Virozat “mposhtin” Covid: Simptomat janë të njëjta, duhet testim për t’i dalluar

16 Nëntor 2023, 20:40Sociale TEMA
Virozat “mposhtin” Covid: Simptomat janë të njëjta,

Në këtë sezon duket se virozat stinore predominojnë kundrejt virusit të Covid-19, i cili vijon të qarkulojë në vendin tonë por në shifra më të ulta krahasuar me dy muaj më parë ku u duk se pati një valë të re.

Mjekët e familjes, të cilët janë në kontakt të drejtpërdrejtë me pacientët, për të dy rastet thonë se ka fluks pacientësh që janë prekur nga infeksione respiratorë për shkak të virozave.

“Në muajin shtator kishim gati 60 raste në ditë të prekur nga Covid-i, ndërsa tani kjo shifër është reduktuar, por predominojnë virozat me kollë, me dhimbje koke dhe temperaturë“- tha Dr. Violeta Kacori, mjeke familjeje qendrën shëndetësore nr. 8.

Ndonëse kanë pothuajse simptoma të njëjta, Covid-i nga virozat dallohet vetëm nëpërmjet testimit. Por ajo që është karakteristike thonë mjekët është se tempertura në rastet e Covid-it ka qenë më rezistente.

“Në rastin e virozave ka pasur një temperaturë 39 deri në 38.5, por është dominuar nga antipiretikët dhe ka zgjatur 3 ditë. Ndërsa me Covid-in temperatura ka qenë 37.5 por rezistente”– tha mjekja Violeta Kacori.

Në këtë situatë epidemiologjike të sëmurët kornik kanë rendur të vaksinohen pasi mjekja thotë se i ndihmon ata që t’i kalojnë lehtë të dy sëmundjet infektive.

“Ka pasur interesim dhe janë vaksinuar një numër i konsiderueshëm, pasi në fakt u pa një vit më parë që kush ishte i vaksinuar e kaloi më lehtë si gripin edhe Covid-in”, u shpreh ndër të tjera Kacori.

Lini një Përgjigje