditë të trashëguar ka patur mikpritjen në shtëpinë e tij.

Atë po, e ka patur falas, të pasforcuar, unike.

Dhe kjo ka përbërë këto kohë vetiu një produkt të shitshëm turistik.

Por kaq natyrisht, nuk mjafton të krijosh një industri. Një industri kerkon kapacitete të mëdha, shërbim të krahasueshëm me nivelet qindravjecare ndërkombëtare, pastërti shembullore, infrastrukturë të mirë dhe natyrën që na ka falur Zoti.

Të gjitha këto sëbashku të bëjnë thjesht të barabartë me botën.

Paskëtaj, industrisë shqiptare i duhet të krijoj diferencën, Sepse kjo diferencë do ta bëjë të përzgjidhet midis të barabartëve qindra vjecarë.

Cdo i vogël, që të hapi vendin e tij në treg i duhet një vecanti që terheq vëmendjen.

Këtu me së pari vjen natyrshëm cmimi. Cdo aktor i ri nuk mund të cajë tregun pa diferencën e cmimit. Ajo është e para që apelon vëmendjen. 

●      Po cili është lajmi sot?

Lajmi mediatik sot, është se plazhet dhe hotelet, në jug sidomos, janë pjesërisht të zbrazëta për shkak të cmimeve të ekzagjeruara.

Lajmi dhe opinioni në fakt  bazohet thjesht mbi perceptim (mund të jetë i saktë, por edhe i gabuar) sepse askush nuk ka folur me statistika të tipit  sa % e kapaciteteve akomoduese janë bosh, apo sa më pak se vjet.

Nga ana tjetër edhe administratorët e njësive hoteliere, që kundërshtojnë lajmet mbi cmimet e larta në ato nivele,  as nuk konfirmojnë dhe as nuk kundërshtojnë pjesën tjetër të lajmit:

 atë, që hotelet dhe plazhet duken pjesërisht të zbrazëta.

Në këtë mënyrë, të dy palët i shmangen përgjegjësisë së analizës së sinqertë mbi pyetjen se ku gabuam.

Ama, nuk i shmangen dot të vërtetës se këtë vit, sezoni yne i turizmit blu, që gjithsesi ishte mjaft i shkurtër, po tkurret edhe më shumë. Ky po që është lajm, lajm I keq.

Kjo nuk duhet të lejohet!

Kjo duhet të parandalohet me cdo kusht. Shqipëria jonë ofron shumë  më shumë sesa thjesht “turizmi i mallit”  për emigrantët dhe “turizmi patriotik” për shqiptarët etnikë. Ne duhet të jemi shumë më shumë se kaq.

Nëse u referohemi  të dhenave per  hyrje-dalje të shtetasve shqiptarë dhe të huaj për periudhën maj-qershor 2022, duket se numri i turistëve të huaj është në rritje, por më në rritje të ndjeshme është numri i shqiptarëve që ikin për pushime verore jashtë kufijve.

Madje,sipas disave të dhënave  nga agjencite kryesore turistike, kërkesa për pushime jashtë kufijve është rreth 32% më e lartë se e njëjta periudhë, maj-qershor 2019 (2020-21 ishte kufizimi i pandemisë).

Kjo tregon se :

-          gjendja ekonomike e shqiptarëve është rritur (këtë e përforcon edhe fakti që depozitat bankare individuale janë në rritje sistematike).

-          raporti çmim/cilësi i turizmit shqiptar, që ka qenë edhe “diferenca” jonë në treg,  nuk rezulton të jetë më e tillë në raport me cfarë ofrojnë konkurrentët përtej kufijve. Dhe turisti shqiptar është si cdo turist: vë në balancë cdo element per të marrë maksimumin prej buxhetit të pushimeve.

-          nga të huajt që zgjedhin të kalojnë pushime verore në Shqipëri, pjesa më e madhe nuk rikthehen. Ky është problem serioz. Kjo tregon se vendimet tona nuk konsiderojnë afatin e gjatë. Ne kemi rënë pre e padurimit infantil për t’u pasuruar brenda natës. Harrojmë se kjo ndodh vetëm në përralla. Harrojmë se si e për sa koh u pasurua Perëndimi.

●      Pandemia, lufta në Ukrainë dhe turizmi shqiptar.

Periudha e pandemisë e goditi  industrinë e turizmit shqiptar sic kudo në botë. Dëmet e shkaktuara në këtë industri nuk kursyen asnjë hallkë të tij: transportin, eventet, njësitë akomoduese, bujqësinë, blegtorinë, peshkimin, tekstilet, konsumin e pijeve alkoolike, punësimin.

Kur u shpresua që pandemia është drejt fundit dhe industria e turizmit do fillonte periudhën e ringritjes, lufta në Ukrainë dha goditjen e dytë rradhazi. Por këtë here

ë në mënyrë specifikisht negative për turizmin shqiptar.

Përveç problematikës ekonomike të ngritjes çmendurisht të çmimeve globale të hidrokarbureve, drithërave, energjisë elektrike etj, turizmit shqiptar, pothuajse ju zhduk befas një nga tregjet e rëndësishëm dhe mjaft premtues te viteve te fundit, sic ishte ai i Europës Lindore, vecane

ërisht Ukraina, Bjellorusia, Polonia.

Kjo zhvendosje i tronditi ekuilibrat e brishtë të porsakrijuar ne data-bazat e reja të turizmit tonë. duke sjellë papritur nje raport të ri kërkesë-ofertë. Ky raport i ri nuk u lexua dot shpejt, edhe pse sinjalet ishin aty. Njëkohësisht, goditjet e reja në cmimet e energjise e hidrokarbureve, prishen edhe disa ekuilibra të ndërtuar me tregun italian dhe grek.

Udhëtimi me mjete transporti tokësore dhe detare nuk është më  njësoj ekonomikisht.

I gjithë ky dinamizëm i tregjeve dhe ndikimi i tyre ne

ë kërkesën për produkt turistik shqiptar nuk është i lehtë për t’u kuptuar e pastaj adaptuar. Kjo kërkon eksperiencë dhe njohuri mbi këto tregjëe.

Këtu duhet të kishte qenë më i i qartë dhe efektiv roli i institucioneve që e kanë këtë nivel ekspertize. Ato ndoshta duhet të kishin konsultuar dhe orientuar në kohën e duhur industrinë, në menyrë që oferta e saj të ishte e duhur në përmbajtje dhe e mirë-marketuar në kohën dhe tregjet e duhura.

●      E vështirë ta bësh një turist të vijë tek ty, akoma më e vështirë t’a bësh të rikthehet.

Vitet e fundit qeveria shqiptare u angazhua në një fushatë të strukturuar marketingu ndërkombëtar. Elementet e kësaj fushate ishin intensiv  në sasi dhe cilësi. duke bërë që në një kohe të shkurtër turizmi shqiptar të tërheqë vëmendjen e disa segmenteve në kërkesën turistike të huaj.

Shqipëria dhe vecoritë e saj zunë vende nderi në klasifikimet më prestigjoze të rekomandimeve në ketë aspekt.

Këtu u perfshinë energjikisht jo vetëm Ministria e Turizmit dhe Mjedisit, institucione të fushes, agjensitë turistike, por pati “dalje në fushë” të vetë Kryeministrit, që tërhoqi vëmendjen me të ftuar të nivelit të yjeve ndërkombëtare me shumë ndjekësa si Dua Lipa, çiftit Sarkozi dhe Karla Bruni, Ivanka Trump, etj. Madje, këtij marketingu i shërbeu mirë edhe Leonardo di Kaprio me fushatën per Vjosën.

Sigurisht,  e gjithë kjo perpjekje u mbështet mbi investimet e rëndësishme infrastrukturore duke përfshirë aeroportet, rrugët dhe Rilindjen Urbane.

Marketingu e dha rezultatin.

Por ndërkohë, a ishim në lartësinë e duhur që turistët e siguruar nga marketingu intensiv dhe zhvillimi i rëndësishëm infrastrukturor, t’i bënim të riktheheshin  përsëri, madje më të shumtë në numër?

Unë mendoj jo.

●      Raporti çmim/cilësi dhe fluksi.

Deri së fundmi raporti çmim/cilësi,ka qenë mbase një nga arsyet kryesore të suksesit të turizmit shqiptar.

Një nivel tërheqës i këtij raporti dhe natyra e mrekullueshme që na fali Zoti, ka bërë që turizmi shqiptar “të ëndërrojë” për më shumë dhe më shpejt.

Për fat të keq, ëndrrat nuk mjaftojnë për suksesin. Madje mund të të bëjnë “të fluturosh” duke u rrëzuar, nëse nuk qëndron me këmbë në tokë.

Fakti,që shqiptarët  që zgjedhin ta konsumojnë buxhetin e pushimeve jashtë kufijve, qoftë te fqinjët tanë apo diku më larg, sa vijnë e shtohen në numër, duke arritur rritjen impresionuese me 32% më shumë maj-qershor 2022, tregon se raporti çmim/cilësi që ne kemi, ka dështuar të jetë i arsyeshëm për paketën që ofrojmë.

Nëse një njësi akomoduese turistike, ka çmime të larta dhe kapacitetet pritëse të saj janë pothuajse “sold out” ose plot, kjo tregon se çmimet justifikojnë cilësinë e shërbimit. Madje administruesit e kësaj njësie kanë të drejtë edhe të ngrenë çmimet duke i qëndruar besnik rregullave te ekonomisë së tregut.

Ama nëse një njësi e tillë, do kishte çmime të larta dhe do ishte pothuajse e zbrazët, kjo tregon që kur vizioni është i gabuar, të çon në falimentim.

Nga ana tjetër, jo domosdoshmërisht çmimet e ulëta japin rezultat kur struktura është e mirë, por shërbimet janë “ngelëse”.

Industria e turizmit është e komplikuar por tepër e rëndësishme për ekonominë dhe të ardhmen tonë, për t’a lënë në dorë të zhvillimit spontan apo amatoresk.

Nëse ritmi i ngritjes se sasisë dhe cilësisë së shërbimeve tona të kësaj industrie, nuk ecën me ritmin e zhvillimit infrastrukturor dhe marketues të imponuar nga qeveria, mund të ndodhë që fluksi të kthehet në dështim në rastin më të keq, ose në rezultat të vakët, në rastin më të mirë.

Nuk e kemi luksin ta shndërrojmë industrinë e turizmit në bumerang për ekonominë.

●      Detajet bëjnë diferencën.

Pse së fundmi shqiptarët po zgjedhin të kalojnë pushimet verore te fqinjët tanë,kur edhe aty, shkojnë më së shumti për turizmin e diellit dhe të detit?!

Të njëjtin lloj turizmi e ofron edhe bregdeti shqiptar.

Sepse janë detajet që bëjnë diferencë dhe ndikojnë në vlerësimin e raportit çmim/cilësi.

Në plazhet e qyteteve jashtë kufirit, shqiptaret gjejnë (fatkeqesisht) çka përgjithësisht nuk e ofrojmë në bregdetin tone :

-          Shërbim-all inclusive ,në çmim favorizues. Ku përfshihet transporti,akomodimi, ushqimi dhe pijet 24/24 orë, pastërti, qetësi, respekt, përulje.

-          Restoracion, plazhe dhe ambiente akomoduese, ku nuk je i detyruar të dhunohesh nga ndotje akustike. Në restorante mund të shijosh ushqimin në qetësi (përveç asnjë lloj muzike, nuk dëgjohen as ulërimat e stafit dhe madje as zhurma e tavolinës ngjitur) Mund ta shijosh kafen e mëngjesit duke dëgjuar muzikën e valëve të detit, jo tallavanë apo techno/house/ latine që në pikë të sabahut. Cilido që do të dëgjojë muzikë me orar dhe pa orar, që nga simfonike deri te metali, mund ta bëjë me kufje, pa i rënë  në qafë gjithë plazhisteve.

Diskotekat jane të gjitha të mbyllura dhe askujt nuk I kthehen pushimet në makth per shkak të pagjumesisë nga zhurma e ndotjes akustike.

-          Plazhi privat apo publik, është po njësoj i pastër.

-          Sipërfaqet e plazheve publike janë në raport më të drejtë me ato private, dhe jo në situatën që plazhet private marrin gjithë cilesinë, dhe çfarë ngelet që nuk e duan privatet, ngelet plazh publik.

-          Lokacionet janë me higjenë shembullore dhe bashkitë janë në lartesinë e duhur për të ofruar higjenë, kontroll territori, rregull, imazh.

-          Plazhet private nuk i kanë çadrat aq ngjitur sa po të duash të shtriqesh, ndodh të prekësh padashje kurrizin e gjitonit. Nuk gjen bishta cigaresh e mbeturina frutash poshtë shezlongut që ke paguar për ta patur të pastër.

-          Plazhet private nuk u jepen në administrim personave që nuk kanë asnjë lidhje me industrinë e turizmit, asnjë standard qytetar, kulturor apo dijesh sesi administrohet,çfarë duhet ofruar dhe nuk duhet ofruar në një plazh privat. Askush në plazhet private nuk i ndjek familjarët sepse nuk do fëmijë në plazh, siç ndodh rëndom tek agallaret tanë të plazheve private.

-          Mëngjesi i paguar në çmimin e dhomës,është i bollshëm dhe askush nuk të numëron vezët e ngrëna dhe të mundohet “të nxjerrë dhjamë nga pleshti”

-          Çmimi që duhet të paguash në një resort me 5 yje- all inclusive jashtë kufijve (Turqi ose Mal i Zi psh), është gati sa gjysma e asaj që të duhet për të paguar vetëm akomodimin në një hotel me 3 yje( 5 të supozuar) në shumicën e hoteleve në Shqipëri(kryesisht Dhërmi),

-          Paketa “all inclusive”, nuk përfshin vetëm akomodim/ushqim/pije/plazh, po edhe një sërë eventesh artistiko-kulturore-sportive, ku gjithë familja e kalon kohën në mënyrë aktive.

-          Sjellja e stafit dhe vizioni i administratorëve të njësive akomoduese jashtë kufijve, është ajo e të bërit cmos që klienti të kënaqet aq shumë, sa të dojë të rikthehet. Jo të “mprehë spatën e përfitimit” dhe kë të zëri të zëri.

-          Gjen menu turistike me cmime të përshtatshme, ku në masë të madhe ofrohen gatime tradicionale gjithashtu, Që shoqërohen me pije prodhimi lokal (birra, verë apo pije tradicionale). Sepse janë pikërisht këto që kërkojnë të provojnë turistët! Si mundet që në pjesën më të madhe të lokaleve, të mos ofrohet birrë ose verë vendase (krahas atyre te importit)?! Si mundet ti thuash turistit të huaj kur pyet, se ka vetëm birra të huaja dhe aq më keq, të gjitoneve tanë, që nuk është se në industrinë e prodhimit të birrës qëndrojnë më lart se ne?! Sigurisht ti mund të mbash edhe birrë greke, malazeze etj nëse do, por nuk ka sens që të mos kesh në menu asnjë birrë shqiptare!

Jugu i Shqipërise e vuan shumë këtë mangësi. Veriu eshte më mirë.

-          Etj,etj,etj…

●      Te veprojmë sa nuk jemi tepër vonë.

Administratorëve të njësive hoteliere shqiptare, në mase të madhe, u ka dalë situata jashtë  kapacitetit të aftësive menaxhuese.

Bashkitë, bregdetare sidomos, me pak përjashtim, nuk janë në lartësinë e misionit të lubrifikimit drejt suksesit të industrise së turizmit, të detyrave dhe rolit që atyre u takon të luajnë.

Ministria e Turizmit dhe Mjedisit ka mbi të gjitha përgjegjësine të udhëheqë drejt futjes së turizmit shqiptar në shinat “pa kthim pas” drejt të qënit destinacion turistik afatgjatë.

Duhet hapur nje debat i gjerë.

Duhet nje studim dhe analizë e detajuar e sezoneve turistike, bazuar në statistika të sakta.

Duhet patjetër të kalojë në skaner cdo hap, duke u krahasuar njkohesisht me fqinjët tanë edhe më gjerë.

Duhet një plan pune me afate dhe përgjegjësi rezultatesh ndaj të gjithë aktorëve: agjenci turistike, njësi administrative, institucione shtetërore, dhoma tregtie, shoqata turistike, bashkitë, ministritë e interesit.

Një nga sfidat më emergjente që ka të bejë direkt me cilësinë e sherbimeve, është mungesa në sasi por mbi të gjitha në cilesi, e krahut të punës që ka nevojë industria e turizmit dhe jo vetëm. Shkolla profesionale duhet të gjejë rrugën për t’u bërë opsion primar për të rinjtë tanë.

●      Turizmi Kreativ- mundësi e re për sukses gjithëvjetor.

 

Turizmi Kreativ, në fakt nuk është “gjetje” e re, sepse prej kohësh turistët janë të tërhequr nga idea e të mësuarit të një eksperience të re gjatë pushimeve. Ky po kthehet në nj ëtrend të ri në zhvillimin e industrisë së turizmit.

Sondazhet kanë treguar se është në rritje numri I turistëve që nuk duan thjesht një vizitë në muze, apo turizëm diellli dhe plazhi, por të mësojne më shumë nga kultura e përditshme, që konsiderohet “reale dhe e vërtetë”.

Koncepti për të tërhequr këta lloj turistësh që nuk “mbyllen” nëpër resorte gjigande, por e vendosin vetë lidhjen me kulturën vendase dhe i kthejnë pushimet në ditë ineraktive ku ndihen më të përfshirë dhe pjesëmarrës.

Pra Turizmi Kreativ, nëprmjet ofertës së organizuar, i jep mundësine kujtdo turisti që shkon në Itali për të mësuar si bëhen makaronat artizanale apo pica, shkon në Ibiza dhe mëson si të jetë DJ, në Kuba për të mësuar kërcimin, në Portugali apo Francë sesi të mësojë të degustojë verën dhe të mësojë më shumë për vreshtat…dhe pse jo në Shqipëri ku të mësoje artin apo zejet tona, gatimet  tradicionale, te luaje cifteline, lahuten,etj.

Ky lloj turizmi, përvecse në një trend rritës në industrinë e turizmit, quhet Turizëm Kreativ pikërisht se nuk ka nevojë për investime të mëdha financiare, por vetëm për kreativitet dhe organizim,

Dhe mbi të gjitha, është lloj turizmi që mund të shtrihet gjatë gjithë vitit, pa pritur një sezon të vecantë klimaterik.

E gjithë cfarë na duhet pra, është të ruajmë pasionin, të përdorim kreativitetin, të mësojmë nga konkurenca, të përpiqemi parreshtur të ofrojmë diferencën në këtë industri, të jemi rigorozë në respektin ndaj mjedisit dhe higjenës, të kryejmë “detyrat e përditshme” të gjithë ne; si qytetarë, si biznese, si institucione.

Suksesi varet vetëm nga ne!

Zoti e ka bërë të tijën me bujari.

45 Komente

 1. J
  Jorgo

  Je lodhur kaq shume per .... t'ia futur kot...o adashi i Likes

  1. E
   E po KY ështe mentaliteti keshtu do veje

   KY problem vjen edhe per shkate të mentaliteti Turk Otomane të prapambetur se po pate munsi vjedhe dhe futja kujt të mundesh dhe Mose rrespekti njeri. Këta hajvane me mentalitetin e tyre Turke vjen një turist dhe i shesin një Turisti një veze 5 mi Lek pa menju pa çmime veq sa të ju doje qefi prandaje jemi Ku jemi

   1. D
    Dajti

    Po edhe une besoj se ka ndikim ky lloj mentaliteti shume i demshem ne biznes.Por Turqit vet ne industrine e plazhit duket se e kane zevendesuar kete mentalitet ndersa ne shqiperi e vazhdojne akoma.

    1. I
     I drejti

     Ja q..fsha robt kush genjen

    2. L
     Lasgushi

     Pika qe su bie shqiptareve. Ke zgjedhin qe te flase dhe analizoje turmizmin ne Shqiperi.Nje person qe fatkeqesisht nuk di te krihet dhe te lidhe pantallonat e ti.Jo me te gjykoje e te flase ne kuvend. Po pse kaq keq qenka Vlora sa nxjer per deputet kategorine e ketij bandilli.

     1. L
      Lekuleku

      Problemi nuk eshte tek turizmi por ke konceptimi i jetes qe kemi. Shqiptaret jan bo kaq shume mbas lekut sa i jan err syte. Nuk dun me ja dit as per non e bab as per kalamaj. Boll te kesh ca lek dhe me brekegrisuri behet fodulli mo i modh... normal shembullin e jep i zoti i vendit dhe te tjeret bohen arrivista...po ktu se me te huajt edhe ai qe vjen nga fundi i botes eshte perendi. Po e boni ky mos ta boj une? Ne inatin e kemi me shqiptarin jo me tjetrin. Po e keqja osht qe s po arrijn gjo as ktu as n bote e ashtu si e fitojn dhe e humbin... simbos koken.

     2. A
      ARBEN

      eshte per te ardhur keq qe sheh keto cmime te larta ne shqiperi,.perse duhet te vij per te kaluar pushimet aty kur ne itali ma kushton 25%me pak dhe cilesia e sherbimit eshte me e mir?perse duhet te vij te bej pushimet aty kur nje shezllon ka shkuar 40-50 euro dita dhe ne itali all inclusive me kushton me pak se ne shqiperi?e pra per kete qe ne ne jo vetem qe skemi per te bere ndonjeher perpara dhe ndryshuar ate qe na kane lene te paret sepse edhe ata sdinin se cfare ishte as turizmi as biznesi ne pergjithesi.

      1. E
       Endierta

       Shum e sakt analiza. Hera e par qe lexoj dicka serioze per kte teme.

       1. s
        sokol dalipi

        Më në fund dikush që flet pa doreza dhe vë gishtin mbi plag pa e bër si struci. Le të vazhdojnë si e kanë me ato çmime e mend dhe të ngelen pilaf te përmbarimi me gjithë biznes legen racista.

        1. K
         Komentues 1

         Nje analize perfekte e realitetit dhe qe ndethur nevojen e permiresimit te menaxhimit me ate te politikave ne nivel biznesi dhe ne nivel kombetar.

         1. S
          Shqiptari

          Ke shkrujt shum dhe nuk ke then asgje , plazhet shqiptare jan boshatisur nga çmimi shezlloneve kaq dhe nga çmimet e larta te guzhines , shezllonet jan kryesorja , shteti shqiptar urgjentisht duhet te heqi shezllonet nga plazhet tona , te ler nje numer fare te kufizuar dy tre lokale me shezllon , pjesa me e madhe te jet plazh publik me çadra me vete dhe çarçaf si gjith bota e qytetruar , njerzit sa te blejn 40 mij lek nji shezllon me ato lek han drek po aty ku esht hoteli apo lokali , por do jet plot me njerez , na ka ngel muncia ne vendalive te bejm plazh ne tetor , se shteti na ka dhen ronen dhe detin me konçesion , lat nam nuk keni turp ne Nis Marsej bjiarris dhe ne te tera plazhet e frances jan publik , nuk shikon shezllon perfeç nji ose dy lokaleve ne ter plazhin nje numer fare i kufizuar , ktu ka shezllon dhe ne rrug ka rrezik , shtet shkerdhat qe nuk ve rregull , e keni mendjen vetem te vidhni turistet dhe shqiptaret te pangopur , Ministra turizmot te shporret mos mari rrogen kot dhe ben qef me pushime qyl.

          1. R
           Rroba te vjetra me shit….

           Jo vetem qe i ka bere nje copy paste te paster me ca rretushime si dikur kur shiste rroba te perdorura por ky pionier i Enverit nuk vete ne thelbin e ceshtjes, Si fatos i ri i shokut Ram pret me ankth te behet pak minister te rregulloj pak ekonomine e vockel qe ka ( tani po i hapen syte dhe po patakset nga madhesia e tepsise:):)

           1. B
            Bardh

            Nje analize me kembe ne toke. Kush ka mend ne koke,dhe pretendon te beje turizem,edhe t'i lexoje keto shifra edhe t'i ngule vath ne vesh keto keshilla. Bravo autorit te shkrimit! Bravo kush e ka biznesin plot! Kush pret per sezonin tjeter t'i veri gishtin kokes. Mendimi im eshte qe bashkite per plazhet publike nuk bashkerendojne fare me biznesin,thjesht marrin ryshfetin e tyre dhe privati ben ca te doje.

            1. V
             Vito mashtruesi, shoku i Nikos

             O vlla, e ke shkruar kot analizen sepse duket nuk e ke te qarte se kush e drejton turizmin ne Shqiperi. E drejton nje mesuese e gjuhes frenge qe kujton se nese ke qene perkthyese ne Alb-Turizmin e Luan Pobratit ne zyrat e hotel Dajtit ( perktheheshin pergjimet qe u beheshin turisteve te huaj ) je eksperte turizmi. Se me nje kryeminister mesues vizatimi dhe me nje ministre mesuese frengjishtjeje mos prit politika, por kapjen e ndonje pike te vogel ( 4000 m2 ) andej nga parku i Butrintit.

             1. D
              Deputet i biri botës

              Pjesërisht në teori ky thotë gjëra që qëndrojnë. POR.... Pyes veten mqs ky vëllai i Natashës shumë vjet drejtoi turizmin ne bashkinë e Vlorës me hajdut Shpetimin. Çfarë bëri konkretisht në kontekstin e analizës në zbatim praktik në terren dhe realitet ? Mos u lodhni... Ju them unë absolutisht asgjë!!! (Nqs nuk vodhi dhe ky me Sejmenin (kunatin e Shpëtimit) në disa pseudo-projekte... Ky o hala ke urra (me llafe e teorira) Liro bëji të fala Tashës dhe Rilindjes

              1. A
               Anjeza Mishko Durrës

               Nuk kam çfarë të shtoj se i ke thënë të gjitha ilir. Madje ke thënë edhe shumë për miden e ca kr bashkie e ministraleahi që e kanë mëndjen vetëm të vjedhin dhe ikin nga puna si anonimë pa lënë gjurmë pa bëer asgjë për ketë vend. Anonimë në punë po miliarder që vjedhin e abuzojnë me djersën e këtij populli. Duhet ndryshim kudo te mendja e bizneseve, qytetarëve po mbo të gjitha ndryshim te bashkitë e ministritë. Boll me fjalë tani dubet punë. Rama duhet të shkundë qeverinë.

               1. M
                Manager Bartender 30 vite

                Midhje me pagure te pista, banja publike te qelbura,kudo shikon vetem meshkuj Trima gati ti bien Turistit se kerkon birre Korca dhe jo Mojito te qelbur me 8 mije leke. Pizza me krunde Serbe e sallam te skaduar, supermarkete qe tjeter shkruan cmimi ne raft po shkruajti e tjeter te merr kasa. Zhurrme nga lokalet qe paguajne policine, plehra, rruge qe nuk lahen kurre ne qytet. 65€ nata , me aq shkoj kudo neper Europe dhe Une punoj ne Industrine e Turizmit 30 vite. Po nuk ndroi kultura e shqiptarit qe I di te gjitha nuk beni gje. Shqiptaret e mbajne turizmin ne Greqi po mesuan nga Mjeshtrat jo nga katnaret qe me lek droge e korrupsioni u ben dhe managers per hotelet e Baret. Shqiperia do vuaj po nuk uli koken te mesoj nga gabimet. Mes Greqise italise, kroacise ne nuk ofrojme dot as nje linje autobusi me orar kemi ne buthe te shesim nje Corona 7 mije leke kur ne Greqi ben 5. Ato leke qe kapen do ju dalin nga hundet se cmimet I sjellin njerezit se gje tjeter Shqiperia nuk ofron.

                1. M
                 Miradije Hoti

                 Shqiptarve te ndershem qe din qka osht shteti dhe poplli nuk ju ka mbet tjeter pos me ju lute Zotit :::- Zot shpetona, Zot mos na mallko, mos na deno kolektivisht, ke meshir per gjeneratat e reja, per femijet dhe femrat sepse keta nuk kan faj per veprat, mekatet dhe gjynahat e baballarve te tyre, nuk jan fajtore per pisllyqet dhe poshtersit e baballarve te tyre —— Zot deno individualisht, ruaje ket popull te mjer e injorant sepse nuk din — Zot jepju trrurin dhe dijen /////::::::: ky popull i ka la duart, e ka prek fundin e fundit —— mallkimi i Zotit shifet dhe ndihet qdo kund ——- popull i poshter, halabak, haram dhe me plot gjynahe ——- shum keq i ka punet shqiptaria !!!!!.

                 1. R
                  Rukije Krasniqi

                  Zotni un e kam pas rastin sivjet ne Plazhin iliria para Restaurant Prizrenit me mi hudh Sandalet ne Deti nga rojtaret vetem qe si pagova 300 Lek per Cader edhe pse erdha vone ka ora 17:30 sapo kisha ardh nga Kosova kishe per Pushime ne Shqiperi duke filluar nga Durresi e deri posht ne Vlore e pata qellim per Pushime ! sapo une e njeva vehten keq nga Rojtaret e Plazhit nga inati hika fill per Kosove , nejse nga sivjetja e vitit 2022 nuk kam me i vizitue Plazhet e Shqiperis pik deri ti respektojn Turistet e mos ti keqtrajtojn ! le qe mi hudhen sandalet ne Deti por edhe muti sa kryet me dul ne uje sapo hyna n' Deti afer 20 -30 metra ne uje nejse ! kjo eshte provoja jeme Personale e jo thashethemeve. Familje jon jemi betu se nuk shkojm mo ne bregdetin e flliqt shqipetar me bo pushime. Leta han mutin e vet shipecat serbogrek se asnji evro mo nuk e kan prej ne kosovarve. Jau qift nonat, grat, qikat e motrat vuqiqi e bregoviqi. Mytnu muta te mutave.

                  1. M
                   Mira

                   Rukije, po je grua moj zonjë. Si shan si një rrugaç i keq?! Ne shqiptarët jemi "shipeca grekoserb?! Se ti hudhi sandalet në Deti, siç shpehesh ti, roja bregdetare, duhet të nxjerrësh nga goja ato sharje të turpshme?! Kritiko, thuaj eksperiencat negative, por kaq urrejtje dhe mallkime e tejkalojnë situatën.

                   1. V
                    Vin

                    O Rukije te qift serbia robt ku ti kesh .dhe juve po se botuat komentin tim e lini kte te ksaj shurres.

                    1. B
                     BashkimKosova

                     Mbahu Vini mbahu, nuk jemi duke diskutuar ketu se kush i ka sharjet ma të forta. Mundësisht folni për ndonji ide se si tja bëjmë or Vini!!!!

                    2. Durrsak

                     Po na plasi trapi se serdhe ti, katnar kocepsh. Ti lere plazhin se sqenka per ty por meso shqip njehere se qenka bloze.

                     1. B
                      BashkimKosova

                      Mbahu Rukije mbahu, nuk jemi duke diskutuar ketu se kush i ka sharjet ma të forta. Mundësisht folni për ndonji ide se si tja bëjmë. Ne duhet të gjithë të kontribojim Rukiiii,,, jo me shamje Oj Rukiii. Se qifti ytë e lyp deri në 10x kangen Xhamadani vija vija , e kangen e Qorrë Iljazit, e Këngen e Zagrebit. Kjart …. Apo???

                     2. K
                      Kosovari i zhgenjym

                      Impresionet nga viti i kaluar ne bregdetin Shqipëtar. Infrastruktura dhe organizimi në trafik katastrofal, plazha të flliqta, sherbyesit ne restorante arrogant dhe të pa kulturuar, prostituta me sifilis ne çdo semafor. Kurr më pushime në Shqipëri. Si duket nuk jam i vetmi. Nonen n'piçke more grekoserb.

                      1. B
                       BashkimKosova

                       Zoteri Metaj, Ju uroj për këtë analizë të thukët. Bravo. Propozim im është qe analiza të ruan përbërjen por të redukohet e të bëhet nji pamflet. Ky pamflet mandej të shprendahet të të gjithë njerzit qe punoin në Turizimin Shqipëtar. Ta mbajin nën sqetull e ta lexoin aq, deri sa ta kuptoin dhe përmirësoin gjendjen. Përkundrazi gjendja në turizmin tonë do përkeqësohet. P.S. Po ju përkujtoi se në momentin kur Shqipëtarve të Kosovës do u hiqen VIZAT, situata e turizmit do bëhët katastrofale. Shqiptaret e Kosoves ende i kanë adresat e apartamenteve në Greqi, Bullgari, Kroaci. Prandaj kujdes, kujdes

                       1. L
                        Landi

                        Po edhe ca? Kosovaret do zevendesohen nga turiste cek, bullgar, serb, rus, polak etjetj. Me mire madje se keta kane me shume para, pijne nga 10 birra ne dite e srrine me diell ter diten me domate me shalqi.

                        1. B
                         BashkimKosova

                         Gabim e ke or Landi. Dukesh qe je djal i ri dhe i pa përvoj. Do mësohesh Landi,,, me ngadal Landush

                        2. V
                         Vin

                         Sa me shpejt te zhdukeni nga Plazhet tona aq me mire do behet.

                         1. V
                          Vin

                          Sa me shpejt te zhdukeni nga Plazhet tona aq me mire do behet.

                          1. B
                           BashkimKosova

                           O bo bo Vini, mbahu Vini mbahu. Ti e di atë fjalën e popullit: Iriqi parap se prap kërkon dhe gjenë therren. Por ata ishin iriqët iliro dardan. Tani nuk ka aso iriqësh. Prandaj iriqet ballkanit janë bërë ma të menqur.

                         2. © KENDVESHTRIM TJETER ©

                          Në përgjithësi turizmi tek ne është shqiptar -shqiptar ! Koriku dhe gushti mbushet me emigrantë. Pushime jashtë Shqipërisë bëjnë familjet e pushtetarëve, parlamentarëve dhe biznesmenët. Në shtator vërshojnë turistët e huaj, për shkak të rënies së çmimeve. Po të llogaritës çmimin mesatar të një dhomë në raport me të gjitha dhomat ai del se është 50% më i ulët, megjithëse çmimi për një dhomë apo shezllog trëmb. Kaq do mjaftonte që për një tregtar të kënaqej me mbajtjen e klientëve për këtë vit turistik,jo për çmimin e pangopësisë. Plazhi publik është në kufirin e skandalit, çdo qytetar do turpërohet po ti ofrohet atij. Kjo është pasqyra e korupsionit. A kanë detyrimin bashkitë të mirëmbajnë këtë plazh ?!! Poshtërojnë qytetarët e tyre se ata pushojnë jashtë Shqipërisë.

                          1. D
                           Dajti

                           Faajin na e kane te tjeret Akoma nuk dime te bejme sic duhet shume gjera ne shqiptaret. Ne politike zgjedhim dhe u shkojme pas hajduteve dhe mashtruesve- pastaj fajin na e ka poltika ne skemi asnje faj Edhe ne biznesin e turizmit na e ka fajin vetem qeveria, biznesmenet qe kane hotelet nuk kane faj fare Pak nga ne dine te bejne biznes ne turizem dhe ata do te mbijetojne megjithse do te vuajne edhe namin e keq qe po i del turizmit ne Shqiperi Mentaliteti per tu pasuruar brenda nates nuk eshte per biznes eshte per hajdutet Mentaliteti per ta mashtruar ne cmime tjetrin eshte mentalitet qe te vetshkaterron PO me vjen mire qe plazhet nga Durresi deri ne Velipoje po ruajne nje nam me te mire. Propoganda e komunizmit ka mashtruar shume se shqiptaret e jugut jane me te zote , mirpo propogandes i ka dale kallai edhe njehere tjeter.Cmimet 200-300 euro per nje nate ne Dhermi jane jo vetem turp ti degjosh por jane edhe jashte cdo llogjike. Ndoshta ne lodhemi kot me analiza sepse ndoshta pronaret e ketyre hoteleve kane pastruar parate e droges duke i ndertuar keto dhe fitimimet i presin nga trafiku i droges dhe hotelet i mbajne per te ncjerre sa te nxjerrin Fajin gjithemone na e kane te tjeret

                           1. A
                            Aldo

                            Po spate 200 euro mos shko. Ka kush paguan ndaj, se keto gjera i vendos tregu, plot jane hotelet ne dhermi me 200 euro se ka njerez qe e lguajne ate cmim. Ti shko me buk me vete e domate e shalqi ne durres mer vlla

                           2. u
                            uskania

                            Ka të meta, por më bënë përshtypje komentet e Rukijes dhe të një tjetri të ashtuquajtur TË ZHGËNJYER nga Kosova.Këta komentues, që mund të jenë në një, vetëm shqiptarë nuk janë.Flasin si rrugaçë, me një gjuhë bordelloje.Mbase bëjnë dhe propagandë, në shërbim të kujt nuk di të them.

                            1. V
                             Vlonjati

                             O deputet shiko Vloren sot si eshte. Peribret! Me punime qe nuk mbarojne kurre, me pisllek dhe pa asnje rregull. Me muzike te larte nuk gjen dot qetesi dhe sikur te mos mjaftonin keto sherret midis Rames dhe Lelit e kane lene qytetin peribret te zotit. Ajo ministria bredh duke pastruar ne media por ne Vlore nuk vjen se nuk do te merzis Ramen. Edhe vjet keto probleme jane muzike e larte, pisllek dhe rremuje me makina e njerez. Nuk i ka njeri problem cmimet, njerezit nuk jane budallenj i bejne pushimet sipas xhepit te tyre. Problemet jane ato qe kane qene gjithmone dhe nuk po gjejne zgjidhje se ne kete vende cdo gje behet me aksione.. Shfajesimi qe shqiperia nuk ka eksperience ne sherbime e turizem eshte budallek. Kemi 10 vjet qe turizmi ka shperthyher, nuk jemi me te rinj ne kete fushe.

                             1. J
                              Jo realisti

                              Shkrim teper kot....ke marr persiper ti merzitesh lexuesit e tu te vjeter... Mos jep statistika dhe mos e ofendo popullin me rritjen e nivelit te jeteses... Mos e bej me...., per vete them...

                              1. k
                               katarakti

                               Nga një anë mungesë qytetërimi. Nga ana tjetër çfarë pret nga mafia?! Se të gjithë ata qê kanë ngritur hotele në Shqipëri kujtoni se janë burra të ndershëm?! Ose janë kriminelë që janê marrë me trafik droge apo femrash ose janë njerëz që kanë përfituar nga korrupsioni në vend. Ndryshe si mund të ndërtosh një hotel në Shqipëri po nuk qe marrê me pislliqe?! Në Perëndim me punë të ndershme mezi blen një shtëpi për 25 vjet, jo hotel! Prandaj me mafiozë apo me oligarkë të korruptuar nuk se si të kesh turizëm elitar apo normal. Këta që kanë hotele në vend janê nga ata qê qarkullojnë me vetura të blinduara. Pse?! Se kanë vrarë dhe vjedhur sa në Shqipëri dhe jashtë saj. Çfarê mund të presësh nga një racë e tillë?! Për më shumë janë katundarë që as shqipen nuk dinê ta flasin si duhet, lëre pastaj ta shkruajnë. Shqipëria gjatë këtyre 30 vjetëve është zbrazur nga "truri"! Kanê ngelur në vend ose fatkeqë që nuk kanë pasur mundësi të largohen, kriminelë që jetojnë duke vrarë ose njerëz që fitojnë nga korrupsioni duke abuzuar me postin. Dhe kuptohet, duke mos e bërë detyrën për të cilën paguhen. Me një fjalë llumi i vendit. "Ajka" ka 30 vjet qê po largohet se nuk jetohet dot sot në Shqipërinë e maskarenjve. Ku edhe presidenti vjedh me bllok në dorê. Prandaj turizmi pasqyron qartë mjerimin e shoqërisë dhe shtetit shqiptar sot. Mos u lodhni kot të spjegoni arsyet. Ato gjenden në ADN-në tonë.

                               1. B
                                BashkimKosova

                                Sakt. Bravo

                               2. M
                                Mirela H.

                                Një analizë perfekte e bërë nga dikush që duket se e njeh mirë turizmin. Kemi nevojë për njerëz të tillë ekspertë se prandaj turizmi ka shkuar ne amatorizëm. Një shkrim që e nisa ta lexoj me përteaë sepse e pashë që qe shumë i gjatë por që më tërhoqi dhe më pëlqez pa masë. Edhe mësova gjëra që mbase edhe i dija po nuk i shprehja dot kaq qartë. Shpresoj që shumë njerëz të mbajnë shënime nga ky shkrim sidomos nëpër institucione. Madje të stypet e tu shpërndahet edhe bizneseve. Ka shpresë akoma.

                                1. F
                                 Fieraku PD

                                 Nuk jam socialist po më duhet ta duartrokas këtë analizë profesionale. Bravo. Tek e fundit rendesi ka qe te kemi njerez qe dine e duan si artikullshkruesi nuk ka rendesi partia.

                                 1. S
                                  Supaxhiu 300 evro

                                  Per cilin biznes flitet,ate tekrijuar nga mafia e politikes dhe ajo e droges?Javen qe shkoj prane Kampit te puntoreve asfaltuan rrugen mbasi do te kalonte K/minis,kishte vite vetem pluhur nuk dihet se cfar punojn me nje vinc e tre puntore do te mbaroj mbas 20 te vitesh.Kush i kerkon llogari,jane komplet te korruptuar majtas djathta,qeveria ose opozita nuk kane guxim ti thone mafiozeve bizesmen,perse kaq vjet me kete ndertes ose rruge pa mbaruar sepse partito mbahen ne kemb nga bizneset.Thone se per te hey ne pune shteti edhe pse ne portal ne i pari ,vendos deputeti,k/bashkis,ose drejtori,mendoj se as ne kohen e Zogut nuk ishte keshtu.Ne Bashkin e Vlores shkon te marresh certifikat te trungut familjar ndersa punonjesa cfar ben?Ne certifikat te vendos nuset e xhaxhait sikur jane motrat e mija,djalin e xhaxhait si vella,babai lindur ne vlore e vendos 70 kilometra larg Vlores,gjendja civile eshte me kopetente dhe serioze ne shpjegime due dhenien e certifikatave.Jane nje kompleks problemesh ,kaq dit ne vlore nuk shikoj nje makin pastruese rrugesh ,si ka mundesi nje qytet i madh me plehrat qe hiqen me puntor te pa veshur mir dhe pantallona te shkurtra ,pa mjete adeguate me lopata si ato ne kohen e e,hoxhes.Plazhi posht kampit te puntoreve ska asnje kosh te vogel per mbeturina.Cmimet ne base te rroges jane teper te larta ,30 te vjete vetem pluhur

                                  1. S
                                   Supaxhiu 300 evro

                                   Per cilin biznes flitet,ate tekrijuar nga mafia e politikes dhe ajo e droges?Javen qe shkoj prane Kampit te puntoreve asfaltuan rrugen mbasi do te kalonte K/minis,kishte vite vetem pluhur nuk dihet se cfar punojn me nje vinc e tre puntore do te mbaroj mbas 20 te vitesh.Kush i kerkon llogari,jane komplet te korruptuar majtas djathta,qeveria ose opozita nuk kane guxim ti thone mafiozeve bizesmen,perse kaq vjet me kete ndertes ose rruge pa mbaruar sepse partito mbahen ne kemb nga bizneset.Thone se per te hey ne pune shteti edhe pse ne portal ne i pari ,vendos deputeti,k/bashkis,ose drejtori,mendoj se as ne kohen e Zogut nuk ishte keshtu.Ne Bashkin e Vlores shkon te marresh certifikat te trungut familjar ndersa punonjesa cfar ben?Ne certifikat te vendos nuset e xhaxhait sikur jane motrat e mija,djalin e xhaxhait si vella,babai lindur ne vlore e vendos 70 kilometra larg Vlores,gjendja civile eshte me kopetente dhe serioze ne shpjegime due dhenien e certifikatave.Jane nje kompleks problemesh ,kaq dit ne vlore nuk shikoj nje makin pastruese rrugesh ,si ka mundesi nje qytet i madh me plehrat qe hiqen me puntor te pa veshur mir dhe pantallona te shkurtra ,pa mjete adeguate me lopata si ato ne kohen e e,hoxhes.Plazhi posht kampit te puntoreve ska asnje kosh te vogel per mbeturina.Cmimet ne base te rroges jane teper te larta ,30 te vjete vetem pluhur

                                   1. S
                                    Supaxhiu 300 evro

                                    Per cilin biznes flitet,ate tekrijuar nga mafia e politikes dhe ajo e droges?Javen qe shkoj prane Kampit te puntoreve asfaltuan rrugen mbasi do te kalonte K/minis,kishte vite vetem pluhur nuk dihet se cfar punojn me nje vinc e tre puntore do te mbaroj mbas 20 te vitesh.Kush i kerkon llogari,jane komplet te korruptuar majtas djathta,qeveria ose opozita nuk kane guxim ti thone mafiozeve bizesmen,perse kaq vjet me kete ndertes ose rruge pa mbaruar sepse partito mbahen ne kemb nga bizneset.Thone se per te hey ne pune shteti edhe pse ne portal ne i pari ,vendos deputeti,k/bashkis,ose drejtori,mendoj se as ne kohen e Zogut nuk ishte keshtu.Ne Bashkin e Vlores shkon te marresh certifikat te trungut familjar ndersa punonjesa cfar ben?Ne certifikat te vendos nuset e xhaxhait sikur jane motrat e mija,djalin e xhaxhait si vella,babai lindur ne vlore e vendos 70 kilometra larg Vlores,gjendja civile eshte me kopetente dhe serioze ne shpjegime due dhenien e certifikatave.Jane nje kompleks problemesh ,kaq dit ne vlore nuk shikoj nje makin pastruese rrugesh ,si ka mundesi nje qytet i madh me plehrat qe hiqen me puntor te pa veshur mir dhe pantallona te shkurtra ,pa mjete adeguate me lopata si ato ne kohen e e,hoxhes.Plazhi posht kampit te puntoreve ska asnje kosh te vogel per mbeturina.Cmimet ne base te rroges jane teper te larta ,30 te vjete vetem pluhur

                                    1. R
                                     RAIFI

                                     Turizmi do kulturë,edukat,mirësjellje përkujdesje,vlerësim të turistik,pastërti dhe sherbim.Turizmi nuk e duron arrogancën,mendjemadhësinë dhe sjelljet prej rrugaçi.Nuk fitohet në turizëm duke vjedh e mashtruar turistin.Për të gjitha këto në Shqipëri kemi kryesisht turistë të rastit,eksperimental andaj nuk këthën edhe herave tjera se deshprohën.Meqenëse çmimet janë si të vendeve për rreth edhe punëtorët duhet paguar njejtë.Çfar pret nga kamerieri që paguhet 300 euro dhe at dy-tre muaj po pastaj ç'bëhët me të.Eshtë edhe një fakt shumë domëthënes:shumë hoteleri i kanë ndërtuar ato objekte me lekë të fituar nga droga e ryshfeti ata kanë lekë mjaft dhe nuk u intereson fitimi.Hotelet i kanë ndërtuar sa për të shëruar lekët.

                                     Lini një Përgjigje