Presidenti slloven i shkruan Michel: Shqipërisë dhe Maqedonisë t’i jepet drita jeshile në qershor! Kosovës t’i liberalizohen vizat

17 Qershor 2022, 09:22Rajoni TEMA

Presidenti slloven i shkruan Michel: Shqipërisë dhe Maqedonisë

Presidenti i Sllovenisë, Borut Pahor, i ka dërguar një letër kryetarit të Këshillit Evropian, Charles Michel, në të cilën kërkon që Bosnje Hercegovinës, pa kushte, t’i jepet statusi i kandidatit për anëtarësim në BE.

Siç theksoi presidenti i Sllovenisë në letër, kjo lëvizje do të forconte më tej forcat pro-evropiane në Bosnje dhe Hercegovinë dhe dinamikën e përshtatjes së brendshme me normat evropiane.

“Në dritën e agresionit të Federatës Ruse kundër Ukrainës dhe pasojave të luftës për sigurinë evropiane, rëndësia e BE-së si një garantues i rëndësishëm i sigurisë dhe stabilitetit po riafirmohet gjithnjë e më shumë. Ndërsa unë sinqerisht mbështes të gjitha përpjekjet për t’i dhënë statusin kandidat Ukrainës dhe Moldavia, “Një Ballkan që po largohet gjithnjë e më shumë nga perspektiva evropiane”, shkruan Pahor.

Ai tha se ishte veçanërisht i shqetësuar për situatën në Bosnje dhe Hercegovinë.

“Në atë vend më së miri shihen pasojat negative të procesit të ngadaltë të zgjerimit të BE-së. Në këtë situatë po rritet nacionalizmi dhe tendenca për ndryshimin e kufijve dhe e gjithë kjo çon në një destabilitet edhe më të madh që kërcënon sigurinë jo vetëm të BeH dhe BH dhe fqinjësia e saj e afërt, por edhe Bashkimi Evropian”, në një letër të presidentit slloven.

Prandaj, Pahor thekson se Bosnjë-Hercegovinës duhet t’i jepet statusi i kandidatit për në BE.

“Sigurisht, BiH duhet të plotësojë kushtet, por rendi duhet të jetë i ndryshëm – fillimisht dhënia e statusit, dhe më pas plotësimi i kushteve. Sipas mendimit tim, kjo do të forconte forcat pro-evropiane në BiH dhe dinamikën e përshtatjes së brendshme me normat evropiane. “tha Pahor.

Në fund të fjalës së tij drejtuar Michel, Pahor tha se nevojiten hapa konkretë për zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor.

“Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut duhet t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave në qershor, Kosova duhet të marrë liberalizimin e vizave. Besoj se të dyja kërkojnë vullnetin politik të shteteve anëtare, sepse të tre vendet i plotësojnë të gjitha kushtet. Unë dua një proces më të shpejtë negociues. me Malin e Zi dhe Serbinë”, ka përfunduar Pahor.

Letra e plotë

I nderuar zoti President,

Duke pasur parasysh agresionin e Federatës Ruse ndaj Ukrainës dhe efekteve të luftës në sigurinë evropiane, të cilat po shtohen, duhet të potencohet rëndësia e Bashkimit Evropian si një garantues i sigurisë dhe stabilitetit. Ndërsa unë sinqerisht mbështes të gjitha përpjekjet për t’i dhënë Ukrainës dhe Moldavisë statusin e kandidatit, jam gjithnjë e më shumë i shqetësuar për situatën në Ballkanin Perëndimor, të cilit ne vazhdimisht po i shprehim garanci dhe perspektivë evropiane, por rajoni po largohet gjithnjë e më shumë.

Unë jam veçanërisht i shqetësuar për situatën në Bosnje dhe Hercegovinë.  Në këtë vend, ka pasoja shumë negative nga procesi shumë i ngadaltë i zgjerimit të Bashkimit Evropian dhe largimi nga perspektiva evropiane. Në këto rrethana, nacionalizmi dhe lufta për ndryshimin e kufijve po intensifikohen, të gjitha këto po çojnë në paqëndrueshmëri në rritje që kërcënon sigurinë jo vetëm të BiH dhe fqinjësisë së saj të afërt, por edhe të Bashkimit Evropian.

Jam i bindur se është e domosdoshme që Bosnje-Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit pa kushte.  Natyrisht, BiH duhet të plotësojë kushtet, por rendi duhet të jetë i ndryshëm – kështu që së pari statusin e kandidatit dhe më pas plotësimin e kushteve.  Sipas mendimit tim, kjo do t’i forconte forcat pro-evropiane në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe dinamikat e përshtatjes së brendshme me normat evropiane.

Unë besoj se nevojiten hapa konkretë për të përshpejtuar zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave në qershor dhe Kosova të marrë liberalizim vizash. Besoj se të dyja kërkojnë vetëm vullnetin politik të shteteve anëtare, si të tre shtetet plotësojnë të gjitha kushtet për të thënë.  Dua gjithashtu një proces më të shpejtë negociues me Malin e Zi dhe Serbinë.

Lini një Përgjigje