10 këshilla për notim të sigurt

2 Gusht 2022, 16:30Lifestyle TEMA

10 këshilla për notim të sigurt

Vera për shumicën dërrmuese të njerëzve, do të thotë pushim, pakujdesi dhe shumë orë relaksi në plazh, duke bërë banja dielli dhe not. Kjo e fundit është e dobishme për shëndetin fiziko-mendor dhe mirëqenien e personit, por mund të bëhet e rrezikshme dhe madje fatale nëse nuk respektohen disa rregulla thelbësore.

Por gjatë verës shumë persona humbin jetën nga mbytja, ku viktimat më të mëdha në detet dhe brigjet  janë të moshuarit. Shkaqet janë ose kardiake ose patologjike, me më të shpeshta infarktin.

58% e njerëzve që vdesin në det janë 70 vjeç e lart.

Sipas hulumtimeve periudha 11:00 – 15:00, kur dielli “digjet” dhe temperaturat janë shumë të larta, ka rezultuar më e rrezikshmja për fatalitete.

Kur koha ndërmjet orës 12:00 dhe 13:00 mbledh fatkeqësitë më të mëdha, 42% i mbytjeve. Megjithatë, numri i vdekjeve (34%) në periudhën 8:00-10:00 ka qenë mjaft i lartë, pasi kjo është koha kur në plazhe vijnë kryesisht të moshuar, ndërkohë që edhe uji i detit në këto orë është me temperaturë më të ulët.

Për këtë arsye, të moshuarit në det duhet:

• Të dinë të notojnë mirë.

• Ata hyjnë dhe dalin nga uji gradualisht dhe jo direkt, pasi një trup i plakur nuk mund ta përpunojë lehtësisht këtë ndryshim të papritur të temperaturës. Sidomos kur hyni në det, lërini të lagen pak në fillim këmbët-duart-kokën dhe më pas zhyteni gjithë trupin.

• Ata shmangin larjen në mëngjes herët kur uji është më i ftohtë dhe në mesditë kur temperaturat janë shumë të larta. Megjithatë, nëse ujërat janë më të ftohta në zonë, ata nuk duhet të qëndrojnë të palëvizshëm në ujë, duke lëvizur vazhdimisht krahët dhe këmbët.

• Ata notojnë më mirë duke mbajtur një kapele dhe duke vënë më parë krem ​​kundër diellit të cilin e ripërdorin shpesh ndërsa qëndrojnë në plazh, edhe kur janë në hije.

• Preferohet të notosh në shoqërinë e një shoku që gjithashtu noton mirë.

• Rruga që ndjekin në det është paralele me bregdetin dhe jo pingul, pra nuk largohen nga plazhi për të shkuar në thellësi. Qëndrojnë në cekëtinë dhe preferohet të lahen aty ku shkelin dhe jo në thellësi

• Është e rëndësishme që ata të mos notojnë për një kohë të gjatë.

• Asnjëherë mos notoni me stomakun plot sepse kjo e rëndon zemrën e cila gjatë notit punon më intensivisht. Përveç refluksit dhe aspiratës, rreziku i hipotensionit, të fikëtit apo edhe të një episodi-infarkti ishemik është shumë i lartë!

• Asnjëherë mos notoni pasi keni konsumuar alkool.

• Nëse gjatë notit ndjejnë siklet, ngërçe apo marrje mendsh, ruani qetësinë dhe thirrni ndihmë duke dalë pa panik. Prandaj është e rëndësishme që ata të notojnë afër bregut, në mënyrë që në rast nevoje, çdo ndihmë të jetë lehtësisht e arritshme.

• Mos rri për një kohë të gjatë në diell, pini shumë lëngje që të freskoheni.

1 Komente

  1. H
    Hm . . . pamje bukur e ciftit

    Bjondja i ngjaka shume nji ishMesueses time te Notit .Me beri Nostalgjik . Isha nxenes i saj por e doja me shume se nji Mesuese ishte aq e bukur me aty sy qe oh .kur i kujtoj . Sekur te shiheshim ne nji Plazhe si ateher ...

    Lini një Përgjigje