Presidentja e provincës së Kozencës: Të rrisim bashkëpunimin me arbëreshët

24 Maj 2022, 16:29Kulturë TEMA

Presidentja e provincës së Kozencës: Të rrisim

“Ka një lidhje të thellë midis këtyre vendeve dhe ‘botëve’, të bashkuara në nivel kulturor, gjuhësor dhe tradicional. Sot po ju shkruaj nga ana tjetër e detit Adriatik. Në teatrin ‘Petro Marko’ në Vlorë, mora pjesë në një konferencë mbi zhvillimin e turizmit, rigjenerimin urban, bukurinë dhe rrjedhimisht pasurinë e bashkive, me titull ‘Qyteti im është shtëpia ime. Qytetet që drejtojnë të ardhmen, organizuar nga qeveria shqiptare’”.

Kështu shprehet Presidentja e Provincës së Kozencës, Rosaria Succurro, e cila nga toka shqiptare donte të nënvizonte fillin e vrullshëm që lidh këto dy botë në nivel kulturor, por edhe social-ekonomik dhe njerëzor: “Ndër 150 bashkitë e saj, krahina e Cosenza numëron deri në 21 arbëreshë, - nënvizoi Succurro, - dhe për këtë arsye afërsia dhe vëllazëria midis dy komuniteteve janë të lashta dhe të forta. Me kryeministrin shqiptar, Edi Rama, i pranishëm së bashku me zëvendësin e tij, Arben Ahmetaj dhe disa ministra të qeverisë së tij, ne kemi intensifikuar marrëdhëniet institucionale. Qëllimi i përbashkët është afrimi i trojeve dhe popujve tanë. Ne duam të realizojmë së bashku projekte në fushën e turizmit dhe biznesit. Kjo është për t’u rritur në shkëmbim të ndërsjellë dhe për të mbështetur potencialin turistik dhe kulturor të Krahinës së Kozencës dhe zonës arbëreshe, që buron nga magjepsja e vendeve, historisë së tyre dhe traditave të tyre përkatëse, që janë të jashtëzakonshme”.

Nga provinca e Kozencës në Shqipëri, një udhëtim magjepsës dhe gati mistik që fokusohet në historinë dhe kulturën, traditën dhe ritualet e qytetërimit shqiptar dhe kalabrez. Një gërshetim i jashtëzakonshëm i njerëzimit dhe i popujve, një gjuhë për t’u mbrojtur, një institucion - Provinca e Kozencës - që mund dhe dëshiron të iniciojë projekte sinergjike midis komuniteteve italo-shqiptare.

Në konferencën e moderuar nga Fate Velaj morën pjesë edhe kryebashkiaku i Tiranës, një kryebashkiak kosovar dhe qytetarët e parë të Civita-s, Alessandro Tocci, i Frascinetos, Angelo Catapano, i San Demetrio Corone, Ernesto Madeo, i Brindisit, Riccardo Rossi, dhe nga Giannina greke, Filippos Filios.

“Unë pasurohem sa herë që marr pjesë në një përballje konstruktive. Dhe si një grua gëzohem, nëse mund t’i sjellë të mira komunitetit tonë”, është shprehur Rosaria Succurro.

Lini një Përgjigje