Qytetarët mund të prodhojnë vetë energji, Maqedonia e Veriut: Nga 1 korriku energjinë e përfituar nga panelet diellore do të blihet dhe nga shteti

17 Qershor 2022, 16:25Rajoni TEMA

Qytetarët mund të prodhojnë vetë energji, Maqedonia e

Qytetarët në Maqedoninë e Veriut nga 1 korriku i këtij viti do të mund të vendosin panele diellore për prodhimin e energjisë elektrike në çatitë e banesave të tyre me fuqi instaluese deri në gjashtë kilovat orë, ndërsa furnizuesi universal “EVN houm” do të jetë i detyruar t’ua blejë tepricën e energjisë së prodhuar elektrike ose t’ua zbresë nga fatura kur të konsumojnë më shumë se energjia e prodhuar.

Një gjë e tillë parashikohet me ndryshimet në Rregulloren për burimet e rinovueshme të energjisë që u mundëson qytetarëve dhe kompanive që të prodhojnë energji elektrike në çatitë e tyre dhe t’ia shesin atë blerësit dhe shpërndarësit të energjisë elektrike. Këto ndryshime, siç tha ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi do të hyjnë në fuqi që në muajin qershor, me publikimin e Rregullores në Gazetën Zyrtare.

Në përputhje me Rregulloren, konsumator-prodhues mund të jetë një familje, konsumator i vogël, shfrytëzues buxhetor dhe shfrytëzues individual, i cili mund të ndërtojë një impiant për prodhimin e energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme të energjisë, ku energjinë e prodhuar e shfrytëzon për konsum vetjak dhe e transferon tepricën e energjisë elektrike në rrjetin e shpërndarjes së energjisë elektrike. Deri më tani, konsumatori-prodhuesi mund të transferojë tepricën e energjisë elektrike të prodhuar në rrjetin e shpërndarjes së energjisë elektrike nëse, ndër të tjera, nuk furnizohet me energji elektrike nga furnizuesi universal.

Ndryshimet do t’i mundësojnë konsumatorit-prodhues të ketë një fabrikë prodhimi me kapacitet më të madh të instaluar në mënyrë që të përmbushë plotësisht konsumin e tij dhe njëherësh të furnizojë një sasi më të madhe në rrjet, gjë që për kategori të caktuara subjektesh i gjithë koncepti bëhet më tërheqës. Kështu, në vend të 4 kË aktuale, propozohet që fuqia e instaluar e impiantit të prodhimit të mos kalojë 6 kË, për familjet dhe në vend të 20 kË aktuale, propozohet që fuqia e instaluar e impiantit të prodhimit të mos kalojë 40 kË, për një konsumator të vogël, shfrytëzues buxhetor dhe shfrytëzues individual.

Pas miratimit të ndryshimeve në Rregullore, Ministria e Ekonomisë do të shpallë një listë aplikimi për familjet e interesuara për kompensimin e një pjese të shpenzimeve për blerjen dhe instalimin e paneleve diellore për prodhimin e energjisë elektrike për konsum vetiak. Investimi kushton 700 deri në 800 euro për një kilovat orë dhe në Maqedoninë e Veriut panelet diellore mund të punojnë 1.500 orë në vit.

“EVN houm” do të jetë i detyruar të ndryshojë sahatët matës për ata që do të vendosin panele diellorë, duke marrë përsipër cdo shpenzim.

2 Komente

 1. k
  kovaç

  Bravo Maqedonia.Kurse ne Shqiperi qeveria e ka mendjen vetem per te grabitur.Ka disa biznese qe kane investuar ne panelet diellore dhe tepricen e prodhimit mujor qeveria e fut tek xhepi F.SH.U.Kurse per muajt qe bizneset konsumojne me teper paguajne, pavaresishte se bilanci vjetor i prodhimit mund te jete me i madh nga konsumi. Perse ERE (Enti rregullator i energjise ) nuk mblidhet per te zbatuar nje ligj apo VKM ku ky bilanc te jete vjetor dhe jo mujor? Nese qeveria nuk paguan tepricat e prodhimit te energjise per prodhuesit fotovoltaik,mos prisni te keni investime nga privati.

  1. ?
   ????????????????????????

   shqiperia eshte VK per shtet..ka 30 vjet qe na kan hudhehequr hajdutat vrasesit krininelat palacot edhe te pa aftit

  Lini një Përgjigje