Pamjet fantastike nga NASA dhe pyetja: Kush e krijoi botën?

13 Korrik 2022, 11:52Kulturë TEMA

Pamjet fantastike nga NASA dhe pyetja: Kush e krijoi botën?

Nga galaktikat dhe yjet e deri tek atomet dhe pjesëzat nënatomike, vetë struktura e universit tonë është e përcaktuar nga qto që njihen si konstantet themelore të universit.

Shkencëtarët kanë dalë në përfundimin se secili prej këtyre numrave është formuar në një vlerë aq të saktë sa të habit, një vlerë që bie në një diapazon tepër të ngushtë që bën të mundur jetën.

Nëse një prej këtyre numrave do të ishte ndryshuar qoftë sa një fije floku, nuk mund të ekzistonte askund asnjë lloj jete fizike e ndërvepruese. Nuk do të kishte yje, as jetë, as planetë, as kimi.

Për shembull, shqyrtoni forcën e rëndesës. Kjo forcë përcaktohet nga konstantja gravitacionale. Po të ndryshonte kjo konstante me 1 në 10 në fuqi tép 60 pjesë, asnjë prej nesh nuk do të ekzistonte.

Për ta kuptuar sa jashtëzakonisht e ngushtë është shtrirja jetë-lejuese, imagjinoni një numërator të ndarë në 10 në fuqi të 60 pjesë. Për ta kuptuar disi sesa pika gjenden në këtë numërator, krahasojeni atë me numrin e qelizave në trupin tuaj (10 në fuqi të 14), ose me numrin e sekondave që kanë kaluar që prej fillimit të kohës (10 në fuqi të 20).

Po të kishte qenë konstantja gravitacionale jashtë sinkroni qoftë me një prej këtyre ndarjeve pafundësisht të vogla, universi ose do të ishte zgjeruar e holluar aq shpejt saqë asnjë yll nuk do të mund të ishte formuar e jeta nuk do të mund të ekzistonte, ose do të ishte shembur mbrapsht vetvetiu me të njëjtin rezultat: pa yje, pa planetë, pa jetë.

Ose merrni në konsideratë shpejtësinë e zgjerimit të universit.

Kjo shpejtësi drejtohet nga konstantja kozmologjike. Një ndryshim prej vetëm 1 pjese në 10 në fuqi 120 do të bënte që universi të zgjerohej tepër shpejt ose tepër ngadalë.

Në secilin rast, sërish do të ishte e pamundur që në univers të kishte jetë.

Ja dhe një shembull tjetër i mirësinkronizimit: nëse masa dhe energjia e universit të hershëm nuk do të ishin shpërndarë me një saktësi të pamendueshme prej 1 në 10 në fuqi të 10 (në fuqi të 123), universi do të ishte i papërshtatshëm për çfarëdolloj forme jete.

E vërteta është se… universi ynë lejon jetë fizike e ndërvepruese vetëm sepse këto dhe shumë numra të tjerë janë ekuilibruar në mënyrë të pavarur dhe imtësi të jashtëzakonshme.

“Ngado që hedhin sytë, fizikanët shohin shembuj të mirë-sinkronizimit.” – Sër Martin Ris, astronom i Britanisë së Madhe, lektor në Kolegjin Triniti dhe Profesor Nderi i Kozmologjisë dhe Astrofizikës në Universitetin e Kembrixhit.

“Fakti i habitshëm është se vlerat e këtyre numrave duket sikur janë përshtatur imtësisht për të bërë të mundur zhvillimin e jetës.” – Stiven Hoking, teoricien i fizikës dhe kozmologjisë

“Nëse dikush pretendon se nuk habitet nga tiparet e veçanta të universit, ai po mbulon diellin me shoshë. Këto tipare të veçanta janë të habitshme dhe të pazakonta.” – Dejvid Dojç, fizikan në Universitetin e Oksfordit, profesor vizitues në Departamentin e Fizikës Atomike dhe Lazer në Qendrën për Përllogaritjen Kuantike (CQC) në Laboratorin Klerëndon të Universitetit te Oksfordit.

Cili është shpjegimi më i mirë për këtë fenomen mahnitës?

Ka vetëm tri mundësi të vëzhgueshme: Mirësinkronizimi i universit ka ndodhur ose për shkak të domosdoshmërisë fizike, rastësisë, ose projektimit. Cili prej këtyre tri opsioneve është më bindës?

Sipas kësaj alternative (domosdoshmërisë fizike), universi duhet të jetë-lejues. Vlerat e sakta të këtyre konstanteve dhe sasive nuk mund të ishin ndryshe. Por a është e pranueshme kjo? A është i pamundur një univers që nuk lejon jetë?

Sigurisht që jo! Jo vetëm është i mundur, por gjasat për një univers që nuk lejon jetën janë më të shumta se për atë që e lejon. Konstantet dhe sasitë nuk vendosen nga ligjet e natyrës. Nuk ka arsye apo fakte që të sugjerojnë se mirësinkronizimi është i domosdoshëm.

Po rastësia? A mos thjesht patëm shumë, shumë, shumë, shumë fat? Jo. Mundësitë për këtë janë aq të vogla saqë e bëjnë qesharake idenë që mirësinkronizimi të ketë qenë rastësor.

Kështu që, në përpjekje për ta mbajtur gjallë këtë opsion, disa kanë shkuar përtej shkencës empirike dhe kanë zgjedhur një qasje më spekulative të njohur si multiversi. Ata imagjinojnë një gjenerator universesh që nxjerr një numër aq të madh universesh saqë gjasat janë që dikur të shfaqen universet jetë-lejuese. Megjithatë, nuk ka fakte shkencore për ekzistencën e këtij multiversi. Ai nuk mund të dallohet, vëzhgohet, matet apo vërtetohet. Sa për vetë gjeneratorin e universeve, ai do të kërkonte një masë të stërmadhe mirësinkronizimi!

Për më tepër, copëza të vogla rregullsie janë shumë më të mundshme sesa të mëdhatë.  Kështu, universi më i mundshëm e i vëzhgueshëm do të ishte një univers i vogël, i banuar nga një vëzhgues i vetëm e i thjeshtë (truri Boltzman). Por ajo që vëzhgojmë në praktikë është ajo që duhet të presim më pak: një univers i gjerë, kompleks në mënyrë spektakolare, tepër  i strukturuar, i banuar nga miliarda vëzhgues të tjerë. Pra, edhe po të ekzistonte multiversi (gjë që në fakt është një rrugë qorre), nuk do të shërbente aspak për të shpjeguar mirësinkronizimin.

Duke parë pamundësinë e domosdoshmërisë fizike apo të rastësisë, shpjegimi më i mirë se pse universi është i mirësinkronizuar për të lejuar jetën mund të jetë fare mirë se kështu është projektuar.

“Një interpretim i logjikshëm i fakteve sugjeron se një super intelekt është përzier në ligjet e fizikës….. dhe se në natyrë nuk ka forca të verbra për të cilat ia vlen të flasësh. Numrat që mund të përllogariten prej fakteve më duken aq madhështorë sa për ta bërë pothuajse të padiskutueshëm këtë përfundim” – Fred Hoil, astrofizikan dhe kozmolog, profesor Plumian i Astronomisë dhe Filozofisë Eksperimentale në Kembrixh.

“Për mendimin tim, provat se diçka po ndodh pas gjithçkaje janë të fuqishme…. Duket sikur dikush i ka mirësinkronizuar numrat e  natyrës për të bërë universin. Përshtypja për projektimin është mahnitëse,” – Pol Dejvis, fizikan fitues i Çmimit Tempëllton, Medaljes Kelvin nga Instituti Britanik i Fizikës, dhe i Çmimit Majkëll Faradej.

“Qiejt tregojnë lavdinë e Perëndisë dhe kupa qiellore shpall veprën e duarve të Tij. Një ditë i flet ditës tjetër dhe një natë ia tregon tjetrës.” –  Mbreti David, Bibla, Psalmi 19:1-2

Përktheu nga ReasonableFaith.org - Brunilda Rustani

42 Komente

 1. K
  K

  Pyetje per t’ju drejtuar kocaqit dhe gurit. Ata kanë me siguri një pergjigje të “pakundershtueshme”. Nga një shqiptar nga berati ose skrapari.

  1. b
   besimtari

   Ne Bibel tek Romakeve kap 1 vargu 19 dhe 20 thote.^...sepse ajo qe mund te dihet per Perendine,duket sheshit,pasi vete Perendia e ka bere fare te qarte.Vertet,cilesite e tij te padukshme shihen qarte qe nga krijimi i botes,sepse dallohen nga gjerat qe ka bere...po,ai ka fuqi te perjetshme dhe eshte Perendia i vertete...prandaj ata(skeptiket) nuk kane asnje justifikim^

   1. K
    Klimax

    Ato vargje jane shkruar nga njeriu diku 1700 vjet me pare per te krijuar nje mitologji te re mbi "krijuesin e padukshem". Nje "krijese" qe as erdhi, as zbuloi dhe as percaktoi. Ishte thjeshte nje krijim i llogjikes njerezore. Mitologjia greke dhe te civilizimeve te tjera praktikisht u zevendesuan gradualisht me besimin kristian. Problemi eshte se ne Bibel apo libra te dogmave te tjera fetare, llogjika nuk shkon me larg se maja e hundes te miliona apo te miliarda njerezve qe besojne ne to e jo me te shkojne aq larg sa te kene forcen e krijeses dhe te sinkronizimit te Universit, volumit, energjise, forces, hapesires, kohes, gravitetit dhe rilindjes e transformimit te vazhdueshem e te panderprere te ciklit te jetes dhe pafundesine e tij!

    1. s
     skeptiku

     Perderisa as shkenca nuk ka nje pergjigje te sakte per kete,cila eshte dogma qe besoni ju?

     1. K
      Klimax

      Nuk besoj në dogma, besoj në ligjet e natyrës, ligjet e Universit! Ndoshta edhe ne, por më saktë brezat e ardhshëm do të shohin live si në një film falë teknologjisë së avancuar gjithçka që ka ndodhur në Univers në miliarda e miliarda vjet. Çdo gjë në të krijohet, transformohet, shpërbëhet e rikrijohet përsëri në formë e përmasa të reja, transformohet e shpërbëhet, e përsëri, e përsëri në pafundësi. Fatkeqësisht në një të ardhmeje të largët ky do jetë edhe fati i planetit ku ne jetojmë dhe kjo jo si dënim i Zotit, por një vazhdimësi normale e ndryshimeve në Univers!

      1. E
       E di si eshte puna

       Besimi fetar filloi kur nje MASHTRUES takoi ne rruge nje IDIOT! Besimi ne zot eshte dukuri e hershme e shoqerise njerezore. Ai ka lindur ne kohen e moshes vogelushe te njerezimit, atehere kur shpjegimi per dicka apo per gjithcka ishte i pamundur. Pyetjes mese llogjike "kush e ben kete apo ate, kush e krijoi kete apo ate" njeriu i eshte pergjigjur dhe vazhdon ti pergjigjet ne menyra te ndryshme. Natyrisht qe pergjigjia me e thjeshte dhe me foshnjarake eshte se "zoti eshte krijuesi i gjithckaje" dhe keshtu cdo gje "zgjidhet". Kete pergjigjie njerezimi e ka dhene ne kohen e PADIJES se plote, atehere kur mendonin se edhe shiun e dergonte ky zoti .Por edhe sot ka njerez qe japin po te njejten pergjigjie, ate te mijra e milionave vite me pare. Pse!? Mos valle se edhe sot pas mijra e mijra vitesh keta njerez kane mbetur po aq te paditur!? Jo, por sepse ka nje semundje mendore (dhe faktore qe e ruajne dhe e perhapin) qe nuk sherohet kollaj, qe quhet TRUSHPELARJE FETARE, qe vazhdon te ekzistoje. Por nese besimet e lashta ne shumezota, ne sende apo idhuj tashme i perkasin historise (me perjashtime te pakta) dhe njerezimi eshte cliruar prej tyre, besimet njezotiste jane ende vepruese dhe shpesh behen edhe te rrezikshme ne shoqerine e sotme njerezore. Natyrisht pa piken e dyshimit edhe ato do vije koha qe ti perkasin historise, por sot per sot jemi ende ne kohen e ndermjetme, kur keto "pallavra qe zune myk nder tempuj" kane ende ndikim ne nje pjese te mire te njerezimit. Por si ka vazhduar besimi i lashte ne zot, te pershtatet ne fete qe besojne ne "nje zot te vetem" (hebraizmi, kristianizmi, islamizmi ...). Si lindi psh kristianizmi! Jezui dhe jeuizmi (kristianizmi). Dokumentat e vetme qe ekzistojne jane shkruar rreth 50-60 vjet pas "ndodhise" se Jezuit dhe ky eshte doreshkrimi "Ungjilli sipas Markut". Pra dikush pas 60 vjetesh, tregon dicka qe ka ndodhur para kaq kohesh. Nuk ka asnje dokument bashkekohor, te kohes kur thuhet se ka jetuar Xhoshua (Josua-Jezui), asnje shkrim apo fakt dhe pike! Pavaresisht se ne ate kohe shteti romak kishte nje organizim shume te mire dhe kishte dokumentacion dhe evidenca te sakta per gjithe Perandorine,duke filluar qe nga popullsite e gjithe qyteteve e fshatrave e deri edhe te numri i dhenve dhe dhive qe kishte ky apo ai fshat! Por nuk ka asnje shkrim ne te gjalle te tij per kete Josuan "te derguarin e zotit, birin e zotit dhe vete zotin". Cudi!!! Gjithcka qe ekziston sot (shkrime dhe fakte) datojne pas 50-60 vjetesh nga koha kur thuhet se jetoi ky person! Ne te vertete nuk eshte fakt historik i pranuar shkencerisht ekzistenca e nje personi te quajtur Josua Mesia apo Jesu Krishti (Xristos eshte perkthimi nga hebraishtja ne helenishten aleksandrine i fjales Mesia)! Ky person mund te kete ekzistuar por edhe mund te jete trilluar. Nuk ka asnje dokument historik bashkekohor qe e verteton ekzistencen e nje personi te tille. Dokumentet historike qe jane gjetur dhe qe shkruajne mbi ekzistencen e nje personi te tille datojne te pakten rreth 50-60 vjet me pas kohes qe pretendohet se ka jetuar ky person (Ungjilli sipas Markut)! Nderkohe qe ka dokumente te gjetura te shkruara (ne gur) qe vertetojne ekzistencen e nje personi tjeter qe mbiquhej edhe ai Mesia por qe quhej Simon. Ky dokument mbi kete Simon Mesia vertetohet shkencerisht se eshte shkruar te pakten 100 vjet perpara kohes kur pretendohet se ka jetuar ky Mesia tjeter i quajtur Josua. Gjate historise, eshte tashme e vertetuar shkencerisht se ka patur shume e shume persona qe e kane mbiquajtur vetveten Mesia (qe ne hebraisht ka kuptimin : i derguar dhe i miresuar nga zoti per t'u nderlidhur me njerezit). Pra edhe nese ka ekzistuar ky personi i quajtur Josua, ai ka qene nje nga dhjetra apo qindra personat qe ne histori kane pretenduar qe jane Mesia (i derguari ...). Te krishteret e kane pranuar kete Josuan si Mesia i vertete, nderkohe myslimanet e njohin kete Isa (Josua) si nje profet te zotit, ndersa hebrenjte nuk e kane pranuar aspak (e kane quajtur nje nga dhjetra, qindra mashtruesit e zakonshem) dhe hebrenjte jane edhe sot e kesaj dite ne pritje te ardhjes se ndonje "Mesia te vertete"! Po edhe nese ka jetuar nje person i tille, e c'a pastaj!? E zeme se paska jetuar. Aq i parendesishem ka qene atehere kur jetoi, sa as qe i ka rene ne mend ndonje zyrtari provincial romak te beje ndonje shenim per kete katunarin Jezu qe shiste dengla rrugeve. Sa e sa denglaxhinj e mashtrues te tille kane jetuar (dhe jetojne sot e kesaj dite) ne kete bote, ehuuuuuu s'kane te mbaruar (njera jetonte deri para pak vitesh ketu ne Tirane dhe arriti qe te ndertonte dhe nje kishe-faltore private qe sot quhet kisha e Eleonores, te Kodra e Diellit. Edhe ajo pretendonte se ishte e derguar e zotit, Mesia e kaluar Mesias ...). Thjesht ai Xhosua ishte nje mashtrues i zakonshem, si shume te tjere (apo nuk eshte mashtrues dikush qe thote se eshte biri i zotit, zoti vete e keshtu me rradhe ...), apo qe thote se eshte i derguari i zotit (si Muhamuti, qe ne ndryshim nga Jezui,qe ishte paqesor te pakten, ky Muhamuti se bashku me banden e tij ishin jo vetem mashtrues por edhe vrases, kriminele e hajdute ordinere. Ky person ishte nje coban i paditur dhe analfabet, qe mbasi u mbyll nja nje jave ne cmendine dmth ne nje shpelle i vetmuar, doli prej andej dhe pretendoi se kishte folur drejperdrejt me zotin dhe kishte sjelle ne toke fjalen e tij. Prandaj njerezit duhet ti bindeshin ati, te benin sic thoshte ai, perndryshe ai kishte te drejten e zotit te te ndeshkonte! Hajde kokrra e mashtruesit hajdeee. Mire qe ishte mashtrues ky Muhamuti, por ky bashke me ca kusherinj e farefis krijoi nje bande hajdutesh dhe vrasesisht dhe vidhte popullin e i detyronte ti bindeshin atij, ti sherbenin atij, ti paguanin taksa atij gjoja me atributin si « i derguari i zotit ». Mashtues , hajdut, kriminel, pedofil e cfare s’mund ti thuash nje maskarai te tille). Po le te kthehemi te Xhoshua (Josua-Jesui-Isai), qe natyrisht ishte nje MASHTRUES, dhe si cdo mashtues profesionist kishte nje filozofi te veten per kuptimin dhe mashtrimin e njerezve. Ceshtja nuk qendron fare te ky Jezui,se ne fund te fundit edhe nese ka jetuar,ai vdiq ne moshen 33 vjecare (sic thuhet) dhe shkoi me te shumtet. Ceshtja qendron te ata qe mbeten pas tij dhe qe ishin anetaret e bandes se tij te mashtrimit. Pra banda e mashtrimit (dishepujt) me ne krye nenen e Jezuit (Miriam-Merjeme-Marie),jane ata qe e perhapen mashtrimin pas vdekjes se Jezuit. Dhimbja e nenes u kthye ne fiksim halucinant se ju "ngjall" djali dhe kete psikomani ja u percolli dishepujve, te cilet gjithashtu per shkak te dhimbjes per shokun dhe udheheqesin e tyre te vdekur, u kthyen ne psikomane qe ndoshta vertet mendonin dhe besonin se Jezui u "ngjall per se vdekuri". Pra keta te semure mendore,ishin ata qe filluan perhapjen e MASHTRIMIT te madh te Jezuizmit (apo kristianizmit)! Natyrisht hebrenjte, populli ku ata linden dhe jetuan,qe i njihte nga dore e pare,nuk i pranuan dhe i quajten (e vazhdojne ti quajne) si mashtruese te rendomte. Prandaj keta "ndjekes te Jezuit" filluan te perhapnin filozofine dhe ndodhine e Jezuit nder popuj te tjere jo-hebrenj. Per kete arsye ata qe erdhen me pas i perkthyen "shkrimet e shenjta" ne gjuhe te tjera (se Jezui dhe njerezit e tij flisnin vetem hebraisht - dialektin aramaik). Per kete u gjeten gjuhet qe atehere kishin status nderkombetar si helenishtja dhe latinishtja. (nese ngjarja do kishte ndodhur sot me siguri qe do perdorej anglishtja apo spanjishtja). Nepermjet ketyre,u perhap "lajmi" nder popuj te tjere,nderkohe qe populli i vet natyrisht qe nuk i pranoi (se i njihte nga afer mashtruesit). Por sidoqofte perhapja dhe propagandimi i Jezuit si Mesia (qe kur u perkthye ne helenisht mori formen Xristos = Mesia, pra i derguari,i zgjedhuri,i miresuari nga zoti),pra perhapja dhe propagandimi i kristianizmit nuk ishte rezultat as i perpjekjeve te dishepujve (shokeve te ngushte te Jezuit) apo apostujve (dergimtareve) qe jetuan bashke dhe menjehere pas tij dhe as i perkrahesve dhe vazhduesve te tyre te pakte,qe jetuan ne shekujt e mepastajshem. Perhapja e kristianizmit eshte rezultat i shnderrimit te kesaj filozofie fetare ne MJET POLITIK ne duar te sundimtarit!!! KJO ESHTE E DITUR DHE E QARTE! Seneca nje filozof i lashte roman ka thene : fene vegjelia e beson, sundimtaret e perdorin, te diturit e perbuzin. Kthimin e kristianizmit ne mjet politik e beri per here te pare Perandori i Romes, Kostandini i Madh,qe ishte i pari sundimtar i botes se atehershme qe u pagezua ne kristian. Pas tij,kriatianizmi u be fe e vetme dhe e detyrueshme per shtetasit e Perandorise (praktikisht botes se atehershme) dhe mund te themi se qe aty fillon perhapja reale e kristianizmit. Qe nga ai cast kristianizmi ishte dhe eshte MJET I SUNDIMIT SHPIRTEROR TE NJERIUT! Perparimi i shoqerise njerezore ka nisur pikerisht atehere kur feja (kristanizmi ne kete rast) u nda me force nga pushteti,pikerisht atehere kur ekzistenca e zotit u vu ne dyshim!!! Kjo eshte koha ne historine e njerzimit kur fillon zhvillimi dhe perparimi,eshte ajo qe quhet Rilindja Evropiane! Eshte koha kur priftit i tregohet se e ka vendin ne kishe dhe jo ne kuvendin e qytetareve,eshte pikerisht koha kur priftit i tregohet se e ka vendin ne kishe dhe jo ne akademite shkencore te dijetareve! Eshte koha kur kishes i lihet ne dore vetem "pushteti hyjnor" dhe pushteti tokesor kalon ne duar e NJERIUT! Pikerisht aty filloi PERPARIMI NJEREZOR, pas 1.000 vjet myk e abskurantizem,erresire e padije. Eshte koha qe erdhi me mundime e me gjak,me djegie ne turren e druve sepse : ... E MEGJITHATE TOKA RROTULLOHET! Kjo ishte dita kur kristianizmi shenoi fillimin e fundit te tij, te ketij MASHTRIMI te madh. Nderkohe qe fatkeqesisht ne boten islame ende nuk ka arritur koha e Rilindjes (qe te jete e njevlefshme me Rilindjen Evropiane te shek XV-te). Prandaj bota islame e ka me te veshtire perparimin. Sa me teper i zhvilluar, i perparuar, i arsimuar dhe i kulturuar eshte nje vend sot ne bote, aq me pak fetar eshte ai. Dalengadale fete po kthehen ne relike historike dhe kane ndikim minimal ne keto vende. Ky kah i zhvillimit te shoqerise njerezore eshte i padiskutueshem dhe i pandalshem. Bota e perparuar sot eshte gjithmon e me shume laike, ku ateistet e shpallur dhe ata te pashpallur (agnostike e skeptike) jane nje faktor shume here me i fuqishem, jo vetem ne krahasim me shekujt e kaluar, por edhe nga dekada ne dekade.

       1. j
        jon

        Eshte shume interesant komenti yt. Une do te pergjigjem kush jane idiotet sepse mashtruesi sipas teje eshte Krishti yne. Idiote sepse keta qe do permend kane nje gje te perbashket. Besojne ne Zot dhe se Biri I Tij eshte Krishti.. Pra le ta le Kostandinin e madh por ta filloj nga shekulli I 9 me Karlemanin e Madh apo ate periudhe qe quhet Perandoria e shenjte Romake. Pervec trimerive, guximit qe kishin shume njerez te tille, ajo qe quhet Kavaleri Evropiane qe per mendimin tim Skenderbeu eshte me I famshmi, te gjithe keta jane idiote? Vemi tek kultura , shkenca dhe arti ne kete periudhe , pra kam ne mendje gjithe ato akitektura Gothike, Mikelanxhelon, Rafaelin.. gjithe quatrochento artiste, Njutoni, Koperrnikun … te gjithe jane idiote? Me sa di une gjithe bota akoma mahnitet me ato qe shikon nga ajo periuthe, te gjithe jane idiote dhe se kuptojne dot te verteten? Vemi tek jurisprudenca. Qe nga Jastini ne perandorine Bizate deri te Washinktoni me kushtetuten me modern, te gjithe jane idiote? Po nga rilingja evropiane, pra qe nga Shekspiri deri te Dostojevski dhe Tolstoi, te gjithe jane idiote, sepse besojne ne Krisht. Mund te vazhdoj gjithe diten me shembuj te tille. Gje e mire te thuash 2 fjale se kush je ti, por na thuaj te pakten ke ke ne mendje apo te frymezon me idete e tua. Thua te jete Enveri ?

        1. E
         E di si eshte puna

         Qe te kuptosh, po te perseris Seneken : besimin fetar vegjelia e beson, te pushtetshmit e perdorin, te mencurit e perbuzin! E kuptove se kush eshte idioti, apo nuk ndez ...!?

         1. j
          jon

          Gjeja e pare qe duhet te kuptosh eshte se une s’bej debat me ty personalish. Pra me shume dua te komunikoj ne menyre te pandegjegjeshme me psh 100 te tjere qe mund ta lexojne kete koment qofte edhe kejo se shumica su pelqen cfare shkruaj. Mendimi im s’eshte ceshtje popullariteti. Nje histori e vertete. Nje njeriu im qe shkruan vazhdimisht kohet e fundit thote se mema e tij ishte besimtare per arsye se ajo ishte e mbyllur ne fshat, kurse babai I tij qe emigroi 100 vite me pare, “ju happen syte” dhe e shikon boten nga kendveshtrim tjeter. Pra si puna jote, se civilizim dhe njohurite zhdukin besimin. Gjithashtu me pyeti edhe mua ti perktheja dicka nga nje filozof jo shume I degjuar. I pelqen te thote se eshte agnostic dhe se I pelqejne shume shprehje nga njerez jo shume te degjuar. I perdor ne shkrimet e tij me te vetim arsye, per popullaritet. Si thuat ajo shprehja” me nje sy ne mes te qorrave shikon gjithe boten”Eshte njeri I qete dhe I civilizuar dhe meqe jeton jashte do te duket gjthashtu se zbaton ligjin. Pra gjithashtu plotesisht I vaksinuar. Une sja prish qejfin sepse e di cfare do ndodhi. Une e kuptoj se pershkrimi I tij eshte I njeaneshm. Ne thelb mireqenien ekonomike e shikon si perparim shoqeror, dhe se une mendoj qe ka pak te beje me pasurimin e botes shpiterore. Kurse cfare thua ti, apo cfare shkruan jane shjeshte siperfaqesore dhe si shembulli I mesiper me qellim popullariteti. Seneka ishte sipas histories 4 vjec me I madh sesa Krisht. Nga e di ti qe Seneka lindi ne ate kohe? Thua ke lexuar ti Seneken? Jo. Une e di pergjigjen dhe skam deshire te te “kap mat”. Si shembulli I mesiperm ti zgjedh shprehje apo fakte qe te te pershtaten. Eshte hapur arrogance jote dhe cektesia jote( perserit te njejtat gjera me pak ndryshime)Besome si puna jote kam qene edhe une , isha “njeriu I ri” por nqs se do vazhdoja ne ate rruge do me kishin brakrisur te gjithe, do isha kthyr ne Nietzsche.

          1. E
           E di si eshte puna

           Te genjen mendja se une bej debat me ty! Une thjesht perdor torrollaket si puna jote qe te vertetoj nje SEMUNDJE MENDORE, tashme te njohur. E kupton? Une te perdor o buf, ti je thjesht kavia ime eksperimentale. Me kavie si ty shume njerez qe dine shkrim e kendim dhe kane llogjike njerezore, e kuptojne fare mire semundjen mendore qe ti ke dhe qe une u jap mundesi me provokimin tim, qe ata ta njohin dhe kuptojne. Ti je nje kavie shume produktive, ti je vertet njeriu i ri i budallallepsjes mendore dhe ben shume mire qe e shfaq vetveten dhe nuk e mban te mbyllur. Keshtu ti ndihmon njerezimin (qofte edhe 100 vete sic thua ti) qe te kuptohen simptomat e semundjes qe ke. Ceshtja e sherimit pastaj eshte ceshtje tjeter dhe ti nuk futesh te ato raste, ti je cikel i mbyllur!

        2. j
         jon

         Meqe e postove 2 here te njejtin koment ne dy artikuj te ndryshem , pa dyshim ti mendon se ke thene dicka gjeniale. Une do te pergjigjem kush jane idiotet sepse mashtruesi sipas teje eshte Krishti yne. Idiote sepse keta qe do permend kane nje gje te perbashket. Besojne ne Zot dhe se Biri I Tij eshte Krishti.. Pra le ta le Kostandinin e madh por ta filloj nga shekulli I 9 me Karlemanin e Madh apo ate periudhe qe quhet Perandoria e Shenjte Romake. Pervec trimerive, guximit qe kishin shume njerez te tille, ajo qe quhet Kavaleri Evropiane qe per mendimin tim Skenderbeu eshte me I famshmi, te gjithe keta jane idiote? Vemi tek kultura , shkenca dhe arti ne kete periudhe , pra kam ne mendje gjithe ato akitektura Gothike, Mikelanxhelon, Rafaelin.. gjithe quatrochento artiste, Njutoni, Koperrnikun … te gjithe jane idiote? Me sa di une gjithe bota akoma mahnitet me ato qe shikon nga ajo periuthe, te gjithe jane idiote dhe se kuptojne dot te verteten? Vemi tek jurisprudenca. Qe nga Jastini ne perandorine Bizate deri te Washinktoni me kushtetuten me modern, te gjithe jane idiote? Po nga rilingja evropiane, pra qe nga Shekspiri deri te Dostojevski dhe Tolstoi, te gjithe jane idiote, sepse besojne ne Krisht. Mund te vazhdoj gjithe diten me shembuj te tille. Gje e mire te thuash 2 fjale se kush je ti, por na thuaj te pakten ke ke ne mendje apo te frymezon me idete e tua. Thua te jete Enveri ?

         1. R
          Raimond vlonjati

          Krishti nuk ishte mashtrues, mashtrus ishte San Pol, ai e krijoi gjithe kete teorine e Kristianizmit dhe qe mashtroi gjithe Boten Ndersa Krishti ishte nje dobic, por qe kishte mundesi te bente magji, si keta magjistaret e sotem, ndaj dhe Herbejte e kryqezuan , dhe e perdori San Poli si qender te teroise se tij qesharake .... Ndersa ato qe thua ti per artet ne Kohen e Mesjetes ato u krijuan ne lufte me pushtetin e Kishes dhe ato bene Ringjalljen ne shpirterat e njerezve te skllaveruar nga autoriteti kriminal i Kishes ... Sa per Enverin, te gjitha ato qe ka thene Enveri jane plotesith te verteta Ndersa ky artikull qe ben keto pyetje retorike, jane karrlleqe te ketyre qe mundohen te gjejne doren e Zotit kudo, por qe edhe sikur Zoti te ekzistoje, kjo nuk justifikon karrleqet dhe hajvanlleqet qe ka prodhuar Kisha ne keto 2 mije vjet me Marien qe u mbars me eren e luleve dhe me karagjozlleqet e Krishtit

          1. E
           E di si eshte puna

           Rilindja Evropiane eshte pikerisht fillimi i hedhjes poshte te dogmes fetare. Perparimi i shoqerise njerezore ka nisur pikerisht atehere kur feja (kristanizmi ne kete rast) u nda me force nga pushteti, pikerisht atehere kur ekzistenca e zotit u vu ne dyshim!!! Kjo eshte koha ne historine e njerzimit kur fillon zhvillimi dhe perparimi, eshte ajo qe quhet Rilindja Evropiane! Eshte koha kur priftit i tregohet se e ka vendin ne kishe dhe jo ne kuvendin e qytetareve, eshte pikerisht koha kur priftit i tregohet se e ka vendin ne kishe dhe jo ne akademite shkencore te dijetareve! Eshte koha kur kishes i lihet ne dore vetem "pushteti hyjnor" dhe pushteti tokesor kalon ne duar e NJERIUT! Pikerisht aty filloi PERPARIMI NJEREZOR, pas 1.000 vjet myk e abskurantizem, erresire e padije. Eshte koha qe erdhi me mundime e me gjak, me djegie ne turren e druve sepse Xhordano Bruno kur po e digjnin vazhdonte deklaronte ... E MEGJITHATE TOKA RROTULLOHET!

           1. C
            Ceni

            Dakord me komentet e tua. Feja u krijua dhe dominoi ne periudhen e hershme te shoqerisr njerzore. Kur feja ishte mjeksi, arsim etj. Kur shoqeria u zhvillua, u ngriten universitete, u zbulua se toka ishte e rrumbullaket dhe rrotullohej, linden shtypshkronjat etj, njeriu kuptoi vargonjte fetar dhe shkeputi shtetin nga feja. Ketu fillon Liria e njeriut. Kjo ndodhi ne perendim, prandaj perendimi eshte me i zhvilluar, ne saj te clirimit te njeriut nga feja etj. Sot, Feja ekziston si ideologji e trasheguar, si mjet edukimi per ata me njohuri te kufizuara. Bota e sotme eshte bota e shkences dhe teknologjise, e njeriut qe synon, jo e njeriut pasiv dhe te dogmes, qe beson te theniet e pavertetuara.

        3. j
         jon

         "Ato vargje jane shkruar nga njeriu diku 1700 vjet".. diku aty mbrapa pallatit nga.. E ke degjuar ate shprehjen "mish me 2 sy". Shpreson te shikosh qe te besosh? Ti si shume shqipo te tjere duhet ta besh publike injorancen tende.

         1. c
          ca po thua

          O Jon, o analfabet funksional, ti beso pa shikuar, pa degjuar dhe pa kuptuar po deshe. Po mos ja kerko njerezve te tjere qe kane 2 gram tru ne koke, qe te bejne te njejte gje si ti. Kuptove o hu gardhi?

          1. b
           besimtari

           Jezui tha per disa njerez...shohin,por shohin me kot. dhe degjojne,por degjojne me kot, dhe as qe e kapin kuptimin..... Pra,ju besoni vetem gjerat qe shihni,ligjet e universit,forcen e rendeses,forcat elektromagnetike,vendosjen ekzakte te tokes dhe henes ne sistemin diellor per te mundesuar jeten,ciklin e qarkullimit te ujit ,te oksigjenit dhe co2 ne asmosfere,pale truri i njeriut dhe fakti qe njeriu arsyeton.....Dhe besoni qe keto jane fryt i rastesise se verber,ose donit te ishit te pranishem ne kohen kur vendoseshin themelet e tokes dhe te jetes ne te.....ose shpresoni se do vije dita kur do ta shikoni te gjithen si nje film( gje qe s,ka shanse te ndodhe sa te jemi gjalle,ne te pakten) ... Dhe kjo gje ju duket me e arsyeshme sesa te besosh se nje qenie superinteligjente e gjalle dhe superefuqishme,ZOTI, projektoi dhe realizoi gjithcka.... Fakt eshte se ata qe jane shkencetare sot,me kaq shume arritje te shkences,nuk e perjashtojne ekzistencen e Zotit,kurse njerez jo dhe shume te shkolluar,qe kane mbetur te teoria e evolucionit dhe ngulin kembe qe s,ka Zot dhe as nuk e vene ne dyshim bindjen e tyre.....

           1. c
            ca po thua

            Arsyeja e njeriut eshte e ndryshme nga arsyeja e bagetise. Njeriu (jo ju bagetia) ka nje mjet shume te cmuar qe e perdor dhe ky eshte DYSHIMI! Njeriu nuk beson ashtu paraprakisht per cdo gje, por dyshimi eshte nje nga veprimet me te mencura te tij, qe e nxisin ate ne kerkim, zbulim, shpjegim, arsyetim, vertetim qe mund te sjellin edhe besimin. Ndersa ju jeni bageti dhe ju duket e arsyeshme cdo gazmore qe ju ka thene cobani juaj! Edhe nje femije i kopshtit ka llogjike dhe arsye me vepruese se ju delet e perunjura, pasi edhe nje femije i tille ka kuriozitetin qe te pyese dhe te fantazoje se si ndodh kjo apo ajo, se si eshte krijuar kjo apo ajo. Ndersa ju bagetia e leshkosur e keni mendjen top, cdo gje e ka krijuar zoti, ai ben cfare ti doje suma, keshtuqe e vetmja gje qe ben bagetia eshte te lutet dhe te bindet, te lutet te lutet per barin e njome dhe ujin e lumit ... Ju keni nevoje per vizite mjekesore, semundja juaj mendore ka simptoma te dukshme dhe te njohura!

            1. d
             doktori psikiater

             ky qe keni bere, ju duket arsyetim.sigurohuni qe jeni mire vete njehere menderisht

             1. c
              ca po thua

              Po o PSIKOPAT po, merre me mend se cfare niveli njohurish dhe intelekti kane tipa si puna jote, te cilet nuk njohin konceptin e dyshimit ne filozofi. Ke nevoje per mjek psikiater o i semure mendor.

        4. M
         MacGr

         Kur paska edhe ''shkenctare besimtar ,!!!!!!!!!!!!!!.Duke e ditur qe njerzit e thjeshte nuk jane ne gjendje te futen ne te tilla diskutime del ndonje idealist ,rremben ndonje teze te cilen as ata qe e vertetojne nuk jane ne gjendje ti gjejne burimin,dhe i ve vulen thenieve te Bibles apo Kuranit e libra te tjere te feve te ndryshme.Artikulli eshte mashtrim me shkolle.Duhet te dalin shkencetaret me fakte ta vertetojne Egzistencen e Perendise.,dhe deri me sot asnje nuk ka pranuar se ka pare apo mendon se ka nje perendi ,por ligje universale.Nje ateist ka mendim materialist per boten ,dhe pranon ligjet dialektike te zhvillimit qe eshte VETI e MATERIES. Keto diskutime kuptohet nuk behen as me nje artikull spekulativ,dhe as me komentet tona aq te vobekta.

         1. M
          MacGr

          Kur paska edhe ''shkenctare besimtar ,!!!!!!!!!!!!!!.Duke e ditur qe njerzit e thjeshte nuk jane ne gjendje te futen ne te tilla diskutime del ndonje idealist ,rremben ndonje teze te cilen as ata qe e vertetojne nuk jane ne gjendje ti gjejne burimin,dhe i ve vulen thenieve te Bibles apo Kuranit e libra te tjere te feve te ndryshme.Artikulli eshte mashtrim me shkolle.Duhet te dalin shkencetaret me fakte ta vertetojne Egzistencen e Perendise.,dhe deri me sot asnje nuk ka pranuar se ka pare apo mendon se ka nje perendi ,por ligje universale.Nje ateist ka mendim materialist per boten ,dhe pranon ligjet dialektike te zhvillimit qe eshte VETI e MATERIES. Keto diskutime kuptohet nuk behen as me nje artikull spekulativ,dhe as me komentet tona aq te vobekta.

         2. C
          Canon

          Ne fakt zgjerimi i universit po pershpejtohet, e kjo ka bere qe galaktikat qe jane ne te njejtin grumbull, te nderveprojne. Njejte si galaktika M31 ose Andromeda e quajtur ndryshe, qe sipas pamjeve te studiuara nga observatori ne Hawaii, eshte perllogaritur qe do perplaset me galaktiken tone Rruga e Qumeshtit, pas 4.5 miliarde viteve. Konstantet universale nuk kane te bejne fare me jeten, pasi ligjet e fizikes zbatohen kudo ne univers, me perjashtim te objekteve qe disa nga keto ligje edhe mund ti thyejne, si Vrimat e Zeza, yjet magnetare, apo te ashtuquajturat "vrimat e krimbit". Sidoqofte, jeta ne vetvete, eshte pershtatshmeri per kushtet fiziko-kimike, situates apo momentumit te caktuar ne te cilen mund ose jo te lulezoje. Universi ne vetvete, eshte ambienti me i dhunshem i mundshem. Ky qe keni perkthyer eshte nje artikull propagandistik pro fese, por ne thelb jo e verteta.

          1. ?
           ?./

           Shkenca në kërkim të Zotit! Beteja më e gjatë, më e paepur dhe më e ashpër në historinë e njerëzimit ishte dhe vazhdon të mbetet konflikti shkencë – fe. Me Rilindjen europiane nisi edhe një zhvillim dhe përparim i pandalshëm i shoqërisë njerëzore në të gjitha fushat. Fizika, kimia, biologjia morën një hov të paparë. Filloi revolucioni industrial. Vendin e karrocave me kuaj e zunë automobilat e parë. Me mijëra kilometra shina hekurudhore u shtrinë an e mbanë globit. Avionët e shkurtuan edhe më shumë kohën e udhëtimit. Njerëzimi nisi raketat e para drejt kozmosit. Shkenca u fuqizua dhe përparoi aq rrufeshëm saqë duket se ajo mori përpara gjithçka. Feja u detyrua të tërhiqej dhe të strukej çdo ditë e më shumë para këtij zhvillimi të mahnitshëm, që i ndryshoi faqen mbarë globit. Torah, Bibla, Kurani – librat e shenjtë që pretendonin dikur të vërtetën absolute filluan të zinin pluhur nëpër rafte. Evolucioni konsiderohej tashmë si teoria dhe shkenca që spjegonte gjithçka. Por papritur ngjau e papritura e madhe. Ajo që nuk i kishte vajtur ndër mend askujt. Fuqizimi dhe zbulimet më të fundit të shkencës risollën papritur « Zotin » në skenë. Njeriu filloi të habitet nga kompleksiteti i ADN-së, nga teoria e mekanikës kuantike, nga konstantet e Universit, nga Big Bang-u, nga ekspansioni i pandalur i tij etj etj. Dhe të gjitha këto zbulime të jashtëzakonshme, në vend që ta forconin reputacionin e shkencës çuan ujë në “mullirin” e fesë! Sepse lindën pikëpyetje edhe më të mëdha se ato të mëparshmet. Pikëpyetje të cilave vetë shkenca sot nuk është e aftë tu përgjigjet! Dhe ngjau ajo që kishte deklaruar para më shumë se 60 vjetësh Anshtajni i famshëm : -« Feja pa shkencën është e çalë. Shkenca pa fenë është e verbër ». Dhe kulmi i kulmeve, ajo që nuk pritej kurrë të ngjante, ndodhi. Janë vetë shkencëtarët që pohojnë sot mundësinë e ekzistencës së një qënieje superiore që ka krijuar, organizuar dhe planifikuar gjithçka ! Dhe ata mbështeten te një përfundim i tillë te shkenca dhe të dhënat më të fundit të… matematikës dhe informatikës ! Kristof Benzmüller është ndofta nga të fundit shkencëtarë që pohon me bindje se : « Zoti, në formën e tij më të pranuar në metafizikë, ekziston me domosdo. Nuk është më e mundur të përfytyrosh botën pa ekzistencën e tij » ! Këtë bindje, profesori i universitetit të Berlinit e nxjerr nga matematika, madje, në mënyrë më të saktë, nga matematika llogjike. Për më shumë ai mbështetet mbi aftësitë e shkencës informatike që mundëson, pa asnjë gabim të mundshëm, faktet dhe të dhënat e kësaj ekzistence. Ekzistenca e e Zotit është e nevojshme për çdo sistem të mendimit llogjik dhe matematik, pohon pa iu dridhur qerpiku, - Christoph Benzmüller. Ideja e profesorit gjerman nuk mbështetet kurrsesi në ndonjë lloj besimi fetar. « Kërkimet e mia nuk kanë si qëllim t’i shërbejnë ndojë feje të veçantë. Asnjë jo-besimtari nuk do t’i mbushej mendja në ekzistencën e Zotit bazuar në një formulë matematike »- pohon ai. Dhe Benzmüller nxiton të shtojë, si për të shmangur çdo keqkuptim : « Kur flasim për mundësinë e ekzistencës së një qënieje inteligjente as që bëhet fjalë fare për dikë me pamje njerëzore, me një mjekër të bardhë që rri në qiell dhe që vëzhgon veprimet tona » ! Por sikur të ishte vetëm ky që e pohon një mundësi të tillë, kjo do të ishte gjysma e së « keqes ». Fakti është se rradha dhe numri i shkencëtarëve, disa nga këta edhe me çmime Nobël në fizikë apo astrobiologji, që nuk e mohojnë më ekzistencën e Zotit, po rritet dita ditës.

           1. ?
            ?./

            Shkenca në kërkim të Zotit! Beteja më e gjatë, më e paepur dhe më e ashpër në historinë e njerëzimit ishte dhe vazhdon të mbetet konflikti shkencë – fe. Me Rilindjen europiane nisi edhe një zhvillim dhe përparim i pandalshëm i shoqërisë njerëzore në të gjitha fushat. Fizika, kimia, biologjia morën një hov të paparë. Filloi revolucioni industrial. Vendin e karrocave me kuaj e zunë automobilat e parë. Me mijëra kilometra shina hekurudhore u shtrinë an e mbanë globit. Avionët e shkurtuan edhe më shumë kohën e udhëtimit. Njerëzimi nisi raketat e para drejt kozmosit. Shkenca u fuqizua dhe përparoi aq rrufeshëm saqë duket se ajo mori përpara gjithçka. Feja u detyrua të tërhiqej dhe të strukej çdo ditë e më shumë para këtij zhvillimi të mahnitshëm, që i ndryshoi faqen mbarë globit. Torah, Bibla, Kurani – librat e shenjtë që pretendonin dikur të vërtetën absolute filluan të zinin pluhur nëpër rafte. Evolucioni konsiderohej tashmë si teoria dhe shkenca që spjegonte gjithçka. Por papritur ngjau e papritura e madhe. Ajo që nuk i kishte vajtur ndër mend askujt. Fuqizimi dhe zbulimet më të fundit të shkencës risollën papritur « Zotin » në skenë. Njeriu filloi të habitet nga kompleksiteti i ADN-së, nga teoria e mekanikës kuantike, nga konstantet e Universit, nga Big Bang-u, nga ekspansioni i pandalur i tij etj etj. Dhe të gjitha këto zbulime të jashtëzakonshme, në vend që ta forconin reputacionin e shkencës çuan ujë në “mullirin” e fesë! Sepse lindën pikëpyetje edhe më të mëdha se ato të mëparshmet. Pikëpyetje të cilave vetë shkenca sot nuk është e aftë tu përgjigjet! Dhe ngjau ajo që kishte deklaruar para më shumë se 60 vjetësh Anshtajni i famshëm : -« Feja pa shkencën është e çalë. Shkenca pa fenë është e verbër ». Dhe kulmi i kulmeve, ajo që nuk pritej kurrë të ngjante, ndodhi. Janë vetë shkencëtarët që pohojnë sot mundësinë e ekzistencës së një qënieje superiore që ka krijuar, organizuar dhe planifikuar gjithçka ! Dhe ata mbështeten te një përfundim i tillë te shkenca dhe të dhënat më të fundit të… matematikës dhe informatikës ! Kristof Benzmüller është ndofta nga të fundit shkencëtarë që pohon me bindje se : « Zoti, në formën e tij më të pranuar në metafizikë, ekziston me domosdo. Nuk është më e mundur të përfytyrosh botën pa ekzistencën e tij » ! Këtë bindje, profesori i universitetit të Berlinit e nxjerr nga matematika, madje, në mënyrë më të saktë, nga matematika llogjike. Për më shumë ai mbështetet mbi aftësitë e shkencës informatike që mundëson, pa asnjë gabim të mundshëm, faktet dhe të dhënat e kësaj ekzistence. Ekzistenca e e Zotit është e nevojshme për çdo sistem të mendimit llogjik dhe matematik, pohon pa iu dridhur qerpiku, - Christoph Benzmüller. Ideja e profesorit gjerman nuk mbështetet kurrsesi në ndonjë lloj besimi fetar. « Kërkimet e mia nuk kanë si qëllim t’i shërbejnë ndojë feje të veçantë. Asnjë jo-besimtari nuk do t’i mbushej mendja në ekzistencën e Zotit bazuar në një formulë matematike »- pohon ai. Dhe Benzmüller nxiton të shtojë, si për të shmangur çdo keqkuptim : « Kur flasim për mundësinë e ekzistencës së një qënieje inteligjente as që bëhet fjalë fare për dikë me pamje njerëzore, me një mjekër të bardhë që rri në qiell dhe që vëzhgon veprimet tona » ! Por sikur të ishte vetëm ky që e pohon një mundësi të tillë, kjo do të ishte gjysma e së « keqes ». Fakti është se rradha dhe numri i shkencëtarëve, disa nga këta edhe me çmime Nobël në fizikë apo astrobiologji, që nuk e mohojnë më ekzistencën e Zotit, po rritet dita ditës.

            1. q
             qe ta dish

             Dita dites rritet numri i njerezve qe sherohen nga semundja mendore e quajtur "besim ne zot"! Mjafton te shohesh statistikat se c'behej para 1000 vitesh (nuk kishte asnje njeri te vetem ne bote qe vinte ne dyshim ekzistencen e zotit), pastaj pra 500 vitesh (sapo filloi dyshimi per ekzistence dhe doli ne skene Rilindja Evropiane), pastaj para 300 vitesh (kur feja u nda perfundimisht nga shteti), pastaj para 200 vitesh (kur ateizmi u be nje force derrmuese dhe udherrefyese e zhvillimit njerezor), pastaj para 100 vitesh ku me miliona e miliona njerez deklaroheshin ateiste ne gjithje boten, pastaj sot, ku % te shumta njerzish edhe zyrtarisht deklarohen ateiste (ka edhe agnostike e skeptike po ashtu, qe jane shkalla e ndermjetme) ne vende te ndryshme te botes, ku sa me te zhvilluara te jene ato aq me e madhe eshte % e ateisteve te deklaruar, lere pastaj atyre te padeklaruar. E kupton se c'ndryshim i madh ka ndodhur ne 500 vitet e fundit ne sherimin mendor te shoqerise njerezore!? E fute ne tru e mos e harro : Zoti i shkences eshte "teresia e ligjeve te natyres" dhe jo karagjozlleqet qe predikojne besimtaret trushkulur.

            2. ?
             ?./

             Shkenca në kërkim të Zotit! Beteja më e gjatë, më e paepur dhe më e ashpër në historinë e njerëzimit ishte dhe vazhdon të mbetet konflikti shkencë – fe. Me Rilindjen europiane nisi edhe një zhvillim dhe përparim i pandalshëm i shoqërisë njerëzore në të gjitha fushat. Fizika, kimia, biologjia morën një hov të paparë. Filloi revolucioni industrial. Vendin e karrocave me kuaj e zunë automobilat e parë. Me mijëra kilometra shina hekurudhore u shtrinë an e mbanë globit. Avionët e shkurtuan edhe më shumë kohën e udhëtimit. Njerëzimi nisi raketat e para drejt kozmosit. Shkenca u fuqizua dhe përparoi aq rrufeshëm saqë duket se ajo mori përpara gjithçka. Feja u detyrua të tërhiqej dhe të strukej çdo ditë e më shumë para këtij zhvillimi të mahnitshëm, që i ndryshoi faqen mbarë globit. Torah, Bibla, Kurani – librat e shenjtë që pretendonin dikur të vërtetën absolute filluan të zinin pluhur nëpër rafte. Evolucioni konsiderohej tashmë si teoria dhe shkenca që spjegonte gjithçka. Por papritur ngjau e papritura e madhe. Ajo që nuk i kishte vajtur ndër mend askujt. Fuqizimi dhe zbulimet më të fundit të shkencës risollën papritur « Zotin » në skenë. Njeriu filloi të habitet nga kompleksiteti i ADN-së, nga teoria e mekanikës kuantike, nga konstantet e Universit, nga Big Bang-u, nga ekspansioni i pandalur i tij etj etj. Dhe të gjitha këto zbulime të jashtëzakonshme, në vend që ta forconin reputacionin e shkencës çuan ujë në “mullirin” e fesë! Sepse lindën pikëpyetje edhe më të mëdha se ato të mëparshmet. Pikëpyetje të cilave vetë shkenca sot nuk është e aftë tu përgjigjet! Dhe ngjau ajo që kishte deklaruar para më shumë se 60 vjetësh Anshtajni i famshëm : -« Feja pa shkencën është e çalë. Shkenca pa fenë është e verbër ». Dhe kulmi i kulmeve, ajo që nuk pritej kurrë të ngjante, ndodhi. Janë vetë shkencëtarët që pohojnë sot mundësinë e ekzistencës së një qënieje superiore që ka krijuar, organizuar dhe planifikuar gjithçka ! Dhe ata mbështeten te një përfundim i tillë te shkenca dhe të dhënat më të fundit të… matematikës dhe informatikës ! Kristof Benzmüller është ndofta nga të fundit shkencëtarë që pohon me bindje se : « Zoti, në formën e tij më të pranuar në metafizikë, ekziston me domosdo. Nuk është më e mundur të përfytyrosh botën pa ekzistencën e tij » ! Këtë bindje, profesori i universitetit të Berlinit e nxjerr nga matematika, madje, në mënyrë më të saktë, nga matematika llogjike. Për më shumë ai mbështetet mbi aftësitë e shkencës informatike që mundëson, pa asnjë gabim të mundshëm, faktet dhe të dhënat e kësaj ekzistence. Ekzistenca e e Zotit është e nevojshme për çdo sistem të mendimit llogjik dhe matematik, pohon pa iu dridhur qerpiku, - Christoph Benzmüller. Ideja e profesorit gjerman nuk mbështetet kurrsesi në ndonjë lloj besimi fetar. « Kërkimet e mia nuk kanë si qëllim t’i shërbejnë ndojë feje të veçantë. Asnjë jo-besimtari nuk do t’i mbushej mendja në ekzistencën e Zotit bazuar në një formulë matematike »- pohon ai. Dhe Benzmüller nxiton të shtojë, si për të shmangur çdo keqkuptim : « Kur flasim për mundësinë e ekzistencës së një qënieje inteligjente as që bëhet fjalë fare për dikë me pamje njerëzore, me një mjekër të bardhë që rri në qiell dhe që vëzhgon veprimet tona » ! Por sikur të ishte vetëm ky që e pohon një mundësi të tillë, kjo do të ishte gjysma e së « keqes ». Fakti është se rradha dhe numri i shkencëtarëve, disa nga këta edhe me çmime Nobël në fizikë apo astrobiologji, që nuk e mohojnë më ekzistencën e Zotit, po rritet dita ditës.

             1. C
              Ceni

              Na habite. Ka nje kufi kur dominimi fetar merr fund. Mesjeta, koha kur shkeputet feja nga shteti. Pas ketij veprimi, njeriu i lire nga dogma fetare nisi zhvillimin e vrullshem shkencor. Sot nuk ka ngecje te shkences, as thirrje te saj per ndihmen fetare. Sot, teknologjia e ka cuar zhvillimin shkencor ne nje stad te ri, me te larte. Po thellohen eksplorimet ne hapsire dhe ne mikrobote, drejte kozmosit po dhe drejte grimcave elementare apo qelizave. ADN eshte nje stad i ri zhvillimi qe kapercen njohurite klasike. Dhe kjo ben qe disa gjera te korektohen apo te mohoen nga e kaluara, por vendos njekohesisht baza te reja shkencore. Pamjet e NASA-s tregojne sa larg ka shkuar njeriu ne vezhgimin e kosmosit dhe njohjen e tij. Feja nuk i kupton keto gjera, jo me ti shpjegoje me librat e vet qe po u iken koha. Po te ishte per fene, akoma do diskutonte formen e tokes, e sheshte apo e rrumbullaket. Nese ka nje zot, ai zot eshte NATYRA. Keshtu ka thene Ajnshtajni.

              1. 9
               9 caci

               Ky ceni qe thote se "po te ishte per fene akoma do diskutonte formen e tokes, e sheshte apo e rrumbullaket" i them te lexoje ne bibel Isaine 40 :22 qe thote " eshte dikush qe banon mbi rruzullin e tokes banoret e se ciles jane si karkaleca ....." kjo eshte shkruar ne vitin 732 pes. Nga e dinte Isaia? Me çfare teleskopi e kishte pare?

               1. u
                u dhime duke qesh

                Pyet KARKALECAT dhe ta shpjegojne o RROT CARI cac trucarac.

              2. j
               jon

               1- Zvillimi teknologjik ska te beje fare me ekzistencen e Zotit. 2- Liber i shenjte eshte vetem Bibla dhe ka zene pluhur tek syte e disave. Torah eshte libri i Satanit 3- Thenia e Ainshtanit( nqs se eshte e vertete) eshte banalitet. Feja edhe besimi jane 2 gjera te ndryshme. Feja nenekupton institucionin, kurse Zoti nenekupton boten shpirterore sic pershkruhet ne Bible. Torah pershkruan boten shpirterore te Djallit. 4- Fjalia e fundit eshte e sakte si llogjike por e veshtire te vertetohet. Me Zotin komunikon vetem personalisht, eshte "ndergjegjia pozitive" e cdo individi. 5- Pra ku qendron? Dukesh as i ngrohte as i ftohte por "Lukewarm" Pergjigjen e merr te Rev 2 15-16

               1. c
                ca po thua

                Torah = Dhiata e Vjeter (pjesa e pare e Ungjillit). Te fala sat'eme o psikopat.

                1. j
                 jon

                 Kur Krishti i shkaterroi cifutet me shume menyra dhe ku edhe sot cdo vend i krishtere e di shume mire se Cifutet jane Sinagogu i Satanit, s'eshte e nevojshme te spjegoj une apo dikush tjeter me shume. Thjeshte duhet te mendojme pse e tha kete shprehje kaqe te paster dhe pa asnje dyshim. Sigurisht sataniket cifute smund te pranonin doktrinen e Krishti. Por zgjuarsia Djallit( cifuteve) ska fund. Sigurish nje nga gjerat e para qe "adoptuan" ishte se besojne gjoja ne Dhiaten e vjeter dhe ne 5 librat e pare. S’kam ne mendje te te spjegoj me shume per kete ceshte. Gjeja e pare dhe llogjike eshte se s’ka mundesi te pranosh pjese te Bibles pa pranuar tesesine e saj dhe pa besuar se Krishti u vra dhe u ngall. Edhe vete fjala Zot qe perdor Torah ska asnje kuptim me Zotin qe ne besojme. Zoti i tyre ne te vertete eshta kasta e rabinikeve satanike .. dhe Pike. Shpetimtari i tyre do vije dhe eshte bota e dominuar nga paraja. Kete e shikon fare hapu tek cdo cifut. Urrejta per ty si budalla eshte shume e madhe i inkurajon te dominojne boten. Kurse nga une u dridhen kembet. Per kete te fundit te garranoj dhe eshte shume e thjeshte te spjegohet. Cifutet kane frike nga e verteta. Te gjitha doktrinat cifute jane mbas periudhe se Krishti si kundrapeshe ndaj te vertetes, por sigurisht qe e paraqesin vete sikur jane te lashte. Fallco. Sigurisht kasta e tyre rabinike u krijua ne Babilone, pra ska fare te beje me Jeruzalemin etj etj. Keto genjeshtera qe miljona te Krishtere i hane dhe sidomos Zionistet e krishtere ne SHBA, por jo une dhe shume te tjere.

                 1. c
                  ca po thua

                  Uhahahahahaaaaaaaaaaa o TORROLLAK, e dime qe gjithe ju budallenjet fetare (kristiane dhe myslimane) jeni anti-semite. Po ti qenke per t'u pire ne kupe ne idiotizmin tend fantastik. O koktrash, a e kupton qe vete Xhosua (Jesui) ishte cifut per vete, as shkaterroi ndonje cifut e as qe kishte ne "agjende' te bente dicka te tille. A e kupton qe Torah e tyre eshte e vjeter dhe ekzistonte perpara se te lindtte Jezui dhe perkrahesit e tij qe pastaj krijuan kristianizmin. A e kupton o kokgdhe? Nuk "adaptuan" cifutet dicka qe kishin shekuj qe e perdornin dhe e kishin te tyren, por kristianet qe u krijuan shekuj me vone si fe adaptuan librat e shenjte te cifuteve (edhe arabet qe krijuan islamin bene po te njejten gje, por nja 7 shekuj me vone se kristianet). Duhet te jesh me mangesi te thellla trunore qe te mos kuptosh as kaq gje te thjesht. Pra kur numeron thua 1, 2, 3 .. nuk thua 2, 1 , 4, 3 . Kupton o vic? Sa per "vleresimet" e tua ndaj popullit hebre (apo ndaj cdo populli tjeter qe nuk ka fene qe ju besoni) jane pasoje e trallisjeve te medha mendore qe kane pesuar personat si ty, me semundje te dukshme mendore!

                  1. r
                   realisti

                   Keni shume pasaktesira.Me duket se je nisur te vesh vetulla ,por ke nxjerre syte

               2. B
                Baliu

                Eshte e kjarte se edhe shkencetare me emra e tituj te medhenje, si dikur edhe sot, nuk e leshojne rastin per ti trashe fondet duke bere "pakt me djallin". Per shembull 'grimca Higgs' shpesh ne artikuj shkencor quhej edhe 'grimca e Zotit'!!! Le te marrim se nje "intelligent designer" qenka kujdesur per nje siknkronizim te persosur te qdo gjeje, vetem e vetem qe te jet e mundur jeta dhe qershia mbi torte inteligjenca. Dihet shum mire se gjithesia ka egzistuar dhe do te egzistoj shumicen e kohes pa jete dhe inteligjence. Pra shum zhurme per asgje.

                1. V
                 Vranakonti

                 Lexova me vemendje artikullin dhe komentet. Ne komentet tregohet se kemi njerez te mençem dhe shume te pergatitur duke i dhene perparsi argumentuese shkences.Vertete eshte shkenca ajo qe e çon boten dhe gjithe shoqerine njerezore perpara. Jame i bundur se ne bote sot,ka njerez me qartesi dhe bejne percaktime mbi universin,por ama,askush nuk i ka dhen zgjidhje pyetjes,se, kushe e krijoi UNIVERSIN.

                 1. ?
                  ?./

                  Shkenca dhe feja krahpërkrah në rrugën e Zotit?! Siç kemi shkruar edhe më sipër numri i shkencëtarëve, studiuesve dhe dijetarëve që mendojnë se universi nuk ekziston rastësisht, apo që vetë qëniet e gjalla, qoftë në formën e dinozaurve, njerëzve, peshqëve ose mikroorganizmave kanë qënë “planifikuar” që më parë, është gjithmonë në rritje. Dhe kjo po ndodh çuditërisht, në një kohë kur shkenca po arrin maja të papara dhe të paimagjinuara. Deri afro fundit të shekullit të kaluar, një shkencëtar që ngrinte pyetje apo dyshonte rreth ekzistencës apo jo të një Qënieje Superiore shihej vëngër ose me tallje nga kolegët e tij. Në rastin më të mirë. Në rastin më të keq, nëse ai i shfaqte si shumë hapur idetë e tij, rrezikonte jo vetëm karrierën profesorale, por deri edhe vendin e tij të punës! Sot gjërat kanë ndryshuar dukshëm. Sepse shkencës dhe shkencëtarëve po u dalin përpara pyetje të rrafshit fillozofik dhe praktik të cilët ata nuk dinë tu japin përgjigje. Njëkohësisht me këtë rritje të dyshimit po shtohen në mënyrë të frikshme edhe librat shkencorë apo të vulgarizuar që po trajtojnë nga të gjitha këndvështrimet ekzistencën apo jo të një qënie inteligjente. Ka qënë matematicieni, fizikanti, shpikësi, filozofi, moralisti dhe teoligjieni francez Blaise Pascal (1623 – 1662) që i pari ngriti pyetjen shqetësuese dhe të papërgjigje: “Pse ka diçka në vend që të mos kishte asgjë?!”. Që do të thotë se përse ekziston universi?! A nuk do të ishte më e thjeshtë që materia të mos ekzistonte? Dhe meqë ajo ekziston, kjo duhet të ketë një arsye dhe një shkak. Apo jo?! Ky shteg u hap së pari nga një grup teologësh dhe shkencëtarësh që krijuan bashkarisht në fund të shekullit të kaluar teorinë e « Intelligent Design ». Sipas tyre bota, universi dhe jeta janë kaq të komplikuara, u binden ligjeve kaq të milimetruara saqë ekzistenca e tyre nuk mund të jetë kurrsesi një rastësi. Një nga veprat që ka ngjallur kohët e fundit debate në botën akademiko shkencore perëndimore, por po ashtu edhe në atë teologjike ishte libri i botuar vitin e kaluar në Francë nga 2 studiues dhe inxhinjerë të njohur, Iv Bollore dhe Olivier Bonnassies. Titulli është tejet kuptimplotë: “Zoti, shkenca, provat”, me nëntitullin “Shkenca, aleatja e re e Zotit”! Në parathënien e këtij libri prej afro 600 faqesh Robert W. Wilson, fitues I çmimit Nobel në fizikë, ndër të tjera vëren:” Është një fakt I pamohueshëm që universi të arrinte në pikën në të cilën gjendet sot, nevojitej paraprakisht një rregullim i parametrave të tij në një mënyrë ultra të saktë. Një çrregullim i këtyre parametrave në një të miliontën e saktësisë së tyre do të bënte që as Toka dhe as universi të mos ekzistonin”! Dhe Robert W. Wilson nuk është çdokushi. Ai ka është zbuluesi i rrezatimeve të thella që kanë arritur deri në stratosferën tonë disa miliarda vjet pas shpërthimit të Bing Bang-ut. Autorët e këtij libri, ndër të tjera heqin edhe një paralele interesante. Sipas tyre ashtu si Partenoni që mbahet i mbështetur mbi kollonat e tij, edhe Universi mbështet në 20 konstantet e tij fizike. Ndër të cilat ata rendisin: forcën e gravitacionit, forcën elektromanjetike, shpejtësinë e pandryshuar të dritës, konstanten e Planckut, ( h:6,62607000x10-³²J.K-1),ngarkesën e protonit, masën e neutronit, shpejtësinë konstante të përhapjes së Universit që prej 13.7 miliardë vjetësh, etj etj. Për më shumë, dhe për t’i rënë shkurt, autorët theksojnë se sikur edhe një shifër e 9 pas presjes dhjetore të ishte ndryshe apo të ndryshonte, ne sot nuk do të ishim këtu ku jemi. Dhe nuk duhet harruar se këto konstante janë zbuluar nga fizikantë të shquar, astronomë, shumica çmim Nobel në astrofizikë. Pra nuk janë teori imagjinare. Një tjetër autor i njohur në këtë degë, Trinh Xuan Thuan, astrofizicien, professor në univrsitetin e Virgjinisë në SHBA, po vitin e kaluar botoi një vepër të titulluar :” A jemi ne vetëm në Univers?!”. E veçanta e këtij libri është se autori i mbështetur në faktet dhe provat më të fundit shkencore studion dhe përshkruan kozmosin që nga shpërthimi i tij si dhe jetën në Tokë, duke filluar nga protozoarët më të thjeshtë. Në këtë libër prej 535 faqesh i mbushur me fakte dhe shifra, as që përmendet një herë të vetme fjala “Zot”. Autori u referohet vetëm fakteve shkencore të njohura dhe të pranuara botërisht. Në mënyrë të veçantë ai ndalet në pjesën e fundit në ekzistencën e ndërgjegjes te Njeriu, që ai e cilëson si arritjen më madhore që pas Bing Bang-ut. Por kur mbaron së lexuari këtë libër njeriu nuk mund të mos mendojë:”Zoti ekzistoka me të vërtetë”! Në një libër tjetër të shkruar nga Pascal Picq, autori i kundervihej me fakte dhe llogjikë dogmave fetare per krijimin e universit. Pasi kishte spjeguar gjerë e gjatë këtë çështje, në faqen e fundit ai kishte venë jo pa qëllim edhe rreshtat e fundit te Zanafilles të Biblës, ku tregohej se si ishte formuar bota dhe gjithesia. Por çudia me e madhe ishte se gjithe libri dhe konkluzionet antifetare te autorit, ai i kishte hedhur vetë dhe me qëllim poshtë, kur krahasonte menyren e njellojte të krijimit tê botes dhe universit te pershkruar si nga shkenca ashtu edhe nga Bibla! Edhe Riçard Daukins ne librin e tij ateist "The God delusion" (2006) i shitur ne 2 milione kopje dhe i perkthyer në mbi 30 gjuhë, në fund te librit te tij le të kuptohet se mundesia e ekzistences së nje qenie supreme nuk mund te hidhet poshtë 100 per qind. Diçka tjetër interesante ështe pohimi në Bibel se një ditë edhe Toka do te zhduket në një zjarr të madh! Fakt që eshte pohuar tani se fundmi edhe nga shkenca, kur Toka dhe sistemi ynë diellor do te jete thithur nga materia e zezë ! Edhe në Shqipërinë e viteve ’70 të shekullit të kaluar një libër i vogël me titullin “Vajza zezake kërkon Zotin” bëri shumë bujë në botën intelektuale shkencore të vendit. Sapo ishin mbyllur kishat dhe xhamiat dhe vetë titulli i këtij libri, shqipëruar nga përkthyesi i njohur Vasil Gjymshana, për pak se u quajt provokim. Por, përveç titullit, ai ishte një libër me përmbajtje filozofike që nuk u vinte ndesh principeve të asaj kohe. Prandaj edhe u tolerua. Kêto prova të fundit duket se dëshmojnë që ato që ne dhe të tjerët i kemi pasë mësuar dyzet e më shumë vjet më parë kanë filluar tani të ndryshojnë. Por gjithsecili që interesohet për këto tema duhet të nxjerrë konkluzionet e veta, duke iu referuar në rradhë të parë shkencës.

                  1. r
                   realisti

                   Shume interesante

                  2. U
                   Undefined

                   Si tha fizikanti i madhe anglez....Hawking....Natyra(universi) funksionon me dy metoda...ate te...Rastesise dhe te ....Pasigurise.. (qe na shfaqen edhe ne jeten tone te perditshme)....kjo eshte thenie me vule....te tjerat jane teori..jane sot dhe neser nuk i qendrojm me realitetit....

                   1. X
                    XX

                    Ai ka thene gjithashtu:"Kam udhetuar gjithandej neper kozmos dhe nuk e pashe kund zotin".

                   2. H
                    Haka Tekizoti

                    Këta shkencëtarët që "zbuluan" perëndinë, para se ta besojnë përrallën e tyre dhe para se t'ua shesin të tjerëve si të vërtetë, përderisa mendohet se universi (dhe gjithçka që ekziston) është i krijuar nga dikush duhet të na shpjegojnë se kush e krijoi përëndinë. Këta lloje shkencëtarësh dështakë le të gëzojnë titujt dhe të shikojnë jetën e tyre, dhe gjithçka mbi botën le t'ua lënë në dorë priftërinjve, hoxhallarëve e gjithë kolegëve të tyre të feve e sekteve të tjera.

                    Lini një Përgjigje