Një harxhim i kot parash? Basti i madh i Europës

23 Mars 2023, 20:00Bota TEMA

Një harxhim i kot parash? Basti i madh i Europës

Ndërtimi i shpejtë i infrastrukturës së gazit natyror të lëngshëm në Europë është në rrugën e duhur për të tejkaluar shumë kërkesën deri në fund të dekadës, sipas një studimi të ri, me më shumë se gjysmën e aseteve të planifikuara të LNG-së të rajonit që shihen në rrezik për t’u kthyer në in-aktive.

Bashkimi Europian është zotuar të heqë dorë nga karburantet fosile ruse deri në vitin 2027 në përgjigje të pushtimit në shkallë të plotë të Ukrainës nga Presidenti Vladimir Putin, me shumë vende anëtare që ndjekin me shpejtësi planet për të sjellë burime alternative të gazit nga vende të tilla si SHBA dhe Katari.

Disa vende duke përfshirë Gjermaninë, Italinë, Greqinë, Holandën dhe Francën kanë njoftuar projekte të reja LNG ose zgjerimin në ato ekzistuese në përgjigje të mbylljes së tubacioneve të gazit rus.

Përpjekja për të mbuluar nevojat e ardhshme të energjisë, megjithatë, i vë vendet europiane në rrezik të humbjes së shumave kolosale parash, sipas Institutit për Ekonominë e Energjisë dhe Analizën Financiare. IEEFA, një institut me bazë në SHBA, tha në një studim të botuar të mërkurën se oreksi i Europës për projekte të reja LNG mund të tejkalojë masivisht kërkesën në vitet e ardhshme.

Kapaciteti i terminalit LNG të kontinentit është vendosur të kalojë 400 miliardë metra kub (bcm) deri në vitin 2030, tha IEEFA, duke cituar planet aktuale të ndërtimit të infrastrukturës. Kjo është rritur nga 270 bcm në fund të vitit të kaluar. IEEFA përfshiu në analizën e saj Britaninë e Madhe, Norvegjinë dhe Turqinë.

Në të kundërt, kërkesa për LNG në të gjithë Europën parashikohet të shkojë midis 150 bcm, sipas IEEFA, dhe 190 bcm, sipas S&P Global Commodity Insights. IEEFA tha se mospërputhja midis kërkesës së ardhshme të Europës për LNG dhe objekteve të importit mund të rezultojë në 200 bcm deri në 250 bcm kapacitet të papërdorur deri në vitin 2030, ekuivalente me afërsisht gjysmën e kërkesës totale të BE-së për gaz në 2021, e cila ishte 413 bcm.

Rreziku më i lartë i aseteve të bllokuara u pa në Spanjë (50 bcm), Turqi (44 bcm) dhe MB (40 bcm), ndërsa IEEFA tha se pret një normë 36% të përdorimit të terminaleve të LNG të Europës deri në fund të dekadës.

Duke folur në fillim të këtij muaji, shefi i politikës energjetike të BE-së u bëri thirrje vendeve dhe kompanive të BE-së që të ndalojnë nënshkrimin e kontratave të reja për të blerë LNG-në ruse, pasi ajo kërkon të reduktojë varësinë e saj energjetike nga Kremlini.

Basti i madh i kapacitetit të LNG-së i BE-së ka ndezur gjithashtu shqetësime mjedisore, me hulumtimin e publikuar në fund të vitit të kaluar nga Global Energy Monitor duke paralajmëruar se planet për të dyfishuar kapacitetin e terminalit të importit të LNG-së të bllokut kërcënojnë të prishin qëllimet klimatike, ndërkohë që gjithashtu bëjnë pak për të adresuar krizën energjetike.

Analistët në GEM vunë në dukje në atë kohë se shumica e kontratave të LNG-së të siguruara nga blerësit e BE-së ishin planifikuar të fillonin nga viti 2026 dhe të vazhdonin për 15 deri në 20 vjet. Sigurisht, djegia e lëndëve djegëse fosile si qymyri, nafta dhe gazi, është shtytësi kryesor i krizës klimatike.

1 Komente

  1. a
    anti25642654censurë

    "LNG-së të rajonit që shihen në rrezik për t’u kthyer në in-aktive."??? ka ndonjë shpenzim më kot se armatosja e një ushtrie në kohë paqeje??jo!armatosja,psh e kinës,për momentin,është gomarllëku më i madh që mund të bëjë një qeveri që nuk ka bërë asnjë luftë,përveç ndonjë sherri kot më kot,në 80 vitet e fundit??por a ja paraqet kështu dikush kinezëve dhe qeverisë së saj??jo!e para sepse,nuk ka të drejtë fjale,dhe e dyta do të të marrin për budalla që nuk kupton se ku duan të dalin ata me atë armatosje!! të kesh vepruar për 30 vjet për tu mvarur nga një shtet,pavarsisht këshillave,që doli se gjithçka e bëri vetëm e vetëm për të të kërcënuar një ditë!?pas 30 vjetësh "budallallëqe"të zgjohesh një ditë i kërcënuar me bllokadë energjitike,dhe të fillosh ndërrimin e drejtimit,riparimit të gabimeve,dhe pa filluar mirë këtë riparim,të dalin një tufë gomerësh dhe të thonë se,"pas 10 a 20 vjetësh këto riparime në politikën energjitike,mund të mos jenë më të nevojshme"??kjo tregon se këta njerëz"autistë" në trurin e tyre nuk e kuptojnë situatën në të cilën jetojnë!!njerëz të tillë o janë idiotë të arsimuar dhe nuk ja kanë idenë e ambientit ku jetojnë,o bëjnë të njëjtën politikë që u quajt "shrëderizëm"!pra politikën e futjes në kruth të vëndit të tyre!!idiotësitë e politikanëve,shumë ngjyrësh,që megjithëse shihnin një armatim në krahun"kundërshtar",predikonin çarmatimin,deri në eleminimin e ushtrisë në vëndet e tyre,nuk di si ti përshkruaj!?idiotë të lindur??tradhëtarë të vëndeve të tyre??interesaxhij momenti??miopë?? të fillon një agresion!në mes të europës!kundër europës!dhe në krahun tjetër të dalin debila të lindur dhe të thonë "nuk duhen rivënë në punë çentralet atomike,sepse ne kemi thënë që në filan kohë do ti mbyllim"??pra këta për të "mbajtur fjalën",nuk e kanë problem të vrasin veten??për të "mbajtur fjalën"këta idiotë nuk e kanë problem të furrnizojnë me para agresionin rus,ose pa problem shkatërrojnë ekonominë e tyre të mbetur pa lëndë fosile ruse??edhe nëse këto impiante o masa të tjera një ditë nuk do të jenë të shfrytëzuara 100%,70%,a më pak,prapë ato do të kenë të njëjtin funksion që ka ushtria për një shtet!do ti japin sigurinë për të mos qënë i shantazhueshëm në asnjë moment!!sado që të mos shfrytëzohen këto impiante,prapë janë më të leverdisëshme se shpenzimet ushtarake!e një vënd mund të thuhet se pati sukses në mbrojtjen e tij,kur falë shpenzimeve të tijë ushtarake,nuk ka pasur asnjëherë mundësinë ti përdorë ato!!pra me ato shpenzime ka evituar shpërthimin e luftës,me ato shpenzime i ka hequr dëshirën dikujt tjetër ta sulmojë!!

    Lini një Përgjigje