Do ndalohet fshehja e pagave në BE – Krahasimi dhe zbulimi i diferencave gjinore mund të jetë më i lehtë

1 Prill 2023, 21:10Bota TEMA

Do ndalohet fshehja e pagave në BE – Krahasimi dhe zbulimi i

Shumë kompani ende nuk janë transparente në lidhje me pagat duke mos i lejuar punonjësit e tyre të sigurohen se po paguhen në mënyrë të drejtë. Por ka shenja ndryshimi pasi në lëvizjen e fundit drejt më shumë transparencës, Parlamenti i Bashkimit Europian miratoi rregulla të reja të krijuara për të ndihmuar punonjësit të marrin informacionin kryesor për pagat.

“Fshehja e pagave do të ndalohet,” thuhej në një deklaratë të Parlamenti Europian, duke shpjeguar se punëdhënësit nuk mund t’i pengojnë punëtorët e tyre të ndajnë pagën e tyre ose të shikojnë pagat e njerëzve të tjerë. Kjo do të thotë që punëtorët do të kenë të drejtën e aksesit në detajet individuale dhe tarifat e kompensimit, duke përfshirë edhe diferencat gjinore brenda kompanisë.

Hulumtimet kanë treguar se transparenca e pagave është çelësi për të mbyllur hendekun gjinor të pagave pasi gratë shpesh kanë më pak gjasa të negociojnë kompensimin e tyre dhe priren të nënvlerësojnë veten. Njohja se çfarë fitojnë kolegët e tyre mund të ndihmojë në zbutjen e këtij fenomeni.

Kompanitë në BE me një hendek gjinor pagash më të madh se 5% do të duhet të kalojnë një vlerësim me përfaqësuesit e punonjësve dhe mund të gjobiten, thuhet në deklaratën e Parlamentit Europian. Por se cilat do të jenë pasojat e sakta për një hendek gjinor shumë të madh pagash, varet nga vendet individuale anëtare të BE-së.

Kushdo që është prekur negativisht nga paga e pabarabartë do të ketë të drejtën e kompensimit shtesë, thonë rregullat e reja. Pothuajse gjysma e vendeve të botës nuk kanë ligje që kërkojnë që kompanitë të paguajnë të gjitha gjinitë në mënyrë të barabartë, thekson një raport i fundit i Bankës Botërore. Kjo mund të ketë një ndikim negativ në rritjen ekonomike, shton ai.

Dhe efekti nuk është i kufizuar vetëm në vende individuale. Një raport i fundit nga Moody’s zbuloi se hendeku gjinor i pagave në fakt mund t’i kushtojë ekonomisë botërore deri në 7 trilion dollarë. Të dhënat më të fundit zyrtare tregojnë se hendeku gjinor i pagave në BE ishte në 13% në vitin 2021. Në SHBA, të dhënat federale për atë vit treguan se gratë që punonin me kohë të plotë paguheshin 84 cent për çdo dollar të pagës së një burri.

1 Komente

  1. G
    Gimi

    Globalist majtiste thone nuk ka rendesi se kush eshte me I afte por cfare gjinie je.Ne shume pune grate paguhen me shume se jane me te zonjat dhe ka pune qe meshkujt I bejne me mire.Perendimi po tret veten me keto budallaleqe te djallezuara alla Sorros.

    Lini një Përgjigje