Organizatat për të drejtat e njeriut i kërkojnë qeverisë tërheqjen nga marrëveshja për refugjatët me Italinë

15 Nëntor 2023, 19:45Sociale TEMA
Organizatat për të drejtat e njeriut i kërkojnë

Një grup prej 29 organizatash të fokusuara ndër të tjera te të drejtat e njeriut i janë drejtuar qeverisë shqiptare në një letër të hapur ku kërkojnë tërheqje të Shqipërisë nga marrëveshja me Italinë për refugjatët, ndërsa ngrenë shqetësimin se marrëveshja sjell shkelje së të drejtave të njeriu dhe burgosje të padrejtë.

Nga Vladimir Karaj

Një grup prej 29 organizatash të fokusuara ndër të tjera te të drejtat e njeriut i janë drejtuar të mërkurën qeverisë shqiptare në një letër të hapur ku kërkojnë tërheqje të Shqipërisë nga marrëveshja me Italinë për refugjatët.

Në letër organizatat shprehin shqetësimin se protokolli, që parashikon përdorimin e territorit shqiptar për krijimin e zonave të destinuara për pritjen dhe mbajtjen e refugjatëve azilkërkues, rrit rrezikun e heqjes së padrejtë të lirisë dhe se është nënshkruar në mungesë të transparencës dhe në kundërshtim me legjislacionin e BE dhe po ashtu me Kartën Evropiane të të Drejtave Themelore.

“Duke patur në konsideratë të dhënat se Italia shqyrton kërkesat për azil në afate shumë të gjata (6 muaj deri në 1 vit), kjo mund të rezultojë në heqje të padrejtë të lirisë së lëvizjes për azilkërkuesit, duke cenuar parimin ndërkombëtar të “moskthimit të azilkërkuesit” me pasoja potencialisht ligjore për shtetin shqiptar”, thuhet në letrën e hapur.

Protokolli në fajalë u nënshkruan nga kryeministri Edi Rama dhe kryeministrja e Italisë Giorgia Meloni disa ditë më parë. Marrëveshja u prezantua në publik vetëm gjatë nënshkrimit dhe u bë publike po ashtu pas këtij nënshkrimi. Organizatat që kanë firmosur letrën e hapur ngrenë shqetësimin për mungesën e transaprencës dhe konsultimit me publikun në arritjen e kësaj marrëveshje.

“Mungesa e transparencës apo e konsultimit publik të marrëveshjes, si dhe për të informuar zyrtarisht si institucionet më të larta të vendit (Presidentin dhe Kuvendin), institucionet vendore të përfshira, ashtu edhe komunitetin lokal dhe publikun e gjerë, përbëjnë një zhvillim shqetësues dhe devijim negativ nga praktika dhe standardet e vendeve demokratike, të cilat janë të detyrueshme për një vend si Shqipëria”, thuhet në letër.

Marrëveshja është kritikuar më herët nga organizata ndërkombëtare të të drejtave të njeriut si Amnesty International dhe po ashtu edhe nga Këshilli i Europës.

Duke iu referuar historisë së shqiptarëve me emigracionin organizatat i kanë kërkuar qeverisë të tërhiqet nga protokolli.  “Për sa më sipër, duke marrë parasysh kompleksitetin e imigracionit në drejtim të respektimit të të drejtave të njeriut dhe të detyrimeve ndërkombëtare mbi mbrojtjen e personave në nevojë (Konventa e Gjenevës e 28 korrikut 1951 dhe Protokolli i 31 janarit 1967) dhe duke shpresuar se historia e dhimbshme e emigracionit shqiptar të tre dekadave të fundit të shërbejë si mësim, kërkojmë tërheqjen e Shqipërisë nga ky protokoll”, thuhet në letër.

6 Komente

 1. U
  Ushtaraku

  Ju lumte, mos u beni servila te peshtire si bejne shume media dhe analiste. Ata njerez po sillen me dhune ne burgje te ndertuara ne Shqiperi. Nuk jane emigrante por te burgosur per llogari te Italise. Marreveshja eshte raciste dhe e paligjshme. Dergojeni ne kushtetuse dhe kerkoni referendum.

  1. V
   Vranakonti

   Marveshja e Rames me Melonin per emigrantet nuk eshte aspak e drejte. Parlamenti nuk duhet t'a miratoj kete marrveshje absurde.

   1. a
    armand

    O ushtarak ku e lexove qe po' i marin me dhune per ti burgosur ne Shqiperi? Ta haje e mira ta haje mos u beni kaq te zgjuar se po' e ktheni ne komedi gjithe historine.

   2. S
    Sara

    Organizata per te drejta te njeriut qe jane kunder mbrojtjes se te drejtave te refugjateve dhe apatrideve vetem ne Arnautistan mund the gjesh..

    1. Q
     Qerimeja në karrike, me kapele republike

     Ju të 20~ta organizatat pa emër, hani mut sa të fryheni e tu dalë muti nga veshët, hunda dhe goja.

     1. T
      Turpi eshte pak...

      Brukseli e miratoi, organizata per te padrejtat e njeriut protestojne; po ç'jane keto organizata so ajo bytheqireve !

      Lini një Përgjigje