Më pak naftë, më pak taksa; qeveria “humbi” 5.2 mld lekë

21 Mars 2023, 20:39Ekonomia TEMA

Më pak naftë, më pak taksa; qeveria “humbi” 5.2 mld

Në vitin 2022, Ministria e Financave priste të mblidhte 23.4 miliardë lekë nga taksa e qarkullimit, por arkëtoi 5.2 mld lekë më pak.

Kjo mungesë parash lidhet me konsumin e naftës në popullatë, i cili ra ndjeshëm vitin e kaluar.

Çmimet e larta në pikat e karburanteve bënë që qytetarët të braktisnin makinat ose t’i përdornin ato më rrallë, madje një pjesë e madhe e tyre blenë karburant në vendet fqinje.

Nga taksa e qarkullimit, qeveria ka mbledhur 18.2 mld lekë, 1 mld më shumë se në vitin 2020 kur qarkullimi u mbyll nga pandemia dhe 1.5 mld lekë më pak se në vitin 2021.

Të ardhurat nga taksa e qarkullimit zënë rreth 10% të shumës së përgjithshme që vilet nga tatimet. Taksa e qarkullimit mbi benzinën dhe naftë vilet në masën 27 lekë për litër.

Ajo ka për qëllim të grumbullojë të ardhura nga përdoruesit e transportit dhe vilet gjatë blerjes së karburantit, për çdo litër të konsumuar.

Fondet që grumbullohen nga tatimi janë shumë herë më të larta se buxheti vjetor për ndërtimin dhe mirëmbajtjen e rrugëve.

Sipas të dhënave zyrtare nga Ministria e Financave vitin e kaluar fondet e brendshme për investime në rrugë ishin16 miliardë lekë, duke përfshirë mirëmbajtjen dhe ndërtimin e rrugëve.

1 Komente

  1. Q
    Qytetari i Thjeshte

    Taksa e qarkullimit nuk eshte 27 lek por 32,40 lek. Kjo eshte sa absurde aq edhe qesharke, ne kete vendin tone te ndritur qeverrite na vjedhin 2 here, vene Tvsh edhe mbi taksat! Pra ne paguajme per buxhetin e shtetit takse qarkullimi 32,4 lek/liter akcize 45.87 lek/liter!! takse Carboni per naften 3,6 Lek/liter takse carboni per benxinen 1,8 lek/liter Pra per cdo liter nafte qeverria na merr 81,87 lek/liter Dhe ankoheni pastaj se qeverria nuk mendon per popullin, ja fut sa krahu nga mengjesi ne darke. Ta gezojme qeverrine qe kemi dhe te na rroj PD!

    Lini një Përgjigje