Standard&Poor’s përmirëson për herë të parë vlerësimin për Shqipërinë në “BB-”: Ka përballuar goditjet që ka marrë

23 Mars 2024, 11:07Ekonomia TEMA
Standard&Poor’s përmirëson për herë të

Në raportin më të fundit të publikuar më 22 Mars 2024, agjencia e vlerësimit të kreditit “Standard & Poors” ka përmirësuar vlerësimin afatgjatë të kreditit sovran të Shqipërisë në ‘BB-‘ nga ‘B+’, duke theksuar përmirësimin e pozicionit fiskal dhe pozicionit të jashtëm të vendit. Ky përmirësim i vlerësimit vjen si një njohje e qëndrueshmërisë ekonomike të Shqipërisë dhe menaxhimit të matur të financave publike në përballje me një sërë sfidash të njëpasnjëshme.

Agjencia vlerëson se Shqipëria ka treguar në vijimësi aftësinë e saj për të përballuar goditjet, përfshirë tërmetin e vitit 2019, pandeminë e COVID-19 dhe efektet e tërthorta makroekonomike të luftës Rusi-Ukrainë. Pavarësisht këtyre pengesave, agjencia vlerëson se ekonomia e Shqipërisë është rritur me një mesatare mbresëlënëse prej 5.8% në vit gjatë tre viteve të fundit, duke përmirësuar njëkohësisht parametrat e financave publike.

Agjencia ia atribuon këtë qëndrueshmëri ekonomike, pjesërisht, një rritjeje të konsiderueshme të turizmit. Ky bum në sektorin e turizmit ndihmoi Shqipërinë të rrisë eksportet e shërbimeve me afro 15% të PBB-së midis viteve 2019 dhe 2023, duke forcuar ndjeshëm pozicionin e saj të jashtëm, vlerëson S&P.

Për më tepër, agjencia evidenton se autoritetet shqiptare kanë shfaqur angazhimin e tyre për konsolidimin fiskal. Të kombinuara me rritjen e fortë ekonomike, këto përpjekje kanë çuar në një reduktim të konsiderueshëm të borxhit publik, nga një pik prej 74.5% të PBB-së në vitin 2020 në një vlerësim prej 58% në vitin 2023. Agjencia parashikon se autoritetet do synojnë të ruajnë këtë qasje të matur ndaj financave publike, në përputhje me Ligjin Organik të Buxhetit, duke siguruar që borxhi publik i Shqipërisë të mbetet i qëndrueshëm në një mesatare prej rreth 55% të PBB-së gjatë viteve 2024–2027.

Përveç pozitës së përmirësuar fiskale, Standard&Poor’s vlerëson se Shqipëria ka forcuar gjithashtu bilancin e saj të jashtëm. Kjo i atribuohet akumulimit të aseteve publike, kryesisht rezervave valutore dhe të ardhurave në rritje të shërbimeve nga sektori në zhvillim i turizmit.

Agjencia parashikon se perspektivat e rritjes së moderuar të Shqipërisë dhe rezervat relativisht të larta ofrojnë një mbrojtje ndaj goditjeve të mundshme të jashtme.

S&P gjithashtu pret që autoritetet të mbeten të matura nga ana fiskale, duke mbajtur borxhin publik në një trajektore të qëndrueshme dhe gradualisht rënëse.

Agjencia vlerëson se Shqipëria do të ndërmarrë hapa institucionalë në mbështetje të ofertës së saj për anëtarësim në BE deri në vitin 2030. Vendi ka zbatuar një sërë reformash për të kapërcyer pengesat në infrastrukturë, duke përafruar më tej kuadrin ligjor, i shtyrë nga ambicia e tij për t’u bashkuar me BE-në. Megjithatë, sfidat e brendshme kërkojnë reforma të vazhdueshme strukturore për t’u harmonizuar me acquis të BE-së.

3 Komente

 1. S
  Sardi

  Absurdistani. Paradoksi me i madh nese vertet kjo eshte reale-pasi ne nje vend ku permiresohet ekonomia edhe qytetaret duhet te jetojne me mire. Nderkohe qe ne shqiperi varferia thellohet, dhe kjo ka nje shpjegim, pasurohen vetem rama veliaj dhe kasta. Duke bere masaker me financat publike.

  1. P
   P S E ?

   Mos te mbetet hatri o Sardi , por tregohesh pakez gomar me perceptimin tend dhe llogarite se prapi ! E verteta eshte se institucionet nderkombetare nuk e kane kursyerShqiperine m, sa here flasin dhe e renditin ne fund . As kesaj radhe qe paska rritje nuk te pelqeka !

   1. e
    emigranti

    Sardi duhet te jete nga ajo shtresa e "intelektualeve" te kompjuterit, qe ne vend qe te merren me pune, merren me "hallet" se sa kane fituar politikanet ne Shqiperi. Eshte fakt se qytetaret jetojne me mire ne Shqiperi. Atyre qe kerkush nuk ju ka thene "puna e mbare", do vazhdojne qe te ankohen, sic jane ankuar edhe me pare. Ne te tjeret, e kemi siguruar jeten me punen tone, prandaj nuk kemi kohe qe te ankohemi.

   Lini një Përgjigje