Lija e majmunëve, Alimehmeti: S’ka vend për panik, transmetueshmëria e ulët

18 Gusht 2022, 21:20Sociale TEMA
Lija e majmunëve, Alimehmeti: S’ka vend për panik,

 

Mjeku Ilir Alimehmeti thotë se rreziku nga lija e majmunit nuk është shqetësues.

Për Euroneës Albania ai deklaroi se sëmundja ka transmetueshmëri shumë të ulët dhe për ndalimin e saj ekziston vaksina prej disa vitesh.

“Është një sëmundje me transmetueshmëri shumë të ulët, kërkon një kontakt shumë të ngushtë për ta transmetuar dhe fatmirësisht numri i atyre që kanë kërkuar trajtim spitalor është 163 në të gjithë Europën. 

Transmetueshmëria është me kontakt shumë të ngushtë personal nga njeriu tek njeriu ose nëpërmjet sipërfaqeve që një njëri i prekur i ka prekur dhe i prek dikush tjetër, por duhet të ketë çarje në lëkurë që të transmetohet.

Sidomos tani që jemi në verë, që jemi në kontakt me mikrobet mund të kemi skuqje të lëkurës, por nuk duhet ngatërruar me linë e majmunit, lija e majmunit është një gjë shumë e rrallë”, tha epidemioologu.

Lini një Përgjigje