NASA zbret në Tokë domatet “aliene”

17 Prill 2023, 18:37Hi-Tech TEMA

NASA zbret në Tokë domatet “aliene”

Agjencia Hapësinore Amerikane, NASA ka kthyer në Tokë mostrat e disa domateve të rritura në Stacionin Hapësinor, si pjesë e kërkimeve që po kryen në lidhje me kultivimin e bimëve, ndryshimin e muskujve për shkak të gravitetit apo sigurinë nga zjarri.

Këto fruta u transportuan në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA-s në Florida, ku shkencëtarët do të kryejnë analiza shtesë përpara se graviteti i Tokës të japë ndikimin e tij.

Domatet u kultivuan në ndarjen “Veggie” të stacionit ku u ekzaminuan efektet e dritës dhe cilësia e plehrave në prodhimin e frutave, si dhe siguria mikrobike dhe vlerat ushqyese.

Sipas NASA, ​​aftësia për të rritur bimë në hapësirë po kryhet për të përmirësuar jetesën e anëtarëve të ekuipazhit për misionet e ardhshme afatgjata.

Ekuipazhi kreu tre korrje në ditët 90, 97 dhe 104 duke ngrirë domatet së bashku me mostrat e ujit dhe materialin e rritjes.

 

2 Komente

 1. c
  cfar domate thoni mor injorante !

  ato jane frutat e kanabisit te ri qe po eksperimenthet ne Shqipni ,e qe ka me shperthy Boten nen Ethet e tij .Do jet i parezistueshem dhe kurues ,per te gjitha semundjet e njeriut . Farmacit duhet te vihen ne gadishmeri te plote .

  1. P
   Pandeli Pasko

   Korret gruri - me drapër, po jo domatja! Anglisht 'to harvest' - shqip përkthehet sipas rastit: vjel, mbledh, korr, kosit, etj. Ju lutem mos na e prishni shqipen më shume se ç'na e keni prishur. Redaktoni pak përkthimin me google, e mori e mira!

   Lini një Përgjigje