Turizmi vijon me rekorde edhe në mars – Tejkalohen 7 vitet e fundit. Rreth 1 milion të huaj në Shqipëri gjatë 3-mujorit të parë

25 Prill 2023, 22:25Turizëm TEMA

Turizmi vijon me rekorde edhe në mars – Tejkalohen 7 vitet e fundit.

Janë regjistruar gjithsej rreth 847 mijë hyrje në territorin e Shqipërisë gjatë mujait mars të këtij viti, nga të cilat rreth 384 mijë janë shtetas të huaj, sipas të dhënave më të fundit nga “Instituti i Statistikave”. Krahasuar me numrin e hyrjeve gjithsej gjatë marsit të vitit të kaluar rritja vjetore shënohet në 33.8%. Ky tregues gjithashtu ka kaluar shifrat e muajve mars të shtatë viteve të fundit, referuar publikimeve të mëparshme të lëvizjes së shtetasve.

Nëse do të analizonim vetëm hyrjet e shtetave të huaj përgjatë muajit mars të këtij viti vihet re se rritja arrin në 39.2%. Shifrat nga “Instituti i Statistikave” tregojnë se numri i shtetasve shqiptarë që kanë hyrë në territorin shqiptar është 462,617. Ky numër është rritur me 29.6%, krahasuar me muajin mars të vitit 2022. Po të flasim në terma tremujorësh, gjatë tremujorit të parë 2023, numri i shtetasve të huaj që kanë hyrë në territorin shqiptar është rreth 1 milion. Ky numër është rritur me 59.5%, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022.

Në mars 2023, rajoni me numrin më të lartë të origjinës s 137 hyrjeve të shtetasve të huaj në Shqipëri është rajoni i Europës me 369,935 shtetas, pasuar nga Amerika dhe Azia Lindore , përkatësisht me 8,952 dhe 2,183 shtetas.

Nga ana tjetër, edhe daljet e shtetasve shqiptarë përgjatë muajit mars të këtij viti, por edhe përgjatë tremujorit të parë të vitit regjistrojnë rritje. Sipas shifrave edhe numri i daljeve në mars ka prekur rekord që nga viti 2016-të. Në mars rritja e daljeve për shqiptarët regjistrohet me 19.2%, krahasuar me të njejtin muaj të vitit 2022. Në total për marsin daljet gjithsej janë regjistruar në 842,428 dhe rritja shënohet në 22.3%.

“Scan Intel” ndër të tjera ka analizuar edhe hyrjet e shtetasve të huaj në vendin tonë sipas qëllimeve. Hyrjet për qëllime personale regjistrohen më shumë në numër se ato për qëllime profesionale, por për të dy qëllimet numi i hyrjeve ka shënuar rritje. Në grupin e hyrjeve personale, nëngrupi për pushime dhe vizita tek të afërmit zë peshën më të madhe duke arritur në rreth 354 mijë hyrje. Rritjen më të lartë të hyrjeve e kanë ato transit me 64.6%, ndërkohë me rënie paraqiten hyrjet per trajtime shëndetësore dhe ato për qëllime fetare, krahasuar me muajin mars të vitit 2022.(Xhorxhina Deda)

3 Komente

 1. R
  Radio pp

  Gjysma e ketyre jane shqiptare qe kane mare pasaport shqiptare dhe te tjeret jane turkoàrab kane ardhe per te dhjere ramazanin ke sheshi skenderbej rrofte albanistani

  1. P
   Petrit

   Kot n`a i servirni si suksese te medha, Turizmi eshte shtuar ne cdo shtet te botes nga Shqiperia deri ne skajin me te humbur te globit. Kjo vjen si pasoje e rritjes se popullsise boterore me 70 milion ne vit dhe si pasoje e levizjes se lire qe ne keto vitet e fundit ka marre permasa te medha.

   1. L
    Latif Dreqi

    Nja 5 kishin ardhe per te bere vrasje me sa morem vesh...vrasje, droge, prostitucion, kanabis, korrupsion...po i josh me cte mundet nipi i Spiro Kolekes "turistet" e huaj...

    Lini një Përgjigje